Anda di halaman 1dari 19

MENGANGKAT PESAKIT MENGGUNAKAN PENGUSUNG (STRETCHER)

Pengusung gantian ( improvise stretcher)


menggunakan kain blanket atau selimut tebal dan diangkat di keempat-empat bucunya. Menggunakan empat atau lima kain anduh yang diikat di dua batang kayu. Menggunakan dua buah guni yang ditebuk buntutnya. Kemudian dimasukkan dua batang kayu dalam guni itu.

Menggunakan dua kain sarung yang dimasukkan dua batang kayu di dalamnya. Menggunakan tiga atau empat kain baju kemeja. Masukkan dua batang kayu di dalam baju-baju tersebut dan kemudian dibutangkan kancingnya.

Long Spine Board


Merupakan sebuah papan belakang, juga dikenal sebagai papan tulang panjang (Long Spine Board), longboard, spineboard, atau papan, adalah sebuah pengusung yang digunakan terutamanya dalam hospital dan digunakan untuk immobilisasi mangsa. Paling kerap digunakan dalam ambulans

Pengusung Beroda
Pengusung seorang mempunyai roda memindah yang sedia dan sesuai untuk seorang pengusung unutuk memindahkan pesakit ke dalam ambulans. Pengusung Dua orang pula memerlukan dua orang pembantu untuk mengangkat dan memuatkan pesakit dalam ambulans. Pengusung biasanya boleh dilaraskan ke tahap yang berbeza dan sudut yang berbeza. Sesetengah boleh diselaraskan untuk meningkatkan kaki .Peralatan tambahan boleh diletakkan bersama pengusung termasuk oksigen, monitor jantung dan sebagainya.

Panduan Mengalihkan Pesakit Menggunakan Pengusung Beroda


Pengusung harus dikendalikan oleh dua orang pembantu dengan kedua-dua tangan atas pengusung. Kakitangan lain mungkin akan diminta untuk membantu membawa peralatan tambahan jika perlu. Jangan sekali-kali meninggalkan pesakit bersendirian atas pengusung. Kedudukan seorang pembantu di kaki dan seorang lagi di kepala pengusung apabila menolak pengusung.

Pembantu yang berada di bahagian di kakipesakit harus menarrik manakala pembantu di bahagian kepala harus menolak. Sentiasa mengekalkan cengkaman yang kukuh ke atas pengusung apabila menolak untuk mencegah pengusung terbalik. Menggunakan empat orang pembantu, satu di setiap penjuru, apabila membawa pengusung merentasi keadaan lantai yang sangat kasar. Pastikan pesakit diikat dengan tali pinggang pada setiap masa walaupun pengusung tidak dialihkan.

Scoop Stretcher (Pengusung Ortopedik )


Pengusung ini direka untuk memudahkan unutuk mengangkat pesakit yang terlentang. Pengusung dibuat daripada tiub aluminium segiempat dengan berbentuk V diamana mempunyai ciri-ciri sepunya dengan "sudu". Scoop Stretcher mengangkat pesakit dari lantai atau tanah tanpa mengubah kedudukan mereka. Kelebihan terbesar adalah bahawa ia boleh digunakan dalam ruang sempit di mana pengusung lain tidak boleh dimuatkan

Langkah-langkah berikut menggunakan scoop stretcher


1. Laraskan panjang pengusung di atas tanah di sebelah pesakit untuk menampung pesakit. 2. Angkat sedikit pakaian pesakit manakala seorang lagi pembantu menyorong setengah pengususng di bawah sebelah pesakit. Ulangi di sisi lain.

3. Jika terdapat sebarang kecederaan tulang belakang yang disyaki, seorang lagi pembantu perlu mengekalkan sokongan tulang belakang pada setiap masa. 4. Kunci bukaan yang terdapat pada hujung kepala, kemudian bawa hujung kaki bersamasama sehingga bukaan dapat dikunci. 5. Lampirkan kepala tali berpad. Gunakan sekurang-kurangnya tiga tali untuk mengusung pesakit.

Pengusung Fleksibel
Jangan gunakan pengusung fleksibel jika terdapat kecederaan tulang belakang. Ia direka untuk kegunaan berikut: Akses ruang terhad Atas tangga atau sempit sekitar sudut. Apabila peralatan lain tidak boleh didapati.

Garis Panduan Mengangkat Pesakit Dengan Selamat.


Pertimbangkan berat pesakit bersama-sama dengan berat pengusung atau peralatan lain yang diperlukan Nilai keupayaan fizikal dan batasan anda. Nilai juga keupayaan gabungan anda dengan pasangan anda. Jika benar-benar perlu, anda boleh meminta orang lain disekitar untuk membantu.

Angkat tanpa berpusing. Elakkan apa-apa jenis gerakan berayun apabila mengangkat. Kedudukan bukaan kaki adalah seluas lebar bahu. Pakai but betul yang berada di atas buku lali untuk melindungi kaki anda dan membantu mengekalkan kedudukan yangkukuh dan stabil.

Berkomunikasi dengan jelas dan kerap dengan pasangan anda. Putuskan bagaimana anda akan bergerak bersama pesakit dan apa arahan lisan akan digunakan. Juga, beritahu pesakit apa yang kan anda akan lakukan agar pasakit tidak terkejut atau panik dimana pesakit mungkin akan melakukan pergerakan di atas pengusung.

Anda mungkin juga menyukai