Anda di halaman 1dari 4

KURSUS PENGURUSAN STRESS DAN MOTIVASI DENGAN KERJASAMA IAB, UTARA [1]

1.0 PENDAHULUAN Selepas Pelan Induk Pembangunan Pendidikan dilancarkan maka tercetus pula idea melonjakkan kecemerlangan pendidikan melalui bidang-bidang NKRA. Tidak dinafikan perkembangan pesat dalam persada pendidikan negara terutamanya NKRA amat menuntut warga pendidik untuk merancang dengan tepat dan bertindak proaktif demi merealisasikan kecemerlangan pendidikan khasnya dalam melahirkan insan minda kelas pertama. Sehubungan dengan itu, guru-guru perlu memantapkan pengetahuan professional dan kemahiran diri supaya menjadi guru yang serba boleh dan berpengetahuan luas. Oleh itu,bermula pada tahun 2008, pihak kementerian telah menetapkan bahawa semua guru wajib menghadiri sekurangkurangnya 7 hari berkursus dalam setahun. Maka, pelbagai kursus, bengkel dan taklimat yang bersesuaian dengan profesionalisme guru diatur oleh pihak pentadbir dalam usaha menyediakan minda dan fizikal guru supaya menjadi pendidik yang lebih mantap, berpengetahuan tinggi dan berketerampilan. 2.0 MATLAMAT Matlamat program berfokus kepada peningkatan prestasi guru dari aspek sahsiah, rohani dan emosi supaya dapat melaksanakan tugas sebagai guru dengan komitmen yang tinggi dan mempunyai ilmu yang sempurna sebagai pendidik dan menjadi kaki tangan kerajaan yang akur dan patuh dengan kehendak kementerian. Selain itu diharap agar kursus ini akan memberi panduan kepada guru-guru dalam menguruskan tugasan sebagai guru dan pendidik di sekolah dan tugasan harian di rumah agar segala-galanya dapat dilakukan tanpa rasa tertekan.

KURSUS PENGURUSAN STRESS DAN MOTIVASI DENGAN KERJASAMA IAB, UTARA [1]

3.0

OBJEKTIF
3.1Memahami konsep dan senario stress di dalam organisasi. 3.2Memahami dan mengaplikasikan pengurusan stress 3.3Menggunakan stress untuk kepentingan dan kemajuan diri dan organisasi 3.4Merangsang ke arah keseronokan bekerja tanpa stress 3.5Membentuk budaya kecemerlangan di dalam organisasi

4.0

MASA PELAKSANAAN 4.1 22 Julai 23 Julai 2011

5.0 KUMPULAN SASARAN 5.1 Semua guru SKSAT 6.0 JAWATANKUASA PENGURUSAN Penasihat : Encik K. Thachanamurthy, AMN. ( Guru Besar ) Tuan Haji Abd Wahab Mohd Noor. ( Penolong Kanan Pentadbiran ) Setiausaha Penolong Setiausaha Ahli Jawatankuasa Puan Noor Banis Abdul Wahab Puan Yuliwati Sungit : Puan Yuli Wati Sungit ( SU LDP Sekolah ) : Puan Fauziah Hanim Mokhtar ( Kaunselor)

KURSUS PENGURUSAN STRESS DAN MOTIVASI DENGAN KERJASAMA IAB, UTARA [1]

Cik Hajjah Ku Hanita Ku Mahamud Puan Marlina Mansor Puan Noor Aini Md Noor Puan Norjelah Baharin Cik Kim Guat Keoh 6.0 SUMBER PENDAPATAN BIL 1 SUMBER SBT JUMLAH RM 2500

BIL 1 2 3 7.0

PERKARA Makanan dan minuman Penceramah Tuntutan Perjalanan Guru Jumlah PENUTUP

KUANTITI 60 x RM 20 5 x RM 200

JUMLAH (RM) 1200.00 1000.00 300.00 2500.00

Program yang dirancang ini diharap dapat dilaksanakan dengan lancar, berkesan dan jayanya. Semoga ilmu yang diraih pelajar melalui program ImpianPermatra Hati ini akan dipraktikkan secara maksimum dalam peperiksaan yang diduduki kelak. Sesungguhnya, kejayaan hanya akan dicapai dengan usaha gigih, komitmen padu, semangat jitu hasil ramuan kerjasama warga sekolah, pendidik dan pelajar sendiri. Moga-moga kecemerlangan pelajar mencetus anjakan paradigma selaras Falsafah Pendidikan Kebangsaan yang menitipkan keseimbangan dalam aspek intelek, rohani, jasmani dan emosi.

Disediakan oleh,

Disahkan oleh,

KURSUS PENGURUSAN STRESS DAN MOTIVASI DENGAN KERJASAMA IAB, UTARA [1]

. (ROZIAH SULAIMAN) Setiausaha Program.

..................................................

Anda mungkin juga menyukai