Anda di halaman 1dari 2

Si Luncai Dengan Labu-labunya

Si Luncai telah dijatuhkan hukuman oleh raja supaya dibuang ke tengah laut. Si Luncai dihukum kerana kesalahannya mempermain-mainkan raja serta pembesar-pembesar baginda oleh itu dia menerima hukuman itu dengan tenang. Pesuruh raja pun bersiaplah membawa Si Luncai ke dalam perahu untuk dibawa ke tengah laut kerana Si Luncai akan dibuang ke dalam laut itu nanti. Si Luncai telah dimasukkan ke dalam sebuah guni dan dipikul ke pangkalan. Apabila sekaliannya telah siap, maka perahu itu pun dikayuhlah ke tengah laut. Dari dalam guni itu Si Luncai dapat melihat beberapa biji labu air terdapat di dalam perahu. Setelah lama mereka berkayuh, maka Si Luncai berkata; kasihan benar aku melihat kamu semua terlalu teruk berkayuh. Mahukah kamu semua jika aku ajarkan lagu untuk menghilangkan penat kamu semua itu?

Salah seorang daripada mereka berkata; Diamlah kamu, sebentar lagi kamu akan dicampakkan ke dalam laut ini. Mendengar kata-kata yang sedemikian itu, maka Si Luncai pun menyanyilah. Si Luncai terjun dengan labu-labunya. Biarkan! Biarkan!

Mendengar Si Luncai menyanyi itu, pesuruh raja itu mula tertarik dan beberapa orang pekayuh mula menyanyi: Si Luncai terjun dengan labulabunya! Maka beberapa orang yang lain pun menjawablah: Biarkan! Biarkan! Akhirnya Si Biarkan! mereka Luncai menjadi dua kumpulan menyanyikan lagu itu.

terjun

dengan

labu-labunya! Biarkan!

Demikian lagu itu dinyanyikan berulang-ulang hingga lekalah mereka

semuanya. Melihatkan keadaan itu, maka Si Luncai pun keluar dari guni dan dia mengisikan beberapa biji labu ke dalam guni itu dan kemudian dia mengambil dua biji labu yang lain lalu terjun dar perahu itu. Si Luncai berenang ke tepian menggunakan pelampung labu air yang dua biji itu.

Apabila sampai ke tengah laut, pesuruh raja pun mencampakkan guni itu ke dalam laut. Pada mereka, matilah Si Luncai dan merka pun baliklah memberitahu raja akan hal itu. Tiada siapa yang tahu bahawa Si Luncai sebenarnya telah berenang sampai ke pantai.