Teks Juruacara Hari Anugerah Cemerlang 2010

Masa

CUE

ANN 1

Apabila isyarat, Mengumumkan ketibaan, mereka masuk Yang Berbahagia TUAN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI, Timbalan Pengarah Pelajaran Negeri Perak dengan diringi oleh yang berusaha ENCIK MOHD SALLEH BIN KHALIDIN YDP PIBG DAN YANG BERUSAHA EN. HASNI BIN HASSHIM,PENGETUA SMK WIRA JAYA MASUK KE DEWAN DAN SETERUSNYA MENGAMBIL TEMPAT.

Masa

CUE Apabila VIP masuk

ANN 2 SEBAGAI TANDA CINTA AKAN NEGARA,MAJLIS DIMULAKAN DENGAN NYANYIAN LAGU NEGARAKU. PARA HADIRIN DIMINTA BERDIRI ………………………………………………………………. PARA HADIRIN DIMINTA DUDUK.TERIMA KASIH.

1

Kanan KOKURIKULUM. Yang berusaha En. Dan Selamat Sejahtera Yang berbahagia TUAN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI TIMBALAN PENGARAH JABATAN PELAJARAN NEGERI PERAK.MOHD SALLEH BIN KHALIDIN. YANG BERBAHAGIA ……………………………………………. Bismillahhirrahmanirrahim. HARI ESOK MEMETIK PERIA. Kanan HEM. MERAIKAN MAJLIS PENUH CERIA. TRADISI MELAYU TURUN TEMURUN. pengetua-pengetua. guru-guru. Yang berbahagia En. tuan-tuan dan puan-puan seterusnya para pelajar sekalian. Yang Dipertua PIBG SMK Wira Jaya. Kanan Pentadbiran Yang Berusaha TN. HARI INI KITA BERKAMPUNG. Yang Berusaha CIK HASNORIDAH BINTI HASSAN Pen. Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh. PANTUN DITUTUR PEMBUKA BICARA HARI INI MENUGAL JAGUNG. 2 . …………………………………………………………………. Yang berusaha EN. guru-guru besar.. NAMPAK JALUR POHON CEMARA. Noh Pen.HASNI BIN HASSHIM Pengetua SMK Wira Jaya. Majlis terlebih dahulu mengucapkan selamat datang kepada Yang Berbahagia TUAN HAJI IDRIS BIN HAJI RAMLI.HAJI AHMAD ZAINUDDIN BIN AHMAD KAMAL Pen.Masa CUE Setelah VIP duduk ANN 3 DAUN LAYU DI TENGAH GURUN. Anuar B.

Dipetik gadis di tepi titi. Yang Berbahagia En. 3 . Seterusnya. PARA HADIRIN YANG DIHORMATI ADAT BERBAHASA MENYAMPAIKAN PESAN ADAT UPACARA MENYAMPAIKAN UCAPAN Bagi meneruskan acara. Dengan segala hormatnya dipersilakan. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Pengetua SMK Wira Jaya. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Masa CUE Bacaan Doa ANN 4 Bunga mawar cantik tersemat. Zaim b. Doa dibaca memohon rahmat.ke majlis Hari Anugerah Cemerlang 2011. Masa CUE Selepas bacaan doa ANN 5 Amin ya Rabbil alamin. Che Mat Majlis dengan segala hormatnya. Mempersilakan. Semoga majlis sentiasa dirahmati. untuk menyampaikan ucapan.MOHD SALLEH BIN KHALIDIN . Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada al-fadhil Ustaz atas bacaan doa itu tadi. Majlis juga turut merakamkan sekalung terima kasih atas keprihatinan dan kesudian para ibu bapa dan penjaga untuk samasama menjayakan majlis ini. Yang Berusaha EN. Bagi menambah keberkatan majlis pada petang ini. majlis mempersilakan Yang Dipertua PIBG SMK Wira Jaya.HASNI BIN HASSHIM untuk mengungkap bicara. marilah kita sama-sama mengaminkan doa yang akan dibaca oleh Ustaz Mohd. Masa CUE ANN 6 Selepas ucapan YDP Majlis mengucapkan ribuan terima kasih atas ucapan yang penuh PIBG bermakna itu tadi.

Masa CUE Selesai perasmian ANN 8 ucapan Buah selasih di dalam puan. Masa CUE Setelah VIP duduk ANN 9 POHON JATI TEMPAT LELISI DI DAHANNYA BERSARANG TEMPUA KAMI SEMBAHKAN TAYANGAN INFORMASI SEBAGAI PERSEMBAHAN UNTUK SEMUA Hadirin hadirat yang dihormati. DI SINI ADA IBU BAPA YANG PRIHATIN PENUH DI JIWA DI SINI ADA PENDIDIK YANG TIDAK PERNAH KENAL ERTI PUTUS ASA.Masa CUE Selepas Pengetua ANN 7 ucapan Demikianlah tadi ucapan daripada Pengetua SMK Majlis mengucapkan terima kasih atas ucapan tadi. kelangsungan. bersama-samalah kita mendengar kata-kata perangsang dan pembuka minda daripada Yang berbahagia TN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI. Majlis merakamkan jutaan terima kasih kepada Yang berbahagia atas ucapan dan kesudian untuk merasmikan majlis anugerah cemerlang itu tadi. DI SINI ADA PEMIMPIN YANG BERJIWA MULIA. 4 . Jadi ingatan sepanjang zaman. merasmikan Majlis Anugerah Cemerlang 2011 SMK Wira Jaya. Takkan hilang jasamu tuan. Wira Jaya. Kini. Dibawa gadis ke tengah laman. DI SINI ADA PENGETUA YANG BERJASA. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. DI SINI ADA PUTERA PUTERI YANG MENDAULATKAN BANGSA.

Dengan itu.MOHD SALLEH BIN KHALIDIN naik ke pentas bagi menyempurnakan upacara penyampaian anugerah akademik mengikut tingkatan. Majlis diteruskan dengan penyampaian anugerah akademik mengikut tingkatan PERALIHAN TEMPAT PERTAMA : SHIRLEY THE PUI MUIN TEMPAT KEDUA : TAN WEI LUM TEMPAT KETIGA : KHAN CONNIE 1 RANCANGAN KHAS TEMPAT PERTAMA : MOHD RADZMAN BIN MAT RADZI TEMPAT KEDUA : PRAVENA A/P THANAPAL TEMPAT KETIGA : NUR AFINI BINTI BDUL AZIZ 1 BESTARI TEMPAT PERTAMA : LAM PIN CHONG TEMPAT KEDUA : GOEY CHEA CHIN TEMPAT KETIGA : LAU YUE EN 1 UNGGUL TEMPAT PERTAMA : NUR FITRI NADHIRAH BINTI MAT KHAIRI TEMPAT KEDUA : LIEW CHUN HONG HARAPAN : NUR NABILAH BINTI NOH 5 . Anuar Bin Noh untuk mengiringi Yang Berbahagia EN. mempersilakan Yang Berusaha En. Persembahan ini mengimbas semula aktiviti-aktiviti sekolah yang telah berlangsung sepanjang awal tahun ini. (Anugerah AKADEMIK) Hadirin sekalian. Pihak sekolah sentiasa memberikan penghargaan atas sumbangan murid-murid yang telah mengharumkan nama sekolah dalam bidang Akademik dan Ko-Kurikulum. persembahan itu tadi hasil usaha Mutimedia PN____________________________________. Masa CUE ANN 10 Selesai Persembahan Untuk makluman semua. majlis dengan segala hormatrnya. marilah sama-sama kita menyaksikan persembahan multimedia . (Anugerah akademik) 5.Bagi menyerikan majlis pada petang ini.

4 KEMANUSIAAN 1 HARAPAN : SHARONJIT KAUR BTH A/P RAVINDER SINGH BATH 4 KEMANUSIAAN 2 HARAPAN :HAMIMAH BINTI ABDUL RAHIM 6 . SETERUSNYA HARI ANUGERAH CEMERLANG DITERUSKAN DENGAN TINGKATAN 2.1 DEDIKASI HARAPAN 1 INSAF HARAPAN : AFZAL FARHAN BIN ROHIZAT : JIMEE A/K ALONG PELAJAR CEMERLANG TINGKATAN SATU IALAH MOHD RADZMAN BIN MAT RADZI ……………………………………………………………………..KITA MULAKAN DENGAN 2 RANCANGAN KHAS TEMPAT PERTAMA : NORRABIAH HANUM BINTI MOHD ISA TEMPAT KEDUA : NURUL MARDHIAH BINTI MOHD IZHAM TEMPAT KETIGA : NUR ATIKAH BINTI AHMAD NORDIN 2 BESTARI TEMPAT PERTAMA : CHONG CHE JEA TEMPAT KEDUA : VISHANTIYNE A/P ATHMALINGAM TEMPAT KETIGA : LEW YUNG LIN 2 UNGGUL TEMPAT PERTAMA : AMYLIA LIEW HARAPAN : LIEW CHAI NEE HARAPAN : MARISKA A/L BAH NGAH 2 DEDIKASI HARAPAN 2 INSAF HARAPAN : CHEW CHEE SENG : LIM WU HONG PELAJAR CEMERLANG TINGKATAN DUA IALAH NORRABIAH HANUM BINTI MOHD ISA …………………………………………………………………… BAGI TINGKATAN : 4 SAINS TEMPAT PERTAMA : RAMAKRISHNAN A/L RAMACHANDRAN TEMPAT KEDUA : NUR FATIHAH BINTI ROSLAN TEMPAT KETIGA : YIP XING YI 4 TEKNOLOGI HARAPAN : FADHILAH FAZIRA BINTI ABDUL RAZAK VEJAYAKUMARAN.

SAGU GUNI DI TEPI BENDANG.DIPERSILAKAN. MOHD SALLEH BIN KHALIDIN Hadirin hadirat yang dihormati. Majlis mempersilakan kumpulan PUISI DAN LAGU untuk menyampaikan puisi dan lagu yang bertajuk PERPADUAN SATU MALAYSIA DAN PESAN ABANG. pihak sekolah memberi penganugerahan kepada GURU-GURU yang telah berjaya memperoleh pencapaian 100% dan juga yang telah menunjukkan peningkatan peratusan bagi PMR dan SPM 2010.UNTUK PENGETAHUAN HADIRIN DAN HADIRAT SEKALIAN KUMPULAN INI TELAH MENJADI WAKIL SEKOLAH UNTUK PERTANDINGAN PUISI DAN LAGU PERINGKAT ZON. Pihak sekolah sentiasa menghargai jasa dan sumbangan guru yang sentiasa berusaha meningkatkan peratus kelulusan anak-anak didiknya. En. DI ATAS JETI MEMBUAT SAGU.PELAJAR CEMERLANG KESELURUHAN TINGKATAN 4 IALAH RAMAKRISHNAN A/L RAMACHANDRAN PELAJAR CEMERLANG PENDIDIKAN KHAS IALAH: MUHAMMAD FAIQ BAZLI BIN MOHD AMINUDDIN MUHAMMAD FAIZ BIN ADLAN HURI CHOY JIA CHUN Masa CUE ANN 11 Selesai penyampaian Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih akademik & kepada Yang Berbahagia En. DENGAN 7 . Masa CUE Selesai persembahan ANN 12 Untuk makluman semua persembahan itu tadi adalah di bawah bimbingan *Guru Praktikum. Untuk itu. buat julung-julung kalinya. USAH DINANTI USAH DITUNGGU TIBALAH KINI SAAT BERDENDANG. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha En Anuar Bin Noh untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berbahagia . UNTUK MAKLUMAN HADIRIN SEKALIAN. Sebagai tanda penghargaan daripada pihak sekolah. Hadirin dan Hadirat yang dihormati. MOHD SALLEH BIN KHALIDIN kokurikulum atas kesudian menyampaikan hadiah sebentar tadi.

Tanpa melengah-lengahkan masa.DIPERSILAKAN PN HAMIDIAH BINTI MURSAL UNTUK MATA PELAJARAN MATEMATIK DAN SAINS 6-DIPERSILAKAN PN. Bagi peperiksaan PMR 2010.LIM CHER ENG JUGA UNTUK MATA PELAJARAN BAHASA INGGERS 5.Dipersilakan EN. SMK WIRA JAYA TELAH MENDAPAT ANUGERAH LOMPATAN SAUJANA DARIPADA JABATAN PELAJARAN NEGERI PERAK.HASNI BIN HASSHIM untuk menyampaikan anugerah ini .NOR FAZLINA BINTI MOHD MUSANIP UNTUK MATA PELAJARAN BAHASA MELAYU DAN SEJARAH 3 .mempersilakan sekali lagi. Panitia yang telah berjaya memperoleh kelulusan 100% ialah: Fizik . JUNAIDAH BINTI KAMARUDDIN 8 .dipersilakan PN. CIK HASNI BINTI HUSSIN 2 KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU(EKONOMI RUMAH TANGGA)-DIPERSILAKAN PUAN NORAIDAH BINTI MOHD NOOR. Panitia yang telah berjaya memperoleh kelulusan 100% ialah: 1 KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU(KEMAHIRAN TEKNIKAL).DIPERSILAKAN PUAN HAFIZAH BINTI SAHID UNTUK MATA PELAJARAN SEJARAH 9BAGI MATA PELAJARAN GEOGRAFI PULA DIPERSILAKAN –PN. MOHAMED NOR HASHIM BIN ISA UNTUK MATA PELAJARAN BAHASA INGGERIS 4-DIPERSILAN -PN. 7-DIPERSILAKAN ENCIK MORTAZA BIN ABDULLAH UNTUK MATA PELAJARAN SAINS 8. Bagi guru-guru yang telah meningkatkan peratusannya dalam mata pelajaran PMR 2010 ialah: Dipersilakan: 1 -PN ZAKIAH BINTI AHMAD UNTUK MATA PELAJARAN BAHASA MELAYU DIPERSILAKAN: 2-PN.MUHAMMAD ZAIM BIN CHE MAT JUGA UNTU MATA PELAJARAN PENDIDIKAN ISLAM Bagi peperiksaan SPM.CHITRAH A/P SUBRAMANIAM UNTUK MATA PELAJARAN MATEMATIK. majlis dengan rasa penuh rendah diri.NORDIZA BINTI ASPAR 7 -PN ROSIDAH BINTI OMAR UNTUK MATA PELAJARAN PENDIDIKAN ISLAM DIPERSILAKAN 8-DIPERSILAKAN-PN HAJAH NORMAIZA BINTI ABDUL RAHIM JUGA UNTUK MATA PELAJARAN PENDIDIKAN ISLAM DAN AKHIR SEKALI 9-EN.Dipersilakan Pn FARIDAH BINTI HASSAN. TUAN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI dengan diiringi oleh Yg Berusaha EN.PENINGKATAN INI .

PN. FARIDAH BINTI HASSAN Sejarah – PUAN NORAINI BINTI ZAINOL Matematik .PN SITI NORHAIDZA ADURA BINTI ABU HAMIS Sains Pertanian . Pelajar yang berjaya memperoleh 8 A dalam peperiksaan PMR ialah: 1 AMRINA ROSHADA BINTI MOHD NOOR 2 NOOR AZWA LAILA BINTI AHMAD ADZMAN 3 PRAVENA A/P RAMACHANDRAN Pelajar yang berjaya memperoleh 7A 1B dalam peperiksaan PMR ialah: 1 AU MUN FOONG 2 MAH CHEE HANG Manakala FHILOMENA IRIEN LIEW – 6A 1B YEW LEONG KIT. Bahasa Cina . CHITRAH A/P SUBRAMANIAM PENDIDIKAN SENI VISUAL-ENCIK JAMAL BIN DRIS Mata pelajaran yang telah menunjukkan peningkatan pencapaian ialah: BAHASA MELAYU . HIEW YEE THAI Tahniah diucapkan.Untuk itu majlis mempersilakan PN HAJAH NOR HAWA BT MOHD MOHYUDIN -TUAN HAJI SUFFIAN B HAJI AFFANDI BAHASA INGGERIS-EN. ROSLAINI BINTI ZALI KIMIA – PN. RAMAN Perdagangan .PUAN RUSMAWATI BINTI JANARO DAN AKHIR SEKALI.PN.PN HO YEE WAN .PUAN HAJAH MARLINI BINTI DAUD Sains .EN. Masa CUE Selesai Panitia ANN 13 anugerah Majlis diteruskan dengan penyampaian anugerah kepada pelajar cemerlang bagi PMR tahun 2011.PUAN KALIAMMAH DEVI A/P V.Biologi .6A 2B 9 .MOHD NOR HASHIM BIN ISA PENDIDIKAN MORAL.

3A-. pelajar terbaik PMR NUR HIDAYAH BINTI MAHIYUDDIN yang berjaya memperoleh pencapaian cemerlang iaitu 5A + .BAHASA MELAYU.1B+ Beliau memperoleh pencapaian terbaik dalam mata pelajaran MATEMATIK TAMBAHAN. 2ABeliau juga memperoleh pencapaian terbaik dalam mata pelajaran PENDIDIKAN ISLAM.3A-.1D Beliau memperoleh pencapaian terbaik dalam mata pelajaran FIZIK Seterusnya.Masa CUE ANN 14 Selesai anugerah Seterusnya anugerah pelajar terbaik SPM tahun 2011 ialah.BIOLOGI. 1A.1B+ 1B. 1B.BAHASA CINA.1C. dan MATEMATIK seterusnya PATRINA ANJALI A/P D. SENI VISUAL pula ialah MUHAMMAD ZULHAZIM BIN ZULKIFLI IN AHMAD NIZAR Dan Relajar terbaik dalam mata pelajaran LUKISAN KEJURUTERAAN ialah AHMAD WILDAN B IN AHMAD NIZAR Masa CUE ANN 16 10 .SEJARAH. pelajar terbaik dalam mata pelajaran BAHASA INGGERIS ialah ADAM MICHAEL Pelajar terbaik dalam mata pelajaran MATEMATIK MUHAMMAD FARIZ BIN DZAZALI ialah Pelajar terbaik dalam mata pelajaran SAINS ialah WONG CHIN HAO Pelajar terbaik dalam mata pelajaran PEND.DAN KIMIA AHMAD SYAHMI BIN AHMAD ZAINI memperoleh 3A+ 1A. 1B.MATEMATIK.6A 2B Beliau memperoleh pencapaian terbaik dalam mata pelajaran PRINSIP AKAUN. 1C TAM YIK QUAN memperoleh 4A.DAN PENDIDIKAN MORAL YEW CHEW YEE memperoleh 2A+ 3A 4A. 1C AHMAD SYAHMI BIN AHMAD ZAINI memperoleh 3A+ 1A.SWAMI GWEKANANDAM memperoleh 1A.2A.

-TERPILIH MEWAKILI PERINGKAT NEGERI DALAM KEJOHANAN BOLA JARING MSSPK DAN JUGA TELAH MENJADI JOHAN. disampaikan pula anugerah khas kepimpinan anugerah mata pelajar: pelajaran terbaik Dipersilakan. kokurikulum dan sahsiah. Antara pencapaian beliau ialah : 1. 1 2 3 4 5 6 7 KETUA PENGAWAS SEKOLAH – NUR AZIYATUL AMEERA BINTI KUSAIRI PENOLONG KETUA PENGAWAS I – SYAZWAN BIN MUHAMMAD PENOLONG KETUA PENGAWAS II – YHANESH A/L ARASU PENGERUSI PENGAWAS PUSAT SUMBER – EZZAT FAHMI BIN MOHAMAD ZAHIR PENGERUSI PEMBIMBING RAKAN SEBAYA – NAZARUL AIZAD BIN RIDHUAN PENGERUSI KOPERASI SEKOLAH – NUR FATIHAH BINTI ROSLAN PENGERUSI MAJLIS KETUA TINGKATAN – MUHAMMAD FAIZ BIN MUSTAPHA Seterusnya . PENOLONG KETUA PLATUN KADEN REMAJA SEKOLAH 2010 3. Anugerah Khas Tokoh Pelajar Sekolah dianugerahkan kepada Saudara MEOR SYAHREYZAN ADLI BIN AHMAD JAMILLULIL. akademik. TELAH MENDAPAT PANGKAT SEBAGAI KOPERAL 11 . disampaikan pula anugerah sukan 2011 diberikan kepada pelajar yang cemerlang dalam bidang sukan: ANUGERAH SUKAN 2011 YANG PERTAMA TELAH DIBERIKANKEPADA MARVIN W’ NG PHILIP. -TERPILIH MEWAKILI DAERAH KINTA UTARA UNTUK PERTANDINGAN BOLA BALING LELAKI BAWAH 18 TAHUN DAN MENDAPAT NAIB JOHAN ANUGERAH SUKAN 2011 YANG KEDUA DIANUGERAHKAN KEPADA NOORASYEIMAH BINTI MOHD RASHID:PENCAPAIAN BELIAU DALAM SUKAN IALAH: -TERPILIH MEWAKILI PERINGKAT NEGERI DALAM KEJOHANAN BOLA BALING MSSM DAN TELAH MENJADI JOHAN. DILANTIK SEBAGAI KETUA MURID SMKWJ 2010 2.PENCAPAIAN BELIAU DALAM SUKAN IALAH: -JOHAN PERTANDINGAN BOLA TAMPAR LELAKI BAWAH 18 TAHUN PERINGKAT DAERAH.Selesai anugerah Seterusnya . Anugerah ini diberikan kepada beliau kerana beliau merupakan seorang pelajar yang berketrampilan dari segi kepimpinan.

Masa CUE ANN 17 Selesai anugerah khas Sekalung tahniah dan syabas kepada yang berjaya. Harapan kita Sekolah agar kejayaan . kepada semua murid di sekolah ini. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha EN HASNI BIN HASSHIM untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berbahagia TN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI. Insyaallah… Masa CUE ANN 18 Selesai anugerah khas Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada YANG BERBAHAGIA TN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI atas kesudian menyampaikan sijil dan anugerah sebentar tadi. MENJADI PENGHULU DI KURSUS PENGURUSAN KELAB DAN PERSATUAN SEKOLAH MENENGAH PERINGKAT NEGERI PERAK DI GRIK 5. Dipersilakan YANG BERBAHAGIA TN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI dengan diiringi oleh Yg Berusaha EN HASNI BIN HASSHIM untuk menyampaikan anugerah tokoh pelajar ini. kegigihan dan ketekunan pelajar ini. JOHAN PISIDRA SAINS SEKOLAH MENENGAH SEMPENA KARNIVAL KOKURIKULUM AKADEMIK PKG SRI AMPANG 6.KADET REMAJA SEKOLAH PERINGKAT DAERAH PADA TAHUN 2010. JOHAN KEJOHANAN CATUR MSSPK PERINGKAT ZON . Beliau juga merupakan pelajar yang rajin membantu guru-guru dan rakan-rakan. Sebagai tanda penghargaan daripada pihak sekolah. sering melakukan kerja amal dan seorang yang sangat aktif dalam pelbagai bidang. boleh dijadikan contoh dan pemangkin semangat. 4. Masa CUE ANN 20 12 .

Sebelum tirai dilabuhkan. ibu bapa serta penerima hadiah SPM dan PMR. Dengan itu. Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh. DISEDIAKAN OLEH: PUAN NOR FAZLINA MOHD MUSANIP 13 . Manakala guru-guru. bolehlah bergerak ke kantin untuk menjamu selera. majlis dengan penuh rasa merendah diri memohon maaf atas segala kepincangan dan kesilapan semasa kami mengendalikan majlis pada hari ini. Sesungguhnya yang baik itu datangnya daripada Allah dan yang buruk itu daripada kami sendiri. Majlis dengan rasa berbesar hati mempersilakan Yang Berbahagia TN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI diiringi oleh Pengetua dan penolong-penolong kanan serta tetamu jemputan khas ke bilik Seri Budiman untuk jamuan ringan. berakhirlah sudah majlis kita pada hari ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful