Anda di halaman 1dari 5

LAPORAN PEMASANGAN SAMBUNGAN JENIS TERUS (STRAIGHT THROUGH)

Pengenalan Sambungan ini didefinasikan sebagai sambungan diantara dua kabel dari saiz yang sama.Ianya biasa digunakan untuk kabel voltan tinggi (VT) dan voltan rendah (VR).Sambungan jenis ini boleh dilakukan dengan kaedah sambungan berisi kompoun.

Cantuman terus bagi 4 teras kabel bersekerin,XLPE


Peralatan yang digunakan.

Crimping tool

Measuring tape

Plier

Pisau

Cable cutter

Iron saw

Heat guns

Bahan bahan yang digunakan.

Cable link and cable lug

Langkah langkah kerja. Pastikan kabel yang hendak disambung adalah sama iaitu 70mm PVC/PVC.Ukur panjang tersebut dengan panjangnya 8 kaki dan di bahagikan 2.yang mana ukuran tersebut 4 kaki. K d a

e u -

dua tersebut hendaklah dibuang penebat serving sepanjang 1 kaki pada hujung kabel sehingga nampak dawai perisai dan tinggalkan dawai perisai sebanyak 1 inci dan selebihnya dibuang.Selepas itu ukur pada kabel itu mengikut ukuran kit Penyambungan.

Apabila ukuran sudah ditetapkan hendaklah membuang penebat sebanyak 6 inci dari hujung kabel.sehingga kelihatan kabel R,Y,B & N.Kemudian hendaklah membuang penebat sebanyak 1 inci agar kelihatan pengalir pada hujung kabel tersebut.

Apabila siap,masukkan cable link pada kabel.pastikan saiz cable link yang digunakan sama muat dengan pengalir pada kabel tersebut.Cable link hendaklah ketat dengan menggunakan crimping tool.Kemudian sambungkan kabel yang satu lagi kepada punca cable link yang sama dan ketatkan dengan crimping tool.Jika perlu susun kabel tersebut mengikut fasa dengan kemas.

Apabila siap menyambung kabel.Pastikan kesan lubang tersebut hendaklah diletakkan dengan plastersin.Tujuan ia adalah untuk menggelakkan lembapan berlaku pada kawasan tersebut.Kemudian hendaklah balut cable link tersebut dengan dan seterusnya dibalut dengan black tape biasa. Hendaklah sambung tinned copper braid terlebih dahulu yang mana ia perlu diikat dengan spring roll.Kemudian masukkan kabel ke dalam kit penyambung dan tutup.Pastikan dibahagian tepi kit penyambung dilekatkan dengan getah yang telah disediakan. Apabila siap kedua-dua dibahagian hujung kit tersebut hendaklah dilekatkan dengan plastersin dan black tape.Ini mengelakkan isian kompaun terkeluar.

Langkah langkah keselamatan. 1. 2. 3. 4. 5. 6. OFF semua bekalan dari pencawang berhampiran Gantung papan tanda AWAS ORANG SEDANG BERKERJA Pastikan punca bekalan telah diasingkan Sahkan kabel telah dimatikan Discharge kabel Bumikan kabel

Anda mungkin juga menyukai