Anda di halaman 1dari 11

Sekolah Menengah All Saints 88805 Kota Kinabalu, Sabah

Projek Flora dan Fauna

Nama Pelajar : Lo Jin Shiung Seraj Chandran Melvin Ling Prince Navin Gregory Ho Luthais Tseu Tingkatan Nama Guru : 4 Cemerlang : Cikgu Leong
1

Indeks
Fauna
Orang Utan

Harimau Belang

Kongkang

Monyet Proboscis

Musang Pulut

Flora
Rafflesia

Bunga Raya

Bunga Anggerik

10

Periuk Kera

11
2

Orang Utan Orang Utan tidak berekor dan mempunyai telinga dan hidung yang kecil. Bulunya panjang, lembut dan berwarna keperangan. Bulu keningnya tidak begitu mudah dilihat manakala tulang mulut dan dagunya menonjol keluar. Kepalanya pula berbentuk bujur dan matanya bersaiz kecil. Orang Hutan mempunyai lengan yang panjang dan kuat. Orang Utan hidup dengan memakan buah-buahan, terutamanya buah pokok ara serta daun-daun, kulit kayu, pucuk dan bunga. Orang Utan sentiasa hidup di atas pokok dan jarang turun ke tanah. Orang Hutan hidup bersendirian di mana hanya ibu dan anak saja yang mempunyai hubungan yang kekal. Orang Utan jantan hidup bersendirian dan hanya akan berduaan dengan Orang Utan betina pada musim mengawan. Pergaduhan jarang berlaku di antara Orang Utan jantan dan mereka jarang memonopoli kawasan kawalan. Jangka masa mengandung adalah dari 233-263 hari dan anaknya akan disusu selama beberapa tahun.Orang Utan boleh di dapati di Borneo dan Sumatra dan tinggal di kawasan hutan tropika.

Harimau Belang Harimau Belang (Panthera tigris) boleh dikesan jika anda jumpa kesan tapak kaki seperti di atas. Secara keseluruhannya ia mempunyai saiz yang besar dan berbadan berbelang. Kebisaanya ada tiga ciri utama tempat tingal harimau ini iaitu, tedapat tempat perlindungan yang bagus, dekat dengan sumber air dan terdapat banyak sumber makanan. Selalunya ia bergerak secara bersendirian dan jika harimau betina ia akan memburu disebelah malam. Harimau belang ini, ada kawasan dan wilayah masing-masing ia ditandakan dengan air kencingnya. Lingkungan kawasan pemburuannya ialah sekitar 20 kilometer persegi,bagi harimau betina dan antara 60-100 km persegi bagi harimau jantan. harimau belang sangat pandai berenang. Kebisaannya harimau akan lari dari manusia apabila terhidu bau kita. Secara teknikalnya harimau belang ini tidaklah merbahaya kepada manusia kecuali kita ganggu habitatnya, harimau yang mempunyai anak kecil dan yang tercedera.

Kongkang Kongkang adalah haiwan yang tergolong dalam kelas Mamalia. Dalam aturan, tergolong dalam keluarga Lorisidae. Kongkang adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.Kongkang adalah sejenis binatang yang pemalu dan bentuknya menyerupai monyet kecuali di bahagian mata. Saiz matanya agak besar dan agak menakutkan. Biasanya kongkang menyorokkan diri di celah-celah rimbunan daun-daun. Kongkang tidak mempunyai keluarga yang ramai atau tidak bergerak dalam kumpulan yang ramai. Pergerakan di atas dahan juga agak perlahan. Matanya sedikit kemerahan Kancil atau juga dikenali sebagai Pelanduk, ianya merupakan spesies yang paling kecil antara hanya empat spesies yang masih wujud dalam famili Tragulidae serta infraorder Tragulina. Panjangnya yang hanya berukuran 45 sentimeter, dengan berat sebanyak dua kilogram, menyebabkannya merupakan salah satu ungulat yang paling kecil. Kancil suka akan hutan yang berbatu-batan dan terdapat di hutan tropika Asia Tenggara. Nama saintifiknya Tragulus javatticus. Famili Tragulidae amat meluas antara Epok Oligosen (34 juta tahun dahulu) hingga Epok Miosen (kira-kira 5 juta tahun dahulu) tetapi hampir tidak bertukar sejak masa itu dan oleh itu, merupakan satu famili haiwan ruminan yang primitif. Famili ini mempunyai perut empat kebuk untuk menapaikan makanan tumbuhan yang susah cerna, tetapi keluk ketiga tidak berkembang dengan sempurna. Serupa dengan spesies-spesies lain dalam famili Tragulidae, kancil tidak mempunyai tanduk, dan kakinya pendek dan kurus.

Monyet Proboscis Satu sifat tersendiri monyet ini adalah hidung besar jantan menonjol,dari mana ia mendapat namanya. Hidung besar dipercayaidigunakan untuk menarik wanita dan sifat lelaki, mencapai sehingga 7 inci panjang. Perempuan juga mempunyai hidung yang besarberbanding dengan spesies monyet yang lain, tetapi bukan sebagaibesar sebagai lelaki. Selain menarik rakan-rakan, hidung berfungsi sebagai sebuah ruang bergema, menguatkan panggilan amaran mereka. Apabila haiwan menjadi gelisah hidung membengkakdengan darah, amara n membuat panggilan dewasa lebih kuat danlebih intense. Monyet Proboscis kebanyakannya berwarna perang kemerahan dengan anggota kelabu. Monyet Proboscis yang masih mudah mempunyai muka biru, bulu kehitaman dan hidung yang agakbiasa bersaiz ketika lahir. Memandangkan merekan membesar,perubahan warna bulu dan hidung tumbuh. Lelaki dewasamempunyai hidung yang besar dan berisi yang overhangs mulut, tetapi perempuan itu tidak mempunyai hidung yang besarberbanding dengan lelaki.

Musang Pulut Musang Pulut adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Jantung Musang Pulut terdiri daripada empat kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel. Musang Pulut boleh dikenali dengan tiga jalur gelap di bahagian belakang dengan latar belakang kelabu atau (creamy), dan topeng hitam pada bahagian mata, pipi dan hidung dengan tompok putih di bahagian bawah mata. Musang Pulut mempunyai bulu kasar kelabu sehingga keperangan dengan bulu tebal (guard hairs) hitam dihujung merata-rata. Ia turut mempunyai bau yang kuat yang mencucuk hidung. Ia mempunyai telinga yang kecil dan agak meruncing, sebagaimana hidungnya. Ia mempunyai tubuh yang panjang kurus dangan kaki pendek. Bahagian telinga, kaki dan hujung ekor juga berbulu hitam. Musang Pulut menyebarkan biji benih dari pada buah yang dimakannya dengan memakan isi dan membuang najis yang berisi biji benih jauh daripada pokok asal. Walaupun tidak banyak yang diketahui mengenai musang Pulut, tabiat keluar waktu malamnya terhasil kerana bagi mengelakkan pemangsa.

Rafflesia Rafflesia ialah tumbuhan yang aneh. Pada hakikatnya, apabila ia sudah kembang, ia mengeluarkan bau yang teramat busuk, dan tumbuhan ini juga agak berat. Tidak seperti tumbuhan lain, rafflesia tidak mempunyai daun untuk memproses karbon dioksida dancahaya matahari bagi menghasilkan gula dan oksigen. Rafflesia juga tidak mempunyai akar untuk menyerap air dan mineral dari tanah untuk diproses sebagai protein. Apa yang ada cumalah tisu-tisu yang kelihatan seperti tiub-tiub halus yang panjang memasuki tumbuhan perumah. Ini menunjukkan bahawa rafflesia adalah sejenis parasit di mana ia tidak perlu manghasilkan nutrisinya sendiri. Ia hanya perlu menyerap nutrisi tersebut dari perumahnya, di mana perumahnya juga adalah tumbuh-tumbuhan lain. Sesetengah percaya bahawa bau busuk ini menarik perhatian lalat dan serangga lain dan ini membantu dalam menyebarkan benih rafflesia ini. Agar benih ini dapat tumbuh dan membesar, dijumpai bahawa lingkaran tumbuhan perumah mesti dirosakkan dengan apa cara sekalipun bagi membolehkan tiub-tiub rafflesia itu dapat memasukkan benihnya ke dalam tumbuhan perumah.

Bunga Raya Bunga raya, juga dikenali sebagai bunga sepatu dan kembang sepatu (Hibiscus rosasinensis) ialah sejenis tumbuhan berbunga sepanjang tahun dalam genus Hibiscus yang sering ditanam sebagai pokok hiasan. Bunga raya ialah bunga kebangsaan Malaysia. Selepas mencapai kemerdekaan, Kementerian Pertanian telah diarah untuk mencadangkan bunga yang sesuai untuk dipilih sebagai bunga kebangsaan. Bunga ini ditanam secara meluas sebagai hiasan di seluruh kawasan tropika dan separa tropika. Bunganya besar, merah, keras, tetapi tidak berbau. Pelbagai kultivar, varieti, dan hibrid telah dihasilkan, dengan warna bunga pelbagai dari putih kepada kuning dan kuning bata dan merah jambu lembut, dengan kelopak set tunggal dan berganda. Bunga ini digunakan bagi mengilat kasut di sebahagian India.

Bunga Anggerik Orkid mudah dibezakan daripada tumbuh-tumbuhan lain, kerana mereka berkongsi apomorphies sangat jelas. Antaranya: bilateralsimetri (zygomorp hic), resupinate banyak, satu kelopak (labellum)hampir selalu sangat diubahsuai, stamen dan carpels adalah bersatu, dan benih amat kecil. Seperti kebanyakan monokot, orkidbiasanya mempunyai daun ringkas dengan urat selari, walaupunbeberapa Vanilloideae mem punyai venation reticulate. Daun bolehovate, berbentuk pisau pembedah, atau orbiculate, dan sangatberubah-ubah saiz. Ciriciri mereka sering diagnostik. Merekabiasanya ganti pada batang, sering plicate, da n tidak mempunyaistipules. Orchid daun biasanya mempunyai badan yang dikenali sebagai silika stegmata dalam sarung berkas vaskular (tidak hadir dalam Orchidoideae itu) dan berserabut. Struktur daun sepadan dengan habitat tertentu tumbuhan. Spesiesyang biasanya berjemur di cahaya matahari, atau tumbuh di tempatyang boleh kadangkadang sangat kering, ada yang tebal, berdaun keras dan laminas dilindungi oleh kutikula a berlilin untuk mengekalkan bekalan air yang diperlukan mereka. Spesis teduh,sebaliknya, telah lama, daun nipis.

10

Periuk Kera Periuk kera adalah tumbuhan karnivor yang memerangkap mangsamekanisme mempunyai rongga yang mendalam dipenuhi dengan cecair dikenali sebagai perangkap perangkap. Ia telah banyak menganggap bahawa pelbagai jenis perangkap perangkap berubah daripada daun dilancarkan, dengan memihak kepada tekanan pemilihan lebih mendalam daun berbentuk Cangkir masa evolusi.Walau bagaimanapun, beberapa genus tumbuhan periuk kera diletakkan dalam kled yang terdiri kebanyakannya daripada perangkap lalat. Apa asal-usul evolusi mereka, perburuan, terbang atau merangkak serangga seperti lalat tertarik untuk rongga yang terbentuk oleh daun berbentuk Cangkir, sering oleh gewang visual seperti antosianin pigmen, dan rasuah madu. Tepi periuk kera adalah licin dan mungkin beralur sedemikian rupa untuk memastikan serangga tidak boleh memanjat keluar. Badan kecil cecair yang terkandung di dalam perangkap kendi dipanggil phytotelmata. Mereka lemas serangga, dan badan itu secara beransur-ansur dibubarkan. Ini mungkin berlaku oleh tindakan bakteria atau oleh enzim dirembeskan oleh kilang itu sendiri. Seperti tumbuh-tumbuhan karnivor, mereka tumbuh di lokasi di mana tanah adalah terlalu miskin dengan mineral dan terlalu berasid bagi kebanyakan tumbuh-tumbuhan untuk terus hidup.

11