Anda di halaman 1dari 2

MENGKAJI DAN MENENTUKAN KEPEKATAN LARUTAN LUAR YANG ISOTONIK DENGAN SAP SEL UBI KENTANG Pernyataan masalah:

Apakah kepekatan larutan luaran yang mempunyai kepekatan isotonik dengan sap sel ubi kentang Hipotesis: Kepekatan larutan luaran yang mempunyai kepekatan isotonik dengan sap sel merupakan kepekatan larutan sukrosa yang tidak mengubah jisim ubi kentang. Ini juga merupakan kepekatan sap sel dalam sel ubi kentang Pemboleh ubah: a) Dimanipulasikan: b) Bergerak balas: c) Dimalarkan/ ditetapkan: Bahan: Ubi kentang, air suling, larutan sukrosa 5%, 10%, 15%, dan 20% serta kertas tisu Radas: Piring petri, penebuk gabus, pisau, forsep, pembaris, bikar 50ml, silinder penyukat, dan penimbang elektronik Prosedur:

1. Labelkan bikar sebagai P, Q, R, S, dan T. 2. Isikan lima bikar tersebut masing-masing dengan air suling, larutan sukrosa 5%, 10%, 15%, dan 20%. 3. Potong sebiji ubi kentang dan tebuk dengan penebuk gabus untuk menyediakan lima kepingan ubi kentang berdiameter seragam 4. Ukur dan potong setiap kepingan ubi kentang supaya panjangnya ialah 5 cm.

5. Lap setiap kepingan ubi kentang dengan kertas tisu untuk menyerap air berlebihan. 6. Timbang setiap kepingan ubi kentang. Catatkan jisim awal. 7. Masukkan setiap kepingan ubi kentang ke dalam bikar masing-masing selama satu jam. 8. Selepas satu jam, lap dan timbang setiap kepingan ubi kentang dengan kertas tisu. Catat jisim akhir setiap ubi kentang. 9. Kirakan peratus perubahan jisim kepingan kentang dengan menggunakan

formula berikut:

10.Plotkan graf yang menunjukkan perubahan jisim kepingan ubi kentang melawan kepekatan larutan sukrosa. 11.Tentukan kepekatan larutan luaran sel yang isotonik terhadap sap sel dari graf yang diplotkan. 12.Catatkan keadaan kepingan kentang sama ada segah atau lembik. Jisim kepingan kentang (g) Awal Akhir Peratus perubahan jisim kepingan kentang Keadaan kepingan kentang

Bikar P (air suling) Q (larutan sukrosa 5%) R (larutan sukrosa 10%) S (larutan sukrosa 15%) T (larutan sukrosa 20%) Perbincangan: Kesimpulan: