Anda di halaman 1dari 11

SEJARAH SENI INDIA Sejarah seni india bermula dengan lukisan-lukisan pra-sejarah yang terpahat pada batu-batu yang

g dapat dilihat di beberapa gua-gua peninggalan masyarakat Hinddu. Perancangan maju kota Harappa dan Mohenjodaro

adalah contoh lain tentang pemikiran kreatif masyarakat India kuno. Patung kreatif pada masa itu dikenali sebagai gadis penari dari Mohenjodaro, menggambarkan betapa kreatifnya masyarakat waktu itu adalah.

KESENIAN INDIA Seni India-keseniaian india bermula dari Dinasti Maurya,tahun 132 s.m. Berasaskn kepada keagamaan dan permujaan. Bidang kesenian india pula terbahagi pada beberapa: Seni arca/lukisan Seni bina Cetakan

SENI ARCA Seni Arca merupakan kesenian tertua di india dan berkait rapat dengan patung-patung keagamaan. Diperbuat daripada Batu Marmar kerana ia lebih tahan dari tanah liat. Zaman kegemilangan seni arca india ini bermulanya pada zaman empayar Gupta kira-kira 320 hingga 550 masihi. Keamanan dan kemakmuran yang wujud di bawah kepimpinan raja-raja Gupta membolehkan pengajaran bidang kegiatan saintifik dan kesenian berlaku. Seni arca bermula dengan patung, maka banyak patung berbentuk manusia yang disimpan di kuil kuil untuk tujuan keagamaan. Ada juga yang membuat patung dengan menggunakan bahan bahan dari besi dan gangsa. Patung Lord Siva antara seni arca yang dihasilkan dalam Dinasti Pallavas yang dihasilkan dalam pergerakan yang istimewa

Usaha ini telah mendorong ramai tukang-tukang arca India menghasilkan pelbagai bentuk Lord Siva dan diperbuat dari pelbagai bahan seperti besi dan gangsa

Patung Lord Siva

Golden Temple of Dambulla, Sri Lanka Dibuat dari ukiran batu raksasa, semasa zaman prasejarah dan kemudian digunakan untuk upacara pra-Buddha, dibina pada abad 89SM oleh Raja Valagambahu.

Di langit-langit gua dan dindingnya dicat dengan gambar keagamaan mengikuti kontur batu, dan ada sekitar 150 patung Buddha, tokoh-tokoh sejarah Sri Lanka, dan beberapa patung dewa-dewa Hindu.

Sebuah patung Buddha dengan tinggi 14 meter diukir dari batu mendominasi gua pertama di pintu masuk Godel Temple ini

Lukisan Lukisan Gua Ajanta dianggap sebagai lukisan pertama dan terbaik di India dalam abad pertama Dalam abad kedua, lukisan chaddanta Jataka dianggap paling terkemuka Beberapa abad kemudian, tiada catatan yang jelas mengenai seni lukis di India sehinggalah pada abad ke lapan di mana terdapat lukisan pada kuil Khailasantha di Ellora . Motif utama yang digambarkan ialah mengenai kehidupan manusia, cerita yang menggambarkan tentang percintaan dan perburuan , menggambung antara imej manusia dengan tumbuhan. Lukisan dipersembahkan atas kertas dan daun-daun (Abad ke 12 - 16)

CONTOH LUKISAN GUA AJANTA

Lukisan chaddanta jataka

KUIL KHAILASANTHA DI ELLORA

Perkembangan seni lukis

Perkembangan senilukis di India berkembang dengan tertubuhnya sekolah seni lukis Gujerat, dan sekolah Budha di Timur India Apabila kedatangan Islam dan pengaruh seni Barat pada abad ke 16, terdapat ciri-ciri seni Byzantine dan seni Islam dalam seni lukis India.Juga terdapat persamaan ciri seni lukis India dengan ciri-ciri senilukis Pesia yang menggabungkan imej manusia dan corak-corak.

Seni Bina Gaya seni bina India berakar pada sejarah , budaya dan agamanya. Gaya seni bina India berkembang dengan masa dan mengasimilasikan banyak pengaruh yang datang disebabkan syarahan global India Kaedah gaya seni bina diamalkan di India adalah suatu sebab pemeriksaan dan implementasi tradisi bangunan dan interaksi budaya di luar.

Taj Mahal(seni bina India) Taj Mahal (Bahasa Hindi: )yang terletaknya di tebing Sungai Jumna,

berhampiran Agra, India, merupakan makam yang dibina oleh Maharaja Shah Jahan (1614-1666). Senibina Mughal yang menggabungkan senibina Parsi, Turki , India dan dan gaya senibina Islam. Perbinaan Taj Mahal ini memakan masa 22 tahun dan 20000 pekerja yang terdiri daripada tukang batu, tukang emas, dan pengukir yang termasyhur dari seluruh dunia.

KUIL VIRUPAKSHA(SENIBINA INDIA) Kuil Virupaksha adalah kuil yang terbesar dan paling lama dari ukiran di Pattakal. Ia terletak di Hampi. Kuil ini dan kuil Mallikarjuna dibangun oleh ratu-ratu Vikramaditya II untuk merayakan kemenangan dinasti Chalukya atas dinasti Pallava. Kuil Virupaksha memiliki patung-patung dan dilukis dengan adegan-adegan dari dua epos besar Ramayana dan Mahabharata.

KUIL VIRUPAKSHA(SENIBINA INDIA)

TOKOH-TOKOH SENI INDIA

Nama: Raja Ravi Varma Lahir : Umamba Thampuratti dan Neelakandan Bhattathiripad dalam istana Kilimanoor. Bakat semula jadi pelukis mula muncul pada usia yang sangat muda. Menyedari kebolehan semula jadi anak-anak mereka, ibu bapanya telah menghantar beliau untuk belajar di bawah naungan Ayilyam Thirunal Maharaja daripada Travancore, Apabila beliau berusia 14 tahun, beliau menerima pendidikan, pertama, dari istana pelukis Rama Swamy Naidu dan kemudian, dari Theodor Jenson, pelukis British.

Karya 'Raja Ravi Varma Puraskaram

Pelukis: Raja Ravi Varma (1848-1906) tajuk : Yasoda menghiasi Krishna penerangan: Yasoda menghiasi Krishna lokasi: Huzur Mahadi Palace, Thanjavur, dengan perhiasan-perhiasan. Tamilnadu.