Anda di halaman 1dari 2

PERBANDINGAN CATAN DARIPADA BUDAYA INDIA DAN BUDAYA CHINA

The Consecration Of Mahavira

Gambar Pemandangan

Perbezaan Antara Catan Catan India menceritakan mengenai perihal masyarakat sendiri. Catan India kebanyakannya flat dan mendatar. Tidak menggunakan banyak ton. Perkembangan lukisan mengikut empayar pemerintahan. Aliran lukisan seperti lukisan Mughal, dan Lukisan Pahari, lukisan Rajpur. Motif catan berdasarkan situasi sekeliling. Biasanya seperti burung, pokok,haiwan, dan potret pembesar, perihal kehidupan Catan China Corak catan lebih kepada gambar pemandangan seperti gunung ganang, batu-batuan dan salji. Elemen-elemen yang dilukis untuk mewakili alam semesta seperti gunung tinggi yang dipenuhi pokok-pokok , bukit-bukit dan air terjun, pokok-pokok kecil yang rimbun ,air sungai dan tasik. Catan China menggunakan berus sepenuhnya. Berus buluh dicelup kedalam dakwat cina yang cair untuk melukis. Penelitian dilakukan dalam catan .

masyarakat serta apa sahaja yang terlintas i fikiran. atan il kis atas kertas an iasanya menggunakan kedua dua elah kertas kerana kekurangan kertas. akna dan ekspresi sesuatu atan tidak dit nj lkan melalui ekspresi pada ajah subjek. api penceritaan adalah melalui pergerakan dan aksi subjek dalam catan. Penggunaan arna pada catan India biasanya ialah menggunakan arna yang menampilkan keghairahan seperti merah dan jingga.

Setiap maksud digambarkan dengan jelas melalui catan yang dilukis. atan juga berkaitan dengan cerita-cerita met s atau tentang dewa-dewa. erdapat makna atau sajak ditepi catan. enggunakan konsep yin dan yang dalam menghasilkan karya. atan hina mempunyai maksud yang tersirat atau falsafahnya yang tersendiri contohnya awan cerah melambangkan keharmonian, awan gelap menimbulkan suasana kemuraman.

P s m I i i

atan India biasanya lebih kepada keagamaan atan berunsurkan tradisional kaum. atan India tidak meniru alam secara realisme.

atan hina dihasilkan untuk tujuan keagamaan berdasarkan beberapa prinsip dan proses alam semesta. erdapat juga catan yang berunsurkan tradisional kaum. atan hina tidak meniru alam secara realisme.