P. 1
Langkah Demi Langkah Membuat Kek Lapis Anda Yang Pertama

Langkah Demi Langkah Membuat Kek Lapis Anda Yang Pertama

|Views: 3,348|Likes:
Dipublikasikan oleh fazie_2

More info:

Published by: fazie_2 on Oct 26, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/03/2013

pdf

text

original

1

PEMBUKA BICARA
Salam untuk semua, Tahun ini adalah tahun ketiga www.keklapis.com di alam siber Alhamdulillah, kerana diberi kesempatan oleh Allah SWT untuk membuat peningkatan pada laman web, penemuan teknik terbaru dalam penyediaan kek lapis biasa, kek lapis sarawak & membuat bengkel-bengkel kek lapis sarawak. Dalam masa dua tahun kebelakangan ini, saya telah banyak mencuba resipi kek lapis yang terdapat di dalam buku kek lapis yang terdapat di pasaran. Antara buku yang menjadi sumber saya ialah buku yang ditulis oleh Puan Rabiah Amit dan Cik Deja Moss. Ada juga resipi-resipi lain yang peroleh dari alam siber dan bila cuba membuatnya, hasilnya tidak mengecewakan. Proses menulis ebook kali ini agak mencabar disebabkan oleh kecuaian saya sendiri. Gambar-gambar yang telah diambil telah “gone with the wind”, bila notebook saya diserang virus. Hampir putus asa saya dibuatnya. Bagaimanapun, minat saya terhadap seni pembuatan kek lapis sarawak ini begitu mendalam. Dengan kekuatan minat saya itu, saya teruskan usaha saya. Sehubungan itu, saya mohon maaf atas kelewatan mengeluarkan ebook ini. Saya berharap ebook membuat pelbagai jenis kek lapis ini mampu memberikan anda semua idea berkenaan seni pembuatan kek lapis sarawak yang begitu unik ini. Saya boleh dihubungi ditalian 016-2951473 & juraiza@keklapis.com, sekiranya anda memerlukan kefahaman lebih lanjut lagi. Segala maklum balas amatlah saya hargai dan ucapkan ribuan terima kasih. Akhir kata dari saya, KESABARAN ANDA MEMANG BERBALOI! Salam dari saya Nomie Aziz www.keklapis.com

1 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www.keklapis.com & Piqa Bakery

2

KANDUNGAN EBOOK LANGKAH DEMI LANGKAH MEMBUAT PELBAGAI JENIS KEK LAPIS
Resipi Resipi 1 Resipi 2 Resipi 3 Resipi 4 Resipi 5 Kek Lapis Rempah Kek Lapis Tikar Piqa Kek Lapis Prune Kek Lapis Keju Kek Lapis Keju Bercoklat Tajuk Mukasurat 4 – 22 23 - 28 27-39 39 -44 44 - 65

2 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www.keklapis.com & Piqa Bakery

3 LANGKAH DEMI LANGKAH MEMBUAT PELBAGAI KEK LAPIS Kek Lapis Rempah Kulit Kayu Manis Hanya menggunakan 9 biji telur! Kek Lapis Tikar Piqa Kek Lapis Buah Prune Kek Lapis Keju Kek Lapis Keju Bercoklat 3 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www.keklapis.com & Piqa Bakery .

keklapis.mudah didapati dengan kos yang murah.com & Piqa Bakery . Bahan A Bahan B 4 biji telur kuning 5 biji telur 175g gula castor 25g gula icing 1 sudu besar ovellette ½ sudu teh serbuk penaik 200g tepung cake atau hong kong flour 300 gram pure butter 2 sudu besar susu pekat manis 1 ½ sudu teh serbuk kulit kayu manis ½ sudu vanilla 1 ½ sudu besar sirap perang 4 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www.4 Resipi Kek Lapis Rempah Kayu Manis Berat terhasil: 1 kg dengan saiz 8” x 8” Suhu membakar: 150º c Di sini saya akan jelaskan secara asasnya bahan-bahan yang akan diperlukan dalam membuat kek lapis. Saya suka memanggilnya asas kerana bahan-bahan yang saya gunakan ini adalah yang paling ringkas.

5 Proses mengadun Mengadun Bahan A Bahan a Bahan a (timbangan) 4 biji telur kuning 5 biji telur 175g gula castor 25g gula icing 1 sudu besar ovellette ½ sudu teh serbuk penaik 80g telur kuning 300g telur 175g gula castor 25g gula icing 15g ovellette 2g serbuk penaik 200g tepung cake atau hong kong flour 200g tepung kek atau hong kong flour Berat adunan 797gram (anggaran) 5 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www.keklapis.com & Piqa Bakery .

com & Piqa Bakery .6 4 biji kuning telur Pastikan telur disimpan di dalam peti sejuk sebelum digunakan. Ini adalah untuk memudahkan anda mengasingkan putih dan kuning telur 5 biji telur (jangan keliru ya!) Ia bermaksud putih dan kuning telur.keklapis. Gula aising + gula halus + ovalette 6 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www.

keklapis.7 Campurkan telur + gula aising + gula halus + ovalette + vanilla essence Tepung hong kong + baking powder diayak supaya tidak berketul Campurkan tepung hong kong + telur + gula aising + gula halus + ovalette + vanilla essence. Pukul dengan kelajuan rendah terlebih dahulu (nanti tepung berterbangan pulak kalau laju sangat) 7 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www.com & Piqa Bakery .

Teruskan memukul.8 Bila nampak sudah sebati. Adunan akan bertukar warna seperti gambar di bawah Adunan a masih lagi kelihatan kekuningan. Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www. Teruskan memukul. tinggikan kelajuan mesin pengadun. Adunan a masih lagi kelihatan kekuningan dan semakin pekat.com & Piqa Bakery 8 .keklapis.

keklapis.9 Apabila adunan a.com & Piqa Bakery . So. kelihatan keputihan seperti di bawah dan pekat. bolehlah perlahankan dan hentikan mesin pengadun anda. Ataupun bila dikaut adunan tepung tidak jatuh. Mulakan adunan B pula 9 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www. statik aje.

10 Proses mengadun Mengadun Bahan B Adunan B Adunan B (secara timbang) 300 gram pure butter 2 sudu besar susu pekat manis ½ sudu vanilla 1 ½ sudu besar sirap perang 300 gram pure butter 30 gram susu pekat manis 2 gram sudu vanilla 6 gram sudu besar sirap perang 1 ½ sudu teh serbuk kulit kayu manis 6 gram sudu teh serbuk kulit kayu manis Berat adunan 344 gram (anggaran) 10 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www.keklapis.com & Piqa Bakery .

com & Piqa Bakery . kalau tak suka rasa rempah-tapi kek yang terhasil memang kurang rasa rempah) 11 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www.11 Mengadun Bahan B Mentega haruslah lembut dan tidak terlalu keras semasa hendak memukul Mentega + serbuk kayu manis + susu manis (tak payah letak serbuk kayu manis.keklapis.

Bila mahu memukul adunan A. 12 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www.12 Mentega + serbuk kayu manis + susu manis dipukul sehingga kembang (warnanya akan berubah kepada warna coklat yang cerah disebabkan oleh serbuk kayu hitam) (warnanya akan berubah kepada warna coklat yang cerah) Adunan B ini boleh dipukul terlebih dahulu dan boleh disimpan di dalam peti sejuk.keklapis.com & Piqa Bakery . adunan b ini hendaklah dikeluarkan lebih awal dan dibiarkan lembut menteganya.

Adunan akan jadi begini setelah digaul sebati Proses mengadun adunan kek lapis ini bergantung kepada kekuatan mesin adunan anda.keklapis. Sekiranya anda menggunakan mixer tangan masa yang diambil ialah antara 25 – 40 minit.13 Adunan A + Adunan B Berat adunan a Berat adunan b Jumlah Adunan A 797 gram 344 gram 1.141gram @ 1kg 141 gram Adunan B Adunan a dan adunan b dicampur Adunan digaul hingga sebati.com & Piqa Bakery . 13 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www. Untuk adunan ini ianya adalah dari 15 – 20 minit.

Ada berbagai jenis di pasaran.com & Piqa Bakery 14 . Saya suka menggunakan spray yang diperbuat dari canola oil. Panaskan sekurang-kurangnya 10 minit sebelum memulakan proses membakar. Gunakan api atas bawah. Senang digunakan.14 Proses membakar Panaskan oven anda pada suhu 180°c. Adunan kek lapis yang sudah sedia untuk dibakar. Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www. Anda boleh menggunakan shortening untuk dialas pada acuan anda. Acuan yang saya gunakan adalah 8” x 8” x 3”.keklapis.

supaya ia mudah ditarik dari kek anda nanti. dilipat ke bawah. 15 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www. Tujuannya untuk memudahkan kita mengeluarkan kek lapis yang sudah dimasak. Lebihkan kertas minyak.com & Piqa Bakery .keklapis. letak kertas minyak di dalam acuan.15 Selepas disapu shortening atau canola oil spray tadi.

16 Cara Melapis Kek Lapis Ada dua cara yang anda boleh buat. 16 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www. Seeloknya dibuat seperti di dalam gambar. 1 sudu besar= 20 gram adunan 4 sudu besar = 80 gram adunan untuk setiap lapis.com & Piqa Bakery . Tujuannya agar senang untuk kita ratakan adunan kek lapis ini. Cara pertama Letakkan 4 sudu besar adunan kek lapis tadi. Jadi anda akan mendapat lebih kurang 10 lapisan kek @ 19 lapisan kek Saya cadangkan anda menggunakan kaedah kedua kerana kek lapis yang terhasil akan lebih cantik. Timbangkan setiap adunan sebanyak 100 gram (maksima) ataupun 60 gram (minima). Ini kerana lapisan kek tersebut akan lebih tersusun dan jelas lapisannya. Cara kedua Berat adunan ialah 1kg 91 gram.keklapis.

anda boleh menggunakan sudu untuk meratakan adunan kek lapis. Kalau tak percaya cubalah anda meratakan adunan tersebut dengan sudu anda memang leceh – ini berdasarkan pengalaman sayalah. Tukarkan suis ke api atas (top). Kemudian masukkan ke dalam oven anda. Ok.17 Ratakan ia.keklapis. lapisan pertama kek anda telah siap. Anda akan suka sangat menggunakan alat perata ataupun “comb scraper” ini.com & Piqa Bakery . 17 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www. Tapi setelah anda sudah biasa.bakarkan ia dengan api atas dengan suhu 150c dan bakar sehingga perang. Alat ini sungguh menyenangkan kerja anda.

keklapis. Kek lapis anda perlu mempunyai warna seperti ini. keluarkan.com & Piqa Bakery . lapisan pertama kek anda telah siap dibakar.18 Ok. Selalunya masa yang diambil ialah dari 8 minit hingga ke 10 minit. lapiskan lagi seperti masa mula-mula tadi. 18 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www. Ini penting kerana warna inilah yang membentuk lapis – lapis pada kek lapis anda. Ok.

tukarkan suhu oven kepada 180°c. Sekira anda membakar lebih dari suhu yang ditetapkan kek lapis akan menjadi kering Pada adunan yang terakhir. Tutupkan acuan kek tersebut dengan 19 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www. gunakan api atas dan bawah.19 Ratakan dan bakar gunakan api atas sehingga habis adunan kek lapis anda. (jangan terhangus ya) Keluarkan kek lapis anda dari oven.com & Piqa Bakery . Ini untuk memastikan bahawa kek lapis ini lembut dan lembab.keklapis. tukarkan kepada api atas sahaja dan bakar sehingga kek lapis berwarna coklat keperangan. Suhu bakar hanyalah 150°c .160°c. Kek lapis yang dibakar pada suhu yang rendah iaitu dari 140°c-160°c biasanya mengandungi kandungan mentega yang tidak banyak dan telur tidak banyak. bakar 10 minit dan sekiranya anda melihat kek lapis anda tidak begitu perang.

Lapisnya memang tidak akan nampak.20 aluminium foil. Kek Lapis siap untuk dimakan Tahniah untuk kek lapis anda yang pertama 20 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www.keklapis.com & Piqa Bakery . Kek lapis yang sudah siap dan sejuk . Untuk itu kita memanggilnya Kek Lapis ☺. Setelah memotong anda akan dapat melihat lapisan kek. Ini untuk memastikan kek lapis anda lembut dan lembab. Kek lapis yang telah dikeluarkan dari acuan tidak akan menampak lapisanlapisan kek yang kita buat tadi. Jangan risau. melainkan anda memotongnya..

Boleh ditambah. tetapi jangan terlalu banyak. Anda boleh tidak meletakkan rempah serbuk kulit kayu manis sekiranya anda tidak suka akan rasanya. asam manis ataupun coklat cip ke atas kek lapis anda. “cappuccino paste” dan banyak lagi. badam cincang dan lain-lain.21 Mempelbagaikan kek lapis anda Dengan menggunakan resepi yang sama anda boleh meletakkan buah prune. asam manis. Antara kek lapis yang mendapat sambutan ialah kek lapis buah prune dan kek lapis asam manis. coklat cip. Sekiranya anda ingin meletakkan prune. Anda boleh menambah rasa seperti meletakkan rasa ‘chocolate paste”. Kek lapis prune Buah prune: 120 gram prune (dicincang halus) 30 gram (di potong bulat untuk hiasan) Kek lapis asam manis Asam manis haw kar: 2 bungkus (berat 100 gram setiap satu) Kek lapis coklat cip Coklat cip : 200 gram Anda hanya perlu menambah perasa dengan mengikut berat yang sama untuk serbuk kayu manis 21 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www. nanti “over pulak” dan sudah tentu kos membuatnya meningkat. tersebut iaitu 6 gram @ 2 sudu kecil. beratnya adalah seperti berikut.keklapis.com & Piqa Bakery .

keklapis. letakkan asam manis.22 Cara meletakkan prune. 22 Langkah Demi Langkah Membuat Pelbagai Kek Lapis Hakcipta : www. asam manis @ coklat chip ke dalam kek lapis Setelah adunan kek lapis diratakan.com & Piqa Bakery . buah prune ataupun coklat cip ke atas adunan tersebut.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->