Anda di halaman 1dari 19

HLA TYPING

APAKAH HLA TYPING

HLA ialah Human Leukocyte Antigen (Penjenisan Keserasian Tisu). Ujian darah yang diambil daripada adikberadik kandung akan menentukan jenis tisu yang sesuai kepada pesakit sebelum prosedur bone marrow transplant dilakukan.

BAGAIMANA TISU DIJENISKAN

Melalui ujian darah yang dipanggil HLA TYPING. Dilakukan di Pusat Penyelidikan Perubatan (IMR) Kuala Lumpur. Pemilihan penderma yang bersesuaian biasanya adalah dari adik-beradik kandung pesakit. Hanya 1 dalam 4 peluang dari seorang adikberadik kandung pesakit yang mempunyai tisu yang sesuai. Peluang utk ahli keluarga yg lain(ibu bapa/anak) utk mendapatkan tisu yang serupa adalah sangat rendah 1;100.

HLA TYPING

HLA CLASS 1 Ujian darah yang diambil pada pesakit dan adik beradik kandung (penderma) buat kali pertama.

HLA CLASS 2 Ujian darah yang diambil kepada pesakit dan adik beradik kandung(penderma) yang ada keserasian sahaja.

APAKAH YANG PERLU DILAKUKAN SEKIRANYA DOKTOR MENGARAHKAN PENGAMBILAN

HLA

TANGGUNGJAWAB JURURAWAT

1. 2.

3.

SEBELUM Terangkan tujuan pengambilan HLA Tanya pesakit berapa orang penderma yang akan terlibat. Buat temujanji dgn menghubungi Pusat Penjenisan Tisu Kebangsaanwaktu pejabat sahaja. No telefon 03-26162581

4.

5.

6.

Jumlah penderma yang akan terlibat perlu dimaklumkan Beritahu pesakit dan waris tarikh dan masa temujanji supaya pesakit dan penderma dapat datang sehari lebih awal pada hari tersebut. Contohnya temujanji pada 16/09/12,darah akan diambil pada pukul 2 petang 15/09/12.

TANGGUNGJAWAB JURURAWAT
SEMASA Pastikan spesimen diambil dan dilabel oleh doktor yang sama. Darah mencukupi (6cc setiap seorang) Tiub yang betul(EDTA tube-2cc) Tiub dibalut kemas dan dilabel nama no.kad pengenalan penderma atau penerima Spesimen perlu disealed utk elakkan dari tumpah. Tiub mesti sentiasa dalam keadaan tegak sepanjang penghantaran

Borang diisi dengan lengkap berserta tandatangan dan cop pegawai perubatan dan dihantar ke alamat berikut:

PUSAT PENJENISAN TISU KEBANGSAAN,PUSAT ALERGI DAN IMMUNOLOGI,INSTITUT PENYELIDIKAN MAKMAL, 50880,KUALA LUMPUR.

TANGGUNGJAWAB JURURAWAT
SELEPAS 1. Beritahu penderma supaya menghantar spesimen tersebut ke GDEX/perkhidmatan penghantaran segera. 2. Spesimen perlu sampai sebelum 9.30pg pada keesokkan harinya di IMR KL 3. Resit penerimaan dari GDEX perlu disimpan oleh waris sebagai bukti penghantaran.

RUMUSAN

Spesimen mestilah diambil sehari sebelum temujanji yang telah ditetapkan. Darah PESAKIT dan PENDERMA diambil 6ml dan dimasukkan ke dlm 3tiub EDTA.(2ml setiap tiub). 10ml bagi kes aplastik anemia. Tiub mestilah dilabel dgn lengkap. Penutup tiub mesti ditutup dgn betul dan di sealed,utk elak darah dari tertumpah.

Letakkan tiub dalam keadaan TEGAK dan BERDIRI sepanjang penghantaran. Gunakan kotak untuk mengisikan tiub beserta borang yang telah diisi LENGKAP. Balut kotak dengan kemas dan tulis alamat penghantaran dgn jelas. Beritahu penderma supaya menghantar spesimen segera ke GDEX/PERKHIDMATAN PENGHANTARAN. SPESIMEN MESTI SAMPAI DIMAKMAL SELEWAT-LEWATNYA PADA JAM 9PG-11PG PADA TARIKH TEMUJANJI.

SEBARANG PERTANYAAN HUBUNGI EXT:5169

TERIMA KASIH