Anda di halaman 1dari 19

1.

0

Pengenalan Salah satu kompenan dalam Pendidikan Jasmani adalah permainan kecil. Permainan kecil merupakan adaptasi daripada satu permainan yang diolah bentuk dan syaratnya mengikut kumpulan sasaran dan tempat permainan. Mengikut model Bunker dan Thorpe (1982), terdapat empat kategori permainan kecil iaitu jaring dan dinding, serangan, sasaran dan kawasan, dan memukul dan memadang. Untuk menyediakan satu permainan kecil terdapat 6 kompenan penting yang perlu diambil kira dalam model Bunker dan Thorpe iaitu permainan, apresiasi permainan, kesedaran taktikal, keputusan, pelaksanaan kemahiran dan prestasi. Setiap kompenan ini menjadi rujukan atau panduan semasa sesuatu permainan disediakan. Daripada kompenan ini, permainan akan diatur mengikut kesesuaian dengan kumpulan sasaran dan menjadikan permainan lebih menarik. Melalui model Bunker dan Thorpe juga, kumpulan kami telah menyediakan satu permainan kecil kategori memadang dan memukul. Tajuk permainan kecil yang disediakan adalah “Beat The Ball”. Permainan ini adaptasi daripada permainan “Baseball”. Permainan ini bertujuan untuk melatih murid dengan kemahiran memukul bola dan menangkap bola. Malahan dapat membantu dalam sosial dan emosi mereka.

2.0

Tajuk Kategori Memukul dan Memadang : Beat The Ball

1

0 Objektif Pada akhir sesi permainan: a) Psikomotor i. i) Memupuk nilai kerjasama semasa mengelolakan permainan mahupun untuk penyediaan tempat. l) Dapat menunjukkan komitmen dengan melaksanakann tugasan yang diamanahkan dalam masa ynag ditetapkan. g) Membantu memupuk kebolehan menggabungkan idea-idea bagi menghasilkan satu permainan yang dapat memanfaat semua aspek dalam JERIS. 4.0 Matlamat a) Meningkatkan kreativiti dan inovasi dalam merancang aktiviti permainan. h) Menyemai satu semangat kesukanan yang tinggi. k) Dapat menunjukkan kerjasama dengan menyumbang idea masingmasing semasa perbincangan untuk menyediakan kertas kerja. Memukul dengan hayunan tangan dengan teknik yang betul Melantun. e) f) Membantu membina keyakinan diri serta kepuasan dalam menyelesaikan masalah-masalah yang berhubung dengan permainan kanak-kanak. b) Dapat mengelolakan permainan berdasarkan kategori pemukul dan pemadang dlam model bunker and thorpe (1982).3. ii. d) Mendapatkan sekurang-kurangnya lima bahan rujukan berkaitan permainan pukulan dan memadang daripada media elektronik dan media cetak untuk membantu dalam penyediaan kertas kerja. j) Melatih guru pelatih menerangkan aprisiasi permainan dengan jelas dan tepat. menyeret dan menyambut bola menuju tapak dengan teknik yang betul 2 . c) Dapat menyediakan satu kertas kerja untuk satu permainan berdasarkan kategori pukulan dan pemadang dalam model Bunker dan Thorpe (1982).

b) Kognitif i. Mengatur strategi untuk mendapatkan mata Memukul. Sikap positif dalam diri pemain apabila menerima keputusan menang atau kalah 5.0 Jangka Masa 08. Dapat menunjukkan tanggungjawab dengan memastikan semua alatan disimpan dalam keadaan selamat selepas pelaksanaan ujian amali ii. iii.0 Kumpulan Sasaran Murid-murid Tahap Satu : tahun tiga 9.0 Tempat Gelanggang Tennis Institut Pendidikan Guru Kampus Ilmu Khas (IPG KIK) 8. ii. melantun dan menyambut bola dengan teknik yang betul Menyatakan teknik memukul bola dengan berkesan c) Afektif i.00 pagi – 12.0 Tarikh 11-12 Oktober 2010 6.00 tengah hari 7.0 Bilangan Pemain 10 orang 3 .

10.0 Panduan Pelaksanaan Pemainan 10. Mencatat mesyuarat. AJK Peralatan Syariha Afiqah Binti Bujang   Menyediakan kepada peserta. Berhak melantik AJK Membantu pengerusi.  Berkuasa pengerusi.  Memulangkan peralatan yang digunakan keadaan peralatan 4 . isi kandungan  Mengingatkan pengerusi tentang sesuatu perkara. Memastikan peralatan.1 Jawatan kuasa kerja Jawatan Pengerusi Nama Muhammad bin Ibrahim    Bidang Tugas Mempengerusikan mesyuarat. ketika ketiadaan tugas-tugas Naib Pengerusi Nur Faatihah Binti Mohd Hussin Setiausaha Nur Fariqah Binti Ahmad Supani   Menyediakan minit mesyuarat.

tempat yang AJK Kecemasan Nur Faatihah Binti Mohd Hussin  Memberikan bantuan kecemasan kepada mangsa. Mohd Jakri Bin Badin 6. 10.2 Senarai nama peserta Bilangan 1. Connie Lin 3. AJK Kebersihan Syariha Afiqah Binti Bujang  Memastikan kawasan permainan sentiasa bersih dan teratur. Menceriakannya. Jacqelyn 5. Esterianne 4. Nama peserta Addie Shafiq Liew catatan 2.AJK Persiapan Tempat Abdul Hafiz bin Ab Dullah    Menyediakan tempat permainan kanak-kanak. Mohd Azizi Bin Md Shafie 5 .  Memastikan peti kecemasan berada dalam keadaan yang baik. Memastikan dipilih selamat.

 Menerangkan syarat dan dalam dan keadaan sedia yang untuk peraturan untuk permainan yang dijalankan.7.  Memeriksa kawasan permainan dan alat-alat yang digunakan sama ada mempunyai ralat atau tidak.3 Senarai semak Sebelum Permainan  Memastikan permainan mencukupi. Nurul Ain Hazirah 10. Nur Alyani Binti Mohmad Hamim 8.  Memastikan kawasan permainan berada selamat digunakan.  Menyediakan peralatan dan meletakkan yang segala yang peralatan diperlukan Tarikh catatan seperti dikehendaki dalam permainan. Nur Hidayah Binti Mustafa 9. Qurratu Hamizah 10.  Memberi gred keterangan permarkahan tentang untuk 6 .

 Memastikan disediakan kecemasan. yang digunakan yang spesifikasi ditetapkan serta berada dalam keadaan baik dan selamat untuk digunakan.  Memastikan mencukupi. pemain untuk telah memulakan Semasa Pemainan  Memastikan gelanggang selamat.  Menyediakan pemain dari segi mental dan fizikal dengan membuat aktiviti memanaskan badan dan regangan.permainan.  Memastikan bersedia permainan. peti untuk kecemasan waktu Selepas Permainan Tarikh catatan 7 .  Memastikan  Peralatan mengikut terdapat pengadil bilangan peserta keadaan Tarikh Catatan untuk mengadili permainan.  Memastikan setiap peserta mengikut dan memahami cara permainan.

Diameter : 9cm 1 2.2cm 1 8 . kayu pemukul . Bola lisut getah . semua alatan yang telah digunakan ke dalam stor peralatan. alatan yang digunakan sama ada cukup atau tidak. Memeriksa keadaan pemain supaya dapat mengenalpasti ada berlaku tidak  Membuat  Membersih  Memeriksa fasa menyejukkan kecederaan ataupun selepas menamatkan permainan. dan mengemas kawasan permainan.  Melaporkan jika ada sebarang kerosakan dan kecelakaan.  Memastikan  Memulangkan kawasan dalam keadaan bersih dan baik.Panjang : 84. 10.2cm .Ukuran lilit : 20cm .4 Senarai alatan Bilangan Alatan Spesifikasi Kuantiti 1.Lebar : 10.

3.Ukuran lilit : 21cm .Ukur lilit : 42cm . Bola sepak takraw .Tinggi : 24cm .4cm 4 5.Lebar : 14.Panjang : 42cm . Bola tennis .Lebar : 20.Ukur lilit : 40cm 4 4.Ukur lilit : 10.2cm 1 9 .Lebar : 19cm . Bat .Tinggi : 59cm .Ukur lilit : 60cm 4 6. Kon leper .Lebar : 12cm 1 8.Diameter : 8cm 1 7.Tinggi : 5cm .Lebar : 33cm . kon besar . kon kecil .1cm .

Tinggi : 22cm .Ukur lilit : 66. Topi .Lebar : 20cm 5 12.9. Bola tampar . Surat khabar - - 11.Ukur lilit : 71cm 1 10 .Lebar : 18cm .Panjang : 40cm .4cm .Lebar : 55cm 5 13. Baju bip .

5.5 Prosedur pelaksanaan permainan 10.10.1 Pelan kedudukan pelaksanaan permainan B3 B2 B4 B1 B5 A1 A5 A4 A3 A2 Arah Laluan Larian Bagi Pemukul Petunjuk A = Kumpulan Pemukul B = Kumpulan Pemadang Gambar A : Kedudukan pemain dan kawasan permainan 11 .

Setelah itu kumpulan akan bertukar dengan kumpulan A di bulatan B3 dan kumpulan B di bulatan B2.4-1-2-3:Kedudukan pemadang selepas mendapat bola Gambar B : Kedudukan pemadang 10. menyangga dan menggolekkan bola kepada kumpulan B. Kemudian kumpulan A akan melantun.5. Kumpulan B akan menyambut bola sambil mengeliling kumulan A. 1.2 Fasa Memanaskan Badan Sebelum permaianan bermula pemain melakukan aktiviti memanaskan badan sebagai aspek keselamatan. Around the circle      Kumpulan A akan berada di bulatan B2 dalam manakala kumpulan B akan ke bulatan B3. menyepak. Kumpulan A akan bermula dengan membaling bola dari paras dada. 12 .

Meregang Aktiviti meregang dijalankan untuk meregangkan otot badan. kumpulan B pula mengambil giliran untuk membuat hantaran kepada kumpulan A. arah sisi kanan dan arah sisi kiri dalam kiraan 8 saat. Setelah itu. Kumpulan A akan mengadap kumpulan B secara berpasangan. 13 . aras bawah kelangkang kaki.B3 B3 B2 B3 B2 B1 B1 B1 B2 B1 B1 B2 B2 B3 B33 2. Kumpulan A akan berada di bulatan B1 manakala kumpulan B akan berada di bulatan B2. bola dihantar pada aras atas kepala. kumpulan A akan memegang bola dan menghantar bola kepada kumpulan B.

Semua pemukul dikehendaki berlari mengelilingi tapak dalam kumpulan sehingga penamat. Pemukul akan meneruskan permainan jika dapat membuat larian penuh. 14 .B2 B2 B1 B1 B2 B1 B1 B1 B2 B2 10.3 Kemuncak Pemukul 1. Bola yang dipukul mesti melantun di kawasan sempadan. Bola yang melantun luar kawasan sempadan perlu dipukul semula. 2. (1-2-3-4). 3.5. 4. Pemukul memukul bola yang dihantar oleh pemadang pada paras bawah dan bola yang dipukul hendaklah melantun sekali.

2.Pemadang 1. Jika seorang pemadang mendapat bola. Manakala kumpulan pemadang akan membuat hantaran bola kepada ahli kumpulan lain dengan menggunakan kon kecil. 3. Bola yang dihantar dan pemadang bola akan memukul takraw dalam atau sepak dengan permainan kaki seperti 15 . 4.4 Variasi Permainan  Variasi 1 : Alatan Peraturan permainan adalah sama dan variasi yang dilakukan melalui penggunaan peralatan. Kumpulan menendang menggunakan sepak takraw. Penalti diberikan jika pemadang menyebut “STOP!” terlalu awal. Pungutan mata 1. 2.5. Pemukul akan mendapat 1 mata. Pemadang perlu berada 1 meter di luar tapak. Bola akan di hantar kepada pemadang 3-2-1-4. 10. semua pemadang yang lain perlu berlari ke dalam tapak. Satu mata untuk kumpulan pemukul jika pemukul tiba di HOME sebelum pemadang dapat menghantar bola sekeliling tapak. Pemadang terakhir yang mendapat bola akan menyebut “STOP!”. Mata tambahan diberikan jika melapasi “pagar bonus”. Bola getah akan diganti dengan bola sepak takraw.

5 Fasa menyejukkan badan Aktiviti: Menyanyi lagu sambil beraksi Lagu asal: “Bangun Pagi” Diri tegak angkat tangan Tepuk tangan Tepuk bahu Tepuk paha Tepuk kaki Mari buat sekali lagi Diri tegak angkat tangan Picit tangan Picit bahu Picit paha Picit kaki Mari buat sekali lagi 10.  Variasi 2 : Alatan Variasi kedua pula. kumpulan pemukul yang berlari akan melakukan gallop untuk membuat satu larian penuh begitu juga dengan kumpulan pemadang. Setelah bola dipukul. kayu pemukul akan ditukar dengan menggunakan bat. Bola getah akan diganti dengan bola tenis.5.disambut akan dihantar dan disambut dengan menggunakan kon kecil tersebut. Pemukul akan memukul bola dengan bola tenis.5.6 Perbincangan 16 . 10.

mengatur strategi dengan baik .mengawal kawasan dengan baik  Pemukul 1.pemain yang tidak berada di tapak akan mengambil bola yang terlepas -pemain yang terdekat dengan bola akan cuba mengambil itu semula 17 .Pemukul .kawasan bonus gate . Apa yang perlu anda buat jika pemadang telah mengawal kawasan yang paling strategi untuk mendapatkan skor? .bola dipukul perlahan  Pemadang 1.jauh daripada pemadang 2. kawasan mana yang sesuai untuk menghantar bola? .pukul di kawasan yang tidak ada halangan . Apakah yang anda buat jika salah seorang daripada ahli kumpulan terlepas bola? .mencari ruang kosong .Pemadang  Bagaimana kumpulan anda boleh menang? . kawasan manakah sesuai untuk dikawal? .pukul bola ke kawasan lain yang jauh daripada kawalan .tapak untuk menghantar bola 2.kawsasan kosong/ kawasan tidak ada penjaga . Kumpulan mana yang menang? .

pelaksanaan pertandingan serta refleksi keseluruhan. Tugasan ini juga berjaya mewujudkan kerjasama antara ahli kumpulan kami serta dapat mengeratkan lagi hubungan silaturrahim antara ahli kumpulan dan juga pensyarah melalui kolaborasi yang telah dilakukan. kami dapat mempelajari tentang apa itu permainan kanak-kanak. banyak perkara baru yang dapat kami pelajari bermula daripada penghasilan kertas kerja permainan kecil. Dalam tempoh melaksanakan kerja kursus ini. Permainan ini memerlukan pemain menggunakan teknik lontaran bola yang betul serta teknik memukul bola yang Melalui tugasan ini juga. Permainan kategori memukul dan memadang yang telah kami hasilkan ini adalah hasil rujukan daripada model tersebut dan ianya telah banyak membantu dalam menjana idea baru untuk menyediakan satu permainan kecil yang menarik dan sistematik.RUMUSAN Kumpulan kami telah ditugaskan untuk mengelola satu permainan kecil iaitu “Beat The Ball” yang merupakan salah satu permainan yang berasaskan Model Bhunker & Thorpe.kemahiran tertentu yang diperoleh. Bukan itu sahaja. Permainan ini sesuain dijadikan sebagai pendedahan awal kepada murid-murid sekolah kepada permainan softball dan baseball. Dalam menyempurnakan tugasan ini. „‟Meat The Ball‟‟ merupakan satu permainan yang dikategorikan dalam kategori permanan pemukul dan pemadang. terdapat pelbagai pengalaman yang meliputi kemahiran. Kami telah merancang permainan ini dengan mengambil kira aspek-aspek yang terdapat dalam Model Bunker & Thorpe seperti pelaksanaan kemahiran yang 18 . kami juga dapat menimba pengalaman dengan pelaksanaan pergerakan asas permainan kanak-kanak tersebut seterusnya akan memudahkan kami untuk mengajarkan permainan ini kepada murid-murid kami nanti. Kerja kursus ini juga telah memberi peluang kepada kami untuk meningkatkan kemahiran kami dalam mencuba beberapa permainan yang melibatkan keempat-empat kategori dalam “Teaching Games For Understanding” (TGfU).

menjadi asas permainan. ruang-masa dan lain-lain lagi. Kesemua kemahiran dan pengetahuan yang beritan dengan Model Bunker & Thorpe ini boleh diaplikasikan dalam pengajran pendidikan jasmani disekolah untuk menghasilkan pengajaran yang lebih berkesan.5 Abdul Hafiz bin Ab Dullah (900307-03-5245) 19 .1 Syariha Afiqah binti Bujang (880824-52-5714) 11. 11.4 Muhamad bin Ibrahim (891016-11-5147) 11. bakal seorang guru pendidikan jasmani perlulah mempunyai pengetahuan yang luas dan mahir dalam bidang ini supaya dapat mengajar murid-murid ilmu tentang permainan kanak-kanak atau TGFU yang betul. 0 Refleksi 11. kesedaran taktikal melalui prinsip pergerakan. Semoga segala pengalaman dalam menjayakan pertandingan ini dapat dijadikan sebagai panduan kepada semua guru pelatih yang terlibat terutamanya apabila mengendalikan pertandingan seumpama ini di sekolah kelak.3 Nor Fariqah binti Ahmad Supani (901231-10-5642) 11.2 Nur Faatihah binti Mohamad Hussin (900110-43-5130) 11. Oleh itu.