Anda di halaman 1dari 10

PELAJARAN 29 : ADAB BERJUANG

Disediakan Oleh : NORAKMAL ADILLA BT NIZAM NORADILA BT MOHD RADZI NOR ZAHEERA BT ROSLAN SITI SARAH BT ALI

Konsep Berjuang Dan Dalil

Dan orang-orang yang berjihad (berusaha dengan bersungguhsungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami), sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami (yang menjadikan mereka bergembira serta beroleh keredaan); dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya.

Berjuang : Melakukan sesuatu perkara dengan bersungguh-sungguh untuk mencapai kecemerlangan menurut syariat islam.

Perjuangan memerlukan pegorbanan dari segi :Harta Masa Tenaga Jiwa

AGAMA
-mendaulatkan syariat Islam dalam semua bidang

MELAWAN HAWA NAFSU


-Pra-syarat kepada

perjuangan islam

EKONOMI -meningkatkan taraf ekonomi umat Islam di seluruh dunia

Jenis-jenis Perjuangan
SOSIAL
-menegakkan keadilan

sosial melalui amar makruf nahi mungkar

PENDIDIKAN -melahirkan masyarakat yang berilmu, maju dan berdaya saing SIASAH
-menjamin kedaulatan pemerintahan islam

Alia - Agama Sangat Sosial Pandai Pendidikan Masak Melawan hawa nafsu Siakap Siasah Enak - Ekonomi

Alia Sangat Pandai Masak Siakap Enak

Kepentingan Perjuangan Dalam Islam


INDIVIDU 1) Memajukan & mengangkat martabat diri. 2) Menjadi individu yg sentiasa beri manfaat kpd orang lain. 3) Dapat ganjaran yg besar daripada Allah di dunia& dan di akhirat. NEGARA 1) Pertahankan negara daripada ancaman musuh. 2) Memajukan & membangunkan negara dalam pelbagai bidang kehidupan. 3) Tingkatkan imej negara islam di mata dunia.

MASYARAKAT 1) Berlumba-lumba dlm melakukan kebajikan. 2) Melahirkan masyarakat yg menyebarkan dakwah islam. 3) Melahirkan masyarakat yg sentiasa prihatin terhadap orang lain.

ADAB BERJUANG
1) Niat kerana Allah 2) Sanggup berkorban 3) Kepentingan agama melebihi kepentingan peribadi 4) Sentiasa beriltizam dan beristiqamah dalam perjuangan 5) Mempunyai keterampilan dan personaliti diri 6) Mematuhi arahan 7) Mempunyai semangat berpasukan 8) Bersabar dan berdisiplin dalam perjuangan

Mengadakan program-program motivasi secara terancang. program-

Menjelaskan ganjaran yang diperoleh di dunia dan di akhirat. Menceritakan kisah-kisah perjuangan & pengorbanan para kisahpejuang islam.

Menggalakkan pelajar-pelajar menyertai aktiviti persatuan pelajarsebagai latihan dalam menghadapi perjuangan yang sebenar.

Gigih berdakwah walaupun dilontar dengan batu di Taif. Sabar dituduh ahli sihiir dan gila ketika berdakwah di Mekah Tabah menghadapi fitnah dalam peristiwa Hadis Al-Ifka AlBerperang mempertahankan islam dalam peperangan. Mempunyai perancangan & startegi yang kemas dalam peristiwa hijrah ke Madinah.

Keberanian Saidina Ali R.A sanggup tidur di katil Nabi Muhammad S.A.W dalam peristiwa Hijrah. Kesediaan Abu Bakar menemani Rasulullah S.A.W ketika peristiwa Hijrah. Kesanggupan Khadijah membuat sumbangan kewangan dalam membantu dakwah Rasulullah S.A.W Pengorbanan harta untuk Perang Tabuk oleh para sahabat. Contohnya : - Saidina Umar - Abd Rahman Bin Auf - Usman Bin Affan

SELAMAT BERJUANG DAN BERAMAL ~SEMOGA BERJAYA~