P. 1
Rph Gotong Royong Tahun 5

Rph Gotong Royong Tahun 5

|Views: 737|Likes:
Dipublikasikan oleh Ashraf Mache

More info:

Published by: Ashraf Mache on Apr 20, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN SEKOLAH RENDAH Mata Pelajaran Kelas Bil Murid Masa

Tarikh Tema Tajuk Sub Topik : Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan : 5 Arif : 20 Orang : 8.00 – 8.30 pagi : 10 Mac 2011 : Hidup bersama di sekolah dan masyarakat : Aktiviti Kejiranan : Gotong- royong

Hasil Pembelajaran : Pada akhir sesi pembelajaran, murid-murid akan dapat

1. Menyatakan sekurang-kurangnya tiga aktiviti yang boleh dilakukan semasa

menjalani aktiviti gotong-royong 2. Menyatakan sekurang-kurangnya tiga kebaikan dan keburukan melakukan aktiviti gotong royong dan tidak melakukan gotong-royong.

Ringkasan isi kandungan :1. Kepentingan melibatkan diri dalam aktiviti gotong-royong . 2. Perkara- perkara yang boleh menjejaskan kebersihan dan kesejahteraan

kawasan persekitaran.

Penerapan nilai murni :1. Menghargai alam sekitar 2. Kesedaran akan kepentingan bekerjasama dalam melakukan sesuatu aktiviti.
3. Bekerjasama sesama ahli kumpulan.

Murid pernah menjalani aktiviti gotong royong di sekolah. Kad imbasan gambar kawasan persekitaran yang bersih dan kotor. . 2. Kontekstual 5. 2. Murid biasa didedahkan dengan aktiviti gotong-royong di dalam media massa.Unsur–unsur Patriotisme 1. Bertanggungjawab terhadap alam sekitar. Kemahiran Berfikir Bahan Bantu Mengajar :1. Video tentang kepentingan bergotong royong 2. Menghargai kebersihan alam sekitar. Kompentensi Kecerdasan Emosi 3. Kaedah Pengajaran 1. Kecerdasan Pelbagai (MI) 4. KBKK 2. Pengetahuan sedia ada :1.

MI: visual dan interpersonal Sumber P&P: Tayangan video Gotong royong Nilai-nilai murni: Bertangungjawab Bantu membantu kebersihan . Murid memberi respon terhadap soalan yang diajukan. 4.Prosedur Pelaksanaan Elemen Pengurusan Pembelajaran Catatan.Nilai Set induksi (5minit) 1. 2. Guru menanyakan perkara yang boleh dilakukan semasa aktiviti gotong royong dijalankan. Beberapa orang murid diminta Nilai murni : Bertanggungjawab memberi pendapat tentang aktiviti gotong royong. Langkah 1 (10 minit) 1. Guru bertanya kepada murid “ Apakah yang kamu semua faham tentang gotong royong ?”. 3. Guru menayangkan video kepada murid tentang “ gotong royong”. Guru mengaitkan pendapat pelajar dengan pembelajaran hari ini. 3. 2. Murid melihat tayangan video KB : menghubung kait KBF : membuat keputusan dan menyelesaikan masalah MI : visual / interpersonal EIC : kompetensi kecerdasan emosi Teknik : soal jawab pendek tentang aktiviti gotong royong.

Langkah 2 (10minit) KBF : membuat keputusan Sumber P&P Kad imbasan 1. 5. Gambar menerangkan persekitaran yang berbeza iaitu Kawasan yang bersih dan selamat Kawasan yang kotor dan mendatangkan penyakit Kawasan persekitaran yang tidak selamat dan mendatangkan bahaya 4. Guru akan menerangkan kebaikan dan keburukan aktivi gotong-royong. Setiap kumpulan menerima kad imbasan yang berbeza masalah Nilai: bagi SPP:Pembelajaran koperatif kerjasama setiap kumpulan 3. Setiap kumpulan diberikan masa 3 minit untuk membentang dan menulis di papan hitam tentang kad imbasan yang kumpulan mereka terima. Murid dibahagikan kepada 3 dan menyelesaikan kumpulan 2. .

MI : muzik Nilai : Kerjasama Sumber P&P: Lagu “ Mari kita bergotong royong” Guru membuat rumusan dan mengedar lirik lagu “ Mari kita bergotong royong” 2.Penutup (5minit) 1. Murid bersama guru menyanyikan lagu tersebut .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->