PELAN STRATEGIK BIDANG : HEM KEKUATAN (STRENGTH – S Tenaga pengajar yang berpengalaman, proaktif dan sihat mental-fizikal

Kemudahan asrama harian Sekolah pelbagai aliran iaitu aliran perdana termasuk Pendidikan Khas dan ada 3 kelas Rancangan Khas Komitmen dan kerjasama di antara pentadbir dan para guru yang baik Ramai pelajar berpontensi Kaunselor yang berwibawa. Sistem pengurusan HEM yang sistematik Melaksanakan program kepimpinan dan sahsiah yang berterusan dalam kalangan pelajar

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8

1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

W1. W2 W3 W4 W5 W6 W7 W8 W9 W10 W11 W12

KELEMAHAN (WEAKNESS – W) Masalah ponteng sekolah yang agak tinggi, Kurangnya sikap kepimpinan dalam diri pelajar Pelajar tidak mematuhi etika berpakaian Kurangnya semangat sayangkan sekolah Terdapat pelajar buta 2M Tiada dewan sekolah Ramai pelajar tinggal jauh dari sekolah Murid kurang bermotivasi terutama dari golongan berpendapatan rendah Gejala vandalisme semakin meningkat Ramai murid diberhentikan kerana masalah ponteng Sekolah dua sesi dan kurang bilik darjah untuk aktiviti petang Pengurusan kawalan keselamatan di sekolah dan asrama kurang berkesan

1. 2 3 4 5 O1. T2 T3 T4 ANCAMAN (THREATS – T) Persekitaran luar sekolah kurang selamat (kawasan taman perumahan) Kurang sokongan ibubapa dalam usaha memajukan majoriti murid Sekolah bukan pilihan masyarakat sekitar Masalah pengangkutan bagi pelajar yang tinggal jauh . 2 3 4 T1. O2 O3 O4 O5 PELUANG (OPPORTUNITIES – O) Sokongan PIBG yang padu Kerjasama dengan agensi luar Pernah memenangi pertandingan keceriaan hingga peringkat negeri dan kebangsaan Penubuhan Alumni Semaja Kedudukan Semaja dalam taman perumahan sepatutnya dimanfaatkan iaitu dengan memperbanyakkan aktiviti kemasyarakatan 1.

Kempen Berbudi Bahasa d.Memperkasa Pengawas Sekolah g.Program Masih Ada Yang Sayang e.PELAN STRATEGIK SMK RAJA MUDA MUSA .Perkhemahan Jati Diri Ponteng Kelas Mengurangkan kadar ponteng kelas 1.Ppengitirafan bagi kehadiran tertinggi kelas JADUAL 1 KPI Peratus kehadiran pelajar 98% TOV 84% SASARAN 2014 2015 89% 94% 2016 98% Sifar ponteng kelas 95% 97% 99% 100% . Bomba dan Kesihatan) b. Bomba dan Kesihatan) b. PERAK TAHUN 2014-2016 NKRA Sub-NKRA Bidang keutamaan PPPM SEKTOR.Kami Prihatin (Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah) f.Keselamatan Tanggungjawab Bersama (Polis.Perkhemahan Jati Diri h.Kempen Berbudi Bahasa d.Kami Prihatin (Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah) f. 36000 TELUK INTAN.Keselamatan Tanggungjawab Bersama (Polis.Memperkasa Pengawas Sekolah g.Program Masih Ada Yang Sayang e.Kad keluar kelas j.Mengenalpasti pelajar yang kerap ponteng kelas dengan kerjasama guru dan pelajar kelas tersebut mengikut masalah yang dihadapi pelajar itu sendiri. Antara program yang berkaitan : a. i.Buku demerit.Mengenalpasti pelajar yang kerap Ponteng Sekolah Menngkatkan ponteng sekolah dengan kerjasama guru peratusan dan pelajar kelas tersebut mengikut kehadiran pelajar masalah yang dihadapi pelajar itu sendiri: Antara program yang berkaitan: a.Kursus Kepimpinan Pelajar c.Kursus Kepimpinan Pelajar c.PPD/SEK BIDANG/UNIT TERAS STRATEGIK Pengurusan sekolah yang berkualiti untuk peningkatan Band dan Ranking sekolah Meningkatkan Kehadiran Pelajar Ke Sekolah Mengurangkan masalah ponteng sekolah Pengurusan Unit HEM PPD HILIR PERAK PENGURUSAN UNIT HEM ISU-ISU STRATEGI PELAN TINDAKAN STRATEGIK 1.

Ceramah keibubapaan c. Bilangan pelajar asrama -200 orang 100 130 160 200 .Para-dialog dgn ibu bapa 2. Program yang berkaitan: a.kawad kaki polis b.Aktiviti tahunan yang dijalankan di asrama seperti lawatan. Program yang berkaitan: a.Perekayasaan (re-engineering) d.Memberi keterangan kepada pelajar dan masyarakat sekitar tentang kepentingan asrama dalam membantu pdp dan kadar ponteng kelas.program kebitaraan –nasyid.Bilangan pelajar asrama yang rendah Meningkatkan bilangan pelajar asrama 1. kompang.Memberi motivasi dan kesedaran tentang kebaikkan tinggal di asrama kepada pelajar dan masyarakat sekitar.Sarana PIBG b.

proaktif dan sihat mental-fizikal S2 Kemudahan asrama harian S3 Sekolah pelbagai aliran iaitu aliran perdana termasuk Pendidikan Khas dan ada 3 kelas Rancangan Khas S4 Komitmen dan kerjasama di antara pentadbir dan para guru yang baik S5 Ramai pelajar berpotensi S6 Konselor yang berwibawa S7 Sistem pengurusan HEM yang baik S8 Melaksanakan program kepimpinan dan sahsiah yang berterusan dalam kalangan pelajar WEAKNESSES (KELEMAHAN) .Pelan Strategik BIDANG : HEM 4.TOWS MATRIK KEKUATAN (STRENGTH – S) S1 Tenaga pengajar yang berpengalaman.W W1 Masalah ponteng sekolah yang agak tinggi W2 Kurangnya sikap kepimpinan dalam diri pelajar W3 Pelajar tidak mematuhi etika berpakaian W4 Kurangnya semangat sayangkan sekolah W5 Terdapat pelajar buta 2M W6 Tiada dewan sekolah W7 Ramai pelajar tinggal jauh dari sekolah W8 Murid kurang bermotivasi terutama dari golongan berpendapatan rendah W9 Gejala vandalisme semakin meningkat W10 Ramai murid diberhentikan kerana masalah ponteng W11 Sekolah dua sesi dan kurang bilik darjah untuk aktiviti petang .2 Penjanaan Strategi.1 Isu Strategik Isu Strategik Matlamat Strategik Petunjuk Prestasi( Key performance Indicator) Ponteng sekolah Meningkatkan peratusan kehadiran pelajar Kehadiran pelajar melebihi 95% 4.

W12 Pengurusan kawalan keselamatan di sekolah dan asrama kurang berkesan OPPORTUNITIES(PELUANG) – O S+0 S1. S7. W2. W9. S8 + T1. S7. O2. O2. O4. W9. S6. T4 Mengatasi mengikut masalah THREATS(HALANGAN ) – T S-T S1. S5.O5 Mengenalpasti pelajar yang kerap ponteng sekolah W-O W1. S6. O4. T4 Mengatasi masalah ponteng sekolah Strategi Mengenalpasti pelajar yang kerap ponteng sekolah dengan kerjasama guru dan pelajar kelas tersebut Mengatasi masalah ponteng sekolah mengikut masalah yang dihadapi pelajar . W8. S4. W10. W4. W12 +T1. W10. S5. W12 + O1. S4. S8 + O1. W2. W8. O5 Kerjasama guru dan pelajar kelas tersebut dalam mengenalpasti pelajar ponteng sekolah W-T W1. W4.

W W1 Masalah ponteng sekolah yang agak tinggi W2 Kurangnya sikap kepimpinan dalam diri pelajar W3 Pelajar tidak mematuhi etika berpakaian W4 Kurangnya semangat sayangkan sekolah W5 Terdapat pelajar buta 2M W6 Tiada dewan sekolah W7 Ramai pelajar tinggal jauh dari sekolah W8 Murid kurang bermotivasi terutama dari golongan berpendapatan rendah W9 Gejala vandalisme semakin meningkat W10 Ramai murid diberhentikan kerana masalah ponteng W11 Sekolah dua sesi dan kurang bilik darjah untuk aktiviti petang W12 Pengurusan kawalan keselamatan di sekolah dan asrama kurang berkesan .Pelan Strategik BIDANG : HEM 4.TOWS MATRIK KEKUATAN (STRENGTH – S) S1 Tenaga pengajar yang berpengalaman.1 Isu Strategik Isu Strategik Matlamat Strategik Petunjuk Prestasi( Key performance Indicator) Ponteng kelas Mengurangkan kadar ponteng kelas Sifar ponteng kelas 4. proaktif dan sihat mental-fizikal S2 Kemudahan asrama harian S3 Sekolah pelbagai aliran iaitu aliran perdana termasuk Pendidikan Khas dan ada 3 kelas Rancangan Khas S4 Komitmen dan kerjasama di antara pentadbir dan para guru yang baik S5 Ramai pelajar berpotensi S6 Konselor yang berwibawa S7 Sistem pengurusan HEM yang baik S8 Melaksanakan program kepimpinan dan sahsiah yang berterusan dalam kalangan pelajar WEAKNESSES (KELEMAHAN) .2 Penjanaan Strategi.

W4. W9. S5. S8 + T2. O5 Mengenalpasti pelajar yang kerap ponteng kelas W-O W2. W5. S8 + O1. O3. S6. W11. T4 Mengatasi mengikut masalah THREATS(HALANGAN ) – T S-T S1. W4. O3. W3. S5. W12 + O1. S6. S3.OPPORTUNITIES(PELUANG) – O S+0 S1. O4. O4. S4. W8. W8. T4 Mengatasi masalah ponteng kelas Strategi Mengenalpasti pelajar yang kerap ponteng kelas dengan kerjasama guru dan pelajar kelas tersebut Mengatasi masalah ponteng kelas mengikut masalah yang dihadapi pelajar . W11. W9. O5 Kerjasama guru dan pelajar kelas tersebut dalam mengenalpasti pelajar ponteng kelas W-T W2. S7. W10. S3. W5. S7. W12 +T2. S4. W10. W3.

W W1 Masalah ponteng sekolah yang agak tinggi W2 Kurangnya sikap kepimpinan dalam diri pelajar W3 Pelajar tidak mematuhi etika berpakaian W4 Kurangnya semangat sayangkan sekolah W5 Terdapat pelajar buta 2M W6 Tiada dewan sekolah W7 Ramai pelajar tinggal jauh dari sekolah W8 Murid kurang bermotivasi terutama dari golongan berpendapatan rendah W9 Gejala vandalisme semakin meningkat W10 Ramai murid diberhentikan kerana masalah ponteng W11 Sekolah dua sesi dan kurang bilik darjah untuk aktiviti petang .Pelan Strategik BIDANG : HEM 4.2 Penjanaan Strategi. proaktif dan sihat mental-fizikal S2 Kemudahan asrama harian S3 Sekolah pelbagai aliran iaitu aliran perdana termasuk Pendidikan Khas dan ada 3 kelas Rancangan Khas S4 Komitmen dan kerjasama di antara pentadbir dan para guru yang baik S5 Ramai pelajar berpotensi S6 Konselor yang berwibawa S7 Sistem pengurusan HEM yang baik S8 Melaksanakan program kepimpinan dan sahsiah yang berterusan dalam kalangan pelajar WEAKNESSES (KELEMAHAN) .1 Isu Strategik Isu Strategik Matlamat Strategik Petunjuk Prestasi( Key performance Indicator) Bilangan pelajar asrama yang rendah Meningkatkan bilangan pelajar asrama Bilangan pelajar asrama lebih 100 orang 4.TOWS MATRIK KEKUATAN (STRENGTH – S) S1 Tenaga pengajar yang berpengalaman.

T2. W12 + T1. W7. O3. T2. S7 + O1. S6. S4. S6. S4. T4 Memberi keterangan kepada masyarakat sekitar tentang kepentingan asrama dalam membantu pdp dan kadar ponteng kelas Strategi Memberi keterangan kepada pelajar dan masyarakat sekitar tentang kepentingan asrama dalam membantu pdp dan kadar ponteng kelas Memberi motivasi dan kesedaran tentang kebaikkan tinggal di asrama kepada pelajar dan masyarakat sekitar . T3. W7. T3. T4 Memberi motivasi dan kesedaran tentang kebaikan tinggal di asrama kepada masyarakat sekitar THREATS(HALANGAN ) – T S-T S2. W12 Memberi motivasi dan kesedaran tentang kebaikan tinggal di asrama kepada pelajar W-T W2. W4. 05 Memberi keterangan kepada pelajar tentang kepentingan asrama dalam membantu pdp dan kadar ponteng kelas W-O W2. S5. W4. S5. S7 + T1.W12 Pengurusan kawalan keselamatan di sekolah dan asrama kurang berkesan OPPORTUNITIES(PELUANG) –O S-O S2.

Lalat Mencegah H1N1. Bomba. Sekolah. Ketua Tingkatan) Kempen Berbudi Bahasa Program Masih Ada Yang Sayang Kami Prihatin(Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah) TINDAKAN Kaunselor Februari (Jumaat & Sabtu) Sepanjang tahun Feb April Kaunselor / Warden / Penyelia PIBG Kaunselor Kaunselor Kaunselor 3K Gotong Royong (Membasmi Nyamuk Aedes. Kesihatan) TARIKH Polis – Januari Kesihatan – Feb Bomba – Mac 2 3 4 5 6 Kursus Kepimpinan Pelajar(Pengawas – Asrama. Ketua Dan Pen. ) Januari Jun November 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Bulan Kemerdekaan (Pelancaran Dan Penutupan Bulan Kemerdekaan) Hari Guru Memperkasa Pengawas Sekolah Orientasi Pelajar Tingkatan Empat Orientasi Pelajar Tingkatan Satu dan Peralihan Ogos dan September 16 Mei Februari Januari Januari April Januari dan September Feb dan Julai Mac & Oktober Januari Mac dan Mei GK Kemanusiaan Pengerusi Kelab Staf Guru Pengawas Kaunselor Kaunselor Guru Biasiswa 3K 3K Kaunselor & KP PSK S/U HEM S/U HEM Motivasi Pelajar Biasiswa Bersama Ibu bapa Keceriaan Kelas Kawat Kebakaran (Sekolah & Asrama) Pelaksanaan Dasar Warga Emas Negara Majlis Penyampaian Bantuan Awal Persekolahan Perkhemahan Jati Diri “Semangat yang kuat mampu mengatasi apa sahaja cabaran yang datang” .Tikus. PSS.PROGRAM UNIT HAL EHWAL MURID SEMAJA 2014 BIL 1 PERKARA / AKTIVITI Keselamatan Tanggungjawab Bersama (Polis.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.