Teks Juruacara Hari Anugerah Cemerlang 2010

Masa

CUE

ANN 1

Apabila isyarat, Mengumumkan ketibaan, mereka masuk Yang Berbahagia TUAN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI, Timbalan Pengarah Pelajaran Negeri Perak dengan diringi oleh yang berusaha ENCIK MOHD SALLEH BIN KHALIDIN YDP PIBG DAN YANG BERUSAHA EN. HASNI BIN HASSHIM,PENGETUA SMK WIRA JAYA MASUK KE DEWAN DAN SETERUSNYA MENGAMBIL TEMPAT.

Masa

CUE Apabila VIP masuk

ANN 2 SEBAGAI TANDA CINTA AKAN NEGARA,MAJLIS DIMULAKAN DENGAN NYANYIAN LAGU NEGARAKU. PARA HADIRIN DIMINTA BERDIRI ………………………………………………………………. PARA HADIRIN DIMINTA DUDUK.TERIMA KASIH.

1

Bismillahhirrahmanirrahim. Yang berusaha En. TRADISI MELAYU TURUN TEMURUN. Yang Dipertua PIBG SMK Wira Jaya. 2 . Yang berbahagia En. Kanan KOKURIKULUM. Yang berusaha EN.MOHD SALLEH BIN KHALIDIN.HASNI BIN HASSHIM Pengetua SMK Wira Jaya. guru-guru.HAJI AHMAD ZAINUDDIN BIN AHMAD KAMAL Pen. Anuar B. Yang Berusaha CIK HASNORIDAH BINTI HASSAN Pen. NAMPAK JALUR POHON CEMARA.Masa CUE Setelah VIP duduk ANN 3 DAUN LAYU DI TENGAH GURUN.. Dan Selamat Sejahtera Yang berbahagia TUAN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI TIMBALAN PENGARAH JABATAN PELAJARAN NEGERI PERAK. pengetua-pengetua. Kanan HEM. PANTUN DITUTUR PEMBUKA BICARA HARI INI MENUGAL JAGUNG. …………………………………………………………………. guru-guru besar. HARI ESOK MEMETIK PERIA. Kanan Pentadbiran Yang Berusaha TN. HARI INI KITA BERKAMPUNG. Majlis terlebih dahulu mengucapkan selamat datang kepada Yang Berbahagia TUAN HAJI IDRIS BIN HAJI RAMLI. YANG BERBAHAGIA ……………………………………………. Noh Pen. MERAIKAN MAJLIS PENUH CERIA. tuan-tuan dan puan-puan seterusnya para pelajar sekalian. Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

majlis mempersilakan Yang Dipertua PIBG SMK Wira Jaya. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Pengetua SMK Wira Jaya.ke majlis Hari Anugerah Cemerlang 2011. Che Mat Majlis dengan segala hormatnya. Zaim b. Semoga majlis sentiasa dirahmati.MOHD SALLEH BIN KHALIDIN . Masa CUE Bacaan Doa ANN 4 Bunga mawar cantik tersemat. Seterusnya. Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada al-fadhil Ustaz atas bacaan doa itu tadi.HASNI BIN HASSHIM untuk mengungkap bicara. Doa dibaca memohon rahmat. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Masa CUE ANN 6 Selepas ucapan YDP Majlis mengucapkan ribuan terima kasih atas ucapan yang penuh PIBG bermakna itu tadi. Yang Berbahagia En. Dipetik gadis di tepi titi. marilah kita sama-sama mengaminkan doa yang akan dibaca oleh Ustaz Mohd. Yang Berusaha EN. Mempersilakan. Dengan segala hormatnya dipersilakan. 3 . Masa CUE Selepas bacaan doa ANN 5 Amin ya Rabbil alamin. Bagi menambah keberkatan majlis pada petang ini. PARA HADIRIN YANG DIHORMATI ADAT BERBAHASA MENYAMPAIKAN PESAN ADAT UPACARA MENYAMPAIKAN UCAPAN Bagi meneruskan acara. Majlis juga turut merakamkan sekalung terima kasih atas keprihatinan dan kesudian para ibu bapa dan penjaga untuk samasama menjayakan majlis ini. untuk menyampaikan ucapan.

Dibawa gadis ke tengah laman. Majlis merakamkan jutaan terima kasih kepada Yang berbahagia atas ucapan dan kesudian untuk merasmikan majlis anugerah cemerlang itu tadi. Takkan hilang jasamu tuan. DI SINI ADA PEMIMPIN YANG BERJIWA MULIA. Kini. merasmikan Majlis Anugerah Cemerlang 2011 SMK Wira Jaya. Masa CUE Setelah VIP duduk ANN 9 POHON JATI TEMPAT LELISI DI DAHANNYA BERSARANG TEMPUA KAMI SEMBAHKAN TAYANGAN INFORMASI SEBAGAI PERSEMBAHAN UNTUK SEMUA Hadirin hadirat yang dihormati.Masa CUE Selepas Pengetua ANN 7 ucapan Demikianlah tadi ucapan daripada Pengetua SMK Majlis mengucapkan terima kasih atas ucapan tadi. Masa CUE Selesai perasmian ANN 8 ucapan Buah selasih di dalam puan. 4 . Jadi ingatan sepanjang zaman. DI SINI ADA PUTERA PUTERI YANG MENDAULATKAN BANGSA. Wira Jaya. DI SINI ADA PENGETUA YANG BERJASA. kelangsungan. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. bersama-samalah kita mendengar kata-kata perangsang dan pembuka minda daripada Yang berbahagia TN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI. DI SINI ADA IBU BAPA YANG PRIHATIN PENUH DI JIWA DI SINI ADA PENDIDIK YANG TIDAK PERNAH KENAL ERTI PUTUS ASA.

majlis dengan segala hormatrnya. Masa CUE ANN 10 Selesai Persembahan Untuk makluman semua.MOHD SALLEH BIN KHALIDIN naik ke pentas bagi menyempurnakan upacara penyampaian anugerah akademik mengikut tingkatan. (Anugerah akademik) 5. (Anugerah AKADEMIK) Hadirin sekalian. Majlis diteruskan dengan penyampaian anugerah akademik mengikut tingkatan PERALIHAN TEMPAT PERTAMA : SHIRLEY THE PUI MUIN TEMPAT KEDUA : TAN WEI LUM TEMPAT KETIGA : KHAN CONNIE 1 RANCANGAN KHAS TEMPAT PERTAMA : MOHD RADZMAN BIN MAT RADZI TEMPAT KEDUA : PRAVENA A/P THANAPAL TEMPAT KETIGA : NUR AFINI BINTI BDUL AZIZ 1 BESTARI TEMPAT PERTAMA : LAM PIN CHONG TEMPAT KEDUA : GOEY CHEA CHIN TEMPAT KETIGA : LAU YUE EN 1 UNGGUL TEMPAT PERTAMA : NUR FITRI NADHIRAH BINTI MAT KHAIRI TEMPAT KEDUA : LIEW CHUN HONG HARAPAN : NUR NABILAH BINTI NOH 5 . Anuar Bin Noh untuk mengiringi Yang Berbahagia EN. Persembahan ini mengimbas semula aktiviti-aktiviti sekolah yang telah berlangsung sepanjang awal tahun ini.Bagi menyerikan majlis pada petang ini. persembahan itu tadi hasil usaha Mutimedia PN____________________________________. marilah sama-sama kita menyaksikan persembahan multimedia . mempersilakan Yang Berusaha En. Pihak sekolah sentiasa memberikan penghargaan atas sumbangan murid-murid yang telah mengharumkan nama sekolah dalam bidang Akademik dan Ko-Kurikulum. Dengan itu.

. SETERUSNYA HARI ANUGERAH CEMERLANG DITERUSKAN DENGAN TINGKATAN 2.1 DEDIKASI HARAPAN 1 INSAF HARAPAN : AFZAL FARHAN BIN ROHIZAT : JIMEE A/K ALONG PELAJAR CEMERLANG TINGKATAN SATU IALAH MOHD RADZMAN BIN MAT RADZI ……………………………………………………………………. 4 KEMANUSIAAN 1 HARAPAN : SHARONJIT KAUR BTH A/P RAVINDER SINGH BATH 4 KEMANUSIAAN 2 HARAPAN :HAMIMAH BINTI ABDUL RAHIM 6 .KITA MULAKAN DENGAN 2 RANCANGAN KHAS TEMPAT PERTAMA : NORRABIAH HANUM BINTI MOHD ISA TEMPAT KEDUA : NURUL MARDHIAH BINTI MOHD IZHAM TEMPAT KETIGA : NUR ATIKAH BINTI AHMAD NORDIN 2 BESTARI TEMPAT PERTAMA : CHONG CHE JEA TEMPAT KEDUA : VISHANTIYNE A/P ATHMALINGAM TEMPAT KETIGA : LEW YUNG LIN 2 UNGGUL TEMPAT PERTAMA : AMYLIA LIEW HARAPAN : LIEW CHAI NEE HARAPAN : MARISKA A/L BAH NGAH 2 DEDIKASI HARAPAN 2 INSAF HARAPAN : CHEW CHEE SENG : LIM WU HONG PELAJAR CEMERLANG TINGKATAN DUA IALAH NORRABIAH HANUM BINTI MOHD ISA …………………………………………………………………… BAGI TINGKATAN : 4 SAINS TEMPAT PERTAMA : RAMAKRISHNAN A/L RAMACHANDRAN TEMPAT KEDUA : NUR FATIHAH BINTI ROSLAN TEMPAT KETIGA : YIP XING YI 4 TEKNOLOGI HARAPAN : FADHILAH FAZIRA BINTI ABDUL RAZAK VEJAYAKUMARAN.

majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha En Anuar Bin Noh untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berbahagia . MOHD SALLEH BIN KHALIDIN kokurikulum atas kesudian menyampaikan hadiah sebentar tadi.PELAJAR CEMERLANG KESELURUHAN TINGKATAN 4 IALAH RAMAKRISHNAN A/L RAMACHANDRAN PELAJAR CEMERLANG PENDIDIKAN KHAS IALAH: MUHAMMAD FAIQ BAZLI BIN MOHD AMINUDDIN MUHAMMAD FAIZ BIN ADLAN HURI CHOY JIA CHUN Masa CUE ANN 11 Selesai penyampaian Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih akademik & kepada Yang Berbahagia En. DENGAN 7 . MOHD SALLEH BIN KHALIDIN Hadirin hadirat yang dihormati. Majlis mempersilakan kumpulan PUISI DAN LAGU untuk menyampaikan puisi dan lagu yang bertajuk PERPADUAN SATU MALAYSIA DAN PESAN ABANG. Pihak sekolah sentiasa menghargai jasa dan sumbangan guru yang sentiasa berusaha meningkatkan peratus kelulusan anak-anak didiknya.UNTUK PENGETAHUAN HADIRIN DAN HADIRAT SEKALIAN KUMPULAN INI TELAH MENJADI WAKIL SEKOLAH UNTUK PERTANDINGAN PUISI DAN LAGU PERINGKAT ZON. UNTUK MAKLUMAN HADIRIN SEKALIAN. Masa CUE Selesai persembahan ANN 12 Untuk makluman semua persembahan itu tadi adalah di bawah bimbingan *Guru Praktikum. pihak sekolah memberi penganugerahan kepada GURU-GURU yang telah berjaya memperoleh pencapaian 100% dan juga yang telah menunjukkan peningkatan peratusan bagi PMR dan SPM 2010. Hadirin dan Hadirat yang dihormati. DI ATAS JETI MEMBUAT SAGU.DIPERSILAKAN. SAGU GUNI DI TEPI BENDANG. USAH DINANTI USAH DITUNGGU TIBALAH KINI SAAT BERDENDANG. buat julung-julung kalinya. Sebagai tanda penghargaan daripada pihak sekolah. En. Untuk itu.

MOHAMED NOR HASHIM BIN ISA UNTUK MATA PELAJARAN BAHASA INGGERIS 4-DIPERSILAN -PN. Bagi guru-guru yang telah meningkatkan peratusannya dalam mata pelajaran PMR 2010 ialah: Dipersilakan: 1 -PN ZAKIAH BINTI AHMAD UNTUK MATA PELAJARAN BAHASA MELAYU DIPERSILAKAN: 2-PN.MUHAMMAD ZAIM BIN CHE MAT JUGA UNTU MATA PELAJARAN PENDIDIKAN ISLAM Bagi peperiksaan SPM.dipersilakan PN.NORDIZA BINTI ASPAR 7 -PN ROSIDAH BINTI OMAR UNTUK MATA PELAJARAN PENDIDIKAN ISLAM DIPERSILAKAN 8-DIPERSILAKAN-PN HAJAH NORMAIZA BINTI ABDUL RAHIM JUGA UNTUK MATA PELAJARAN PENDIDIKAN ISLAM DAN AKHIR SEKALI 9-EN. CIK HASNI BINTI HUSSIN 2 KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU(EKONOMI RUMAH TANGGA)-DIPERSILAKAN PUAN NORAIDAH BINTI MOHD NOOR.HASNI BIN HASSHIM untuk menyampaikan anugerah ini .DIPERSILAKAN PN HAMIDIAH BINTI MURSAL UNTUK MATA PELAJARAN MATEMATIK DAN SAINS 6-DIPERSILAKAN PN. 7-DIPERSILAKAN ENCIK MORTAZA BIN ABDULLAH UNTUK MATA PELAJARAN SAINS 8.PENINGKATAN INI . Bagi peperiksaan PMR 2010. majlis dengan rasa penuh rendah diri. SMK WIRA JAYA TELAH MENDAPAT ANUGERAH LOMPATAN SAUJANA DARIPADA JABATAN PELAJARAN NEGERI PERAK.CHITRAH A/P SUBRAMANIAM UNTUK MATA PELAJARAN MATEMATIK. Panitia yang telah berjaya memperoleh kelulusan 100% ialah: Fizik . Panitia yang telah berjaya memperoleh kelulusan 100% ialah: 1 KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU(KEMAHIRAN TEKNIKAL).Dipersilakan EN. TUAN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI dengan diiringi oleh Yg Berusaha EN.DIPERSILAKAN PUAN HAFIZAH BINTI SAHID UNTUK MATA PELAJARAN SEJARAH 9BAGI MATA PELAJARAN GEOGRAFI PULA DIPERSILAKAN –PN.LIM CHER ENG JUGA UNTUK MATA PELAJARAN BAHASA INGGERS 5. JUNAIDAH BINTI KAMARUDDIN 8 . Tanpa melengah-lengahkan masa.Dipersilakan Pn FARIDAH BINTI HASSAN.NOR FAZLINA BINTI MOHD MUSANIP UNTUK MATA PELAJARAN BAHASA MELAYU DAN SEJARAH 3 .mempersilakan sekali lagi.

Biologi . CHITRAH A/P SUBRAMANIAM PENDIDIKAN SENI VISUAL-ENCIK JAMAL BIN DRIS Mata pelajaran yang telah menunjukkan peningkatan pencapaian ialah: BAHASA MELAYU .6A 2B 9 . FARIDAH BINTI HASSAN Sejarah – PUAN NORAINI BINTI ZAINOL Matematik . Pelajar yang berjaya memperoleh 8 A dalam peperiksaan PMR ialah: 1 AMRINA ROSHADA BINTI MOHD NOOR 2 NOOR AZWA LAILA BINTI AHMAD ADZMAN 3 PRAVENA A/P RAMACHANDRAN Pelajar yang berjaya memperoleh 7A 1B dalam peperiksaan PMR ialah: 1 AU MUN FOONG 2 MAH CHEE HANG Manakala FHILOMENA IRIEN LIEW – 6A 1B YEW LEONG KIT.PN HO YEE WAN .PN.MOHD NOR HASHIM BIN ISA PENDIDIKAN MORAL.PN. HIEW YEE THAI Tahniah diucapkan. ROSLAINI BINTI ZALI KIMIA – PN.EN.PN SITI NORHAIDZA ADURA BINTI ABU HAMIS Sains Pertanian . RAMAN Perdagangan .PUAN KALIAMMAH DEVI A/P V.PUAN RUSMAWATI BINTI JANARO DAN AKHIR SEKALI.Untuk itu majlis mempersilakan PN HAJAH NOR HAWA BT MOHD MOHYUDIN -TUAN HAJI SUFFIAN B HAJI AFFANDI BAHASA INGGERIS-EN. Masa CUE Selesai Panitia ANN 13 anugerah Majlis diteruskan dengan penyampaian anugerah kepada pelajar cemerlang bagi PMR tahun 2011. Bahasa Cina .PUAN HAJAH MARLINI BINTI DAUD Sains .

BAHASA CINA. pelajar terbaik PMR NUR HIDAYAH BINTI MAHIYUDDIN yang berjaya memperoleh pencapaian cemerlang iaitu 5A + .1B+ 1B.MATEMATIK. 1B.BAHASA MELAYU. pelajar terbaik dalam mata pelajaran BAHASA INGGERIS ialah ADAM MICHAEL Pelajar terbaik dalam mata pelajaran MATEMATIK MUHAMMAD FARIZ BIN DZAZALI ialah Pelajar terbaik dalam mata pelajaran SAINS ialah WONG CHIN HAO Pelajar terbaik dalam mata pelajaran PEND.2A.DAN PENDIDIKAN MORAL YEW CHEW YEE memperoleh 2A+ 3A 4A. 1A.SWAMI GWEKANANDAM memperoleh 1A.1D Beliau memperoleh pencapaian terbaik dalam mata pelajaran FIZIK Seterusnya. 1C AHMAD SYAHMI BIN AHMAD ZAINI memperoleh 3A+ 1A. dan MATEMATIK seterusnya PATRINA ANJALI A/P D. SENI VISUAL pula ialah MUHAMMAD ZULHAZIM BIN ZULKIFLI IN AHMAD NIZAR Dan Relajar terbaik dalam mata pelajaran LUKISAN KEJURUTERAAN ialah AHMAD WILDAN B IN AHMAD NIZAR Masa CUE ANN 16 10 .1B+ Beliau memperoleh pencapaian terbaik dalam mata pelajaran MATEMATIK TAMBAHAN.3A-.DAN KIMIA AHMAD SYAHMI BIN AHMAD ZAINI memperoleh 3A+ 1A.BIOLOGI.3A-. 2ABeliau juga memperoleh pencapaian terbaik dalam mata pelajaran PENDIDIKAN ISLAM.SEJARAH.6A 2B Beliau memperoleh pencapaian terbaik dalam mata pelajaran PRINSIP AKAUN.Masa CUE ANN 14 Selesai anugerah Seterusnya anugerah pelajar terbaik SPM tahun 2011 ialah. 1B. 1C TAM YIK QUAN memperoleh 4A.1C.

DILANTIK SEBAGAI KETUA MURID SMKWJ 2010 2. disampaikan pula anugerah khas kepimpinan anugerah mata pelajar: pelajaran terbaik Dipersilakan. TELAH MENDAPAT PANGKAT SEBAGAI KOPERAL 11 . Anugerah ini diberikan kepada beliau kerana beliau merupakan seorang pelajar yang berketrampilan dari segi kepimpinan. Antara pencapaian beliau ialah : 1. akademik. PENOLONG KETUA PLATUN KADEN REMAJA SEKOLAH 2010 3. kokurikulum dan sahsiah. disampaikan pula anugerah sukan 2011 diberikan kepada pelajar yang cemerlang dalam bidang sukan: ANUGERAH SUKAN 2011 YANG PERTAMA TELAH DIBERIKANKEPADA MARVIN W’ NG PHILIP. -TERPILIH MEWAKILI DAERAH KINTA UTARA UNTUK PERTANDINGAN BOLA BALING LELAKI BAWAH 18 TAHUN DAN MENDAPAT NAIB JOHAN ANUGERAH SUKAN 2011 YANG KEDUA DIANUGERAHKAN KEPADA NOORASYEIMAH BINTI MOHD RASHID:PENCAPAIAN BELIAU DALAM SUKAN IALAH: -TERPILIH MEWAKILI PERINGKAT NEGERI DALAM KEJOHANAN BOLA BALING MSSM DAN TELAH MENJADI JOHAN. -TERPILIH MEWAKILI PERINGKAT NEGERI DALAM KEJOHANAN BOLA JARING MSSPK DAN JUGA TELAH MENJADI JOHAN. 1 2 3 4 5 6 7 KETUA PENGAWAS SEKOLAH – NUR AZIYATUL AMEERA BINTI KUSAIRI PENOLONG KETUA PENGAWAS I – SYAZWAN BIN MUHAMMAD PENOLONG KETUA PENGAWAS II – YHANESH A/L ARASU PENGERUSI PENGAWAS PUSAT SUMBER – EZZAT FAHMI BIN MOHAMAD ZAHIR PENGERUSI PEMBIMBING RAKAN SEBAYA – NAZARUL AIZAD BIN RIDHUAN PENGERUSI KOPERASI SEKOLAH – NUR FATIHAH BINTI ROSLAN PENGERUSI MAJLIS KETUA TINGKATAN – MUHAMMAD FAIZ BIN MUSTAPHA Seterusnya .PENCAPAIAN BELIAU DALAM SUKAN IALAH: -JOHAN PERTANDINGAN BOLA TAMPAR LELAKI BAWAH 18 TAHUN PERINGKAT DAERAH. Anugerah Khas Tokoh Pelajar Sekolah dianugerahkan kepada Saudara MEOR SYAHREYZAN ADLI BIN AHMAD JAMILLULIL.Selesai anugerah Seterusnya .

Dipersilakan YANG BERBAHAGIA TN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI dengan diiringi oleh Yg Berusaha EN HASNI BIN HASSHIM untuk menyampaikan anugerah tokoh pelajar ini. MENJADI PENGHULU DI KURSUS PENGURUSAN KELAB DAN PERSATUAN SEKOLAH MENENGAH PERINGKAT NEGERI PERAK DI GRIK 5. kegigihan dan ketekunan pelajar ini. JOHAN PISIDRA SAINS SEKOLAH MENENGAH SEMPENA KARNIVAL KOKURIKULUM AKADEMIK PKG SRI AMPANG 6. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha EN HASNI BIN HASSHIM untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berbahagia TN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI. Insyaallah… Masa CUE ANN 18 Selesai anugerah khas Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada YANG BERBAHAGIA TN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI atas kesudian menyampaikan sijil dan anugerah sebentar tadi. boleh dijadikan contoh dan pemangkin semangat. JOHAN KEJOHANAN CATUR MSSPK PERINGKAT ZON . sering melakukan kerja amal dan seorang yang sangat aktif dalam pelbagai bidang. kepada semua murid di sekolah ini. Sebagai tanda penghargaan daripada pihak sekolah. Masa CUE ANN 17 Selesai anugerah khas Sekalung tahniah dan syabas kepada yang berjaya. Harapan kita Sekolah agar kejayaan . Masa CUE ANN 20 12 . 4. Beliau juga merupakan pelajar yang rajin membantu guru-guru dan rakan-rakan.KADET REMAJA SEKOLAH PERINGKAT DAERAH PADA TAHUN 2010.

Sesungguhnya yang baik itu datangnya daripada Allah dan yang buruk itu daripada kami sendiri. bolehlah bergerak ke kantin untuk menjamu selera. Manakala guru-guru. Dengan itu. ibu bapa serta penerima hadiah SPM dan PMR. DISEDIAKAN OLEH: PUAN NOR FAZLINA MOHD MUSANIP 13 . majlis dengan penuh rasa merendah diri memohon maaf atas segala kepincangan dan kesilapan semasa kami mengendalikan majlis pada hari ini. Majlis dengan rasa berbesar hati mempersilakan Yang Berbahagia TN HAJI MOHD IDRIS BIN HAJI RAMLI diiringi oleh Pengetua dan penolong-penolong kanan serta tetamu jemputan khas ke bilik Seri Budiman untuk jamuan ringan.Sebelum tirai dilabuhkan. Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh. berakhirlah sudah majlis kita pada hari ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful