Anda di halaman 1dari 3

PROSEDUR 10: MENYELENGGARA MESIN SEMBURAN KABUS Tarikh : 16/4/2012 Lokasi/Lokaliti : Klinik Kesihatan Ibu dan Anak Anggota

Terlibat : PKA En Hafiz bin Abdul Jalil Muhammad Khuzaifah bin Azli (Pelatih) Muhammad Fadhli bin Zin (Pelatih) Muhammad Khairul Azizi bin Ayob (Pelatih) Muhammad Firdaus bin Mohd Safee (Pelatih)

Objektif : Bagi memastikan tiada masalah kerosakan mesin semasa semburan dilakukan. Memastikan supaya mesin sentiasa berada dalam keadaan baik dan boleh digunakan. Untuk memelihara mesin fogging dari rosak.

Data Pentadbiran: Klinik Kesihatan Ibu dan Anak.

Peralatan dan Bahan : Mesin pengasapan. Toolbox Kain. Kompressor Angin. Peralatan

Kaedah/Tatacara : Keluarkan baki racun dari tngki mesin. Keluarkan baki pertrol dari mesin pengasapan. Periksa gasket dan ganti jika perlu. Buka dosage nozzle dan periksa laluan racun, gunakan compressor angin untuk mencuci laluan yang tersumbat. Periksa double hollow screw dan bersihkan dengan wayar halus. Buka skru injap kemasukkan udara pada ruang pencampur dan periksa diaphragm.Jika bersih letakkan kembali dengan kedudukan yang betul dan gantikan diaphgram yang baru bersama O-ring jika ada kerosakan. Bersihkan peralatan dengan kain dan compressor. Hidupkan mesin sekejap bagi memastikan penyelanggaraan Berjaya. Simpan mesin dan alatan lain di dalam stor. Rekod semua aktiviti dalam borang berkenaan.

Lampiran:

Anda mungkin juga menyukai