Anda di halaman 1dari 4

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Kelas Mata Pelajaran Tarikh Hari Masa Bilangan Murid Tajuk Subtajuk Kemahiran

: : : : : : : : :

4 Bijak Reka Bentuk dan Teknologi 27 Julai 2012 Jumaat 9.40 pagi 9.50 pagi 6 orang pelajar (4 perempuan 2 lelaki) Asas Teknologi Memasang dan Membuka Kit Model Berfungsi Mengingat kembali, menjana idea, membuat gambaran mental, menyelesaikan masalah, kreativiti.

Pengetahuan sedia ada

Murid pernah melihat dan memegang alatan tangan di rumah, melihat melalui media elektronik dan bercetak.

Hasil Pembelajaran

Di akhir pembelajaran, murid dapat: i) ii) Mengenal pasti enam jenis alatan tangan yang digunakan untuk memasang dan membuka kit model. Menjelaskan fungsi alatan tangan yang digunakan untuk memasang dan membuka kit model.

Penggabungjalinan Penerapan nilai

: :

Bahasa Melayu, Seni Visual. Mendengar arahan, bekerjasama, bersih, Bertanggungjawab, fokus.

Unsur terapi Bahan bantuan mengajar

: :

Pertuturan dan psikomotor. Video, Power Point, Pemutar Skru Mata Rata, Pemutar Skru Philips, Sepana Hujung Terbuka, Playar Muncung Tirus, Gandin Getah, dan Kunci Allen, lembaran kerja.

Langkah/Masa

Isi Pelajaran

Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran

Catatan

Set Induksi (2 minit)

Mempamerkan manual kit model.

Guru memulakan kelas dengan menguji daya ingatan murid tentang pengajaran dan pembelajaran lepas dengan menyuruh murid meneka manual yang ditunjukkan. Murid menjawab pertanyaan guru berdasarkan pembelajaran lepas.

BBM: Power point, tayangan video, Kemahiran Berfikir: Mengingat kembali, membuat gambaran mental, menjana idea Nilai-nilai murni: -Memberi perhatian, Fokus Teknik: - Mengingat -Soal jawab - Tontonan Kemahiran Seni Visual

Pengenalan kepada topik jenis dan fungsi alatan memasang dan membuka kit model.

Murid memberi tumpuan dan melihat video yang menayangkan animasi tentang pelbagai alatan tangan. Rakaman mengandungi muzik dan dialog di antara animasi alatan tangan. Guru memperkenalkan tajuk pengajaran hari ini: Jenis dan fungsi alatan memasang dan membuka kit model. Langkah 1 (3 minit) Mengenal jenis-jenis alatan tangan.

Guru meminta 3 orang murid secara bergilir memilih bungkusan yang telah dilabelkan dengan pelbagai warna yang terdapat alatan tangan kemudian memilih warna pada paparan power point yang disediakan serta menyatakan jenis alatan tersebut. 3 orang murid secara bergilir memilih

Teknik: - Mengguna alatan tangan.

i.

Pemutar Skru Mata Rata

Nilai: -Fokus, kerjasama, keselamatan BBM: Power point, Pemutar Skru Mata Rata, Pemutar Skru Philips, Sepana Hujung

ii. Pemutar Philips

Skru

Refleksi: ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________

Nama : _____________________________________ Kelas : ______________ Tarikh : _____________

JENIS-JENIS DAN FUNGSI ALATAN TANGAN UNTUK MEMASANG DAN MEMBUKA KIT MODEL Arahan: Pilih dan lukiskan dua jenis alatan tangan serta nyatakan fungsinya..

Gambar 1.

Fungsi _____________________ _____________________

2.

____________________ ____________________