Anda di halaman 1dari 26

Kitab at-Tawheed Jilid 1

Abdul Majid Aziz az-Zindani

Fazrul Ismail

Ilmu Tauhid

Definisi: Membahaskan perkara yang membuktikan kebenaran akidah Islam Berdasarkan sumber aqli dan naqli. Mendedahkan kebatilan orang kafir, keraguan dan pendustaan yang mereka lakukan. Bidang perbahasan: Rukun Iman Ilmu paling mulia kerana membahaskan sesuatu yang amat mulia Allah. Wajib fardu ain dipelajari untuk membina keteguhan hati. Mempelajari penerangan lebih mendalam hukumnya fardu kifayah

Kepentingan Ilmu Tauhid dalam Islam

Iman adalah asas amalan Untuk mendapat ganjaran dalam kehidupan Pintu Masuk Islam: Mengucap Dua Kalimah Syahadah

Kepentingan Tauhid dalam Kehidupan Manusia

Jika tidak fahami Tauhid:


1.

2. 3.

Jika tidak kenal Tuhan dan tujuan hidup, akan menyamai binatang malah lebih teruk Terpedaya dengan dunia Amalan manusia akan rosak Mengetahui tujuan hidup Hati manusia bersatu di bawah naungan Ilahi Amalan akan menjadi baik dan soleh

Kesan terhadap manusia


1. 2. 3.

Bagaimana kita mengenali Allah?

Tidak semua sifat Allah boleh diperhatikan oleh manusia kepada kejadian makhlukNya Itulah sebab ada Rasul sebagai pembawa berita Sumber ketiga amat penting kerana jika dicari sendiri, ia payah dan mungkin silap faham

Manusia hendaklah melihat kepada makanannya


Maka hendaklah manusia melihat kepada makanannya (bagaimana kami mentadbirkannya) (Abasa: 24) Tanah sesuai untuk pertanian Air diperlukan oleh tumbuhan Gas yang diperlukan oleh tumbuhan Sayur buah yang banyak Gigi geraham yang dapat menghancurkan makanan

Manusia hendaklah melihat kepada makanannya (samb.)

Anggota penghadaman Tali pusat anak dalam rahim ibu Apakah persepsi jika seseorang menanggung makan 10 orang anak miskin?

Air yang terapung

Diangkat air ke atas melepasi bukit-bukau yang tinggi Diliputi udara sejuk bagi menghentikan kenaikannya ke langit Air hujan turun dengan titisan bukan sekaligus

Kita hidup dalam lautan udara


Dan Kami hantarkan angin sebagai pembawa air dan pemindah benih; maka dengan itu Kami menurunkan air (hujan) dari langit, kemudian Kami berikan kamu meminumnya; dan bukanlah kamu yang (berkuasa menurunkannya atau) menyimpannya. (Al-Hijr: 22)

Ketebalan lapisan atmosfera yang terperinci amat penting untuk membakar tahi bintang & menghalang sinaran kosmik Agend pendebungaan Bergerak burung dan kapal terbang Memberi tekanan yang seimbang kepada tubuh salur separuh bulat & saluran darah Pembawa hujan Menggerakkan kapal Jumlah peratus gas oksigen dll amat penting untuk menjaga keselamatan makhluk di muka bumi

Kediaman dan kedamaian


Dan Allah menjadikan bagi kamu rumahrumah (yang kamu dirikan itu) tempat tinggal; (an-Nahl:80) Akal untuk merancang pembinaan rumah Memudahkan untuk mendapat bahan binaan

Para Rasul Allah dan bukti pengutusan mereka


Sebab diutus Rasul: 1. Mengajar manusia mengenali Pencipta dan menyembah-Nya (21:25) 2. Agar manusia mampu memahami hikmah pelbagai perkara dari aspek kehidupan (23: 115-116) 3. Menyelamatkan manusia daripada perselisihan (16:64) 4. Menegakkan agama Islam dan memeliharanya (42: 13) 5. Pembawa berita gembira dan amaran azab (4:165) 6. Teladan kepada manusia (33: 21) Tanda kebenaran Rasul ialah mukjizat

Ringkasan mukjizat Nabi Muhammad saw


1.

2.

Berita gembira dalam kitab terdahulu (7:157, 26:196-197, 28:52) Al-Quran al-Kareem (kefasihan lafaz - 17:88, berita ghaib 11:49, mengesani jiwa manusia 39: 23, petunjuk dan hukum untuk menjadi umat terbaik 3:110, ilmu fakta tepat 41:53, meliputi pelbagai bidang dan ia dibawa oleh ummi 29:48 )

Kefasihan dan balaghah al-Quran

Nilai balaghah dan kefasihan tidak dapat ditandingi Langkah Musyrik Mekah halang Quran: 1)Anggap Quran sihir 2) Larang dengar Quran (41:26) Umat Islam kurang faham bahasa Arab tidak dapat hargai balaghah al-Quran Mukjizat Ilahi bagi orang alim dan jahil : alQuran tidak jemu dibaca (cth: al-Fatehah)

Pengakuan Orang Yang Eropah Yang Jujur Mengenai al-Quran

Saille: Sesungguhnya uslub (gaya bahasa) al-Quran sangat indan dan penuh bermakna. Yang menakjubkan ialah usul al-Quran itu dapat menawan hati orang Kristian. Dengan itu, ia berjaya menarikmereka untuk membacanya samada ketika itu mereka beriman dengannya atau mereka tidak beriman. Harsyfiled: Tidak ada sesuatu pun yang menyamai alQuran dari segi kekuatannya meyakinkan manusia, balaghahnya dan susunannya. Ia juga merupakan punca perkembangan ilmu dalam semua bidang di dunia Islam.

Pengakuan Orang Yang Eropah Yang Jujur Mengenai al-Quran (samb)

Doktor Maurice, warga Perancis: Al-Quran adalah kitab yang paling mulia yang diturunkan dari Yang Azali kepada umat manusia. Ia adalah sebuah kitab yang tidak mempunyai sebarang keraguan. Orientalis, Lyon: Al-Quran dianggap sebuah kitab yang mulia dan tinggi kerana selama 14 kurun ia diturunka, kita tidak berupaya mencari kecacatan uslubnya yang sentiasa segar walaupun sedikit dan seolah-olah ia diturunkan semalam.

Al-Quran mendahului ilmu moden

Allah menurunkan al-Quran sebagai petunjuk kepada manusia Al-Quran membincangkan sesuatu perkara dengan jelas. Tetapi kerana ilmu manusia ada yang tidak cukup, menjadikan alQuran hanya difahami setelah mereka mengkaji lebih dalam.

Al-Quran mendahului ilmu moden (samb.)


1.

2.

Manusia mengalami sesak nafas apabila berada di langit tinggi (6:125) Pusat Deria Rasa Terletak Pada Kulit (4:56)

Beriman dengan Hari Akhirat

1.

2.

Bahagian kehidupan manusia : Kehidupan sementara di tempat beramal (dunia) (35:44-45, 10:45) Kehidupan kekal abadi di tempat pembalasan (akhirat) (32:11-12, 39:7075) Dalil aqli Hari Akhirat: dalil keadilan Ilahi (38:27-28)

Suasana Hari Akhirat

Barzakh bermaksud sekatan


Ia adalah kehidupan yang kita lalui sehingga berlaku hari Kiamat setelah mati. (23:99-100) Balasan amal diberikan sewaktu di alam barzakh (23:46) Allah berfirman kehidupan para syuhada di alam barzakh (3:169-170)

Suasana Hari Akhirat (kronologi)


1.
2. 3.

4.
5.

6. 7. 8.

Alam barzakh (23:46) Kebangkitan dari kubur (78:17-18) Pembentangan buku catatan amalan (18:49, 41:20-21) Melalui hisab pada neraca/ al-mizan (21: 47, 23:102-103) Al-Haudh / kolam diminum oleh nabi serta umatnya selepas berhimpun di Mahsyar dan sebelum ke syurga. Lebih putih dari susu, lebih enak dari madu dan lebih wangi dari kasturi Titian as-sirat (19:71:72) Balasan baik - Syurga (2: 25) Balasan buruk Neraka (101: 8-11)

Beriman kepada Malaikat

Malaikat makhluk nurani (diciptakan dari cahaya) tidak makan minum atau berjantina di alam lain hidup sendiri dan tidak bergantung kepada makhluk lain tiada jasad seperti manusia Tugas Malaikat:
1. 2.

3.
4.

Wajib beriman kepada malaikat (2:285)

Bertasbih dan tunduk patuh kepada Allah Menyampaikan wahyu Menulis segala amalan manusia (82:10-12) Mencabut nyawa

Beriman kepada Kitab

1. 2. 3. 4. 5.

Kitab diturunkan kepada Nabi (2:213) Kitab yang ditulis dan dibukukan:
Helaian suhuf Nabi Ibrahim Taurat Nabi Musa Zabur Nabi daud Injil Nabi Isa Al-Quran Nabi Muhammad

1. 2.

Kitab selain al-Quran tidak kekal asli

Kita perlu beriman kepada kitab yang terdahulu dan yakin Quran tidak ditokoh tambah.

Injil diubah menjadi empat versi. Injil kelima ialah Barnaba yang amat berbeza dengan Injil lain. Suhuf Nabi Ibrahim dan Zabur diubah hingga hampir pupus

Beriman kepada Rasul

Semua umat diutus Rasul (35: 24, 13:7) Al-Quran tidak menyebut semua nama Rasul (4:163-164) Nabi dan Rasul sebelum ini diutus untuk kaum mereka sahaja tetapi Nabi Muhammad diutus untuk sekelian alam (7:158) Ada 25 Nabi disebut dalam al-Quran Wajib beriman kepada Rasul (2:285) Nabi Muhammad adalah Nabi terakhir )33:40)

Beriman kepada Qadar

Qadar adalah ketetapan tertentu yang ditentukan oleh Allah kepada sesuatu perkara. Ketetapan tersebut terlaksana berdasarkan peraturan yang telah ditetap oleh Allah (87:1-3, 25:2, 13:8) Ketentuan Qadar Baik dan Qadar Buruk: semuanya dari Allah. Manusia cetek ilmu. Kesannya: manusia tidak mampu memahami hikmah sesuatu qadar.

Beriman kepada Qadar

1.

Hikmah qadar buruk : ia adalah pasangan kepada qadar baik. Jika semua baik, dunia ini tidak akan menjadi tempat ujian. Takdir buruk adalah apa yang memudaratkan manusia. Manusia perlu memanfaatkan takdir baik dan menjauhi takdir buruk. Kesan beriman kepada takdir:

2.

Sesiapa yang beriman Allah menjadikan alam ini dengan takdir tertentu, ia akan berusaha untuk mengenal takdir dan ketentuan Tuhan yang bermanfaat untuk dimanfaat. Ia akan mengetahui setiap yang wujud dalam alam ini berfungsi menurut hikmah yang Maha Tinggi. Apabila ditimpa perkara buruk, ia tidak akan gelisah. Apabila mendapat kejayaan, dia tidak akan bongkak.

Soalan. Komen. Pembetulan