Anda di halaman 1dari 42

USK 1032

KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MALAYSIA

IMPERIALISME & KOLONIALISME

BANGSA TERJAJAH, NEGARA TERGADAI


OBJEKTIF
Menghuraikan Penjajahan Portugis, Belanda,British dan Jepun serta naungan Siam 2. Mengaitkan penjajahan dengan perkembangan negara.
1.

PERJALANAN KULIAH
1. 2. 3.

4.

5.

Pengenalan ; Definisi ; Penjajahan Portugis,Belanda,Briti sh dan Jepun Naungan Siam/Thailand Rumusan .


3

DEFINISI IMPERIALISME

MORITZ JULIUS BONN


Dari sudut politik semata-mata dengan mengatakan bahawa imperialisme ialah satu dasar yang bercita-cita untuk membentuk, menyusun dan memelihara sesebuah empayar.

WEBSTERS NEW WORLD DICTIONARY


Imperialisme sebagai satu dasar atau amalan yang berhubung dengan penubuhan dan pemeliharaan sebuah empayar melalui jalan penaklukan, penempatan, penguasaan ekonomi ataupun melalui politik.
5

GEORGE NADEL
Perkembangan kuasa atau kawalan samada secara langsung oleh sesuatu kerajaan, bangsa atau masyarakat ke atas bangsa dan masyarakat lain.

D.K. FIELDHOUSE
Satu kecenderungan sesuatu masyarakat atau pemerintahan untuk mengawal masyarakat lain biar apa pun cara dan tindakan itu.

LONGMAN MODERN DICTIONARY


Proses perluasan kuasa oleh sesebuah negara ke atas negara-negara lain melalui cara politik, ketenteraan atau ekonomi.

KAMUS DWIBAHASA
Dasar meluaskan satu-satu empayar dengan menjajah negara-negara lain.

RUMUSAN DEFINISI
Penguasaan ke atas wilayah asing dengan berbagai cara / kaedah / pendekatan kerana kepentingan tertentu.

PORTUGIS 24 Ogos 1511 - 16 Januari 1641 (130 tahun) BELANDA 16 Januari 1641 - 20 Mac 1824 (183 tahun) BRITISH 20 Mac 1824 - 8 Disember 1941 (117 tahun) JEPUN 8 Disember 1941 - 5 September 1945 (4 tahun) BRITISH 5 September 1945 31 Ogos 1957 (12 tahun)

Tempoh penjajahan : 446 Tahun


9

Portugis
-130 tahun (1511-1641) -tidak berjaya luaskan pengaruh -usaha tawan Naning dan Rembau gagal -pengaruh hanya sekitar Melaka sahaja -kurang berjaya kembangkan agama Kristian Kesan -wujud masyarakat Serani-perkahwinan Portugis dengan penduduk tempatan -tulisan rumi kepada orang Melayu -perkataan palsu,almari,jendela,garpu,tuala -kejatuhan Melaka-kemunculan melayu Riau -tentangan Melayu dengan bantuan Acheh -tarian

10

Belanda -1641-1824 (183 tahun) -awalnya berdagang -abad ke 17, Betawi(Jakarta)-berpusat di Pulau Jawa -1602-sykt Hindia Timur Belanda ditubuh utk; 1.kuasai perdagangan rempah di K. Melayu 2.memonopoli perdagangan b. timah -hancurkan kekuasaan Portugis di Melaka -1641 Portugis kalah dgn bantuan Johor 3.juga tertumpu di Melaka shj, tumpuan penjajahan di Indonesia 4.tentangan dari org melayu dgn bantuan Bugis 11

IMPERIALISME BRITISH
Pada masa ini Brunei adalah negara naugan, Sabah dan Sarawak adalah tanah Jajahan manakala Singapura adalah koloni (penempatan)
12

British
-1824-1942 -1945-1957 -130 tahun -jajah keseluruhan TM -1600-SHTI ditubuhkan -11 Ogos 1786 Francis Light tiba di PP -6 Feb 1819 Stamford Raffles di Singapura -mulanya mereka menguasai TM -NNS, NNMB, NNMTB -mendapat tentangan dari penduduk T. melayu
13

Kesan 1.Komposisi penduduk/social/ ekonomi -berbilang kaum-ladang getah, bijih timah -pertambahan pesat-China-lombong, sector moden-perniagaan -India-ladang, estet -orang melayu-pertanian tradisi-desa, nelayan -perasaan perkauman-perpecahan dan perkauman -perkenalkan pertanian ladang dan pengurusan yang baik 2. Politik-kuasa raja dan sultan dikurangkan, hanya lambang -pengenalan system residen di NNMB -pengenalan system penasihat NNMTB -fungsi menasihat raja2 melayu
14

FAKTOR PERKEMBANGAN
Faktor Tolakan Perkembangan Revolusi Perindustrian di Eropah yang memerlukan bahan mentah (murah dan banyak) dan mewujudkan pasaran. Faktor Tarikan Kemunduran kuasa Melayu yang penuh dengan pergolakan, persaingan, pertikaian dan peperangan sesama sendiri.

15

Politik: White man Burden: Ekonomi: Beban masyarakat barat Perubahan politik (ketua) Keperluan bahan mentah dan pasaran bagi untuk mentamadunkan oleh kerajaan. Mewujudkan perindustrian di Eropah. negara lain. dasar-dasar baru. Faktor Segera: Jemputan daripada pihak yang berkepentingan dalam kancah politik tempatan. Masalah Tempatan: Perebutan takhta dan perebutan wilayah yang kaya dengan hasil ekonomi.

16

KEPERLUAN STRATEGIK

Pulau Pinang 29 Jun 1786; Francis Light menduduki PP. 11 Ogos 1786; FL menduduki PP atas nama Raja George III Singapura Raffles mengangkat Tengku Long (Hussein) sebagai Sultan Singapura berserta dengan syarat-syarat tertentu.

17

DASAR CAMPURTANGAN BRITISH


Dasar rasmi British adalah tidak campur tangan dalam urusan negeri.

Disebabkan keperluan perdagangan dan persaingan, British terpaksa campur tangan.


British tidak mahu kuasa barat yang lain menganggu-gugat kedudukan mereka.

18

TITIK TOLAK CAMPURTANGAN


Melalui Perjanjian Pangkor Di antara Sultan Perak dan British di atas kapal HMS Pluto pada 18 Januari 1874. Syarat: Negeri Perak terpaksa menerima seorang penasihat British (Residen) bagi tujuan pentadbiran.

Kemudian, Sistem Residen ini merebak ke Selangor, Pahang dan Negeri Sembilan.

19

KELEMAHAN SISTEM RESIDEN

Tiada Sistem Pentadbiran dijalankan di atas budi bicara. Tiada garis panduan dalam pentadbiran moden ala-British. Residen diberi kuasa penuh untuk mewujudkan keamanan. Akhirnya, Residen terlalu bebas dan berkuasa sehinggakan ia tidak selaras di antara negeri-negeri.

20

PENUBUHAN NEGERI-NEGERI MELAYU BERSEKUTU


1895, British mengarahkan Frank Swettenham mendapatkan persetujuan sultan-sultan. FS telah memperdayakan sultan dengan menyatakan bahawa NNMB adalah bagi memulangkan kuasa sultan. Hakikatnya, NNMB adalah untuk memudahkan pentadbiran dan mengukuhkan kuasa British di bawah satu persekutuan.

21

Pada Julai 1896, raja-raja Melayu dan British telah menandatangani Perjanjian Persekutuan 1896.
Ketua NNMB adalah Residen Jeneral. Jawatan ini telah disandang oleh Frank Swettenham (1896-1901). Beliau telah mewujudkan jabatan di peringkat persekutuan dan negeri bagi pelarasan. Ketua jabatan adalah pegawai British. KL menjadi ibu pejabat.

22

Jawatan residen masih dikekalkan tetapi bukan sebagai penasihat sultan. Ianya hanya sebagai ketua pentadbiran negeri. Sultan dan pembesar Melayu hanya boleh bermesyuarat, berbahas dan mengemukakan cadangan melalui Majlis Mesyuarat Raja-Raja Melayu (DURBAR), tetapi, keputusan berada di tangan British. Ramai imigran di bawa masuk.

23

KESAN NNMB

Kehadiran pemodal Eropah semakin ramai bagi mengusahakan bijih timah dan getah.

Bijih timah: Teknologi kapal korek bagi menggantikan cara dulang.


Getah: Ditanam secara ladang menggantikan sistem kebun.

24

KESIMPULAN
Sistem Residen merupakan landasan awal ke arah pengenalan pentadbiran moden ala British yang menghakis sedikit demi sedikit penguasaan sultan dan pembesar ke atas sistem pentadbiran negeri dan daerah masing-masing. Manakala melalui Sistem Persekutuan pula, kuasa British semakin bertambah meluas dan mantap melalui dasar-dasar yang diperkenalkan.

25

ADAKAH NEGARA KITA MASIH DIJAJAH ??? APAKAH IMPLIKASINYA ???

26

IMPERIALISME JEPUN

27

IDEA PENJAJAHAN
Matlamat Orde Baru Asia Timur Raya. Tujuan Menyediakan wilayah yang cukup serba serbinya dari segi keperluan bahan mentah. Kawasan Berpusat di Jepun dengan keahlian China, Indo-China, Manchuria, Thailand, Tanah Melayu, Borneo, Hindia Timur Belanda, Australia, New Zealand dll.

28

TUJUAN PENJAJAHAN

Jepun memerlukan bahan mentah seperti bijih timah (besi), getah dan petroleum sebagai bahan input perindustrian di negaranya Jepun memerlukan tempat pasaran bagi output perkilangannya.

29

BERMULANYA PENJAJAHAN

Jepun mendarat di Pantai Sabak, Kota Bahru, Kelantan. 70 hari ; Jepun telah berjaya ke Selatan Tanah Melayu dengan kecekapan anggota perisikan dan bantuan orang tempatan. Menaiki basikal dan berjalan kaki. 15 Februari 1942 ; British di Tanah Melayu menyerah kalah dengan Jepun.
30

DASAR PENTADBIRAN JEPUN


September 1942, Jepun mengiktiraf hak-hak raja Melayu. Tujuan: Supaya orang-orang Melayu tidak memberontak. Jepun memberikan tekanan dan layanan buruk kepada etnik Cina lanjutan peperangan dengan negara China pada 1937. Jepun berbaik dengan etnik India supaya dapat melaksanakan dasar Jepun menentang British di negara India.

31

PEMBAHARUAN PENTADBIRAN

Jepun menggabungkan Tanah Melayu dengan Sumatera di bawah satu pentadbiran. 1943, Jepun menyerahkan Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu kepada Thailand.

32

DASAR BRITISH (vs) JEPUN British

Jepun

Mengiktiraf negeri-negeri Melayu sebagai naungan Pentadbiran berbentuk persekutuan. Pegawai British memegang jawatan penting di daerah

Menganggap negerinegeri Melayu sebagai tanah jajahan Pentadbiran berbentuk kesatuan. Etnik Melayu berpeluang memegang jawatan penting di daerah

33

KESAN SOSIAL
Penindasan terhadap orang Cina. Pemusuhan kaum Melayu-Cina

Kekurangan beras ekoran masalah ekonomi. Makan ubi dll.


Masalah kesihatan (Perubatan dan makanan yang kurang)

Ramai pemuda yang terpaksa menjadi buruh paksa Jalan Keretapi Maut; Thai-Burma.
34

KESAN EKONOMI
Kemerosotan ekonomi peringkat individu dan keluarga. Harta dibelanjakan untuk makanan yang mahal. Perusahaan bijih timah dan getah merosot akibat kemusnahan lombong, ladang dan kilang. Nilai matawang jatuh; tiada kawalan pencetakan matawang pisang.

Masyarakat tidak mampu membeli barang keperluan mahal.

35

KESAN POLITIK

Kesedaran untuk mencapai kemerdekaan. Melahirkan semangat nasionalisme. Keyakinan orang Melayu untuk mentadbir negara disebabkan ramai yang bekerja pentadbiran pada penjajahan Jepun.

36

KESAN PENJAJAHAN JEPUN


Penjajahan Jepun yang singkat berjaya menyemarakkan perasaan nasionalisme terhadap semua kaum. Susulan itu, kesedaran terhadap perjuangan untuk kemerdekaan tanah air telah diberi tumpuan.

37

Ujian The Gadget pada 16 July 1945 di Almagondo, New Mexico 6 August 1945 Hiroshima 9 August 1945-Nagasaki

38

BINCANGKAN KESAN PENJAJAHAN JEPUN KE ATAS PERPADUAN MASYARAKAT ???

39

Siam /Thailand -1821-1909 -88 tahun menaungi negeri2 utara TM, hanya dicatatkan mulai 1821 -tertumpu dinegeri2 utara TM spt Perlis, Kedah dan Kelantan -Kesan spt agama Buddha dan kesenian

40

SESI DIALOG

41

SEKIAN TERIMA KASIH

42