Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan

latihanseparaperubatan. Kini berkhidmat sebagai penulis sepenuh masa di Infokerjaya Resources. Perkara yang anda perlu tahu sebelum membaca ebook ini: • Dilarang untuk mengeluarkan mana-mana bahagian ebook ini dengan apa cara sekalipun. Ebook ini hanya satu panduan asas. • Dilarang menjual ebook ini kepada mana-mana pihak. • Dilarang menjadikan ebook ini sebagai bonus produk anda. Mempunyai kelulusan dalam Sarjana Muda (Kepujian) Senilukis dan Senireka Grafik dan Media Digital. . Ebook ini dikarang untuk berkongsi pengetahuan mengenai panduan menghadapi peperiksaan dan temuduga yang dihadapi oleh calon-calon Latihan Separa Perubatan.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Penafian Ebook ini ditulis berdasarkan pengalaman dan pengetahuan penulis yang telah berkecimpung dalam bidang pendidikan.com Mengenai penulis Saya merupakan bekas tenaga pengajar di sebuah institusi pendidikan vokasional. • Dibenarkan untuk mempromosikan ebook ini kepada sesiapa sahaja melalui laman web ini : http://www. bukannya jaminan untuk anda berjaya dengan mudah di dalam peperiksaan dan temuduga Latihan Separa Perubatan.

Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Contoh Soalan dan Jawapan Seksyen A : Sahsiah Diri 1. C.latihanseparaperubatan. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 5. Bekerjasama dalam satu pasukan A. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 2. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 4. B. Belajar dari kesilapan diri sendiri A. Memberi hormat kepada orang berpangkat tinggi A. Membiarkan orang lain menjadi ketua A. B. Mencuba perkara baru setiap hari A. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 3. D. C. D. D. B. C. B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 3 . Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. B. D.

D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 9. C. B. Membaca akhbar harian A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 8. B. D. C.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 4 . C. B. Menjalankan eksperimen yang belum tentu berjaya A. Bekerjasama dengan syarikat baru dalam projek mega A. Gemarkan persaingan dalam kehidupan A. D. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 10. B. D. D. B. B. Melaksanakan kerja yang mencabar dan tidak terdaya dilakukan oleh orang lain A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. C. Mencapai impian dengan usaha sendiri A. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 11. C.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 6. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 7.latihanseparaperubatan.

D. Tidur dengan lama jika tiada tugasan A. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 14. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. D. Menyelesaikan kerja lebih awal dari jadual A.latihanseparaperubatan. Mencari alasan bagi kerja yang salah A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 17. C. D. C.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 5 . Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 15. B. Berkongsi idea dalam diskusi A. B. B.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 12. C. C. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 16. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 13. B. B. Perlukan bantuan untuk menyelesaikan tugas A. Membantu masyarakat A. C. B. D. D.

Belajar dengan orang berilmu A. D. Kerja yang sukar diselesaikan A. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 22.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 18. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 19. D. D. D. D. Berani mencuba idea baru walau pun gagal A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 20. Berkerja sendiri lebih mudah A. Bekerja dalam sistem yang teratur A. D. C. B.latihanseparaperubatan. B. C. B. B. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 23. C.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 6 . Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 21. Mematuhi arahan majikan walau pun tidak suka padanya A. B.

C. B. B. D. Melepaskan kerja yang bakal gagal kepada orang lain A. D. B. C. D. D. C. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 28.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 24. B. Menjalankan tugasan dengan pantas A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 7 . B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 25. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 26. C. D. D. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 29. Menjadi pegawai perubatan terlatih A. B.latihanseparaperubatan. Menjadi pegawai yang pantas bekerja A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 27. Teringat pengalaman pahit dan manis A. Berkhidmat dengan mengikut perubahan masa A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www.

B. C.latihanseparaperubatan. B. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 31. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 33. Pekerjaan pegawai perubatan A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. D. Sedia menghulurkan bantuan tanpa bayaran kepada mana-mana jabatan A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 34. Meminta nasihat daripada orang lain bila ada masalah A. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 32. B. C. Menjadi ahli komuniti dalam organisasi awam A. B. B. Meningkatkan kemahiran semasa bertugas A.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 30.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 8 . C. Member layanan kepada kanak-kanak seperti anak sendiri A. C. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 35. C. D. D. D.

C. Jujur untuk berbincang tentang kesilapan rakan sejawat A. C.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 36.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 9 . D. B. C. B. B. C. D. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 37. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 38. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 40. Berilmu pengetahuan dan menguasai kemahiran menjalankan tugas A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 41. Gemar bermasyarakat dalam aktiviti sosial A. D. D. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 39. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. D. B. D. B. Mengadakan kerjasama dengan masyarakat A.latihanseparaperubatan. Menggunakan pemikiran kreatif semasa menjalankan tugas A. C. Memberi nasihat kepada masyarakat supaya bertanggung jawab dengan sikap mereka A.

C. B. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. C.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 10 . Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 47. D. D.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 42. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 46. B.latihanseparaperubatan. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 45. Komunikasi bukan lisan digunapakai semasa berinteraksi dengan pekerja yang menghadapi masalah pendengaran A. Bersikap seakan-akan autokratik A. Beramah mesra dengan rakan sejawat A. Mendenda pekerja yang tidak fokus semasa menjalankan tugas A. B. B. C. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 43. Kerap memarahi pekerja yang tidak berdisiplin A. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 44. Ketua jabatan akan dirujuk apabila berlaku masalah disiplin A. B. D. C. D. C. D.

Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 48. B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 11 . D. D. C. C. C. Mendapatkan sokongan dan penghargaan A. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. Menjalankan tugas dengan keyakinan A. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 50. Peraturan kerja dipamerkan di tempat kerja A. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 49.latihanseparaperubatan.

Ya B. Saya berharap supaya dapat mengajar pelajar yang pintar sahaja. A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 12 . Hospital tidak bertanggungjawab dengan kesalahan yang dilakukan oleh doktor. Berbincang teknik rawatan dan pembedahan dengan rakan sejawat hanya akan membazirkan masa. Tidak www. Tidak 7. Ya B. Ya B. A. Tidak 6. Jika mengamalkan sikap merendah diri. A. Ya B. Ya B.latihanseparaperubatan. A. A.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Contoh Soalan dan Jawapan Seksyen B : Minat 1. Tidak 5. A. A. Tidak 4. Saya akan membalas dengan kritikan yang lebih tajam jika dikritik. Saya akan berusaha untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan pada bila-bila masa. Tidak 2. saya akan dipandang rendah. Ya B. Saya sentiasa mencari kesempatan untuk membina hubungan interpersonal yang akrab dengan rakan sejawat. Tidak 3. Ya B.

Tidak 13. A. Tidak 9. A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 13 . Saya rajin bekerja dengan harapan majikan akan memuji prestasi kerja saya. A. Ya B. Melakukan kesilapan bukan perkara yang memalukan. Ya B. Biarlah masa melupakan kesilapan yang telah terjadi. Saya sentiasa menepati masa sepanjang melaksanakan tugas. A.latihanseparaperubatan. Ya B. Tidak www. Tidak 11. Biasanya saya memimpin dan banyak memberi arahan daripada mengikuti kata apabila bekerja dengan rakan sejawat. Tidak 10. Ya B. A. Tidak 14. Ya B. Tidak 12. yang penting ialah kita perlu berusaha memperbaikinya. A.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 8. Ya B. Saya tidak suka orang menghalang saya daripada melaksanakan rancangan yang telah saya aturkan. A. Ya B. Saya sentiasa mengambil inisiatif untuk berucap bagi memberi pendapat dalam mesyuarat.

Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 15.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 14 . Tidak 18. A. Ya B. Saya menimbang langkah-langkah kejayaan mencapai objektifnya sebelum membuat sebarang tindakan. Saya akan berusaha mengundur diri jika prestasi saya ditegur. A. Tidak www. A. Kita harus membaca buku psikologi untuk belajar memimpin masyarakat. Ya B. A. A. Tidak 19. Tidak wajar menghabiskan tugas yang diberi lebih awal walaupun terdapat masa lapang. Ya B. Saya berminat dengan kerjaya dalam bidang separa perubatan kerana ia menjanjikan pendapatan yang lumayan. Tidak 17. Tidak 20. Ya B.latihanseparaperubatan. Ya B. Saya bersikap positif menghadapi dugaan sungguhpun ada banyak risiko dan cabaran dalam tugas semasa berkhidmat. Tidak 21. Tidak 16. Ya B. Ya B. Saya akan memberi teguran tanpa mengira kedudukan orang meskipun saya tidak gembira. A. A.

Sungguhpun imej jururawat kian merosot saya tetap ingin menjadi jururawat. Prestasi rakan sejawat yang lebih baik daripada saya membuatkan saya mula merasa curiga. Saya berasa amat yakin yang saya akan berjaya melaksanakan setiap tugas yang diagihkan. Saya akan berusaha bersungguh-sungguh supaya saya mencapai prestasi yang baik. A. A. Prestasi yang telah dinilai amat penting untuk dikaji semula. Saya berharap supaya dapat menjadi jururawat yang terlatih kerana saya minat dengan kerjaya jururawat. Tidak www. Ya B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 15 . Ya B. Tidak 28. Tidak 23. Ya B. Ya B. A. Tidak 25. Tidak 26. A. Ya B. Setuju B.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 22. Tidak 27. Ya B. A. A. Tidak setuju 24. A.latihanseparaperubatan. Saya akan bertukar kepada bidang kerjaya lain jika prestasi kerjaya saya menurun.

Saya tidak mahu orang lain memahami kehendak dan keperluan diri saya. A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 16 . A. A. Tidak www. Ya B. Tidak 32.latihanseparaperubatan. Imej doktor tidak boleh dipertingkatkan jika doctor tidak mempraktikkan tugasnya dengan penuh dedikasi. Saya tidak mudah berpuas hati melakukan sesuatu perkara jika nasib saya ditakdirkan tidak begitu baik. Saya tidak gemar bersendirian. A. Ya B. A. Ya B. Saya akan melipatgandakan usaha saya jika prestasi rakan sejawat mendahului prestasi saya. Saya berasa amat gembira jika ada orang yang prestasinya lebih rendah daripada saya. Tidak 35. Tidak 33. saya memilih untuk mengundur diri. Ya B. Tidak 30. Ya B. A. Ya B.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 29. Apabila rakan-rakan saya berbual-bual kosong sahaja. Tidak 31. Ya B. jadi saya bercampur dengan ramai orang. A. Tidak 34.

A. Tidak 42. Tidak 41. Masa depan saya lebih cerah jika saya dipilih mengikuti Kursus Perubatan. A. Tidak 39. A.latihanseparaperubatan. Saya jarang menyempurnakan kerja pada saat-saat akhir. Tidak 38. Ya B.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 36.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 17 . A. Mereka yang memiliki sijil kedoktoran sahaja layak menjadi guru saya. Ya B. Ya B. Tidak boleh bergurau senda sedikit pun semasa merawat pesakit dalam wad. Tidak www. Perkara yang penting sentiasa saya lupakan. Tidak 37. A. A. Ya B. Tidak 40. Ya B. Ya B. A. Ibu bapa pelajar harus dihormati meskipun yang buta huruf. Saya melihat peperiksaan sebagai penilaian yang mencari kelemahan calon sahaja. Ya B.

Apabila saya telah membuat keputusan. A. Tidak www. A. saya juga tidak akan membantunya jika diperlukan. Tidak 45. Memberi perkhidmatan tertentu kerana hanya mengharapkan balasan yang diinginkan. Ya B. Tidak 44. Ya B. Ya B. Ya B. saya akan tetap menolak idea yang berlawanan. A. A.latihanseparaperubatan. A. Ya B. Tidak 47. Saya berpendapat kita patut menentukan matlamat hidup sebelum mula bekerja.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 43. A. Tidak 46. Tidak 48. Perkara yang ditegah harus dielakkan daripada berlaku.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 18 . Jika rakan sejawat saya enggan membantu menyiapkan sesuatu tugas. A. Ya B. Tidak 49. Ya B. Jika ada idea yang bertentangan. saya masih berharap untuk mendengar nasihat dari orang lain. Setiap hari saya sering berdoa supaya dapat berkhidmat dengan penuh kegembiraan.

Tidak www.latihanseparaperubatan. Selepas mengambil sesuatu tindakan. saya jarang memikirkan akibatnya.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 50. A. Ya B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 19 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful