Anda di halaman 1dari 1

Asas | Sistem | Penanaman | Pembajaan | Penjagaan | Kejayaan | Konvensional | Organik | Jaringan

Penanaman Cili Sistem Fertigasi & Potensi Konvensional


CADANGAN PELAN TAPAK 1000 POKOK Sistem Takungan & Tiub Tegak Tekanan 5 Kaki
Tiub Tegak A Jarak Baris 3 Kaki Antara Pokok 2.5 - 3 Kaki Tiub Tegak B Laraskan aras air hingga ke 5 Kaki Polypipe 16mm Tinggi Tiub 6-7 kaki

16mm

Microtube 4mm atau Kapilari 1mm Paip Takungan 50mm (Reservoir) Polypipe 32mm Dari Pam

50 pokok x 2 baris =100 pokok End Cap

Laluan Kerja 4 hingga 4.5 Kaki

SISTEM PAIP TAKUNGAN (Reservoir)

CADANGAN PELAN TAPAK 1000 POKOK


Aras Air 5 Kaki Tiub Tegak 16mm

Jarak antara pokok 2.5 hingga 3 kaki Jarak antara baris 3 kaki Laluan kerja 4-5 kaki Jumlah 1 plot dicadangkan 1000 pokok, 1 atau 2 pam dan 1 atau 2 tangki 600 gelen. Disarankan panjang setiap baris adalah 125 kaki hingga 150 kaki bagi 100 pokok. Sila uji agihan air jika mahukan baris yang lebih panjang.

Tiub 16mm Sambungan (L Joint 16mm) Paip Takungan (Reservoir) 50mm atau lebih Paip 32mm Dari Pam

SISTEM PAIP TAKUNGAN (Reservoir)


Air dari pam akan memenuhi paip takungan 50mm (reservoir pipe) dan naik ke atas secara sekata melalui L dan terus ke dalam tiub 16mm (ke ladang). Dengan cara ini air akan diedar secara hampir sekata dan serentak untuk setiap tiub 16mm. Sistem ini tidak perlukan Quick Action Valve pada setiap baris paip.

Pandangan Rentas

Aras Air 5 Kaki Tiub Tegak 16mm

SISTEM TIUB TEGAK 16mm Tekanan 5 Kaki


Tiub Tegak (16mm hitam atau jernih) terbuka di bahagian atas, digunakan sebagai panduan menyukat tekanan air dengan melaraskan paras air pada ketinggian 5 kaki di dalam tiub tegak. Sistem ini berkesan bagi mendapatkan tekanan dan agihan air yang sama dan sekata bagi setiap pokok tanpa menggunakan Quick Action Valve atau stop cock pada setiap tiub 16mm. Tiub Tegak 16mm adalah setinggi 6 hingga 7 kaki. Boleh gunakan paip jernih (transparent) supaya dapat melihat ketinggian air. Apabila air dipam, udara dalam tiub akan tertendang keluar. Air akan masuk ke semua Microtube (atau Kapilari) pada masa yang hampir sama. Selang masa yang sedikit ini akan memastikan setiap pokok samaada yang pertama atau di hujung baris menerima air yang hampir sama banyak dalam satu jangkamasa.

Dripper L Joint 16mm Tiub 16mm Dari pam Paip 32mm

Paip 50mm atau lebih sebagai paip takungan (reservoir)

SISTEM AGIHAN 1 (1 Pam 2 Tangki atau 1 Tangki)


Ke Ladang (Paip 32mm)

Tebuk dan pasang nipple. Biarkan tube terjuntai beberapa inci dari paras air tangki untuk elak Siphoning Effect bila pam dimatikan

Stop/Control Valve A T dan Lengkok S 1 Kaki Dari Dasar Tangki 1 (Baja AB) Stop/Control Valve C

Stop/Control Valve B

Stop/Control Valve F (Ke ladang)

Pelarasan Tekanan Air 5 Kaki

Sila rujuk rajah Sistem Agihan 1.


Stop/Control Valve E Jika guna PVC sebaiknya siapkan soket untuk sambungan kecemasan jika pam rosak.

Keluar Masuk Stop/Control Valve D PAM

Tangki 2 (Air Kosong)

Untuk mendapatkan tekanan 5 kaki gunakan air kosong dari tangki 2. Tutup Valve C dan buka sepenuhnya Valve A, B, D, E dan F. Hidupkan pam dan lakukan pelarasan di Valve A dan Valve F (Valve B buka Penuh). Setelah mendapat tekanan yang dikehendaki, buat tanda di Stop/Control Valve A dan F dengan pen Marker. Tanda ini penting supaya anda tidak perlu menyukat setiap kali menyiram pokok.

SISTEM AGIHAN 2 (2 Pam 2 Tangki atau 1 Tangki)


Tebuk dan pasang nipple. Biarkan tube terjuntai beberapa inci dari paras air tangki untuk elak Siphoning Effect bila pam dimatikan

SISTEM AGIHAN 1
Ke Ladang (Paip 32mm)

Untuk mengisi air bersih untuk bancuhan baja dari stok, buka Valve A, B, D dan E. Tutup Valve C dan F. Hidupkan pam dan bila air bancuhan telah penuh, tutup Valve D. Untuk mengacau air, tutup Valve D dan F. Buka sepenuhnya Valve A, B, C dan E. Hidupkan pam selama 10-20 minit untuk mengacau air dalam tangki supaya baja melarut dengan sekata. Air yang keluar dari Paip Lengkok S akan mengacau air tangki. Untuk menyiram, buka penuh Valve B, C dan E. Betulkan bukaan Valve A dan F mengikut tanda yang telah dibuat sebelum ini.

Stop/Control Valve A T dan Lengkok S 1 Kaki Dari Dasar Tangki 1 (Baja AB) PAM A

Stop/Control Valve B (Ke ladang) Stop/Control Valve C

Stop/Control Valve E (Ke ladang)

SISTEM AGIHAN 2
Untuk mengisi tangki, tutup Valve C dan E, dan buka sepenuhnya Valve A, B dan D. Untuk mengacau air dalam tangki, tutup Valve B dan buka Valve A dan C sepenuhnya. Untuk menyiram, tutup Valve D. Buka sepenunya Valve C dan E. Buka Valve A dan B mengikut pelarasan yang telah dibuat.

Stop/Control Valve D Tangki 2 (Air Kosong) PAM B

Anda mungkin juga menyukai