Anda di halaman 1dari 17

Karangan Fakta / Perbincangan / Rencana / Penerangan

Setiap pelajar pasti ingin kejayaan cemerlang. Apakah langkah-langkah yang perlu untuk memastikan kita berjaya di dalam pelajaran ? setiap pelajar pasti ingin kejayaan cemerlang berbagai-bagai cara untuk mendapat kecemerlangan setiap murid mempunyai cita-cita menjawat jawatan tinggi bergantung kepada individu sendiri dan lain-lain faktor i. tumpuan terhadap pelajaran - menelaah pelajaran - membuat rujukan ii. menyediakan jadual waktu peribadi yang teratur - patuh kepada jadual waktu tersebut iii. rajin bertanya kepada guru - jika timbul masalah - perbincangan dengan rakanrakan iv. sediakan buku-buku rujukan secukupnya v. ikuti kelas tambahan - di sekolah / tempat lain vi. banyakkan latihan tambahan vii. tidak ponteng kelas / sekolah viii. tidak tinggal sembahyang dan sentiasa berdoa ix. banyak membaca bahan-bahan tambahan x. sikap tidak berputus asa - tekun tanpa mengenal jemu mencerminkan diri sendiri - berazam - mencapai kejayaan kesedaran perlu untuk mendapat kecemerlangan dalam pelajaran

Masalah disiplin murid-murid sekolah hangat diperkatakan sejak akhir-akhir ini. Bincangkan langkah-langkah untuk mengatasinya. Pengertian disiplin - peraturan yang ditetapkan dan mesti diikuti contoh pelanggaran disiplin di sekolah - ponteng sekolah, hisap rokok, ugutan, melawan guru, berpakaian tidak seperti yang dikehendaki, buang sampah merata-rata dan lainlain. Isi-isi Langkah-langkah mengatasi masalah disiplin murid-murid i. memberikan kesedaran kepada murid-murid melalui penerapan nilai-nilai murni dan ceramah-ceramah kesedaran daripada pihak-pihak tertentu ii. ibu bapa haruslah memberikan pelajaran agama yang secukupnya kepada anak-anak mereka iii. pihak sekolah haruslah tegas dalam menangani masalah ini dengan mengenakan denda yang sepatutnya agar menjadi teladan kepada murid-murid. iv. piak sekolah haruslah sentiasa mengadakan perjumpaan dengan ibu bapa untuk membincangkan masalah murid-murid v. pengawas-pengawas sekolah hendaklah memainkan peranan dengan berkesan mengawasi tingkah laku, menasihati dan melaporkan kepada guru disiplin / pihak sekolah berkenaan masalah salah laku murid. Penutup masalah disiplin tidak akan berjaya jika satu pihak saja yang berusaha tanpa kerjasama semua pihak.

Semua pihak bertanggungjawab dalam menangani masalah disiplin - Kementerian Pendidikan, pihak sekolah, ibu bapa dan masyarakat. Ikan air tawar banyak khasiatnya. Tuliskan cara-cara untuk menggalakkan orang ramai makan ikan air tawar. i. Ikan air tawar sedap dan banyak khasiatnya ii. ikan air tawar terdapat di sungai, tasik, sawah dan dipelihara di kolam iii. contoh ikan air tawar - lampan Jawa, keli, sepat, haruan, tilapia, patin dan lain-lain cara-cara menggalakkan orang ramai makan ikan air tawar : i. kempen memakan ikan air tawar dijalankan dari masa ke semasa ii. cara-cara memasak ikan air tawar hendaklah diberitahu kepada orang ramai supaya mereka benar-benar dapat merasai kelazatannya iii. harga ikan air tawar hendaklah dikawal supaya ianya tidaklah terlalu mahal agar orang ramai dapat membelinya iv. galakkan orang ramai menternak ikan air tawar supaya ikan air tawar mudah diperolehi v. gerai-gerai makan hendaklah menyediakan menu masakan ikan air tawar sebagai salah satu daripada lauk pilihan vi. pihak kesihatan / perikanan hendaklah selalu memberi penerangan tentang khasiat memakan ikan air tawar kepada orang ramai. Semua pihak harus mengambil bahagian bagi menggalakkan orang ramai memakan ikan air tawar.

soalan 0 Pendidikan tadika yang ada pada masa ini amat memberi faedah kepada anakanak kita apabila menjejakkan kaki ke alam persekolahan. Bincangkan. 1. PENDAHULUAN : Pendahuluan : Apakah ia pendidikan tadika - memberi manfaat kepada kanak-kanak Isi- isi penting : a] berumur antara 4 hingga 6 tahun b] mendedahkan kanak-kanak ke alam persekolahan c] dapat bergaul dengan kanak-kanak yang sebaya dengan mereka - mengelakkan kanak-kanak daripada bosan duduk di rumah d] kanak-kanak sudah biasa dengan alam persekolahan dan tidak kekok Penutup : Lebih banyak penubuhan kelas tadika lebih baik

soalan 1 Buah-buahan tempatan memang berkhasiat dan lazat untuk dimakan. Nyatakan langkah-langkah untuk menggalakkan orang ramai memakan buah-buahan tempatan. Pendahuluan : Jenis buah-buahan tempatan ada dua jenis - jenis bermusim - tidak bermusim - contoh buah bermusim - contoh buah tidak bermusim isi kempen memakan buah-buahan oleh kerajaan adakan promosi jualan murah peranan media massa - sebarkan tentang kelebihan memakan buah tempatan kurangkan import buah-buahan dari luar

tegaskan peranan dan kelebihan buah-buahan tempatan - kepada kesihatan soalan 2 Nyatakan langkah-langkah untuk menggalakkan lebih ramai pelancong datang ke negara kita. Pendahuluan : banyak tempat menarik di Malaysia - contoh tempat isi penerangan meluas mengenai tempat - pemandu pelancong yang cekap kemudahan pengangkutan - contoh peranan kerajaan di luar negara - membuat promosi mengenai Malaysia. membina kemudahan seperti hotel dan sebagainya. memulihara kawasan yang menjadi tumpuan dan mencari serta memperkenalkan kawasan berpotensi. pelancongan membawa keuntungan kepada negara. Langkah-langkah yang perlu mesti diambil bagi menggalakkan lebih rami pelancong datang ke Malaysia. soalan 3 Membaca merupakan satu amalan yang mulia. Nyatakan cara-cara untuk memupuk minat membaca di kalangan murid-murid sekolah. Pendahuluan : Membaca secara berterusan - memperolehi ilmu pengetahuan. isi kempen membaca - peringkat sekolah , negeri dan kebangsaan - adakan pertandingan bahan yang bermutu tinggi disediakan serta menarik. galakan daripada ibu bapa - kemudahan tempat membaca dan bahan. membaca jambatan ilmu. soalan 4 Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk " Pentingnya Air Kepada Kita " Pendahuluan : Sumber-sumber air - contoh sumber terpenting - keperluan untuk hidup - minuman untuk penjanaan kuasa elektrik membersih pakaian - diri - elak penyakit untuk pertanian - tiada air tanaman dan haiwan ternakan akan mati. Jimat pengunaan air - jangan membazir soalan 5 Kemalangan jalan raya sering berlaku di negara kita. Ianya disebabkan oleh beberapa faktor. Namun begitu kemalangan jalan raya boleh dielakkan. Nyatakan cadangan-cadangan anda , langkah-langkah untuk menggelakkan berlakunya kemalangan jalan raya.

Pendahuluan : Kemalangan jalan raya selalu saja berlaku. Dalam setiap kemalangan ada saja tercedera dan ada juga melibatkan kematian. Kemalangan sebenarnya boleh dielakkan dengan berbagai cara.

a. Pemandu hendaklah mematuhi peraturan dan undang-undang semasa memandu memandu tidak melebihi had laju yang ditetapkan. b. Pemandu hendaklah memastikan kenderaan mereka selamat untuk dipandu - lampu , brek berfungsi dengan baik. c. Kenakan hukuman berat kepada pemandu yang memandu dalam keadaan merbahaya - melanggar undang-undang - denda dan penjara. d. adakan kempen keselamatan jalan raya yang berterusan Kemalangan berlaku akibat sikap cuai pengguna jalan raya. soalan 6 Kerajaan menggalakkan rakyat negara kita memakan buah-buah tempatan. Apakah faedah yang akan kita perolehi apabila memakan buah-buahan tempatan. Pendahuluan : Buah-buahan tempatan ada dua jenis - bermusim - contoh - buah-buahan tidak bermusim - contoh isi a. rasanya amat lazat - tambahan pula - berkhasiat b. lebih segar mutu lebih baik untuk kesihatan c. tidak diletakkan bahan pengawet - baik untuk kesihatan mesti digalakkan memakan buah-buahan tempatan soalan 7 Pentingnya semangat kejiranan di kalangan kita. Tulis sebuah karangan mengapa pentingnya semangat kejiranan. Pendahuluan : Jiran adalah orang yang tinggal berhampiran dengan rumah kita sama ada yang tinggal di sebelah - menyebelah di hadapan atau di belakang. a. sekiranya ditimpa kesusahan - jiran akan menolong . ini bukti jiran adalah penting kepada kita - mesti saling bantu membantu - berat sama dipikul ringan sama dijinjing. b. diamal tanpa mengira kaum, agama dan bangsa -masyarakat akan hidup dengan aman. perpaduan akan menjadi kukuh. c. mengeratkan perhubungan antara satu sama lain. kunjung mengunjungi semasa perayaan - memupuk semangat muhibah di antara pelbagai kaum. kita perlu memupuk semangat kejiranan antara kita - perselisihan kaum akan dapat dielakkan. negara akan menjadi lebih kuat dan disegani oleh musuh.

soalan 8 Kepentingan Perpustakaan dan faedah-faedahnya. Pendahuluan : Tempat letak perpustakaan / Jenis perpustakaan / Huraian perpustakaan Perpustakaan adalah gedung ilmu. banyak bahan bacaan yang dikumpulkan dan disimpan. Diantaranya termasuklah bahan rujukan, buku cerita , buku panduan. Ini semua adalah untuk kemudahan pelajar.

i. tempat membaca dan menelaah yang selesa - terdapat kemudahan disediakan ii. terdapat berbagai sumber rujukan - buku - majalah - akhbar dan lain-lain iii. tempat belajar yang sesuai - buat kerja yang diberi oleh guru iv. perpustakaan sebagai pusat ilmu pengetahuan - penting untuk pelajar - membaca jambatan ilmu - dapat memahami pelajaran dengan lebih berkesan lagi. v. pinjam buku untuk membuat rujukan dan mengulang kaji - tidak perlu membeli buku yang dikehendaki - jimat perbelanjaan vi. boleh mengisi masa lapang dengan berfaedah - tidak terlibat dengan unsur negatif vii. melatih diri menggunakan bahan dengan baik - persediaan untuk masa hadapan viii. tidak boleh bergantung kepada guru-guru semata-mata - meningkatkan tahap pencapaian dalam semua hal. pelajar sepatutnya selalu mengunjungi perpustakaan pada setiap masa demi untuk kejayaan masa depan / mengemukakan cadangan membaiki perkhidmatan perpustakaan / menyatakan penghargaan kepada sesiapa yang berkenaan . Membaca jambatan ilmu.

soalan 9 Rakan sebaya adalah orang yang penting dalam kehidupan kita. Apakah peranan yang dapat diberikan oleh rakan sebaya dalam kehidupan kita. Pendahuluan : Rakan sebaya ialah rakan yang seusia dengan kita dan mempunyai kegemaran yang hampir sama. mempengaruhi perwatakan seseorang - baik - mempengaruhi untuk menjadi baik - jahat - akan mempengaruhi menjadi jahat Rakan adalah tempat kita mencurah segala masalah yang kita hadapi - orang yang boleh dipercayai. sentiasa saling bantu-membantu , bekerjasama antara satu sama lain. membantu dalam meningkatkan prestasi pelajaran. rakan sebaya - berperanan penting - bijak memilih kawan. soalan 10 Tulis sebuah karangan yang bertajuk " Kepentingan Kenderaan Kepada Kita". Pendahuluan : Ada berbagai jenis kenderaan - darat - contoh - air - contoh udara - contoh a penting - dapat ke sesuatu tempat dengan cepat selamat b. membawa penumpang yang ramai dan juga boleh memuatkan barang dengan banyak penting dalam pembangunan ekonomi - buat kenderaan dan dijual - dapat keuntungan - wujud bandar dan kota besar C. peluang pekerjaan di kilang membuat kenderaan. soalan 11 Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk " Kepentingan Pelajar menyertai aktiviti ko kurikulum ". Pendahuluan : Ko kurikulum ialah aktiviti selepas sekolah iaitu aktiviti persatuan unit beruniform dan sukan. A. melatih murid menjadi pemimpin - sifat kepimpinan dalam aktiviti. B. melatih murid untuk berdikari sendiri - contoh dalam perkhemahan tahunan - masak

sendiri dan aktiviti dalam perkhemahan. C. melatih murid mematuhi disiplin dan arahan ketua. - penting untuk keutuhan sesuatu organisasi atau negara. Semangat kerjasama - berat sama dipikul dan ringan sama dijinjing. D. Menambah ilmu pengetahuan tambahan - cara membuat pertolongan cemas. E. untuk kesihatan diri - aktiviti sukan dan permainan - badan sihat - otak cergas Murid patut menyertai aktiviti ko kurikulum untuk memperolehi berbagai faedah untuk diri. Kegiatan kokurikulum boleh merapatkan hubungan di antara murid-murid dan guru-guru. Berikan sebab-sebabnya. Pengertian kokurikulum - kegiatan luar bilik darjah - untuk bantu pembelajaran di bilik darjah contoh ; sukan dan permainan , unit beruniform, kelab dan persatuan boleh merapatkan hubungan di antara murid-murid dan guru-guru i. dalam aktiviti sukan dan permainan - murid-murid akan bekerjasama dan bantumembantu bagi mencapai kemenangan - tidak secara langsung dapat merapatkan hubungan sesama mereka. ii. dalam aktiviti unit beruniform - dapat berbincang . ikut arahan ketua, disiplin / riadah - dapat merapatkan hubungan sesama murid iii. dalam aktiviti kelab dan persatuan - berbalas pantun , kuiz, syarahan dan lain-lain memerlukan kerjasama dan muafakat - dapat eratkan hubungan iv. pertandingan / perlawanan sukan dan aktiviti kokurikulum dengan sekolah lain pula dapat rapatkan hubungan di antara murid-murid dan guru-guru sekolah berkenaan hubungan yang rapat dan baik penting bagi menjamin keharmonian sesebuah sekolah dan masyarakat kejayaan dalam pendidikan / pelajaran. soalan 12 soalan : Kerja rumah sangat baik untuk murid-murid sekolah. Tuliskan sebuah karangan berkenaan dengannya. Pendahuluan : Kerja rumah ialah kerja sekolah yang diberi oleh guru untuk disiapkan di rumah. A. melahirkan murid dengan kemahiran yang telah diajar - sebagai latihan tambahan - murid menjadi lebih mahir lagi. B. sebagai latihan mengulang kaji pelajaran di rumah - berusaha dengan membuat rujukan - berbincang dengan rakan-rakan C. mengelakkan murid daripada membuang masa dengan sia-sia di rumah - mengisi masa lapang dengan betul. Siapkan tugasan yang diberi meningkatkan prestasi pelajar - keputusan yang baik dalam peperiksaan. soalan 13 Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk " Faedah membaca buku " Pendahuluan : Membaca sebagai hobi yang baik. Berbagai bahan yang boleh dibaca seperti akhbar, majalah, buku dan sebagainya.

a. mendapat pengetahuan tambahan b. dapat membaiki penguasaan bahasa - membantu dalam membina karangan - menambah perbendaharaan kata - memperolehi ejaan betul c. mengisi masa lapang dengan berfaedah - menggelakkan diri daripada melakukan perkara yang tidak berfaedah. d. boleh dijadikan panduan hidup dalam penyelesaian masalah. membaca jambatan ilmu. Soalan22: Kemajuan sains banyak membantu manusia dalam semua hal. Bina sebuah karangan mengenai baik dan buruk kemajuan sains.

Pendahuluan: Sains amat penting kepada manusia. Kemajuan sains membawa perubahan kepada kehidupan manusia. Berbagai faedah diperolehi daripada kemajuan sains sekarang. Kebaikan a) Dalam bidang komunikasi-telefon-televisyen dan radio. b) Dalam bidang perhubungan-pembinaan jalan raya bertar -pembinaan kenderaan darat,air dan udara. -manusia dapat bergerak pantas dari satu tempat ke satu tempat - penerokaan angkasa lepas. C) Untuk pertahanan negara-membina alatan perang -senjata - kereta kebal dan sebagainya -negara menjadi lebih selamat. Keburukan a) Mengancam keselamatan manusia dan dunia -Bom atom-Jepun-ramai terbunuh -Gas sarin -Bom nuklear b) Robot dicipta - kereta di kilang -peluang kerja manusia terbatas. Penutup : Sains membawa kebaikan dan juga keburukan kepada kehidupan manusia. Oleh itu kita seharusnya berhati-hati menggunakan kemajuan sains hanya untuk kebaikan. Soalan23 : Bina sebuah karangan tentang baik dan buruknya menonton televisyen .Bincangkan

Pendahuluan: - Televisyen merupakan satu media elektrik yang paling popular di negara kita. Boleh dikatakan setiap rumah di negara kita mempunyai sebuah peti televisyen. Isi : Kebaikan a) Mengetahui perkembangan semasa - berita b) Mendapat pengetahuan tambahan - Majalah 3,Info Sains c) Mendapat pengetahuan agama - Ehwal Islam d) Mengeratkan hubungan kekeluargaan e) Isi masa lapang dengan baik.

Keburukan bagi pelajar a) Menonton terlalu lama-membazir masa b) Ada rancangan-rancangan yang tidak sesuai ditonton. Penutup : Menonton televisyen memberi faedah kepada pelajar. Namun pelajar seharusnya pandai memilih rancangan yang sesuai dan tidak mengabaikan pelajaran. Soalan 24: Tinggal di asrama lebih baik daripada tinggal di rumah .Bincangkan. Pendahuluan: Asrama adalah tempat penempatan untuk pelajar-pelajar di sekolah. Kerajaan menyediakan asrama-asrama ini untuk kemudahan pelajar-pelajar belajar dengan lebih sistematik. Isi a) Pelajar berpeluang untuk belajar dengan lebih baik -mempunyai jadual - patuh pada jadual - bermain dan sebagainya diatur dengan baik. b) Dapat dilatih untuk hidup bekerjasama-bagai "Aur dengan Tebing", - saling bantu membantu. c) Dapat dilatih untuk hidup berdikari -di sini pelajar tidak bergantung kepada lbu bapa semata-mata. d) Dapat belajar secara berkumpulan. banyak faedah yang di perolehi. Keburukan a) bebanan yuran bulanan kepada keluarga miskin b)Jumlah murid adalah ramai-pengawasan tidak dapat diberikan oleh pihak asrama secara berkesan. Penutup : Tinggal di asrama ada kebaikan dan ada juga keburukan. Soalan 25: Permainan video dan komputer adalah amat menyeronokkan. Namun permainan ini ada keburukannya. Bincangkan. Rangka Pendahuluan : Pada zaman sains dan teknologi-permainan tradisional seperti gasing,wau,congkak tidak diminati oleh kanak-kanak lagi. mereka lebih gemar bermain video dan komputer. Isi Keburukannya a) Kanak-kanak berasa asyik dan leka-tiga atau empat Jam bermain membazirkan masa-tenaga elektrik. b) Berlaku ponteng sekolah-video tiada di rumah kunjungi pusat video masa sekolah. wang saku. c) Jenis-Jenis permainan seperti pergaduhan peperangan.-dedahkan unsur-unsur yang tidak sihat kepada pelajar. Penutup : Ibu bapa mesti mengawal -hadkan masa bermain-membaca buku-buat jadual. Soalan 26 Tidur lewat adalah amalan yang tidak baik.Bina sebuah karangan untuk menyatakan kenapa pelajar mesti tidur awal.

Pendahuluan : Setiap orang memerlukan rehat. Tidur juga sebahagian daripada cara berehat. Tidur lewat bagi seorang murid adalah satu amalan yang tidak baik. a) murid tidur awal-dapat bangun awal dapat ke sekolah awal - dapat rehat yang secukupnya -badan terasa segar. b) Tidak tergesa-gesa untuk ke sekolah-tidak ketinggalan bas. c) rehat yang secukupnya - tidak berasa mengantuk semasa guru mengajar.-dapat menumpukan sepenuh perhatian semasa guru mengajar - beroleh kejayaan. Penutup: Tidur awal patut diamalkan - badan akan terasa sihat dan segar - kesihatan akan terjaga. Soalan 27: Belajar secara berkumpulan lebih, baik daripada belajar secara bersendirian, Bincangkan. Rangka Pendahuluan : Murid mempunyai cara yang tersendiri untuk mengulang kaji pelajaran mereka . Ada yang suka belajar di perpustakaan ,di rumah dan ada yang suka belajar secara bersendirian serta berkumpulan. Isi a) Dapat bertanya sesuatu yang tidak difahami. b) Dapat bertukar-tukar nota dan pendapat. c) Tidak berasa jemu atau mengantuk. d) Melatih diri kita mengeluarkan pendapat. Penutup : Kita hendaklah belajar secara berkumpulan kerana ianya mempunyai banyak kelebihannya. Namun begitu rakan dalam kumpulan hendaklah rakan yang sesuai untuk kita, Soalan 28 : Kanak-kanak, amat suka memakan makanan ringan. Sedangkan masyarakat tahu bahawa, makanan ringan tidak baik untuk kesihatan kanak-kanak. Bincangkan. RangRa Pendahuluan : Setelah diketahui bahawa makanan ringan tidak baik untuk kesihatan badan kanak-kanak. Ibu bapa hendaklah memastikan bahawa anak-anak mereka tidak membeli dan memakan makanan ringan yang, dijual di pasaran. Makanan ringana) tidak berkhasiat - tiada zat dan vitamin. b) mengandungi banyak bahan pengawet dan perasa, yang, berlebihan - tidak diperlukan oleh badan. -tidak baik untuk kesihatan badan. c) tidak mengenyangkan - pembaziran wang. Soalan 29 : Bandar merupakan tempat tumpuan orang ramai. Bincangkan kebaikan dan keburukan tinggal di bandar.

Rangka Pendahuluan: Isi Tempat tinggal merupakan satu perkara orang suka tinggal di bandar tinggal di kampung. Tinggal di bandar kelebihan daripada tinggal di kampung. Kebaikan a) Terdapat banyak kemudahan yang amat pentinq. ada juga suka tinggal mempunyai beberapa -sistem pengangkutan seperti,bas,keretapi,kapal terbang.-Mudah untuk ke mana saja. -kemudahan rawatan-hospital yang lengkap. b) Bidang pendidikan -Pusat pengajian tinggi -pusat rujukan-perpustakaannya lengkap. c) Banyak peluang pekerjaan -kilang,berniaga d) Kemudahan sosial -tempat hiburan Penutup: Keburukan -perbelanjaan yang tinggi -terdedah kepada pengaruh budaya tidak sihat Soalan 30 Kita sentiasa melihat iklan di mana saja. Melalui akhbar,radio dan juga televisyen iklan disiarkan untuk mempengaruhi masyarakat. Bincangkan pengaruh iklan kepada masyarakat. Pendahuluan : Iklan diadakan oleh sesebuah syarikat atau peniaga untuk memperkenalkan barangan mereka. Iklan memberi kesan yang kurang baik kepada masyarakat. a)Pelanggan tertipu ; -barangan yang ditawarkan tidak mempunyai mutu yang tinggi -cara pengiklanan yang menarik-pelanggan tertarik untuk membeli. b)Pelanggan akan keliru -berbagai barangan sama yang berlainan jenama diiklan. -Pelanggan sukar untuk membuat penilaian. c)Pembaziran wang - apabila sudah terpengaruh-pelanggan membeli tanpa mengira kesan.-barang yang tidak perlu. Kebaikan a) Dapat mengetahui sesuatu keluaran baru di pasaran. -maklumat lebih terperinci daripada iklan. b) Dapat merancang pembelian-membuat pilihan terhadap barangan yang hendak dibeli. Pendidikan tadika yang ada pada masa kini amat memberi faedah kepada anakanak kita apabila menjejakkan aki ke alam persekolahan. Bincangkan. Apakah dia pendidikan tadika n memberi manfaat kepada kanak-kanak a) berumur antara 4 hingga 6 tahun b) mendedahkan kanak-kanak alam persekolahan c) dapat bergaul dengan kanak-kanak yang sebaya dengan mereka

n dapat mengelakkan kanak-kanak daripada bosan duduk di rumah d) kanak-kanak sudah biasa dengan alam persekolahan dan tidak kekok lebih banyak penubuhan kelas tadika lebih baik

"Semangat muhibah dan sikap tolong-menolong". Semangat yang perlu dipupuk a) b) c) d) e) f) bantu-membantu, tolong-menolong - ketika susah kenduri-kendara keramaian dan perayaan gotong-royong - mewujudkan sikap sayang dan muhibah tidak mementingkan diri dan hormat-menghormati bertegur-sapa , ziarah-menziarahi

rakyat aman damai dan maju perpaduan masyarakat Disiplin sekolah semakin merosot. Bincangkan sebab-sebab kemerosotan disiplin. a) b) c) d) ibu bapa sentiasa sibuk pihak sekolah tidak mengambil berat pengaruh rakan sebaya pengaruh dari luar seperti media massa

"Air dan kegunaannya". Pendahuluan n Air meliputi tujuh puluh satu peratus permukaan bumi n sumber air - laut,hujan dan sebagainya n sangat penting kepada manusia binatang dan tumbuhan Isi i. makhluk hidup memerlukan air - terus hidup - sangat penting - membasuh, minum dan memasak ii. berdekatan dengan laut dan sungai - sumber rezeki iii. mengairi sawah dan kebun - menternak ikan/udang - aktiviti perlombongan iv. membina empangan - sumber tenaga elektrik - untuk kemudahan dan kegiatan ekonomi Penutup Pencemaran air berlaku - pembuangan sampah sarap, sisa perindustrian - hukuman lebih berat - menguatkuasakan undang-undang Kebahagiaan dan kegembiraan ibu bapa amat besar maknanya kepada kita. Apakah cara yang patut kita lakukan untuk memastikan orang tua kita sentiasa bahagia dan gembira ? ibu bapa cuma mengharapkan kebahagiaan dan kegembiraan a) menghargai mereka sebagai orang tua b) menolong kerja-kerja rumah

c) menyumbang wang ringgit, walaupun mereka tidak minta d) tugas murid ialah belajar hingga berjaya kebahagiaan akan terpancar di wajah mereka "Perlunya kita menjaga alam sekitar" persekitaran yang bersih - rakyat sihat pencemaran berlaku - kegiatan ekonomi i. meningkatkan kesedaran rakyat - kempen "Hijaukan Bumi Kita" - menanam pokokpokok ii. cintakan keindahan alam sekitar - hidupan flora dan fauna iii. menjaga hutan - udara bersih dan tempat takungan air - sumber air. Tempat haiwan lair tinggal iv. Negara indah - menarik pelancongan berkunjung Tanggungjawab semua rakyat - aman damai , memanjangkan jangka hayat Tuliskan cara-cara menjaga persekitaran kawasan kamu. Rumah tempat tinggal / kediaman yang paling selesa rumahku syurgaku i. kita perlu bekerjasama untuk menjaga persekitaran kawasan sekolah ii. sampah sarap perlu dibersihkan / dibakar dalam lubang sampah n menggelakkan pembiakan lalat yang membawa penyakit iii. mengumpul tin-tin kosong / tayar buruk / botol-botol dan timbus dalam lubang n menggelakkan pembiakan nyamuk aedes iv. menanam pokok-pokok bunga / buah-buahan dipersekitaran untuk kesegaran pemandangan dan kecantikan. v. mengamalkan budaya bersih semasa keluar dan masuk ke rumah supaya tidak ada jangkitan kuman persekitaran yang bersih, penghuni sihat dan ceria

"Faedah mempelajari seni mempertahankan diri" kemahiran atau kepandaian di dalam hal mempertahankan diri - menjaga diri daripada serangan musuh i. menyihatkan badan - meningkatkan kecergasan - satu senaman yang baik ii. membentuk disiplin - patuh kepada arahan - mewujudkan pemikiran positif iii. dijadikan kegiatan masa lapang - mengelakkan daripada gejala negatif iv. mempertahankan diri daripada serangan musuh - membantu orang yang dianiaya melainkan persahabatan kepelbagaian seni mempertahankan diri - daya tarikan pelancong "Faedah bergotong royong" melakukan kerja secara beramai-ramai

i. dapat menjimatkan masa dan tenaga ii. sesuatu kerja besar dan sukar - menjadi ringan iii. mewujudkan persefahaman dan kemesraan di kalangan anggota masyarakat iv. mewujudkan suasana harmoni dan saling hormat-menghormati amalan yang perlu diteruskan - di kampung atau di bandar "Perlunya kita mempunyai hobi" Aktiviti masa lapang - mendatangkan kebaikan - bersukan , kerja tangan, hiburan, kegiatan lasak , berbentuk pengetahuan i. memanfaatkan masa lapang - menenangkan fikiran ii. mendapatkan keuntungan - pengetahuan, pengalaman, sumber kewangan iii. mengeratkan perhubungan - mesra dengan orang lain - mewujudkan suasana harmonis iv. menggerakkan otot-otot - senaman ringan perlu diadakan tempat beriadah dan menubuhkan kelab-kelab - berkumpul dan bertukartukar fikiran

"Faedah menyertai pasukan pakaian seragam di sekolah-sekolah" pasukan pakaian seragam ialah aktiviti kokurikulum - aktiviti luar bilik darjah pengakap, tunas puteri dan sebagainya i. melatih murid-murid berdikari , bekerjasama - akitiviti berkawad , perkhemahan, sikap sentiasa menolong orang ii. membimbing dan membina sifat kepimpinan - mengurus aktiviti - percayakan ketahanan diri sendiri - Ketua Pasukan, Ketua Unit - melaksanakan tugas. iii. menyesuai dan memupuk disiplin - peraturan persatuan - peraturan persatuan mengikut arahan iv. menambahkan ilmu pengetahuan - dapat digunakan di dalam kemahiran berkaitan pertolongan cemas menyertai pasukan pakaian seragam - banyak faedah - menggunakan masa dengan berfaedah

"Permainan Tradisional" permainan yang diwarisi sejak berzaman. Sepak raga bulatan, gasing - di kalangan kanak-kanak - ting-ting, konda-konda, congkak. Ada permainan - secara individu dan ada berpasukan i. untuk memenuhi masa terluang - waktu petang ii. mengerat perhubungan - di kalangan anggota masyarakat iii. sebagai hiburan - penat lelah bekerja iv. dapat memupuk nilai tradisi - warisan budaya permainan perlu diajar di sekolah - kegiatan kokurikulum supaya tidak pupus

Kita digalakkan mempelajari penggunaan komputer. Apakah faedah yang kita perolehi jika mempelajarinya ? kemajuan teknologi moden berkait rapat dengan komputer - dipandang tinggi - jika tahu menggunakan komputer i. dapat mencari maklumat dengan tepat - diprogramkan di dalam cakera liut ii. memudahkan murid belajar dan mengulang kaji pelajaran - disimpan di dalam cakera liut iii. lebih mudah mencari pekerjaan iv. terkedepan di dalam pelbagai bidang banyak faedah yang diperolehi - penggunaan komputer

Setiap tahun pada 31 Ogos , kita akan merayakan Hari Kebangsaan. Mengapakah kita perlu merayakan hari tersebut ? Hari kebangsaan - cuti umum . sambutan bukan sekadar bercuti tetapi i. melahirkan sifat kecintaan terhadap negara ii. mengingati tokoh-tokoh negara iii. mendedahkan perjuangan dan kesusahan orang-orang terdahulu iv. bertanyakan diri sendiri - sumbangan terhadap nagara bersama mengekalkan keamanan dan kemajuan negara

"Bersukan Penting Kepada Murid-murid sekolah" jenis-jenis sukan yang digemari oleh kanak-kanak i. menyehatkan badan ii. tidak membuang masa iii. dapat berkenalan dengan lebih ramai kawan-kawan iv. menambahkan pelbagai jenis pengetahuan mengenai sukan semua murid perlu mengambil bahagian dalam sukan Kepentingan Televisyen Kepada Kita televisyen merupakan alat media massa yang sangat berpengaruh kepada kita i. memperolehi pengetahuan n rencana, berita, forum dan lain-lain ii. sebagai alat hiburan iii. berguna untuk mendidik pelajar n televisyen pendidikan iv. untuk mendapatkan kamlumat n dalam dan luar negeri perlu menonton rancangan berfaedah

"Belajar Berkumpulan Lebih Baik Daripada Belajar Sendiri" belajar berkumpulan secara beramai-ramai i. dapat bertanya tentang perkara yang tidak difahami ii. dapat bertukar-tukar fikiran, nota dan pendapat iii. tidak berasa jemu dan mengantuk iv. melatih kita mengeluarkan pendapat v. mudah memahami sesuatu perkara penegasan tajuk

"Perlunya Peraturan Sekolah" semua murid perlu mematuhi peraturan sekolah i. mendisiplinkan murid-murid ii. memudahkan guru mengawal murid iii. keadaan / suasana sekolah yang selesa untuk belajar iv. mencantikkan kawasan sekolah murid-murid perlu mengikut peraturan sekolah untuk kebaikan semua pihak

"Murid-murid Perlu Tidur Awal" setiap orang perlukan rehat i. dapat bangun awal untuk sekolah - tidak lewat ii. badan cergas n tidak mengantuk n pening kepala iii. tidak tergopoh-gapah untuk ke sekolah iv. mudah menerima pelajaran dari guru tidur awal patut diamalkan

"Kebaikan Kerja Sekolah" latihan atau kerja yang diberikan oleh guru untuk dibuat di rumah i. tidak membuang masa ii. menggalakkan murid-murid mengulang kaji pelajaran di rumah iii. mudah ingat pelajaran yang dipelajari iv. membiasakan hidup berdisiplin n mengikut arahan guru penegasan tajuk

"Menelaah Pelajaran Menjamin Kejayaan Dalam Peperiksaan"

belajar bersungguh-sungguh akan menjamin kejayaan dalam pelajaran i. menelaah sesudah tajuk diajar ii. perlu menelaah seberapa kerap yang boleh iii. menguji setakat mana kita faham iv. perlu membaca dalam keadaan tenang menelaah boleh menjamin kejayaan pelaran "Kokurikulum Adalah Kegiatan Yang Berfaedah" kegiatan yang dilakukan di luar bilik darjah selepas waktu sekolah i. tidak membazir masa ii. menambah pengetahuan dan pengalaman iii. menjalin hubungan persahabatan iv. semangat bekerjasama semua murid patut melibatkan diri di dalam kegiatan kokurikulum "Kanak-kanak Tidak Digalakkan Memakan Makanan Ringan" makanan ringan - makanan yang tidak berkhasiat i. membahayakan kesihatan n mengandungi bahan kimia yang membahayakan ii. membazirkan duit n tidak mengenyangkan n menjadi ketagih iii. tidak ada selera makan iv. keracunan makanan penegasan kepada tajuk

"Tabiat Membaca" n sebagai seorang murid n satu kegiatan yang amat baik dan berfaedah i. memudahkan untuk mengulangkaji / membuat kerja rumah ii. menambahkan pengetahuan dan pengalaman n berkongsi pengalaman dan penulis n menyelami perasaan pengarang iii. menggunakan masa dengan sebaik-baiknya iv. hobi yang baik tabiat membaca perlu diamalkan oleh setiap murid 15 ceritakan perayaan-perayaan yang terdapat di Malaysia.

16 Tuliskan sebuah karangan berkenaan dengan sejenis permainan tradisional yang kamu tahu. 17 Kebersihan amat penting dalam kehidupan . Bagaimana anda menjaga kesihatan anda. 18 Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk " Kepentingan Kegiatan KoKurikulum kepada murid-murid" 19 Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk " Faedah menyimpan wang di bank. 20 Setiap orang pasti memiliki sahabat. Sahabat sangat penting dalam kehidupan kita. Tuliskan satu karangan tentang sahabat. 21 Kamu diajar supaya menghormati orang-orang yang lebih tua daripada kamu. Berikan sebab-sebab kenapa kamu perlu menghormati orang yang lebih tua. 22 Tuliskan sebuah karangan berdasarkan tajuk , Faedah-faedah Mengumpulkan Setem. 23 24 Makanan yang bersih menjamin kesihatan. Bincangkan. Kawan yang menjadi pilihan saya.

25 "Cara-cara menjaga kesihatan". Tuliskan sebuah karangan berdasarkan tajuk itu. 26 Kebersihan ialah punca kesihatan yang baik. Terangkan cara-cara untuk menjaga kebersihan diri dan tempat tinggal. 27 Komputer telah digunakan dengan meluas di negara kita. Nyatakan kebaikan komputer kepada kita. 28 29 30 Keistimewaan negara Malaysia Kebaikan surat khabar kelebihan menyertai kegiatan kokurikulum

31 Sekolah kamu telah menganjurkan peraduan menulis rencana yang bertajuk "Dadah musuh nombor satu negara". Kamu berminat untuk menyertainya. Tuliskan rencana tersebut. 32 Tuliskan karangan yang bertajuk Pentingnya Pendidikan Jasmani kepada murid-murid sekolah. 33 Perpustakaan diakui sebagai gedung ilmu. Apakah faedah yang kamu tahu dengan adanya perpustakaan ? 24 Sifat-sifat yang perlu ada pada seseorang murid.