P. 1
3k_2011

3k_2011

|Views: 12|Likes:
Dipublikasikan oleh hyslst
3k
3k

More info:

Categories:Types
Published by: hyslst on Sep 03, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/18/2014

pdf

text

original

Perbincangan Pelaksanaan/Pemantapan/Pembugaran 3K SMK Beaufort 11 Tempat : Bilik Pengetua Masa : 12.

30pm (25/01/2011)

3K: KEBERSIHAN, KESELAMATN DAN KECERIAAN
Sila lawati : http://smkdpk.com/forum/index.php?board=649.0 Cikgu Asneh : Ada cadangan utk sekolah kita? (Boleh buat forum 3K kah?) http://laksamanaceria.blogspot.com/2009/02/pertandingan-keceriaan-dan-kebersihan.html S/U : Cikgu Rosyati Mat Zaini Kesihatan : Cikgu Sofiawati Mohd Sofie Keselamatan : Cikgu Dora Parmin KebersihanKeceriaan: Cikgu Viviana Lee Agenda 1.0. PENGENALAN Keberkesanan proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah adalah berkait rapat dengan iklim dan suasana di dalam bilik darjah. Oleh itu untuk mencapai kecemerlangan , sekolah mestilah memastikan bahawa bilik darjah sentiasa di dalam keadaan yang bersih dan ceria. Kebersihan dan keceriaan bilik darjah seharusnya dikekalkan malah dipertingkatkan dari masa kesemasa. Untuk mencapai tujuan ini, pertandingan bilik darjah bersih dan ceria amat sesuai diadakan secara berterusan bagi memastikan pelajar sentiasa berada di dalam keadaan yang selesa dan seterusnya dapat mengikuti pelajaran dengan baik. Suasana pembelajaran yang sentiasa bersih dan ceria hasil daripada kerjasama dan pertandingan yang sihat diantara pelajar tentunya akan menghasilkan kecemerlangan dalam akademik dan disiplin pelajar . Ini adalah sejajar dengan Falsafah Pendidikan Negara yang mementingkan penghasilan pelajar yang seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek.

Agenda 2.0 : Maksud Umum (setempat/sekolah kita): 1. Kebersihan : Nampak bersih, teratur dan kemas. Zero Sampah. Sijil kebersihan. Peratus pelajar mendapat rawatan gigi. Bilik Sakit

Berhati-hati dgn aedes. Keceriaan : Flora dan Fauna: Sekolah dalam Taman. Kentin/Tandas/Laluan kereta Refelksologi Taman Herba Payung Mural Cara berjalan : Gambar/Kesedaran Laluan kereta Gotong Royong Mengecat : Meja Besi/Bus Stop .sapu. Alat Pemadam Api dihantar ke Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Sabah untuk diperiksa/ diuji setiap tahun. f. 3. Nama-nama pokok/ikan. Kepakaran dll) TAKWIM  Program Peningkatan/Agih tugas/Pemantauan/Laporan&Perbincangan berterusan/Carta Gantt  Dokumentasi : Carta/JK/Program/Pelaksanaan a. h. i. seragam : ambil mana yg sesuai) Agenda 4 : 3K secara umum untuk tindakan : ** Kerjasama dengan PIBG dan agensi luar (RM & Tenaga.Manakala bagi murid-murid yang ingin keluar kelas mereka perlu memakai pas keluar dan masuk . g. Nama-nama taman. Murid-murid perlu memakai tanda nama pada setiap masa semasa berada di dalam kawasan sekolah. e. Pintu utama sentiasa ditutup dan dijaga oleh seorang pengawal. Kolam ikan diselenggara. Keselamatan : Persekitaran sekolah yang selamat di mana warga sekolah berasa selamat tanpa gangguan daripada mana-mana pihak sama ada dari dalam mahupun dari luar sekolah. c. Peralatan kecemasan sentiasa dalam keadaan yang sempurna dan diletakkan di bilik kecemasan. d.2. b. Kawalan Pergerakan Murid ketika Berada di Dalam Sekolah. susun. Sisih. Membuang mana yang tidak ceria (5S.

dan berhampiran dengan dewan makan.AJK PIBG sentiasa member sokongan padu T2 . S3 .Semangat kerjasama dan kerja berpasukan adalah tinggi dalam kalangan semua warga sekolah.Sistem perparitan yang kurang sempurna dalam semua program sekolah.Kebanyakan kemudahan hamper lengkap dan mencukupi W2 . PELUANG (0PP0RTUNITIES .Kantin yang uzur dan serba kekurangan. pemakanan kurang sihat. O2 .Kekurangan tempat khas untuk pelajar makan S4 .T) O1 .Pengusaha kantin yang kurang peka tentang mutu Perkhidmatan. .W ) W1 .Terdapat Jawatankuasa Sekolah Selamat seperti AJK Sekolah Dan AJK 3K W3 .ANALISIS SWOT JAWATANKUASA PROGRAM 3K (2010-2014) KEKUATAN (STRENGTH .O) ANCAMAN (TREAT .S) S1 .Pelajar terdedah kepada pengaruh gaya semua pihak dan agensi luar. S5 .Mempunyai perhubungan yang baik dengan T1 .Galakkan dan sokongandaripada pihak pentadbir sekolah pada setiap aktiviti yang dilaksanakan KELEMAHAN (WEAKNESS .Kebanyakan guru beri komitmen yang tinggi. S2 .

O3 . .Sokongan padu dari pihak pejabat Daerah Beaufort dan Jabatan Kesihatan Beaufort CONTOH: PELAN STRATEGIK AHLI JAWATANKUASA PROGRAM 3K (2011-2013) ISU Tahap pencapaian 3K kurang cemerlang MASALAH Tahap Kebersihan sekolah bawah 80% MATLAMAT Meningkatkan tahap kebersihan sekolah melebihi 80% STRATEGI -mengadakan pertandingan kebersihan dan keceriaan kelas. Tahap keselamatan sekolah meningkat secara berperingkat. INDIKATOR PENCAPAIAN Mencapai tahap kebersihan melebihi 80%. Setiap tahun meningkat sebanyak 5%. -mengadakan gotong-royong Tahap Meningkatkan -Taklimat tentang Keselamatan tahap keselamatan peraturan yang sekolah masih di sekolah harus dipatuhi bawah 70 % semasa berada di jalan raya. -Bebas denggi. Tahun 2009-75% Tahun 2010-80% Tahun 2011-85% Tahun 2012-90% Tahun 2013-95% Tahap Kesedaran Meningkatkan murid berkaitan kesedaran murid kesihatan kurang tentang memuaskan kepentingan menjaga kesihatan -Ceramah tentang kepentingan penjagaan kesihatan diri.

. 65% Tahap keceriaa n mencapa i 70% Tahap keceriaa n kelas mencapa i 80% 4 HIDUP SIHAT Mencapai tahap kesihatan 80%.PELAN TAKTIKAL AHLI JAWATANKUASA PROGRAM 3K (2010-2014) Bi Program l 1 SEKOLAH DALAM TAMAN Objektif Tanggungjaw Tempoh Kos/ TOV ab Sumber Novemb RM er 1000 -PIBG LPBT -Pekerja Kontrak 2 PERTANDING Menjadikan -Pengetua AN kelas lebih INTEGRITI ceria. i 80% i 85% ETR Meningkatk -Pengetua an tahap keceriaan -PK HEM sekolah. -Penjaga tandas -Guru bertugas Harian -Semua guru -semua murid -Tukang cuci -Pengetua Sepanja RM 100 Murid ng tahun yang -PK HEM -PIBG sihat seramai -AJK 3K -jabatan 78% kesihata n/ -Penyelia poliklini Indikator Pencapai an Tahap Tahap Peratus keceriaa keceriaa keceriaan n n sekolah mencapa mencapa tercapai. Murid 3 TANDAS Meningkatk -Pengetua ANGKAT an imej. Tahap kesihata n murid mencapa i 85% Tahap kesihatan murid pada tahap yang baik. -AJK 3K Sepanja RM ng 12000 Tahun -PIBG Tahap keceriaan dan kebersiha n kelas meningkat -LPBT . bersih. -PK HEM SEKOLAH kondusif dan -AJK 3K menarik. Sepanja RM 500 Tahap Tahap Tahap ng tahun keceriaa keceriaa kebersiha n n dan -PIBG n mencapa meningk keceriaan meningkat -LPBT i 60% at sehingga . kebersihan PK HEM dan keceriaan AJK 3K tandas.

asrama -Warden -semua guru -semua murid Membersihk -Pengetua an persekitaran -PK HEM sekolah dan kawasan -AJK 3K sekolah yang -PIBG berpotensi menjadi -Semua guru tempat pembiakan -semua murid nyamuk dan vektor pembawa penyakit. -Pembantu makmal k 5 GOTONGROYONG PERDANA Sepanja RM ng tahun 1000 -PIBG Tahap kebersih an sekolah mencapa i 85 % Tahap kebersih an sekolah mencapa i 80% Kawasan sekolah bebas daripada sebarang penyakit bawaan nyamuk dan vektor yang lain. . 7 SAFETY FIRST Sepanja RM ng tahun 5000 -PCG Sains dan Matemat ik -PIBG Tahap kesedara n murid mencapa i 75% Tahap kesedara n murid mencapa i 80% Kesedaran menjaga keselamat an diri meningkat . Meningkatk -Pengetua an tahap kesedaran -PK HEM murid tentang -Semua guru keselamatan diri di jalan -Semua murid raya semasa pergi dan -ibu bapa/ balik penjaga sekolah. 6 SELAMAT DATANG SELAMAT PULANG Sepanja RM 300 Tahap ng tahun kesedara -PIBG n murid mencapa i 80% Tahap kesedara n murid mencapa i 90% Kadar kemalang an yang melibatka n murid rendah. -Pemandu bas sekolah -jaga Meningkatk -Pengetua an tahap kesedaran -PK HEM murid menjaga -Semua guru keselamatan diri di dalam -Semua murid kelas/ makmal.

Penglibatan : Semua warga SMK BEAUFORT 11 Keluasan tapak projek : 4000 meter per segi Signifikan Projek: · · Memastikan persekitaran sekolah sentiasa berada dalam keadaan bersih. Latar Belakang Projek: · · · · · Bahan-bahan yang diperlukan : alatan kebersihan dan borang keceriaan. pencemaran laut. Pencemaran dapat dikategorikan dan disenaraikan kepada pelbagai bentuk pencemaran iaitu pencemaran udara. pencemaran tanah. Sasaran: Semua warga sekolah SMK BEAUFORT 11 . Lokasi Tapak Projek : seluruh kawasan sekolah. Lokasi : kawasan persekitaran sekolah.Contoh Projek Tujuan Projek: Menggalak pelajar sekolah menjaga kebersihan dan keceriaan SMK BEAUFORT 11 Objektif Projek: · · · Memastikan persekitaran sekolah bebas daripada pencemaran. pencemaran sungai dan kolam. Mewujudkan rasa tanggungjawab para pelajar untuk menjaga persekitaran sekolah. Mewujudkan rasa tanggungjawab dan kepimpinan kepada setiap pelajar dalam melaksanakan tugas yang diberikan. Takrif istilah-istilah Pengguna: · Pencemaran : Pencemaran boleh ditakrifkan sebagai pembuangan benda-benda atau bahanbahan hasil dari aktiviti manusia ke alam persekitaran menyebabkan terganggunya keselesaan kehidupan. Menggalakkan pelajar mencintai alam sekitar. pencemaran air. pencemaran bunyi. pencemaran haba.

Menjaga keceriaan. 5. Menimbulkan kesedaran di kalangan murid-murid. Melatih murid-murid menjalankan kewajiban sebagai khalifah di muka bumi selaras dengan amalan Rukun Negara iaitu Kepercayaan Kepada Tuhan. Meningkatkan rasa tanggungjawab murid terdahap kebersihan berpandukan Buku Spesifikasi Tugas 3K. MATLAMAT ASPEK KEBERSIHAN DI SMK BEAUFORT 11 1. kebersiahan. keselamatan dan kesihatan. ibu bapa melalui publisiti yang meluas tentang pentingnya mewujudkan persekitaran yang ceria disekolah. keselamatan dan kesihatan adlaah amalan warga sekolah setiap hari. kebersihan. 4. kebersihan. keselamatan dan kesihatan di SMKB11 Mewujudkan mekanisme yang dapat mempertinkatkan aspek-aspek keceriaan. Memantau dan menilai keberkesanan program kebersihan pengadilan yang dibuat berpandukan Borang Penilaian Kebersihan. 4. 2. Melaksanakan tindakan susulan melalui program penambahbaikan. Menyemai sifat cinta akan kebersihan sekolah dengan mengadakan gotong-royong membersihan persekitaran sekolah dengan aktiviti rondaan kelas bertugas. 3. kebersihan. Cekap. Menimbulkan sifat ingin tahu dikalangan murid-murid berkaitan nama pokok dalam panggilan biasa dan saintifik serta niali perubatan yang terkandung. Melahirkan murid-murid yang cinta akan sekolah. 3. 5. MATLAMAT ASPEK KECERIAAN DI SMK BEAUFORT 11 1.DASAR 3K        Menerapakan budaya kerja berpasukan yang dapat membawa kepada amalan keceriaan. kebersihan. warga sekolah. keselamatan dan kesihatan di SMKB 11 Sentiasa menilai aspek keceriaan. kebersihan. 6. Melatih murid-murid menyayangi dan menghargai alam sekitar. Meningkatkan tahap kebersihan sekolah dengan mengadakan jadual tugas untuk murid. Melahirkan rasa cinta akan sekolah disamping menerapkan bertanggungjawab. 7. kebersihan. Mengubah cara pemikiran murid tentang kebersihan melalui pendidikan. keselamatan dan kesihatan sepanjang masa. 6. 2. Menceriakan kawasan sekolah dengan membina tapak semaian dan menjalankan kerjakerja keceriaan. guru dan pekarja swasta. PROSEDUR KESELAMATAN DISMK BEAUFORT 11 . keselamatan dan kesihatan untuk memastikan tahap peningkatannya di SMKB 11 Memupuk kerjasama diantara warga SMKB 11 dengan pihak luar dalam membentuk seubah masyarakat yang dapat mengamalkan nilai keceriaan. cepat menagani masalah yang berkaitan dengan keceriaan. keselamatan dan kesihatan di SMKB 11 Mengadakan perancangan yang dapat meningkatkan kualiti keceriaan.

PK HEM. Menyedarkan murid tentang bahaya penyakit seperti AIDS. o Ibubapa mendapat tandatangan puhak pentadbir. Mesyuarat pembentukan AJK Kerja . o Murid-murid harus masuk ke sekolah melalui pintu masuk di tepi dewan sekolah atau pintu tepi Blok F. Semua guru. Menjalankan aktiviti suntikan Anti-Tetanus kepada murid-murid Tingkatan Tiga. Hepatitis B dan penyakit berbahaya yang lain. November Kawasan sekolah Pengetua. Merancang dan melaksanakan program kesihatan seperti lawatan. 2. Taklimat pengetua 3. 3. Pekerja Kontrak sekolah 1. Mementingkan aspek keselamatan diri murid semasa perjalanan pergi dan balik sekolah. o Ibubapa mendaftar nama murid di buku Pendaftaran Murid Balik Awal. Ini adalah untuk mengelakkan kemalangan dan kesesakan jalanraya. 5.1. Semasa pergi ke sekolah murid-murid boleh o Melintas kawasan letak kereta menggunakan laluan pejalan kaki yang disediakan sahaja. sokongan ibubapa/penjaga adalah penting supaya mengikut tatacara keselamatan murid semasa membawa anak mereka keluar dari sekolah. Taklimat program 2. 4. 2. Memastikan murid peka terhadap isu-isu kesihatan dan menjaga kesihatan masingmasing dengan cara yang betul. Contoh : PELAN OPERASI AHLI JAWATANKUASA PROGRAM 3K (2011-2013) NAMA PROJEK OBJEKTIF TEMPOH KUMPULAN SASARAN GURU TERLIBAT PROSES KERJA SEKOLAH DALAM TAMAN Meningkatkan tahap keceriaan sekolah. Mewujudkan sistem maklumat kesihatan yang lengkap dan terkini. 3. o Murid perlu mengisikan borang kebenaran keluar kawasan. Membangunkan kesedaran terhadap aspek keselamatan untuk melahirkan iklim sekolah yang kondusif untuk perkembangan potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu. o Murid-murid yang berbasikal perlu menolak basikal mereka melalui pintu masuk utama. Bertujuan mewujudkan budaya selamat di sekolah dan persekitaran secara berterusan dengan sokongan warga sekolah dan komuniti setempat. Untuk murid-murid yang balik awal atas sebab-sebab tertentu. MATLAMAT ASPEK KESIHATAN DI SMK BEAUFORT 11 1. 4. Guru GSTT. ceramah dan pameran. 5. o Ibubapa/penjaga memberi kerjasama supaya tidak membuat pusingan di hadapan pintu utama.

Taklimat program-Ketua AJK Penerangan tentang program dan kos pelaksanaan Pelantikan penyelaras program Penetapan aspek yang dinilai 1. . AJK 3K Melalui pertandingan kebersihan dan keceriaan kelas. Sepanjang tahun Semua murid/ kelas Pengetua. 2. PK HEM. guru bertugas harian. AJK 3K. Kos yang terhad Pengetua.1 Pertandingan keceriaan kelas 1. PK HEM. PK HEM. semua murid 1. Penambahbaikan dilakukan dari masa ke masa.4. Pelaksanaan aktiviti keceriaan kelas 3. menarik dan lebih kondusif. Sumber kewangan 3. -menentukan jenis pokok yang sesuai bagi projek menghijaukan sekolah. Guru tingkatan. Perbincangan guru tingkatan dengan murid tentang program 2. AJK 3K Melihat hasil penanaman pokok yang hidup subur Mempelbagaikan jenis tanaman hijau yang akan menceriakan sekolah. Guru Tingkatan. guru bertugas harian. Pelaksanaan program -mengenal pasti kawasan yang sesuai. Kurang kesedaran murid untuk menceriakan kelas. -aktiviti penanaman pokok dijalankan. Vandalisme di dalam kelas. KEKANGAN PEMANTAUAN PENILAIAN PENAMBAHBAIKAN NAMA PROJEK (3K OBJEKTIF TEMPOH KUMPULAN SASARAN GURU TERLIBAT PROSES KERJA KEKANGAN PEMANTAUAN PENILAIAN PENAMBAHBAIKAN NAMA PROJEK (3K) OBJEKTIF TANDAS ANGKAT Meningkatkan kebersihan dan keceriaan tandas. PERTANDINGAN INTERGRITI SEKOLAH Menjadikan kelas lebih ceria.

Taklimat SAYA SIHAT Ucapan PK HEM Penerangan tentang kepentingan amalan kebersihan dan menjaga kesihatan sebagai salah satu gaya hidup. AJK 3K. Pengetua. Semua murid. 1. Pelantikan penyelaras program.TEMPOH KUMPULAN SASARAN GURU TERLIBAT PROSES KERJA Sepanjang tahun Semua warga SMK Beaufort 11 Pengetua.1 Pembahagian murid mengikut kelas. Taklimat program-ketua AJK Penerangan tentang program dan kos pelaksanaan. Sepanjang tahun. Mengenal pasti masalah kerosakan di dalam tandas. semua murid. semua kaki tangan sekolah. AJK Kebajikan. Penyelia Asrama. 1. guru bertugas harian Pemeriksaan tahap kebersihan dilakukan setiap hari Penambahbaikan semula kemudahan tandas sekiranya berlaku kerosakan. 1. PK HEM. 2. PK HEM. Kenal pasti kumpulan sasaran. semua guru. Pelaksanaan program-pekerja-pekerja swasta melakukan kerjakerja keceriaan tandas mengikut spesifikasi yang ditentukan selaras dengan taraf dua bintang. KEKANGAN PEMANTAUAN PENILAIAN PENAMBAHBAIKAN NAMA PROJEK (3K) OBJEKTIF TEMPOH KUMPULAN SASARAN GURU TERLIBAT PROSES KERJA SAYA SIHAT Meningkatkan tahap kesihatan murid berada pada tahap yang baik. AJK 3K. Masih ramai murid yang tidak ada kesedaran sivik dan memiliki rasa tanggungjawab semasa menggunakan tandas. Warden asrama. . Guru bertugas harian. penceramah luar/ pegawai kesihatan 1. Pelantikan penyelaras program. semua murid 1. PK HEM. AJK 3K. Perbincangan semua guru untuk melaksanakan program SAYA SIHAT.

Pelaksanaan aktiviti. PK HEM. Murid diberikan penerangan tentang kepentingan penjagaan kesihatan oleh jabatan kesihatan atau poliklinik. . Pengetua.2. Ketidaksesuaian masa penceramah dengan masa program ini dilaksanakan. Ibu bapa/ penjaga murid 1. a. PK HEM Pemeriksaan tahap kebersihan sekolah dilakukan secara berkala( seminggu sekali). Penyelia asrama Dijalankan berdasarkan instrumen soal selidik yang dibina khas tentang keberkesanan program. Mesyuarat pembentukan AJK Kerja 3. 4. Mac dan Julai Semua warga SMK Beaufort 11 Pengetua. Jamuan setelah aktiviti gotong-royong 1. Pelaksanaan aktiviti. Taklimat oleh pengetua. Edaran surat jemputan/ makluman kepada ibu bapa. PK HEM. b. agihan tugas mengikut kumpulan yang ditetapkan. Program dijalankan setiap awal tahun bagi memberikan pendedahan awal serta kesedaran murid akan kepentingan penjagaan kesihatan. 3. Post-mortem program. Mendedahkan murid denganisu-su kesihatan yang terkini. menjalankan aktiviti gotong-royong tersebut. 5. 2. Semua guru. c. KEKANGAN PEMANTAUAN PENILAIAN PENAMBAHBAIKAN NAMA PROJEK (3K) OBJEKTIF TEMPOH KUMPULAN SASARAN GURU TERLIBAT PROSES KERJA GOTONG-ROYONG PERDANA Membersihkan kawasan sekolah yang berpotensi menjadi tempat pembiakan nyamuk dan vektor pembawa penyakit. Mengenal pasti kawasan berpotensi dan tindakan yang patut diambil semasa aktiviti dijalankan. Murid menggunakan pengetahuan yang diberi untuk menjayakan tugasan seperti menyediakan folio penjagaan kesihatan. KEKANGAN PEMANTAUAN PENILAIAN Penyertaan ibu bapa kurang menggalakan Pengetua.

semua guru Dilakukan melalui instrumen soal selidik tentang peraturan jalan raya. Ketua bidang.PENAMBAHBAIKAN Mengadakan aktiviti gotong-royong dengan lebih kerap NAMA PROJEK OBJEKTIF TEMPOH KUMPULAN SASARAN GURU TERLIBAT PROSES KERJA SELAMAT DATANG SELAMAT PULANG Meningkatkan tahap kesedaran murid tentang keselamatan diri di jalan raya semasa pergi dan balik sekolah. AJK 3K. PK HEM. 2. Pelaksanaan program 3. KEKANGAN PEMANTAUAN PENILAIAN PENAMBAHBAIKAN NAMA PROJEK (3K) OBJEKTIF TEMPOH KUMPULAN SASARAN GURU TERLIBAT PROSES KERJA SAFETY FIRST Meningkatkan tahap kesedaran murid menjaga keselamatan diri di dalam kelas/ makmal. Pengetua.1 Murid didedahkan dengan peraturan-peraturan jalan raya Tahap keprihatinan dan kesedaran murid terhadap situasi di jalan raya adalah lemah. 3. PK HEM. Guru Tingkatan. Kenal pasti kumpulan sasaran 2. Mesyuarat pembentukan AJK .1 Tumpuan kepada pelajar harian terutamanya yang menggunakan motosikal dan basikal. guru subjek 1. Taklimat oleh pengetua. Januari hingga November Semua murid SMK Beaufort 11 Pengetua. Taklimat program Ucapan pengetua Ucapan PK HEM-penerangan program 2. Menggunakan subjek Sivik sebagai media untuk mendedahkan murid tentang peraturan jalan raya dengan lebih mendalam. Januari-November Semua murid SMK Beaufort 11 Pengetua. Pembantu makmal. Pengawal keselamatan 1. PK HEM.

makmal dan bilik-bilik khas kepada semua murid. Pengetua. Taklimat keselamatan di dalam makmal oleh Ketua panitia Sains dan Matematik. Semua guru Pemeriksaan secara berkala dilakukan ( seminggu sekali) Pembaikan semula sebarang kerosakan yang dilaporkan dari semasa ke semasa. PK HEM. . KEKANGAN PEMANTAUAN PENILAIAN PENAMBAHBAIKAN Tahap kesedaran murid untuk menjaga harta benda sekolah adalah rendah. Guru tingkatan melaporkan sebarang kerosakan yang berlaku di dalam kelas kepada pihak sekolah.3. Pelaksanaan program Taklimat program Ucapan PK HEM: Taklimat keselamatan di dalam kelas. Penyediaan buku log untuk merekod keadaan di makmal. Tindakan yang diambil oleh pihak sekolah terhadap setiap laporan yang dibuat.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->