P. 1
PEMBAKARAN TERBUKA

PEMBAKARAN TERBUKA

|Views: 1,320|Likes:
Dipublikasikan oleh Jamau Jamawi

More info:

Published by: Jamau Jamawi on Nov 14, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/26/2013

pdf

text

original

PEMBAKARAN TERBUKA

PEMBAKARAN TERBUKA DI PELUPUSAN SAMPAH PEMBAKARAN TERBUKA SELEPAS MENUAI PADI

PEMBAKARAN HUTAN TERBUKA DI KALIMANTAN TENGAH

PEMBAKARAN HUTAN TERBUKA

POSTER .

►Apabila jumlah penduduk dunia meningkat. Antara yang paling kritikal (dan paling cepat menjilat hutan-hutan kita) adalah pembukaan kawasan baru untuk penempatan manusia dan aktiviti ekonomi. kawasan yang lebih luas diperlukan untuk membina rumah. Bagi tujuan itu maka banyak hutan ditebang dan dibersihkan dan flora dan fauna yang berada disekeliling kawasan itu akan mengalami kepupusan. ►Sikap sesetengah pihak di negara membangun yang lebih gemar mengambil jalan mudah. ►Aktiviti pertanian yang dilakukan tanpa mengambil kira kepentingan alam semula jadi juga mengakibatkan kesan yang amat buruk terhadap usaha mengekang pengecutan hutan. bahkan pembakaran yang tidak terkawal ada kalanya mengakibatkan api merebak dan menjadi kebakaran hutan yang serius.kawasan industri. jaringan pengangkutan serta perkhidmatan berkaitan seperti loji bekalan air dan tapak pelupusan sampah. ►Contohnya pembukaan tanah baru di Lojing Gua Musang Kelantan dimana penyerahan tanah secara besar-besar kepada beberapa syarikat dengan yang bertujuan untuk membuka kawasan pertanian seperti kebun sayur.perniagaan dan pertanian. Contohnya pembakaran hutan yang berlaku di Kalimantan dan Sumatera. seperti mengamalkan "tebas dan bakar" (slash and burn) bukan saja membuatkan kawasan hutan lenyap sama sekali. pembukaan tanah . Pembukaan Tanah Baru ►Pembukaan tanah seperti kawasan pertanian baru. ►Secara tidak langsung.Pembakaran Hutan ►Pembakaran hutan yang dilakukan secara terbuka menyebabkan spesis-spesis musnah.tanah rancangan oleh Felda dan Felcra juga turut memusnahkan spesis tumbuhtumbuhan . hidupan dan tumbuhan di sekeliling hutan tersebut akan pupus dan mati. . ►Pelbagai aktiviti manusia menyumbang kepada kemusnahan hutan seluruh dunia.

Punca-punca kebakaran adalah dari pengusaha pengusaha ladang. (Gambar dirakam pada 7/9/09 di sebuah jalan di Sibu) . Hal ini jelas dapat dilihat berikutan pembakaran pokok-pokok tua di kawasan ladang dan hutan untuk tujuan penanaman semula. kebakaran belukar dan pembakaarn berkelompok. Jika dilihat dari satu sudut. penanaman semula sememangnya sangat baik tetapi akibat daripada pembakaran secara terbuka yang dilakukan oleh sesetengah pihak sebenarnya boleh menyebabkan berlakunya pencemaran udara. Disebabkan pembakaran secara terbuka ini jugalah suhu bumi menjadi semakin meningkat dan keadaan cuaca di bumi semakin panas. Inilah sebenarnya akibat daripada pembakaran secara terbuka yang dijalankan yang akhirnya membawa kepada pencemaran alam sekitar serta sekali gus turut menjejaskan kehidupan dan kesihatan manusia. Pembakaran terbuka di kawasan tanah gambut oleh orang yang tidak bertanggungjawab menyumbang kepada jerubu yang kini melanda semula bandar Sibu. Gambar inin menunjukkan asal tebal dari kebakaran tebingan jalan.Antara punca lain penyebab berlakunya pencemaran alam sekitar ialah pembakaran secara terbuka. pekerja pekerja kebun. pembakaran hutan yang baru diterokai. Di samping turut memusnahkan kehidupan flora dan fauna disekitarnya.

PEMBANGUNAN LESTARI 1) Pengenalan Pendidikan Alam Sekitar dan Pembangunan Lestari (DZUL & JAN) • Sejarah dan konsep Pendidikan Alam Sekitar -Stockholm (1974) -Tblisi (1977) -Malta (1991) -Laporan Kabinet Kerajaan Malaysia (1979) • Sejarah dan konsep Pembangunan Lestari .Persekitaran *Pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar *Pengawalan iklim melampau *Urbanisasi terkawal . *keperluan masyarakat dan keadilan untuk kehidupan yang berkualiti . OSMAN & ZAKI • Pendidikan Pembangunan Lestari (ESD) .Sejarah .Brundtland Report 1987 (World Commision on Environment and DevelopmentWCED) .Tumpuan Agenda 21 dan kaitan Pembangunan Lestari dengan Pendidikan *Penambahbaikan pendidikan asas) *Mengorientasi program pendidikan untuk pembangunan lestari *Kesedaran orang awam) Pengwujudan peluang latihan untuk kesedaran dan amalan 2) Pendidikan Pembangunan Lestari (Education for Sustainable Development – ESD) dan Pendidikan untuk Kefahaman Sejagat (Education for International Understanding – EIU) 2a) ARHAM.Konsep hubungan antara manusia dengan Ketuhanan dan alam (kesedaran manusia terhadap anugerah Tuhan) .TUGASAN BAGI SUBJEK PENDIDIKAN PEMBANGUNAN LESTARI PRESENTATION PEND.Pengisytiharan Dekad ESD (2005-2014) oleh PBB .Agenda 21 dalam Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu .Komponen dalam ESD *Masyarakat *Persekitaran *Ekonomi *Budaya .PBB (Sidang Kemuncak Bumi Rio de Janeiro 1992) .Konsep perseimbangan antara alam sekitar.

Perkaitan antara ESD dan EIU *Kepelbagaian budaya dan kepelbagaian spesies kehidupan penting untuk pembangunan lestari *Kepelbagaian budaya mewujudkan persefahaman setempat dan global .Tema *Globalisasi dan keadilan sosial *Kepelbagaian budaya dan perpaduan *Kelestarian *Hak Asasi Manusia *Keamanan dan ekuiti .Sejarah . sosial) *Gaya hidup 2c) FITRI • Pendidikan untuk Kefahaman Sejagat (EIU) .Kemahiran *Penjagaan *Pemuliharaan dan pemeliharaan *Amalan seharian dalam semua aktiviti (termasuk aktiviti ekonomi. dan alam sekitar *Pertambahan penduduk *Peningkatan gaya hidup *Perindustrian dan perdagangan *Pepupusan spesies *Pepupusan sumber alam yang tidak boleh diperbaharui .Ekonomi *Pengurangan kemiskinan *Pembangunan ekonomi yang stabil *Sektor perindustrian yang bertanggungjawab • Komponen dalan EIU .Isu sosial. ekonomi.Ilmu pengetahuan *Alam sekitar dan komponennya *Keperluan manusia dan interaksi dengan alam sekitar *Nilai alam sekitar .*Kawalan bencana alam .Masyarakat dan Budaya *Keamanan *Keadilan *Hak asasi *Persamaan gender *Kesihatan *Persefahaman Menghormati kepelbagaian (diversity) 2b) AZMAN & FUDHAIL • Rangka kandungan untuk ESD .Rangka konsep dan kaitan dengan The Four Pillars of Education (UNESCO) .

Kuala Lumpur Accord (1992) .Pertanian dan perikanan .Gangguan kejadian paya bakau . akta. air.Hujan asid . Konvensyen Antarabangsa.Perlombongan dan cari galian .Pengangkutan .Langkawi Declaration (1989).Perluasan tanah gersang / padang pasir .Peranan Jabatan Alam Sekitar dan jabatan lain yang berkaitan di Malaysia (contoh: berkaitan perhutanan.Pelupusan bahan sumber tenaga 3c) CHAH & YANA • Penubuhan Badan Antarabangsa. dan undang-undang .UNESCO – Education for Sustainable Development o APEID – Asia Pacific Programme of Education Innovation for Development . MARLIA • Impak kegiatan manusia dan isu alam sekitar .Kesan rumah hijau / pemanasan bumi .Penipisan ozon .Penguatkuasaan Akta dan undang-undang berkaitan di Malaysia .APCEIU (Asia Pacific Centre of Education for International Understanding .Penubuhan dan peranan badan-badan bukan kerajaan.Perindustrian . tanah.Pencemaran udara. ISMA. gas dan sumber asli.Pembangunan seimbang antara bandar . dan bunyi .Kekurangan bekalan air .Hakisan tanah dan kejadian banjir . peparitan dan tali air. perikanan.Kesan bahan pembuangan toksid .3) Interaksi Manusia dengan Alam dan Sumber Semula Jadi 3a) NADIA • Aktiviti mengikut sektor (dengan memberi contoh dan data semasa) .Kepupusan flora dan fauna .Pembangunan ekonomi jangka pendek dan jangka panjang . Contoh: *World Wide Fund (WWF) *Nature Society *Sahabat Alam Environment Protection Society of Malaysia 3d) DAYAH & TIQAH • Perancangan pembangunan lestari .Rekreasi 3b) SYAFIQAH.Komunikasi . IRMA. perindustrian) .

Kawalan masalah sosial dan jangkitan penyakit .Perancangan berkaitan Hak Asasi Manusia .Perbincangan melalui pembelajaran koperatif .Dokumentari media elektronik • Penerapan nilai-nilai alam sekitar merentasi kurikulum . khidmat masyarakat. tempat kerja dan lain *Konsep 5R – kitar semula. dan tanah tanih .dan luar bandar .Meningkatkan kesedaran. pulih.Peranan kurikulum –secara langsung dan secara integrasi .Peranan kurikulum – secara langsung dan secara integrasi . fikir semula (Recycle.Peranan pelbagai pusat latihan . Reduce.Laporan akhbar. batu batan. EIU 4) Strategi Pendidikan Lestari dalam Pengajian Sosial (HAJAR.Gambar foto . Reuse. ZILA. kurangkan.Aktiviti dalam pasukan beruniform (semasa berkhemah. ceramah.Projek • Sumber pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Alam Sekitar.Penubuhan Pusat Sumber Alam Sekitar atau stesen pembelajaran Pendidikan Alam Sekitar . KIRIN) • Kaedah pengajaran dan pembelajaran merentas kurikulum berasaskan pembelajaran melalui pengalaman contoh .Grafik dan model . Repair. sikap dan amalan gaya hidup lestari di tempat tinggal. ombak laut.Kerja amali .Peranan guru dan sekolah 3e) SIS • Amalan gaya hidup . tempat awam. Contoh: .Koleksi herbarium.Sistem politik dan pentadbiran yang stabil .Kawalan pertumbuhan penduduk .Pembasmian kemiskinan dan buta huruf • Peranan pendidikan . ESD.. angin.Permainan alam sekitar .Perancangan urbanisasi / industrialisasi dan kempen hijau . pameran) .Diorama . Rethink) *Menggunakan bahan yang boleh diperbaharui dan bahan alternatif untuk tenaga (contoh: solar. lawatan. guna semula. majalah .Rakaman pita video . HUDA. sekam padi) *Mengambil bahagain atau memberi sokongan kepada aktiviti / pertubuhan penjagaan alam sekitar.

Aktiviti persatuan / kelab (program kitar semula. pertandingan kuiz / debat) . pengendalian dan penyelenggaraan padang permainan..Aktiviti sukan (merentas desa. pengurusan setor) .

35.87 ..30.: !0358.3443 08.37:2././.-.5..:.35..3:.

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

7-..7 !07.8.3/.3:.38.3.3.3:7-. /.

 !02-.2--.8.7.9.35079:2-:./:5089.7/9025.3 17802:./ 03.3/:897.3-07.3.5:8.:7:1 W!07.380.9.3:7::2 80.9.3..9.907.3 !07.8/.8./.9.302503..8 !07..802:...3:7::2 80.38:3/.2.7...8 !07. .82.39.7:/.3 43805# 9.9.3.3.9073..3-.3503/:/: .38:3/.3 !07..9.3:8.3.:202-078443.: .3.3.7802:. 5: :7.3804.439484.0 #0:80 #05.3 8. 0 $$ W2.3:7:/..8.7 #0/:...3. :3.33 42-...8.3907.7.3...848. 9025..9 93.9.3.7 .:9 80.0 #093 03:3.305.- !07.3-40/507-.3.380..3..3080/.3-.3-:9...7.5/.3.3503.32.2 9025./.91:39:903.350-.30283./-7.3.3.3907.3/..... #0.3.3503//.389./:5 033...3./.9 $8902549/.35039.25..7.3.

2$09.1/. /2..0/.. !740 W$:2-07503.320..7 4394 !03:-:.39.3!03//.8:7::2 9..2809.5.8:7::2-07.90!03//..2..503.3502-0. # & # W.7. .7.2$09.9/.7 40807-.07..-0702.7 07. 3.2!03.3 #.547. .71494 .3!03//.25.7:2 -.-..7207039.2.3.3 /.3502-0..9:-.8.207.3 503.359.7..3 .7 2.:503.3.33.2..9.3 .3207039.2809.8.3...8:...8..9.009743 W!0307.2.7.2$09..3 4507.3$48.3089.3/.2-..4394 !07-3..3/.3!:8.3.7.3.. 4:2039...9.720/.320.7.:890803502-0.:502-0.91 !072.2809.3-07:31472 802.3 .7.3.7 $ &  $97.7/.9$:2-07.3 502-0..3.3./04 7.7.92.9 5.2.5079:-:..8.324/0 47.7..9.

9.3.9:.95078.

5079.0.3/3.3:.29.7802:.- 5747.

3..9 9.3 207039./.3 5072.380947  .35.7.3503003..98:.3/.8/08. 50303/./0-.3 503:7:8.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->