Anda di halaman 1dari 32

Membina rumah yang mesra alam atau rumah yang mempunyai ekologi (hubungan antara makhluk hidup dengan keadaan sekitarnya), bererti merancang pembangunan dengan pendekatan holistik. Ia bukanlah sesuatu yang sukar atau mahal untuk dicapai, dengan pengetahuan dan sedikit kreativiti, sesiapa saja mampu mewujudkan rumah yang mesra alam. Modal utama adalah kesedaran terhadap syarat-syarat keperluan keselesaan, alam sekitar dan kehendak diri sendiri, juga masyarakat. Rumah sebagai tempat menjalani kehidupan seharusnya dirancang dengan memerhatikan keseimbangan antara fizikal binaan, alam sekitar dan manusia sebagai penghuni.

Negara kita beriklim tropika, secara am, cuaca panas lembapnya agak sekata iaitu mengalami panas dan hujan sepanjang tahun. Jadi, proses merekabentuk rumah agak mudah dan tidak mempunyai banyak masalah jika dibandingkan dengan negara yang mempunyai empat musim.

Walau bagaimanapun, kebanyakan rumah di Malaysia kini lebih cenderung dibina dengan meniru model binaan negara lain yang belum tentu sesuai dengan cuaca di Malaysia. Mengikut gaya tertentu secara melulu mengakibatkan rumah direkabentuk dengan mengabaikan faktor cuaca tempatan dan menyebabkan rumah sukar disesuaikan dengan iklim setempat. Akibatnya, penghuni di dalam rumah menjadi tidak selesa, malah boleh mendapat gangguan kesihatan. Alangkah ruginya mempunyai rumah yang tersergam indah tetapi tidak selesa dan tidak kondusif untuk diduduki.

Faktor iklim memang tidak boleh diabaikan. Maklumat yang perlu diketahui untuk membina rumah termasuklah suhu, pancaran matahari, angin, kelembapan dan curahan hujan. Negara kita boleh dikatakan menerima hujan sepanjang tahun dengan kadar kelembapan yang tinggi. Disebabkan kadar kelembapan yang tinggi ini, kadar pengalihan udara panas adalah rendah. Pencahayaan pula dari bahagian atas dan sinar matahari memancar dari timur di pagi hari dan dari barat di waktu petang.

Rumah Melayu tradisional adalah contoh terbaik bagaimana tukang kayu dahulu memahami kehendak alam sekitar dalam merekabentuk rumah. Rumah Melayu tradisional mempunyai elemen rekabentuk terhadap cahaya matahari yang pasif, dianggap sebagai satu rekabentuk domestik yang unggul terhadap iklim panas lembap yang mempunyai peneduh yang cukup, bukaan yang banyak untuk aliran udara keluar masuk, susun atur dalaman terbuka, bertiang, ketinggian siling tinggi dan penggunaan bahan binaan ringan yang tidak memendapkan haba.

Binaan rumah tradisional bukan saja tertumpu pada binaan bangunan tetapi menitik beratkan susun atur bangunan yang hendak didirikan. Apabila dikaji, rumah-rumah tradisional dibina secara bersilang atau secara rawak susunannya kerana bertujuan untuk membenarkan laluan angin melepasi setiap rumah. Ini tidak berlaku pada binaan rumah teres pada masa kini yang mana menghalang pergerakan laluan angin.

Perancangan secara tradisional juga mengambil kira elemen persekitaran yang boleh menyumbang kepada penyamanan udara semula jadi. Antara elemen berkenaan adalah tumbuh- tumbuhan yang ditanam di sekeliling rumah. Sebagai contoh, pokok kelapa begitu sinonim dengan masyarakat Melayu, bukan hanya kerana kegunaannya yang pelbagai tetapi

kewujudannya di sekitar kawasan rumah Melayu dahulu bukan saja memberi teduhan tetapi tidak menghalang laluan angin pada aras rumah mereka.

Binaan beranda terbuka dan cucur atap yang memanjang adalah cara kawalan yang baik terhadap pancaran cahaya dan silau matahari. Rekabentuk yang terdapat pada rumah tradisional ini boleh diadaptasikan pada rekabentuk dan binaan rumah moden sekarang. Konsep keterbukaan pula masih boleh dihadirkan dalam rumah moden dengan membuat beranda atau elemen tersebut digunapakai sebagai pengganti ruang tamu. Meskipun rumah moden dibina atau direkabentuk dengan memakai bahan-bahan moden dengan penataan ruangan yang moden, konsep keterbukaan masih tetap dapat diaplikasikan. Pada rumah moden, kesan moden biasanya kelihatan pada penggunaan bahan binaan baru seperti konkrit, kaca, alumunium, dan sebagainya. Penampilan gaya tradisional masih boleh dihadirkan, misalnya dengan menggunakan elemen bahan kayu yang diukir bergaya tradisional.

Posted by HAMZAH at 6:25 AM 0 comments

KEISTIMEWAAN RUMAH TRADISIONAL

kewujudannya di sekitar kawasan rumah Melayu dahulu bukan saja memberi teduhan tetapi tidak menghalang laluan angin6:25 AM 0 comments KEISTIMEWAAN RUMAH TRADISIONAL Membina rumah di iklim tropika seperti di negara kita ini hanya boleh dilakukan dengan baik jika kita memahami dan memerhati suasana keadaan sekitar yang dipengaruhi faktor alam seperti : > Menggalakkan pengaliran dan pengalihan udara. " id="pdf-obj-1-12" src="pdf-obj-1-12.jpg">

Membina rumah di iklim tropika seperti di negara kita ini hanya boleh dilakukan dengan baik jika kita memahami dan memerhati suasana keadaan sekitar yang dipengaruhi faktor alam seperti :

> Menggalakkan pengaliran dan pengalihan udara.

> Penggunaan pencahayaan semula jadi.

> Penggunaan curahan air hujan.

> Mengurangkan penerimaan pancaran matahari dan tempias hujan.

> Rekabentuk rumah yang jimat tenaga.

> Penggunaan bahan bangunan yang mesra alam.

Rumah Melayu tradisional mencerminkan cara hidup dan sikap orang Melayu yang terbuka.Salah satu karakter rumah Melayu adalah penghayatan pada hubungan bermasyarakat dan keluarga. Dengan adanya beranda, konsep terbukanya sesuai untuk menyambut tetamu pada bila-bila masa dengan bebas di beranda tersebut. Kerangka atau struktur rumah pula menggunakan sistem tebuk-tembus dan pasak yang tidak memerlukan paku. Pembinaan rumah Melayu sebegini sebenarnya mempunyai konsep sistem pasang-siap, rumah boleh ditanggal-buka dan dipasang semula di tempat lain. Selain itu, cara binaan tanpa paku ini juga membuatkan rumah lebih anjal (flexible), sehingga ianya boleh diangkat secara gotong- royong untuk dialihkan ke tempat lain. Secara amnya, rumah ini diperbuat daripada kayu dan bertiang. Dinding diperbuat daripada kayu atau anyaman buluh dan beratapkan rumbia/nipah atau kayu. Bahan- bahan inilah yang menjadikan rumah Melayu berkait rapat dengan alam semulajadi. Kesemulajadian ini membuatkan kesan ramah dan menyegarkan terpancar dari rumah Melayu. Tingkap biasanya akan mendominasi segenap sudut pandangan rumah dan memberikan pengaliran udara yang secukupnya ke dalam rumah. Ruang dalaman mempunyai ruang terbuka yang luas dan mempunyai dinding pemisah yang minima.

Faktor cuaca memainkan peranan dalam asas rekabentuk rumah Melayu. Kekerapan hujan menghasilkan rekabentuk atap yang lebih cerun dan rumah bertiang tinggi untuk mengelakkan tenggelam apabila banjir. Cuaca yang panas menyumbang kepada rekabentuk yang lebih terbuka seperti membina tingkap yang banyak dan beranda. Ruang-ruang antara tiang pula memberi laluan angin di bahagian bawah rumah. Untuk mengurangkan lagi kepanasan, lubang angin di atas tingkap dan bumbung juga telah direka untuk menambah keselesaan.

Kehadiran Islam juga telah sedikit sebanyak mempengaruhi rekabentuk rumah Melayu,misalnya orientasi binaan dihadapkan mengarah ke kiblat. Kehadiran penjajah Barat pula telahmengubah

teknik seni bina Melayu dengan memberikan alternatif baru kepada bahan binaanyang digunakan. Sebagai contoh, zink dan atap genting telah mengambil alih kegunaan ataprumbia dan kayu, bata dan simen telah menggantikan kayu sebagai tiang, tangga dan dinding, paku menggantikan pasak kayu dan akar sebagai penghubung/pengikat. Pengaruh ini boleh diambil secara positif atau negatif oleh masyarakat umum, ianya adalah pertembungan dua unsur; antara praktikal atau mengekalkan kesenian teknik binaan rumah Melayu. Seni bina Melayu adalah kesan daripada pertembungan budaya kaum yang pernah mendominasi rantau ini seperti Bugis, Riau, Jawa, Acheh, Minangkabau, Siam, Cina dan Barat.

Posted by HAMZAH at 6:13 AM 0 comments

RUMAH MODEN

∑ Rumah pangsa ∑ Rumah banglo
Rumah pangsa
Rumah banglo
∑ Rumah teres
Rumah teres
∑ Kondominium ∑ Rumah sebandung
∑ Kondominium
Kondominium

Rumah sebandung

Posted by HAMZAH at 2:22 AM 0 comments

JENIS-JENIS RUMAH

Negara Malaysia terdiri daripada pelbagai kaum dan bangsa yang hidup harmoni antara satu dengan yang lain. Semangat kejiranan yang kuat membuatkan hidup dalam masyarakat semakin kukuh dan tolong-menolong antara penduduk.

Rumah di Malaysia boleh dibahagikan kepada dua kategori iaitu Rumah Tradisional dan Rumah Moden yang terdiri daripada pelbagai ciri yang unik.

a) Rumah Tradisional

Rumah Melayu tradisional adalah salah satu warisan seni bina Malaysia yang sangat berharga. Direkabentuk dan dibina oleh orang kebanyakan, ianya menampilkan kemahiran dan kreativiti di dalam bidang seni bina, terutamanya di dalam pengunaan bahan binaan kayu. Ia memaparkan kebijaksanaan dalam penggunaan dan perluasan ruang mengikut keperluan semasa dan keadaan cuaca.

Rumah Melaka

Rumah Minangkabau

Rumah Panjang

Rumah Bagan

Rumah Rakit

Rumah Limas

Posted by HAMZAH at <a href=2:22 AM 0 comments JENIS-JENIS RUMAH Negara Malaysia terdiri daripada pelbagai kaum dan bangsa yang hidup harmoni antara satu dengan yang lain. Semangat kejiranan yang kuat membuatkan hidup dalam masyarakat semakin kukuh dan tolong-menolong antara penduduk. Rumah di Malaysia boleh dibahagikan kepada dua kategori iaitu Rumah Tradisional dan Rumah Moden yang terdiri daripada pelbagai ciri yang unik. a) Rumah Tradisional Rumah Melayu tradisional adalah salah satu warisan seni bina Malaysia yang sangat berharga. Direkabentuk dan dibina oleh orang kebanyakan, ianya menampilkan kemahiran dan kreativiti di dalam bidang seni bina, terutamanya di dalam pengunaan bahan binaan kayu. Ia memaparkan kebijaksanaan dalam penggunaan dan perluasan ruang mengikut keperluan semasa dan keadaan cuaca. ∑ Rumah Melaka ∑ Rumah Minangkabau ∑ Rumah Panjang ∑ Rumah Bagan ∑ Rumah Rakit ∑ Rumah Limas C ontoh rumah limas yang terdapat di negeri Johor. " id="pdf-obj-5-52" src="pdf-obj-5-52.jpg">

Contoh rumah limas yang terdapat

di negeri Johor.

Contoh rumah Minangkabauu di Negeri Sembilan

Posted by HAMZAH at 1:09 AM 0 comments

Thursday, March 5, 2009

Contoh rumah Minangkabauu di Negeri Sembilan Posted by HAMZAH at <a href=1:09 AM 0 comments Thursday, March 5, 2009 RUMAH SAYA a)Lokasi b)Persekitaran PEMBINAAN RUMAH a)Pelan b) Bahan binaan c) Pihak yang terlibat seperti arkitek, kontraktor, tukang kayu dan tukang paip Posted by HAMZAH at 7:54 PM 0 comments Subscribe to: Posts (Atom) JENIS-JENIS RUMAH Negara Malaysia terdiri daripad ... o ► M arch (1) Unit 1 : Perkembangan Corak Petempatan ManusiaA. Sejarah awal petempatan manusia ialah: 1 . d a l a m t a si k d a n s e k i t a r g u a 2 . k a w a s a n Gua dijadikan tempat tinggal kerana : l a p a n g 3 . t e p i s u n g a i a t a u " id="pdf-obj-6-10" src="pdf-obj-6-10.jpg">

RUMAH SAYA

a)Lokasi

b)Persekitaran

 

PEMBINAAN RUMAH

a)Pelan

 • b) Bahan binaan

 • c) Pihak yang terlibat seperti arkitek, kontraktor, tukang kayu dan tukang paip

Posted by HAMZAH at 7:54 PM 0 comments

Subscribe to: Posts (Atom)

o

Unit 1 : Perkembangan Corak Petempatan ManusiaA. Sejarah awal petempatan manusia ialah:

1 . d a l a m t a si k

d a n

s e k i t a r

g u a 2 . k a w a s a n

Gua dijadikan tempat tinggal kerana :

l a p a n g 3 . t e p i

s u n g a i

a t a u

1.terdapat pelbagai jenis sumber makanan2.boleh dijadikan tempat tinggal dan tempat perlindungan3.binaannya kukuh, ruangannya besar, dan suhu didalamnya yang sejuk. Kawasan lapang dijadikan tempat tinggal kerana :

 • 1 b e r c u c u k

. b o l e h

t a n a m 2 . m e m b u r u

b i n a t a n g

Pinggir sungai atau tasik dijadikan tempat tinggal kerana:

 • 1 m e n d a p a t k a n

. b o l e h

s u m b e r

a i r 2 . b o l e h

m e m b u r u

b i n a t a n g

l i a r 3.dapat memungut pucuk- pucuk daun4 . d a p a t m e n a n g k a p

i k a n 5.s ungai juga dijadikan s ebagai perhubungan B. Jenis Petempatan Awal ManusiaTerbahagi kepada 3 :

 • 1 . b e r p i n d a h - r a n d a h 2 . p e r s e k i t a r a n (pondok atau r an)

g u a 3.tempat kediaman

Manusia zaman dahulu berpindah-randah kerana :

1.mendapatkan s umber makanan - pucuk d aun, buah-buahan,2.memburu

binatang - daging untuk makanan, kulituntuk pakaian, tulang untuk senjata3.berlakunya kematian - tempat itu tidak sesuai untukdijadikan tempat tinggal Keistimewaan Manusia Tinggal di Persekitaran Gua

1 . d a p a t

m e m b u r u

b i n a t a n g 2.dapat memungut hasil hutan dan pucuk

kayu 3.dapat menjadikan tempat berlindung daripada hujandan panas4.menghindari diri daripada ancaman musuh sepertibinatang buas Tempat Kediaman Petempatan Awal 1.Pada mulanya manusia membina pondok dan r an yangmudah2.Kemudian, mereka membina pondok yang lebih baikdan kukuh3.Ran dibina di atas pokok.

Kebiasaanya terdapat dinegeri Pahang, Perak dan Kelantan. Unit 2 : Faktor Mempengaruhi Pembinaan RumahA. Jenis rumah di Malaysia dan negara lain:

1.

Faktor yang mempengaruhi pembinaan sebuah rumahialah:

 

F

a

k

t

o

r

J

e

n

i

s

R

u

m

a

h

C

a

t

a

t

a

n

1

S

e

j

a

r

a

h

r

e

k

a

bentuk

• Rumah Kutai diPerak • RumahMinangkabau diNegeri Sembilan • Rumah Inggeris diCameron Highlands,Pahang • Rumah Jawa diIndonesia • Pengaruh orang Acehdan Bugis • Bumbung tandukkerbau pengaruh rumahdi Sumatera, Indonesia • Sama seperti diEngland, pengaruhpenjajah Inggeris •

Reka bentuk rumahBelanda, pengaruhpenjajah Belanda 2 a B e n t u k m u k a bumi(geografi) • Rumah banglo,kondominium • Rumah air • Rumah banglo,rumah sebandung • Tanah pamah-pelbagai jenis rumah • Pinggir pantai-bertiang • Tanah tinggi-strukturtanah kukuh, ambil kirakesan alam sekitar,langkah keselamatan2 b F • Rumah berbumbungrata di Mesir • Iglu di Kutub Utara • Rumah kayu diPrairie, Kanada • Rumah anak pokokdan daun di hutanhujan AmerikaSelatan • Kawasan berpasir,angin kencang dankurang hujan • Orang Eskimo gunabongkah ais • Terdapat banyak pokokdaun luruh • Suku kaum Indian gunasumber hutan sepertianak pokok yang diikatdengan pokok berjalar,bumbung dan dindingdaripada daun palmaatau rumput kering3 K e s e l a m a t a n • Bumbung bentuk Vterbalik • Tingkap • Jeriji di tingkapatau beranda ataubalkoni • Tiang tinggi • Tanggga atau lif • Memudah air hujanmengalir • Udara dapat beredardalam rumah

i

z

i

k

a

l

• Menghalang sesuatu jatuh • Elak banjir dangangguan binatang • Dapat turun cepat4 K e s • Ruang tamu • Bilik tidur • Bilik air • Ruang dapur • Ruang makan • Unggun api • Bumbung V terbalik • Menyambut tetamu,tempat membaca • Tempat tidur dan rehat • Mandi dan membuangair • Memasak, membasuh • Makan • Menghangatkan badanketika cuaca sejuk • Udara masuk di ruangbumbung danmengurangkan panasdalam rumah

e

l

e

s

a

a

n

FOLIO KAJIAN TEMPATAN TAHUN 4

1.2 PERIHAL RUMAH C.JENIS RUMAH

NAMA

:

NUR FATINI JAMLA BT HJ NORLIJAM

KELAS

:

4 ALAMANDA

SEKOLAH

:

SKPP 16(2) PUTRA JAYA WILAYAH PERSEKUTUAN

NAMA GURU

:

EN IZZANI

TARIKH HANTAR

: 15 JULAI 2011

TANDATANGAN PELAJAR

TANDATANGAN GURU

___________________________

_____________________________

SENARAI KANDUNGAN

TAJUK

1) Penghargaan

2)

Pendahuluan

3)

Objektif Kajian

5)

Kaedah Kajian

6)

Hasil Kajian

7) Rumusan

8) Rujukan

9) Lampiran

10) Bukti ( soal selidik dan temu bual )

HALAMAN

PENGHARGAAN

Saya ingin mengucapkan ucapan ribuan terima kasih kepada guru mata pelajaran Kajian

Tempatan saya saya iaitu kajian ini dijalankan.

yang telah banyak memberikan tunjuk ajar dan nasihat sepanjang

Ucapan terima kasih juga kepada kedua ibu bapa saya kerana memberikan sokongan dan dorongan kepada saya untuk menyiapkan kerja kursus ini. Banyak wang ringgit yang telah mereka habiskan demi memastikan kajian ini dapat dilaksanakan dengan jayanya.

Akhir sekali saya mengucapkan terima kasih kepada rakan rakan yang telah sudi memberikan kerjasama yang baik kepada saya semasa kajian ini dijalankan. Hanya Allah sahaja yang dapat jasa dan budi baik kalian semua.

PENDAHULUAN

Kerja kursus ini adalah topik dalam Kajian Tempatan tahun 4 yang terkandung dalan Huraian Sukatan Pelajaran Tahun 4. Kami semua telah diberikan tajuk iaitu Jenis Rumah.

Masa yang diberikan untuk menjalankan kerja kursus ini ialah bermula bulan April sehingga bulan Julai iaitu kira-kira 3 bulan. Setiap pelajar perlu menulis satu laporan yang lengkap tentang kajian yang telah dijalankan.

Saya berharap agar kajian dan laporan ini akan mendatangkan manfaat dan faedah khususnya kepada saya dan amnya kepada masyarakat setempat.

OBJEKTIF KAJIAN

Berikut adalah objektif-objektif kajian yang telah saya jalankan

1)

Menyatakan jenis-jenis rumah yang terdapat di Malaysia

2)

Mengkelaskan jenis rumah tradisional dan rumah moden

3)

Membuat generalisasi kesesuaian sesebuah jenis rumah dengan kawasan tertentu

 • 6.1 konsep rumah

Konsep rumah boleh dibahagikan kepada tiga kepentingan .Pertama iaitu dapat memberi perlindungan daripada panas dan hujan.Kedua,melindungi barang-barang keperluan dan harta beda.Ketiga,melindungi ancaman daripada ancaman berbahaya.

 • 6.2 Jenis – Jenis Rumah

Rumah boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu Rumah Tradisional dan Rumah Moden.

Rumah tradisional ialah rumah yang dibina secara tradisi dan dibina oleh tukang kayu menggunakan kemahiran tradisi seperti sebuah rumah menggunakan pasak iaitu tanpa paku. Rumah sebegini biasanya terdapat di kampung, tetapi ada juga rumah yang telah dibaik pulih dan menjadi muzium atau pameran untuk orang ramai. Rumah tradisional dibina menggunakan hasil alam seperti kayu meranti, nyatoh dan sebagainya.

contoh pelan rumah tradisional awal tahun 1940-an

Berikut adalah objektif-objektif kajian yang telah saya jalankan 1) Menyatakan jenis-jenis rumah yang terdapat di Malaysia

Rumah moden ialah rumah seperti banglo, teres, pangsapuri. Rumah begini dibina dengan

kepakaran serta teknologi moden. Rumah moden pula dibina menggunakan batu bata, simen, besi, dan kaca. Contoh Pelan Rumah Moden

kepakaran serta teknologi moden. Rumah moden pula dibina menggunakan batu bata, simen, besi, dan kaca. Contoh

Contoh rumah tradisional :

Contoh rumah tradisional : RUMAH LIMAS JOHOR RUMAH MELAKA RUMAH MINANGKABAU

RUMAH LIMAS JOHOR

Contoh rumah tradisional : RUMAH LIMAS JOHOR RUMAH MELAKA RUMAH MINANGKABAU

RUMAH MELAKA

Contoh rumah tradisional : RUMAH LIMAS JOHOR RUMAH MELAKA RUMAH MINANGKABAU

RUMAH MINANGKABAU

Contoh rumah tradisional :

RUMAH KUTAI (PERAK)

Contoh rumah tradisional : RUMAH KUTAI (PERAK) Rumah ini adalah dari jenis bumbung panjang. Keistimewaan reka

Rumah ini adalah dari jenis bumbung panjang. Keistimewaan reka bentuknya adalah kerana ia lebih etnik dan ringkas. Reka bentuk ini juga dikenali sebagai rumah kutai. Rumah ini masih terdapat di negeri Perak dan telah berusia lebih 100 tahun. Antaranya di Kampung Sayong Lembah, Kuala Kangsar, Kampung Kota Lama Kanan dan Kampung Bota Kanan, Parit.

Rumah ini menggunakan sepenuhnya bahan binaan semula jadi yang terdapat di sekeliling kampung. Struktur asas adalah kayu keras manakala atap dibuat dari daun rumbia dan dinding pelupuh dari anyaman buluh atau rotan.

Elemen Seni bina

Rumah ibu dipisahkan dari rumah dapur dengan selang yang terbuka. Rumah ibu mempunyai tingkap menghala ke rumah dapur. Di penghujung rumah dapur terdapat pelantar untuk kegunaan penyediaan makanan atau ruang letak untuk hasil dari kebun dan sungai. Rumah ini mempunyai beberapa unsur seni struktur yang agak menarik, ringkas dan mempunyai fungsinya tersendiri.

Rumah ibu mempunyai bumbung yang tertinggi. Ia turut menempatkan atau berfungsi sebagai serambi di bahagian depan dan sebuah bilik. Di sebelah kiri bilik terdapat ruang seakan serambi menyamai bahagian serambi utama di sebelah kanan, mungkin ianya adalah untuk ahli keluarga perempuan. Rumah ibu mempunyai tingkap menghala ke rumah dapur.

Rumah ibu dipisahkan atau dihubungkan oleh selang yang lebih terbuka. Selang mempunyai ketinggian yang sedikit rendah, sekitar 15cm sehingga 30cm dari aras rumah ibu dan rumah dapur. Rumah dapur menempatkan segala peralatan memasak dan ruang makan. Ia dihubungkan oleh selang untuk ke rumah ibu. Di penghujung rumah dapur terdapat pelantar, berfungsi sebagai tempat penyediaan makanan dan ruang letak untuk hasil dari kebun atau sungai.

Rumah ibu dipisahkan atau dihubungkan oleh selang yang lebih terbuka. Selang mempunyai ketinggian yang sedikit rendah,

Tampak di sebelah kanan dan kiri rumah dapat menyaksikan setiap bahagian penting rumah iaitu, rumah ibu, selang, rumah dapur dan pelantar.

Rumah ibu dipisahkan atau dihubungkan oleh selang yang lebih terbuka. Selang mempunyai ketinggian yang sedikit rendah,
RUMAH TINGGI (MELANAU) SABAH RUMAH TINGGI PANJANG SARAWAK

RUMAH

TINGGI (MELANAU) SABAH

RUMAH TINGGI (MELANAU) SABAH RUMAH TINGGI PANJANG SARAWAK

RUMAH

TINGGI PANJANG SARAWAK

RUMAH RAKIT RUMAH BAGAN
RUMAH RAKIT RUMAH BAGAN
RUMAH
RAKIT
RUMAH
BAGAN

Contoh Rumah Moden

1) Rumah Teres

Contoh Rumah Moden 1) Rumah Teres Rumah yang dibina secara berbaris tetapi berkongsi dinding dengan rumah

Rumah yang dibina secara berbaris tetapi berkongsi dinding dengan rumah sebelah. dibina sekurang-kurangnya tiga unit. rumah jenis ini banyak terdapat di kawasan bandar dan pinggir bandar.

2) Rumah Pangsa

Contoh Rumah Moden 1) Rumah Teres Rumah yang dibina secara berbaris tetapi berkongsi dinding dengan rumah

bangunan bertingkat yang mengandungi unit rumah berasingan. terdapat kemudahan asas seperti kedai, tempat letak kereta, tempat pembuangan sampah dan lif. rumah ini diklasifikasi sebagai rumah mampu milik. banyak terdapat di kawasan bandar raya seperti Kuala Lumpur.

3) Apartmen

3) Apartmen Bangunan bertingkat dengan unit rumah yang berasingan. keluasan unit rumah lebih luas berbanding rumah

Bangunan bertingkat dengan unit rumah yang berasingan. keluasan unit rumah lebih luas berbanding rumah pangsa. kemudahan yang disediakan pemaju antaranya dewan, gimnasium, kolam renang, dobi dan kawalan keselamatan.

4) Rumah Banglo

3) Apartmen Bangunan bertingkat dengan unit rumah yang berasingan. keluasan unit rumah lebih luas berbanding rumah

Dibina dengan setiap unit tidak bersambung antara satu sama lain. dengan erti kata lain, rumah banglo tidak berkongsi dinding dengan rumah yang lain seperti rumah teres. Rumah banglo boleh dibina secara persendirian di atas tanah lot ataupun dibina oleh pemaju di kawasan perumahan.

6.3

Faktor yang mempengaruhi pembinaan sebuah rumah ialah:

 • 6.3.1 Sejarah Reka bentuk

Contoh Rumah

6.3 Faktor yang mempengaruhi pembinaan sebuah rumah ialah: 6.3.1 Sejarah Reka bentuk Contoh Rumah Rumah Inggeris

Rumah Inggeris Di Cameron Highlands pengaruh

Inggeris.

6.3 Faktor yang mempengaruhi pembinaan sebuah rumah ialah: 6.3.1 Sejarah Reka bentuk Contoh Rumah Rumah Inggeris
6.3 Faktor yang mempengaruhi pembinaan sebuah rumah ialah: 6.3.1 Sejarah Reka bentuk Contoh Rumah Rumah Inggeris

Lakaran rumah Kutai di Perak pengaruh Aceh dan Bugis

RumahMinangkabau di Negeri Sembilan pengaruh dari Minangkabau Pengaruh British,Belanda, Indonesia ,dan Agama Islam.

RumahMinangkabau di Negeri Sembilan pengaruh dari Minangkabau

RumahMinangkabau di Negeri Sembilan pengaruh dari Minangkabau Pengaruh British,Belanda, Indonesia ,dan Agama Islam.

Pengaruh British,Belanda, Indonesia ,dan Agama Islam.

Rumah di atas mendapat pengaruh Masyarakat Chitty di Melaka. Rumah / bangunan yang mendapat pengaruh Belanda

Rumah di atas mendapat pengaruh Masyarakat Chitty di Melaka.

Rumah di atas mendapat pengaruh Masyarakat Chitty di Melaka. Rumah / bangunan yang mendapat pengaruh Belanda

Rumah / bangunan yang mendapat pengaruh Belanda di Melaka.

6.4 Pengurusan Grafik-

(Nombor 9) RUMUSAN

Buat rumusan

(Nombor 10). LAMPIRAN

 • 1. Surat pengenalan diri murid

 • 2. Surat kebenaran membuat kajian

 • 3. Surat makluman kepada ibu bapa/penjaga

 • 4. Surat kebenaran ibu/bapa penjaga

 • 5. Borang soal selidik

 • 6. Gambar / foto yang berkaitan

(Nombor 11). RUJUKAN

Buku Teks

Mohd Jamil B. Mohamad dan rakan, 2004 Geografi Tingkatan 3

Kuala Lumpur, Johor Central Sdn. Bhd

Chong Mui Seng dan rakan, 2002 Geografi Tingkatan 1

Kuala Lumpur, Johor Central Sdn. Bhd.

Buku Rujukan

Piara Singh, 2005 Siri Teks Referens SPM Geografi Tingkatan 4 dan 5

Petaling Jaya, Pearson Malay Sdn. Bhd

Fokus PMR Tingkatan 1, 2 dan 3

Internet

Blog smkpenghulusaad.wordpress.com.my

Orang Sumber

En. Mohd Khamsuldin B Abdul Wahab, 12 tahun, Seorang Gur