Anda di halaman 1dari 2

Apakah contoh-contoh soalan yang panel penemuduga selalu ajukan?

Kebiasaannya dalam 1 bilik temuduga ada 2 orang panel yang berpengalaman yang akan menemuduga anda. Kebiasaannya dalam 1 sesi 5 orang calon akan masuk serentak. Tetapi soalan yang ditanya jawab secara individu. Di antara soalan-soalan yang ditanya. 1.Apakah nama jawatan yang anda temuduga ini? 2.Apakah kaedah yang anda gunakan di dalam sesi pengajaran dan pembelajaran?(Soalan ini boleh dikatakan wajib, setiap calon perlu huraikan 1 kaedah yang digunakan dalam PNP.Oleh itu ulangkaji Ilmu Pendidikan supaya bersedia dengan jawapan dan teori yang betul) 3.Apakah yang anda faham mengenai Falsafah pendidikan Negara? 4.Apakah maksud KSSR, LINUS, 1M1S ? 5.Apakah MBMMBI, PBS, SAPS,SPPBS? 6.Sekolah berprestasi tinggi. 7.NKRA Pendidikan 8.Pelan Strategik Interim 9.RMK 10 Pendidikan 10. Soalan-soalan lain yang berkaitan dengan kos anda : Cth bagi KPLI j-QAF Apakah Peranan Guru j-QAF dalam membangunkan modal insan. 11.Maklumat baru: Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 - Bahasa Malaysia. 12.Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 - Ringkasan Eksekutif - Bahasa Malaysia.

1. Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah Gred DG41 2. Kaedah mcm2.. bla bla.. bla goreng sesedap rasa 3. kbkk jgk ni, sapa pernah bca taw la tu 4. KSSR - Kurikulum standard skolah rendah, LINUS - Literasi Numerasi, 1M1S -Satu Murid Satu Sukan 5. MBMMBI - Memartabatkan Bahasa Melayu dan Memperkasakan B.I, PBS- Pentaksiran Berasaskan Sekolah (xsilap aku), SAPS- Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah, SPPBS - Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah, 6. Sekolah Berprestasi Tinggi. - ditakrifkan sebagai sekolah yang mempunyai etos, watak, identiti yang tersendiri dan unik serta menyerlah dalam semua aspek pendidikan. Sekolah ini mempunyai tradisi budaya kerja yang tinggi dan cemerlang dengan modal insan nasional yang berkembang secara holistik dan berterusan serta mampu berdaya saing di persada antarabangsa. sasaran utama knapa sbt ditubuhkan sebagai penanda aras dalam soal kecemerlangan pendidikan, supaya menjadi contoh dan teladan kepada semua sekolah di negara ini. (sng ckp skola bdk pndai la ni kan? jawapan google) 7. NKRA pendidikan- NKRA (Bidang Keberhasilan Utama Negara).. dlm pndidikan ada 4 sub nkra untuk mmperluaskan akses kpd pendidikan berkualiti iaitu.. 1) Sub NKRA Praskola, 2) Sub NKRA LINUS, 3. Sub NKRA Skola Berprestasi Tinggi, 4. Sub NKRA TAwaran Baru kepada pemimpin skolah. 8. Pelan Strategik Interim 2011-2020.. yg ni bca sndiri.. bru paham. google n download pdf.. yg pasti

bukan pasal interim yg kita selalu bualkan. 9.http://pmr.penerangan.gov.my/index.php/component/content/article/418-rancangan-malaysia-/7433rmk-10-kemakmuran-ekonomi-dan-keadilan-sosial.html 10. kbkk 11 dan 12.. baca sendiri. yg aku tahu ada 11 anjakan transformasi.