P. 1
3k_2011

3k_2011

|Views: 12|Likes:
Dipublikasikan oleh hyslst
3k
3k

More info:

Categories:Types
Published by: hyslst on Sep 03, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/18/2014

pdf

text

original

Perbincangan Pelaksanaan/Pemantapan/Pembugaran 3K SMK Beaufort 11 Tempat : Bilik Pengetua Masa : 12.

30pm (25/01/2011)

3K: KEBERSIHAN, KESELAMATN DAN KECERIAAN
Sila lawati : http://smkdpk.com/forum/index.php?board=649.0 Cikgu Asneh : Ada cadangan utk sekolah kita? (Boleh buat forum 3K kah?) http://laksamanaceria.blogspot.com/2009/02/pertandingan-keceriaan-dan-kebersihan.html S/U : Cikgu Rosyati Mat Zaini Kesihatan : Cikgu Sofiawati Mohd Sofie Keselamatan : Cikgu Dora Parmin KebersihanKeceriaan: Cikgu Viviana Lee Agenda 1.0. PENGENALAN Keberkesanan proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah adalah berkait rapat dengan iklim dan suasana di dalam bilik darjah. Oleh itu untuk mencapai kecemerlangan , sekolah mestilah memastikan bahawa bilik darjah sentiasa di dalam keadaan yang bersih dan ceria. Kebersihan dan keceriaan bilik darjah seharusnya dikekalkan malah dipertingkatkan dari masa kesemasa. Untuk mencapai tujuan ini, pertandingan bilik darjah bersih dan ceria amat sesuai diadakan secara berterusan bagi memastikan pelajar sentiasa berada di dalam keadaan yang selesa dan seterusnya dapat mengikuti pelajaran dengan baik. Suasana pembelajaran yang sentiasa bersih dan ceria hasil daripada kerjasama dan pertandingan yang sihat diantara pelajar tentunya akan menghasilkan kecemerlangan dalam akademik dan disiplin pelajar . Ini adalah sejajar dengan Falsafah Pendidikan Negara yang mementingkan penghasilan pelajar yang seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek.

Agenda 2.0 : Maksud Umum (setempat/sekolah kita): 1. Kebersihan : Nampak bersih, teratur dan kemas. Zero Sampah. Sijil kebersihan. Peratus pelajar mendapat rawatan gigi. Bilik Sakit

Berhati-hati dgn aedes. Kentin/Tandas/Laluan kereta Refelksologi Taman Herba Payung Mural Cara berjalan : Gambar/Kesedaran Laluan kereta Gotong Royong Mengecat : Meja Besi/Bus Stop . Pintu utama sentiasa ditutup dan dijaga oleh seorang pengawal. Alat Pemadam Api dihantar ke Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Sabah untuk diperiksa/ diuji setiap tahun. 3. h. Kepakaran dll) TAKWIM  Program Peningkatan/Agih tugas/Pemantauan/Laporan&Perbincangan berterusan/Carta Gantt  Dokumentasi : Carta/JK/Program/Pelaksanaan a. Kolam ikan diselenggara. f. Keselamatan : Persekitaran sekolah yang selamat di mana warga sekolah berasa selamat tanpa gangguan daripada mana-mana pihak sama ada dari dalam mahupun dari luar sekolah. e. Peralatan kecemasan sentiasa dalam keadaan yang sempurna dan diletakkan di bilik kecemasan.Manakala bagi murid-murid yang ingin keluar kelas mereka perlu memakai pas keluar dan masuk .2. Kawalan Pergerakan Murid ketika Berada di Dalam Sekolah. c. d. Keceriaan : Flora dan Fauna: Sekolah dalam Taman. Membuang mana yang tidak ceria (5S. i.sapu. susun. Nama-nama taman. Nama-nama pokok/ikan. Sisih. Murid-murid perlu memakai tanda nama pada setiap masa semasa berada di dalam kawasan sekolah. g. seragam : ambil mana yg sesuai) Agenda 4 : 3K secara umum untuk tindakan : ** Kerjasama dengan PIBG dan agensi luar (RM & Tenaga. b.

Pengusaha kantin yang kurang peka tentang mutu Perkhidmatan. pemakanan kurang sihat.Galakkan dan sokongandaripada pihak pentadbir sekolah pada setiap aktiviti yang dilaksanakan KELEMAHAN (WEAKNESS .Semangat kerjasama dan kerja berpasukan adalah tinggi dalam kalangan semua warga sekolah.Kantin yang uzur dan serba kekurangan.Kebanyakan guru beri komitmen yang tinggi.Terdapat Jawatankuasa Sekolah Selamat seperti AJK Sekolah Dan AJK 3K W3 .O) ANCAMAN (TREAT .ANALISIS SWOT JAWATANKUASA PROGRAM 3K (2010-2014) KEKUATAN (STRENGTH . .Mempunyai perhubungan yang baik dengan T1 .S) S1 .W ) W1 . S3 . O2 .Pelajar terdedah kepada pengaruh gaya semua pihak dan agensi luar. PELUANG (0PP0RTUNITIES .Sistem perparitan yang kurang sempurna dalam semua program sekolah. S5 . dan berhampiran dengan dewan makan.T) O1 .Kekurangan tempat khas untuk pelajar makan S4 .AJK PIBG sentiasa member sokongan padu T2 .Kebanyakan kemudahan hamper lengkap dan mencukupi W2 . S2 .

Setiap tahun meningkat sebanyak 5%.O3 .Sokongan padu dari pihak pejabat Daerah Beaufort dan Jabatan Kesihatan Beaufort CONTOH: PELAN STRATEGIK AHLI JAWATANKUASA PROGRAM 3K (2011-2013) ISU Tahap pencapaian 3K kurang cemerlang MASALAH Tahap Kebersihan sekolah bawah 80% MATLAMAT Meningkatkan tahap kebersihan sekolah melebihi 80% STRATEGI -mengadakan pertandingan kebersihan dan keceriaan kelas. -mengadakan gotong-royong Tahap Meningkatkan -Taklimat tentang Keselamatan tahap keselamatan peraturan yang sekolah masih di sekolah harus dipatuhi bawah 70 % semasa berada di jalan raya. -Bebas denggi. . Tahap keselamatan sekolah meningkat secara berperingkat. INDIKATOR PENCAPAIAN Mencapai tahap kebersihan melebihi 80%. Tahun 2009-75% Tahun 2010-80% Tahun 2011-85% Tahun 2012-90% Tahun 2013-95% Tahap Kesedaran Meningkatkan murid berkaitan kesedaran murid kesihatan kurang tentang memuaskan kepentingan menjaga kesihatan -Ceramah tentang kepentingan penjagaan kesihatan diri.

-PK HEM SEKOLAH kondusif dan -AJK 3K menarik.PELAN TAKTIKAL AHLI JAWATANKUASA PROGRAM 3K (2010-2014) Bi Program l 1 SEKOLAH DALAM TAMAN Objektif Tanggungjaw Tempoh Kos/ TOV ab Sumber Novemb RM er 1000 -PIBG LPBT -Pekerja Kontrak 2 PERTANDING Menjadikan -Pengetua AN kelas lebih INTEGRITI ceria. . Murid 3 TANDAS Meningkatk -Pengetua ANGKAT an imej. Sepanja RM 500 Tahap Tahap Tahap ng tahun keceriaa keceriaa kebersiha n n dan -PIBG n mencapa meningk keceriaan meningkat -LPBT i 60% at sehingga . -AJK 3K Sepanja RM ng 12000 Tahun -PIBG Tahap keceriaan dan kebersiha n kelas meningkat -LPBT . bersih. kebersihan PK HEM dan keceriaan AJK 3K tandas. i 80% i 85% ETR Meningkatk -Pengetua an tahap keceriaan -PK HEM sekolah. 65% Tahap keceriaa n mencapa i 70% Tahap keceriaa n kelas mencapa i 80% 4 HIDUP SIHAT Mencapai tahap kesihatan 80%. Tahap kesihata n murid mencapa i 85% Tahap kesihatan murid pada tahap yang baik. -Penjaga tandas -Guru bertugas Harian -Semua guru -semua murid -Tukang cuci -Pengetua Sepanja RM 100 Murid ng tahun yang -PK HEM -PIBG sihat seramai -AJK 3K -jabatan 78% kesihata n/ -Penyelia poliklini Indikator Pencapai an Tahap Tahap Peratus keceriaa keceriaa keceriaan n n sekolah mencapa mencapa tercapai.

6 SELAMAT DATANG SELAMAT PULANG Sepanja RM 300 Tahap ng tahun kesedara -PIBG n murid mencapa i 80% Tahap kesedara n murid mencapa i 90% Kadar kemalang an yang melibatka n murid rendah.asrama -Warden -semua guru -semua murid Membersihk -Pengetua an persekitaran -PK HEM sekolah dan kawasan -AJK 3K sekolah yang -PIBG berpotensi menjadi -Semua guru tempat pembiakan -semua murid nyamuk dan vektor pembawa penyakit. Meningkatk -Pengetua an tahap kesedaran -PK HEM murid tentang -Semua guru keselamatan diri di jalan -Semua murid raya semasa pergi dan -ibu bapa/ balik penjaga sekolah. 7 SAFETY FIRST Sepanja RM ng tahun 5000 -PCG Sains dan Matemat ik -PIBG Tahap kesedara n murid mencapa i 75% Tahap kesedara n murid mencapa i 80% Kesedaran menjaga keselamat an diri meningkat . -Pemandu bas sekolah -jaga Meningkatk -Pengetua an tahap kesedaran -PK HEM murid menjaga -Semua guru keselamatan diri di dalam -Semua murid kelas/ makmal. . -Pembantu makmal k 5 GOTONGROYONG PERDANA Sepanja RM ng tahun 1000 -PIBG Tahap kebersih an sekolah mencapa i 85 % Tahap kebersih an sekolah mencapa i 80% Kawasan sekolah bebas daripada sebarang penyakit bawaan nyamuk dan vektor yang lain.

pencemaran air. Lokasi : kawasan persekitaran sekolah. pencemaran sungai dan kolam. Mewujudkan rasa tanggungjawab para pelajar untuk menjaga persekitaran sekolah. pencemaran tanah.Contoh Projek Tujuan Projek: Menggalak pelajar sekolah menjaga kebersihan dan keceriaan SMK BEAUFORT 11 Objektif Projek: · · · Memastikan persekitaran sekolah bebas daripada pencemaran. pencemaran laut. Mewujudkan rasa tanggungjawab dan kepimpinan kepada setiap pelajar dalam melaksanakan tugas yang diberikan. Pencemaran dapat dikategorikan dan disenaraikan kepada pelbagai bentuk pencemaran iaitu pencemaran udara. Sasaran: Semua warga sekolah SMK BEAUFORT 11 . Takrif istilah-istilah Pengguna: · Pencemaran : Pencemaran boleh ditakrifkan sebagai pembuangan benda-benda atau bahanbahan hasil dari aktiviti manusia ke alam persekitaran menyebabkan terganggunya keselesaan kehidupan. Latar Belakang Projek: · · · · · Bahan-bahan yang diperlukan : alatan kebersihan dan borang keceriaan. Penglibatan : Semua warga SMK BEAUFORT 11 Keluasan tapak projek : 4000 meter per segi Signifikan Projek: · · Memastikan persekitaran sekolah sentiasa berada dalam keadaan bersih. pencemaran haba. Lokasi Tapak Projek : seluruh kawasan sekolah. pencemaran bunyi. Menggalakkan pelajar mencintai alam sekitar.

keselamatan dan kesihatan untuk memastikan tahap peningkatannya di SMKB 11 Memupuk kerjasama diantara warga SMKB 11 dengan pihak luar dalam membentuk seubah masyarakat yang dapat mengamalkan nilai keceriaan. 2. keselamatan dan kesihatan sepanjang masa. cepat menagani masalah yang berkaitan dengan keceriaan. Menimbulkan sifat ingin tahu dikalangan murid-murid berkaitan nama pokok dalam panggilan biasa dan saintifik serta niali perubatan yang terkandung. Melatih murid-murid menjalankan kewajiban sebagai khalifah di muka bumi selaras dengan amalan Rukun Negara iaitu Kepercayaan Kepada Tuhan. keselamatan dan kesihatan di SMKB 11 Sentiasa menilai aspek keceriaan. keselamatan dan kesihatan di SMKB 11 Mengadakan perancangan yang dapat meningkatkan kualiti keceriaan. 4. 2. kebersihan. 3. warga sekolah. Mengubah cara pemikiran murid tentang kebersihan melalui pendidikan. keselamatan dan kesihatan adlaah amalan warga sekolah setiap hari. Menjaga keceriaan. Cekap. guru dan pekarja swasta. 4. MATLAMAT ASPEK KECERIAAN DI SMK BEAUFORT 11 1. ibu bapa melalui publisiti yang meluas tentang pentingnya mewujudkan persekitaran yang ceria disekolah. Meningkatkan tahap kebersihan sekolah dengan mengadakan jadual tugas untuk murid. Menyemai sifat cinta akan kebersihan sekolah dengan mengadakan gotong-royong membersihan persekitaran sekolah dengan aktiviti rondaan kelas bertugas. 5. Melatih murid-murid menyayangi dan menghargai alam sekitar. keselamatan dan kesihatan di SMKB11 Mewujudkan mekanisme yang dapat mempertinkatkan aspek-aspek keceriaan. 6. keselamatan dan kesihatan. Meningkatkan rasa tanggungjawab murid terdahap kebersihan berpandukan Buku Spesifikasi Tugas 3K. Melahirkan murid-murid yang cinta akan sekolah. 5. 3. 6. kebersihan. 7. MATLAMAT ASPEK KEBERSIHAN DI SMK BEAUFORT 11 1. Memantau dan menilai keberkesanan program kebersihan pengadilan yang dibuat berpandukan Borang Penilaian Kebersihan. kebersihan.DASAR 3K        Menerapakan budaya kerja berpasukan yang dapat membawa kepada amalan keceriaan. kebersiahan. Menimbulkan kesedaran di kalangan murid-murid. kebersihan. kebersihan. Menceriakan kawasan sekolah dengan membina tapak semaian dan menjalankan kerjakerja keceriaan. kebersihan. PROSEDUR KESELAMATAN DISMK BEAUFORT 11 . Melaksanakan tindakan susulan melalui program penambahbaikan. Melahirkan rasa cinta akan sekolah disamping menerapkan bertanggungjawab.

Mementingkan aspek keselamatan diri murid semasa perjalanan pergi dan balik sekolah. ceramah dan pameran. Menjalankan aktiviti suntikan Anti-Tetanus kepada murid-murid Tingkatan Tiga. Hepatitis B dan penyakit berbahaya yang lain. PK HEM. Semasa pergi ke sekolah murid-murid boleh o Melintas kawasan letak kereta menggunakan laluan pejalan kaki yang disediakan sahaja. o Murid-murid yang berbasikal perlu menolak basikal mereka melalui pintu masuk utama. sokongan ibubapa/penjaga adalah penting supaya mengikut tatacara keselamatan murid semasa membawa anak mereka keluar dari sekolah.1. Membangunkan kesedaran terhadap aspek keselamatan untuk melahirkan iklim sekolah yang kondusif untuk perkembangan potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu. o Murid-murid harus masuk ke sekolah melalui pintu masuk di tepi dewan sekolah atau pintu tepi Blok F. 3. Merancang dan melaksanakan program kesihatan seperti lawatan. Taklimat program 2. November Kawasan sekolah Pengetua. o Ibubapa mendaftar nama murid di buku Pendaftaran Murid Balik Awal. 3. Taklimat pengetua 3. 2. o Murid perlu mengisikan borang kebenaran keluar kawasan. 5. Ini adalah untuk mengelakkan kemalangan dan kesesakan jalanraya. Memastikan murid peka terhadap isu-isu kesihatan dan menjaga kesihatan masingmasing dengan cara yang betul. MATLAMAT ASPEK KESIHATAN DI SMK BEAUFORT 11 1. Mesyuarat pembentukan AJK Kerja . 4. Semua guru. Menyedarkan murid tentang bahaya penyakit seperti AIDS. Contoh : PELAN OPERASI AHLI JAWATANKUASA PROGRAM 3K (2011-2013) NAMA PROJEK OBJEKTIF TEMPOH KUMPULAN SASARAN GURU TERLIBAT PROSES KERJA SEKOLAH DALAM TAMAN Meningkatkan tahap keceriaan sekolah. Guru GSTT. o Ibubapa/penjaga memberi kerjasama supaya tidak membuat pusingan di hadapan pintu utama. Bertujuan mewujudkan budaya selamat di sekolah dan persekitaran secara berterusan dengan sokongan warga sekolah dan komuniti setempat. Untuk murid-murid yang balik awal atas sebab-sebab tertentu. o Ibubapa mendapat tandatangan puhak pentadbir. 5. Mewujudkan sistem maklumat kesihatan yang lengkap dan terkini. 4. 2. Pekerja Kontrak sekolah 1.

PERTANDINGAN INTERGRITI SEKOLAH Menjadikan kelas lebih ceria. AJK 3K. AJK 3K Melihat hasil penanaman pokok yang hidup subur Mempelbagaikan jenis tanaman hijau yang akan menceriakan sekolah. Taklimat program-Ketua AJK Penerangan tentang program dan kos pelaksanaan Pelantikan penyelaras program Penetapan aspek yang dinilai 1. Pelaksanaan aktiviti keceriaan kelas 3. Kurang kesedaran murid untuk menceriakan kelas. PK HEM. Vandalisme di dalam kelas. KEKANGAN PEMANTAUAN PENILAIAN PENAMBAHBAIKAN NAMA PROJEK (3K OBJEKTIF TEMPOH KUMPULAN SASARAN GURU TERLIBAT PROSES KERJA KEKANGAN PEMANTAUAN PENILAIAN PENAMBAHBAIKAN NAMA PROJEK (3K) OBJEKTIF TANDAS ANGKAT Meningkatkan kebersihan dan keceriaan tandas. menarik dan lebih kondusif. semua murid 1. Kos yang terhad Pengetua. guru bertugas harian. Penambahbaikan dilakukan dari masa ke masa. Sumber kewangan 3. Guru Tingkatan. Sepanjang tahun Semua murid/ kelas Pengetua. guru bertugas harian. . -menentukan jenis pokok yang sesuai bagi projek menghijaukan sekolah.1 Pertandingan keceriaan kelas 1. Perbincangan guru tingkatan dengan murid tentang program 2. AJK 3K Melalui pertandingan kebersihan dan keceriaan kelas. PK HEM. PK HEM. 2. -aktiviti penanaman pokok dijalankan. Guru tingkatan.4. Pelaksanaan program -mengenal pasti kawasan yang sesuai.

PK HEM. Pelaksanaan program-pekerja-pekerja swasta melakukan kerjakerja keceriaan tandas mengikut spesifikasi yang ditentukan selaras dengan taraf dua bintang. AJK 3K. Mengenal pasti masalah kerosakan di dalam tandas. AJK Kebajikan. Warden asrama. Pelantikan penyelaras program.TEMPOH KUMPULAN SASARAN GURU TERLIBAT PROSES KERJA Sepanjang tahun Semua warga SMK Beaufort 11 Pengetua. 1. semua murid. AJK 3K. PK HEM. Penyelia Asrama. penceramah luar/ pegawai kesihatan 1.1 Pembahagian murid mengikut kelas. AJK 3K. Kenal pasti kumpulan sasaran. semua kaki tangan sekolah. guru bertugas harian Pemeriksaan tahap kebersihan dilakukan setiap hari Penambahbaikan semula kemudahan tandas sekiranya berlaku kerosakan. Taklimat program-ketua AJK Penerangan tentang program dan kos pelaksanaan. Semua murid. Taklimat SAYA SIHAT Ucapan PK HEM Penerangan tentang kepentingan amalan kebersihan dan menjaga kesihatan sebagai salah satu gaya hidup. Perbincangan semua guru untuk melaksanakan program SAYA SIHAT. semua guru. 1. Guru bertugas harian. PK HEM. 1. semua murid 1. Sepanjang tahun. KEKANGAN PEMANTAUAN PENILAIAN PENAMBAHBAIKAN NAMA PROJEK (3K) OBJEKTIF TEMPOH KUMPULAN SASARAN GURU TERLIBAT PROSES KERJA SAYA SIHAT Meningkatkan tahap kesihatan murid berada pada tahap yang baik. . Pengetua. Masih ramai murid yang tidak ada kesedaran sivik dan memiliki rasa tanggungjawab semasa menggunakan tandas. 2. Pelantikan penyelaras program.

Mengenal pasti kawasan berpotensi dan tindakan yang patut diambil semasa aktiviti dijalankan. 2. agihan tugas mengikut kumpulan yang ditetapkan. Mendedahkan murid denganisu-su kesihatan yang terkini. PK HEM Pemeriksaan tahap kebersihan sekolah dilakukan secara berkala( seminggu sekali). 3. a. Ketidaksesuaian masa penceramah dengan masa program ini dilaksanakan. PK HEM. Mesyuarat pembentukan AJK Kerja 3. Pengetua. PK HEM. Post-mortem program. KEKANGAN PEMANTAUAN PENILAIAN PENAMBAHBAIKAN NAMA PROJEK (3K) OBJEKTIF TEMPOH KUMPULAN SASARAN GURU TERLIBAT PROSES KERJA GOTONG-ROYONG PERDANA Membersihkan kawasan sekolah yang berpotensi menjadi tempat pembiakan nyamuk dan vektor pembawa penyakit. Pelaksanaan aktiviti. Program dijalankan setiap awal tahun bagi memberikan pendedahan awal serta kesedaran murid akan kepentingan penjagaan kesihatan. KEKANGAN PEMANTAUAN PENILAIAN Penyertaan ibu bapa kurang menggalakan Pengetua. 4. Ibu bapa/ penjaga murid 1. b. Murid menggunakan pengetahuan yang diberi untuk menjayakan tugasan seperti menyediakan folio penjagaan kesihatan. Mac dan Julai Semua warga SMK Beaufort 11 Pengetua.2. Pelaksanaan aktiviti. Murid diberikan penerangan tentang kepentingan penjagaan kesihatan oleh jabatan kesihatan atau poliklinik. menjalankan aktiviti gotong-royong tersebut. Edaran surat jemputan/ makluman kepada ibu bapa. . c. Semua guru. Penyelia asrama Dijalankan berdasarkan instrumen soal selidik yang dibina khas tentang keberkesanan program. 5. Taklimat oleh pengetua. Jamuan setelah aktiviti gotong-royong 1.

1 Tumpuan kepada pelajar harian terutamanya yang menggunakan motosikal dan basikal.1 Murid didedahkan dengan peraturan-peraturan jalan raya Tahap keprihatinan dan kesedaran murid terhadap situasi di jalan raya adalah lemah. Januari hingga November Semua murid SMK Beaufort 11 Pengetua. AJK 3K. KEKANGAN PEMANTAUAN PENILAIAN PENAMBAHBAIKAN NAMA PROJEK (3K) OBJEKTIF TEMPOH KUMPULAN SASARAN GURU TERLIBAT PROSES KERJA SAFETY FIRST Meningkatkan tahap kesedaran murid menjaga keselamatan diri di dalam kelas/ makmal. PK HEM. guru subjek 1. Menggunakan subjek Sivik sebagai media untuk mendedahkan murid tentang peraturan jalan raya dengan lebih mendalam. PK HEM. Taklimat oleh pengetua. 2. 3. Pengetua. Pelaksanaan program 3.PENAMBAHBAIKAN Mengadakan aktiviti gotong-royong dengan lebih kerap NAMA PROJEK OBJEKTIF TEMPOH KUMPULAN SASARAN GURU TERLIBAT PROSES KERJA SELAMAT DATANG SELAMAT PULANG Meningkatkan tahap kesedaran murid tentang keselamatan diri di jalan raya semasa pergi dan balik sekolah. Mesyuarat pembentukan AJK . Guru Tingkatan. Januari-November Semua murid SMK Beaufort 11 Pengetua. semua guru Dilakukan melalui instrumen soal selidik tentang peraturan jalan raya. Pengawal keselamatan 1. PK HEM. Kenal pasti kumpulan sasaran 2. Pembantu makmal. Taklimat program Ucapan pengetua Ucapan PK HEM-penerangan program 2. Ketua bidang.

Pengetua. KEKANGAN PEMANTAUAN PENILAIAN PENAMBAHBAIKAN Tahap kesedaran murid untuk menjaga harta benda sekolah adalah rendah. Guru tingkatan melaporkan sebarang kerosakan yang berlaku di dalam kelas kepada pihak sekolah. . makmal dan bilik-bilik khas kepada semua murid. Semua guru Pemeriksaan secara berkala dilakukan ( seminggu sekali) Pembaikan semula sebarang kerosakan yang dilaporkan dari semasa ke semasa.3. Pelaksanaan program Taklimat program Ucapan PK HEM: Taklimat keselamatan di dalam kelas. Penyediaan buku log untuk merekod keadaan di makmal. PK HEM. Tindakan yang diambil oleh pihak sekolah terhadap setiap laporan yang dibuat. Taklimat keselamatan di dalam makmal oleh Ketua panitia Sains dan Matematik.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->