P. 1
PEMBAKARAN TERBUKA

PEMBAKARAN TERBUKA

|Views: 1,299|Likes:
Dipublikasikan oleh Jamau Jamawi

More info:

Published by: Jamau Jamawi on Nov 14, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/26/2013

pdf

text

original

PEMBAKARAN TERBUKA

PEMBAKARAN TERBUKA DI PELUPUSAN SAMPAH PEMBAKARAN TERBUKA SELEPAS MENUAI PADI

PEMBAKARAN HUTAN TERBUKA DI KALIMANTAN TENGAH

PEMBAKARAN HUTAN TERBUKA

POSTER .

perniagaan dan pertanian. Contohnya pembakaran hutan yang berlaku di Kalimantan dan Sumatera. ►Pelbagai aktiviti manusia menyumbang kepada kemusnahan hutan seluruh dunia.Pembakaran Hutan ►Pembakaran hutan yang dilakukan secara terbuka menyebabkan spesis-spesis musnah. ►Sikap sesetengah pihak di negara membangun yang lebih gemar mengambil jalan mudah. jaringan pengangkutan serta perkhidmatan berkaitan seperti loji bekalan air dan tapak pelupusan sampah. . hidupan dan tumbuhan di sekeliling hutan tersebut akan pupus dan mati. Pembukaan Tanah Baru ►Pembukaan tanah seperti kawasan pertanian baru. Antara yang paling kritikal (dan paling cepat menjilat hutan-hutan kita) adalah pembukaan kawasan baru untuk penempatan manusia dan aktiviti ekonomi. pembukaan tanah . ►Aktiviti pertanian yang dilakukan tanpa mengambil kira kepentingan alam semula jadi juga mengakibatkan kesan yang amat buruk terhadap usaha mengekang pengecutan hutan. kawasan yang lebih luas diperlukan untuk membina rumah. ►Secara tidak langsung. seperti mengamalkan "tebas dan bakar" (slash and burn) bukan saja membuatkan kawasan hutan lenyap sama sekali.kawasan industri. ►Contohnya pembukaan tanah baru di Lojing Gua Musang Kelantan dimana penyerahan tanah secara besar-besar kepada beberapa syarikat dengan yang bertujuan untuk membuka kawasan pertanian seperti kebun sayur. ►Apabila jumlah penduduk dunia meningkat.tanah rancangan oleh Felda dan Felcra juga turut memusnahkan spesis tumbuhtumbuhan . bahkan pembakaran yang tidak terkawal ada kalanya mengakibatkan api merebak dan menjadi kebakaran hutan yang serius. Bagi tujuan itu maka banyak hutan ditebang dan dibersihkan dan flora dan fauna yang berada disekeliling kawasan itu akan mengalami kepupusan.

Gambar inin menunjukkan asal tebal dari kebakaran tebingan jalan. Pembakaran terbuka di kawasan tanah gambut oleh orang yang tidak bertanggungjawab menyumbang kepada jerubu yang kini melanda semula bandar Sibu. Disebabkan pembakaran secara terbuka ini jugalah suhu bumi menjadi semakin meningkat dan keadaan cuaca di bumi semakin panas. Di samping turut memusnahkan kehidupan flora dan fauna disekitarnya. penanaman semula sememangnya sangat baik tetapi akibat daripada pembakaran secara terbuka yang dilakukan oleh sesetengah pihak sebenarnya boleh menyebabkan berlakunya pencemaran udara. kebakaran belukar dan pembakaarn berkelompok. Jika dilihat dari satu sudut.Antara punca lain penyebab berlakunya pencemaran alam sekitar ialah pembakaran secara terbuka. Inilah sebenarnya akibat daripada pembakaran secara terbuka yang dijalankan yang akhirnya membawa kepada pencemaran alam sekitar serta sekali gus turut menjejaskan kehidupan dan kesihatan manusia. Hal ini jelas dapat dilihat berikutan pembakaran pokok-pokok tua di kawasan ladang dan hutan untuk tujuan penanaman semula. (Gambar dirakam pada 7/9/09 di sebuah jalan di Sibu) . pembakaran hutan yang baru diterokai. pekerja pekerja kebun. Punca-punca kebakaran adalah dari pengusaha pengusaha ladang.

Komponen dalam ESD *Masyarakat *Persekitaran *Ekonomi *Budaya .TUGASAN BAGI SUBJEK PENDIDIKAN PEMBANGUNAN LESTARI PRESENTATION PEND.Tumpuan Agenda 21 dan kaitan Pembangunan Lestari dengan Pendidikan *Penambahbaikan pendidikan asas) *Mengorientasi program pendidikan untuk pembangunan lestari *Kesedaran orang awam) Pengwujudan peluang latihan untuk kesedaran dan amalan 2) Pendidikan Pembangunan Lestari (Education for Sustainable Development – ESD) dan Pendidikan untuk Kefahaman Sejagat (Education for International Understanding – EIU) 2a) ARHAM.Agenda 21 dalam Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu . OSMAN & ZAKI • Pendidikan Pembangunan Lestari (ESD) .Persekitaran *Pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar *Pengawalan iklim melampau *Urbanisasi terkawal .Pengisytiharan Dekad ESD (2005-2014) oleh PBB . PEMBANGUNAN LESTARI 1) Pengenalan Pendidikan Alam Sekitar dan Pembangunan Lestari (DZUL & JAN) • Sejarah dan konsep Pendidikan Alam Sekitar -Stockholm (1974) -Tblisi (1977) -Malta (1991) -Laporan Kabinet Kerajaan Malaysia (1979) • Sejarah dan konsep Pembangunan Lestari .Konsep perseimbangan antara alam sekitar.Sejarah . *keperluan masyarakat dan keadilan untuk kehidupan yang berkualiti .PBB (Sidang Kemuncak Bumi Rio de Janeiro 1992) .Konsep hubungan antara manusia dengan Ketuhanan dan alam (kesedaran manusia terhadap anugerah Tuhan) .Brundtland Report 1987 (World Commision on Environment and DevelopmentWCED) .

Perkaitan antara ESD dan EIU *Kepelbagaian budaya dan kepelbagaian spesies kehidupan penting untuk pembangunan lestari *Kepelbagaian budaya mewujudkan persefahaman setempat dan global .Tema *Globalisasi dan keadilan sosial *Kepelbagaian budaya dan perpaduan *Kelestarian *Hak Asasi Manusia *Keamanan dan ekuiti .Isu sosial.*Kawalan bencana alam . sosial) *Gaya hidup 2c) FITRI • Pendidikan untuk Kefahaman Sejagat (EIU) .Ilmu pengetahuan *Alam sekitar dan komponennya *Keperluan manusia dan interaksi dengan alam sekitar *Nilai alam sekitar .Masyarakat dan Budaya *Keamanan *Keadilan *Hak asasi *Persamaan gender *Kesihatan *Persefahaman Menghormati kepelbagaian (diversity) 2b) AZMAN & FUDHAIL • Rangka kandungan untuk ESD .Sejarah . dan alam sekitar *Pertambahan penduduk *Peningkatan gaya hidup *Perindustrian dan perdagangan *Pepupusan spesies *Pepupusan sumber alam yang tidak boleh diperbaharui .Rangka konsep dan kaitan dengan The Four Pillars of Education (UNESCO) .Ekonomi *Pengurangan kemiskinan *Pembangunan ekonomi yang stabil *Sektor perindustrian yang bertanggungjawab • Komponen dalan EIU . ekonomi.Kemahiran *Penjagaan *Pemuliharaan dan pemeliharaan *Amalan seharian dalam semua aktiviti (termasuk aktiviti ekonomi.

Konvensyen Antarabangsa.Rekreasi 3b) SYAFIQAH. MARLIA • Impak kegiatan manusia dan isu alam sekitar . IRMA.Kepupusan flora dan fauna .Kesan rumah hijau / pemanasan bumi .Komunikasi . peparitan dan tali air.Pencemaran udara.Pelupusan bahan sumber tenaga 3c) CHAH & YANA • Penubuhan Badan Antarabangsa.3) Interaksi Manusia dengan Alam dan Sumber Semula Jadi 3a) NADIA • Aktiviti mengikut sektor (dengan memberi contoh dan data semasa) .Penubuhan dan peranan badan-badan bukan kerajaan. dan undang-undang . perikanan.Hakisan tanah dan kejadian banjir .Pertanian dan perikanan .Perindustrian .Pembangunan ekonomi jangka pendek dan jangka panjang .Penguatkuasaan Akta dan undang-undang berkaitan di Malaysia .Pengangkutan .Perluasan tanah gersang / padang pasir .UNESCO – Education for Sustainable Development o APEID – Asia Pacific Programme of Education Innovation for Development .Kekurangan bekalan air . tanah.Langkawi Declaration (1989).Kesan bahan pembuangan toksid . air. Contoh: *World Wide Fund (WWF) *Nature Society *Sahabat Alam Environment Protection Society of Malaysia 3d) DAYAH & TIQAH • Perancangan pembangunan lestari . perindustrian) . gas dan sumber asli. akta.Perlombongan dan cari galian .APCEIU (Asia Pacific Centre of Education for International Understanding .Peranan Jabatan Alam Sekitar dan jabatan lain yang berkaitan di Malaysia (contoh: berkaitan perhutanan. ISMA.Hujan asid . Kuala Lumpur Accord (1992) .Penipisan ozon . dan bunyi .Gangguan kejadian paya bakau .Pembangunan seimbang antara bandar .

pameran) .dan luar bandar . ESD.Kerja amali .Pembasmian kemiskinan dan buta huruf • Peranan pendidikan .Peranan pelbagai pusat latihan .Perancangan urbanisasi / industrialisasi dan kempen hijau .Koleksi herbarium. pulih.Projek • Sumber pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Alam Sekitar.Perbincangan melalui pembelajaran koperatif .Peranan kurikulum –secara langsung dan secara integrasi . angin. tempat kerja dan lain *Konsep 5R – kitar semula. majalah .Kawalan masalah sosial dan jangkitan penyakit . lawatan. Repair. kurangkan.Peranan kurikulum – secara langsung dan secara integrasi .Rakaman pita video .Sistem politik dan pentadbiran yang stabil . fikir semula (Recycle. KIRIN) • Kaedah pengajaran dan pembelajaran merentas kurikulum berasaskan pembelajaran melalui pengalaman contoh .Grafik dan model . tempat awam.Meningkatkan kesedaran.Gambar foto .Aktiviti dalam pasukan beruniform (semasa berkhemah. guna semula.Penubuhan Pusat Sumber Alam Sekitar atau stesen pembelajaran Pendidikan Alam Sekitar .Kawalan pertumbuhan penduduk .. sekam padi) *Mengambil bahagain atau memberi sokongan kepada aktiviti / pertubuhan penjagaan alam sekitar. Rethink) *Menggunakan bahan yang boleh diperbaharui dan bahan alternatif untuk tenaga (contoh: solar.Diorama . Reduce. dan tanah tanih . Reuse.Perancangan berkaitan Hak Asasi Manusia . ceramah. sikap dan amalan gaya hidup lestari di tempat tinggal. batu batan.Laporan akhbar. Contoh: . ZILA. khidmat masyarakat. EIU 4) Strategi Pendidikan Lestari dalam Pengajian Sosial (HAJAR. HUDA.Dokumentari media elektronik • Penerapan nilai-nilai alam sekitar merentasi kurikulum .Peranan guru dan sekolah 3e) SIS • Amalan gaya hidup .Permainan alam sekitar . ombak laut.

Aktiviti persatuan / kelab (program kitar semula. pengurusan setor) .. pengendalian dan penyelenggaraan padang permainan. pertandingan kuiz / debat) .Aktiviti sukan (merentas desa.

30./.35...5../.:.3443 08.37:2.-.: !0358.35.3:.87 .

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

8.7 !07.7-..3:.38.3/.3.3:7-.3. /.

5:8.2 9025.3-.3./-7.8/.:9 80.802:. :3..305. #0.5/.33 42-.3 43805# 9. 0 $$ W2...9 93./:5 033.7 .3:7::2 80.3.7.3./..7.2--.3..848..380.3:8.30283.3.- !07.3.3. .3 !07..3-.8 !07. 9025.3080/..9..7 #0/:.3..3-40/507-./..3..3..9./ 03.3:7::2 80.3-07.439484....3 8.9..3.9./:5089.35039.38:3/..3503/:/: .2.3503.3.:7:1 W!07.3/:897.3 !07.3907.35079:2-:....9.7.8.9.3 17802:..25.389.907..3804.82.8 !07.7802:.3/.3-:9..3.7:/.9073.0 #0:80 #05.: .32.8.39.302503... 5: :7.3.3:7:/.380.. !02-.38:3/.8.3..3503//.:202-078443.9.3.3./.8.9.9 $8902549/.7.350-.0 #093 03:3.7.7/9025.3907.91:39:903.3.

720/.2.3 .7 2.3 #..2$09.. ..7 40807-.2$09.9.2.2809.3.8.3 .7 $ &  $97.9.3.3.90!03//.3.9 5..-..3/.3502-0.2.92.3$48.8.7:2 -..2!03.3. 3....:503.0/.7.9$:2-07..7..7.1/.9/.7...3!:8.3502-0.3 4507. /2. !740 W$:2-07503.8.320.207.3!03//.359.7 4394 !03:-:.3 /.7207039..9:-.33.547.3 .324/0 47. # & # W.3..3207039..25..009743 W!0307.39.7..8..7 07.-0702. .3 502-0.9.2.7/..7.7.7.8:7::2-07.320.2-.2.3-07:31472 802.:502-0./04 7.5079:-:.9.2$09..3.3!03//.503.8:7::2 9.2809.:890803502-0.4394 !07-3.07.7..71494 ...3/.3 503.3089. 4:2039.8:..5.3.2809.91 !072.

3.95078.9:. 9.

7802:.3:.3/3.- 5747. 5079.0.29.

35.3 503:7:8.3..3/.7. 50303/.3 5072.3 207039..8/08./.380947  .3503003.98:./0-.9 9.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->