Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan

com Mengenai penulis Saya merupakan bekas tenaga pengajar di sebuah institusi pendidikan vokasional. . Mempunyai kelulusan dalam Sarjana Muda (Kepujian) Senilukis dan Senireka Grafik dan Media Digital.latihanseparaperubatan. Kini berkhidmat sebagai penulis sepenuh masa di Infokerjaya Resources. Ebook ini dikarang untuk berkongsi pengetahuan mengenai panduan menghadapi peperiksaan dan temuduga yang dihadapi oleh calon-calon Latihan Separa Perubatan.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Penafian Ebook ini ditulis berdasarkan pengalaman dan pengetahuan penulis yang telah berkecimpung dalam bidang pendidikan. • Dibenarkan untuk mempromosikan ebook ini kepada sesiapa sahaja melalui laman web ini : http://www. • Dilarang menjadikan ebook ini sebagai bonus produk anda. • Dilarang menjual ebook ini kepada mana-mana pihak. Ebook ini hanya satu panduan asas. Perkara yang anda perlu tahu sebelum membaca ebook ini: • Dilarang untuk mengeluarkan mana-mana bahagian ebook ini dengan apa cara sekalipun. bukannya jaminan untuk anda berjaya dengan mudah di dalam peperiksaan dan temuduga Latihan Separa Perubatan.

D.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Contoh Soalan dan Jawapan Seksyen A : Sahsiah Diri 1. Membiarkan orang lain menjadi ketua A. B. C. Memberi hormat kepada orang berpangkat tinggi A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 4. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 5. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 2. B. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 3. B. Mencuba perkara baru setiap hari A. C. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. C. C. B.latihanseparaperubatan. D. Belajar dari kesilapan diri sendiri A. D. C.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 3 . Bekerjasama dalam satu pasukan A.

Menjalankan eksperimen yang belum tentu berjaya A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 10. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 11. D.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 4 . Bekerjasama dengan syarikat baru dalam projek mega A.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 6. C. B. B. D. D. C. D. Membaca akhbar harian A.latihanseparaperubatan. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 8. D. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 9. B. C. C. B. Mencapai impian dengan usaha sendiri A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 7. Gemarkan persaingan dalam kehidupan A. B. Melaksanakan kerja yang mencabar dan tidak terdaya dilakukan oleh orang lain A. D. B. C.

C.latihanseparaperubatan. D. Mencari alasan bagi kerja yang salah A. Berkongsi idea dalam diskusi A.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 12. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 17. Tidur dengan lama jika tiada tugasan A. B. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 16. Perlukan bantuan untuk menyelesaikan tugas A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 14. B. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 13. C. Menyelesaikan kerja lebih awal dari jadual A. D. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 15. B. B. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. D. D. D. C. Membantu masyarakat A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 5 . B. D.

Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. Belajar dengan orang berilmu A. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 21. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 22. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 23. Berani mencuba idea baru walau pun gagal A. C. B. C. B. B. D. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 20. D.latihanseparaperubatan. Berkerja sendiri lebih mudah A. D.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 6 . B. Mematuhi arahan majikan walau pun tidak suka padanya A.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 18. C. B. Kerja yang sukar diselesaikan A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 19. C. D. D. B. Bekerja dalam sistem yang teratur A.

B. B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 7 . Menjadi pegawai perubatan terlatih A. D. D. Menjadi pegawai yang pantas bekerja A. B.latihanseparaperubatan. Melepaskan kerja yang bakal gagal kepada orang lain A. Menjalankan tugasan dengan pantas A. C. D. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 25. B. D. C. D.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 24. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 29. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 27. B. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 28. C. C. Teringat pengalaman pahit dan manis A. Berkhidmat dengan mengikut perubahan masa A. C. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 26.

Menjadi ahli komuniti dalam organisasi awam A.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 30. B. C. Pekerjaan pegawai perubatan A. D. C. B. D. Member layanan kepada kanak-kanak seperti anak sendiri A. B. C. D. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 32. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 31. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 33.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 8 . Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 35.latihanseparaperubatan. D. D. B. Meningkatkan kemahiran semasa bertugas A. Sedia menghulurkan bantuan tanpa bayaran kepada mana-mana jabatan A. C. Meminta nasihat daripada orang lain bila ada masalah A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 34. C. D.

B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 9 . Jujur untuk berbincang tentang kesilapan rakan sejawat A. C. B. D. B. Gemar bermasyarakat dalam aktiviti sosial A. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 37. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 40. D.latihanseparaperubatan. Memberi nasihat kepada masyarakat supaya bertanggung jawab dengan sikap mereka A. C. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 41. B. D. Berilmu pengetahuan dan menguasai kemahiran menjalankan tugas A.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 36. C. C. B. Menggunakan pemikiran kreatif semasa menjalankan tugas A. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 39. Mengadakan kerjasama dengan masyarakat A. B. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 38.

B. Komunikasi bukan lisan digunapakai semasa berinteraksi dengan pekerja yang menghadapi masalah pendengaran A. D. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 46. B. D. Bersikap seakan-akan autokratik A.latihanseparaperubatan. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. B. B. C.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 10 . Kerap memarahi pekerja yang tidak berdisiplin A. Ketua jabatan akan dirujuk apabila berlaku masalah disiplin A. C. D. D. D. Beramah mesra dengan rakan sejawat A. C. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 44. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 47. C.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 42. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 45. B. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 43. Mendenda pekerja yang tidak fokus semasa menjalankan tugas A.

Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 50. C. D. C.latihanseparaperubatan. C. Mendapatkan sokongan dan penghargaan A. B. D. B. Peraturan kerja dipamerkan di tempat kerja A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 49. B. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 11 .Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 48. Menjalankan tugas dengan keyakinan A.

Saya akan berusaha untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan pada bila-bila masa. Tidak 4.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Contoh Soalan dan Jawapan Seksyen B : Minat 1. A. Ya B. Jika mengamalkan sikap merendah diri. Berbincang teknik rawatan dan pembedahan dengan rakan sejawat hanya akan membazirkan masa. Tidak 2. A. Ya B. Ya B. Saya akan membalas dengan kritikan yang lebih tajam jika dikritik. Hospital tidak bertanggungjawab dengan kesalahan yang dilakukan oleh doktor. saya akan dipandang rendah. A. Tidak 6. A. Ya B. Ya B. A. Saya sentiasa mencari kesempatan untuk membina hubungan interpersonal yang akrab dengan rakan sejawat.latihanseparaperubatan. Tidak 7. Saya berharap supaya dapat mengajar pelajar yang pintar sahaja. Ya B. Ya B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 12 . Tidak 3. A. Tidak 5. A. Tidak www.

Biarlah masa melupakan kesilapan yang telah terjadi. A. A. Tidak 12. Tidak 9. A. Ya B. Ya B. Tidak 11. Tidak www. A. yang penting ialah kita perlu berusaha memperbaikinya. Saya tidak suka orang menghalang saya daripada melaksanakan rancangan yang telah saya aturkan. Ya B. Ya B. A. Ya B. Tidak 13.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 8. Melakukan kesilapan bukan perkara yang memalukan. Biasanya saya memimpin dan banyak memberi arahan daripada mengikuti kata apabila bekerja dengan rakan sejawat. Tidak 14. Saya sentiasa menepati masa sepanjang melaksanakan tugas. A. Ya B. A.latihanseparaperubatan.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 13 . Saya rajin bekerja dengan harapan majikan akan memuji prestasi kerja saya. Saya sentiasa mengambil inisiatif untuk berucap bagi memberi pendapat dalam mesyuarat. Ya B. Tidak 10.

Ya B. Ya B. Tidak 19. Tidak wajar menghabiskan tugas yang diberi lebih awal walaupun terdapat masa lapang. A. Tidak 16. Saya bersikap positif menghadapi dugaan sungguhpun ada banyak risiko dan cabaran dalam tugas semasa berkhidmat. Saya akan berusaha mengundur diri jika prestasi saya ditegur.latihanseparaperubatan. Saya menimbang langkah-langkah kejayaan mencapai objektifnya sebelum membuat sebarang tindakan. Tidak 18. Ya B.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 15.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 14 . Saya akan memberi teguran tanpa mengira kedudukan orang meskipun saya tidak gembira. Ya B. Tidak 20. A. Kita harus membaca buku psikologi untuk belajar memimpin masyarakat. Ya B. Tidak www. A. A. A. A. Ya B. Saya berminat dengan kerjaya dalam bidang separa perubatan kerana ia menjanjikan pendapatan yang lumayan. Tidak 17. A. Tidak 21. Ya B.

Tidak setuju 24. Saya akan berusaha bersungguh-sungguh supaya saya mencapai prestasi yang baik. Tidak www. Tidak 25.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 15 . A. Ya B. Setuju B. Saya akan bertukar kepada bidang kerjaya lain jika prestasi kerjaya saya menurun. Ya B. Tidak 23. Ya B. Saya berasa amat yakin yang saya akan berjaya melaksanakan setiap tugas yang diagihkan. Prestasi yang telah dinilai amat penting untuk dikaji semula. Ya B. A. A. Prestasi rakan sejawat yang lebih baik daripada saya membuatkan saya mula merasa curiga. A. A. Ya B.latihanseparaperubatan. Ya B. A. Tidak 26. Tidak 27. Tidak 28. Saya berharap supaya dapat menjadi jururawat yang terlatih kerana saya minat dengan kerjaya jururawat. A.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 22. Sungguhpun imej jururawat kian merosot saya tetap ingin menjadi jururawat.

Saya akan melipatgandakan usaha saya jika prestasi rakan sejawat mendahului prestasi saya. A. A. Ya B.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 29. Tidak 32. A. Ya B. A. Ya B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 16 . Ya B. Tidak 33. Saya tidak gemar bersendirian. Saya berasa amat gembira jika ada orang yang prestasinya lebih rendah daripada saya. jadi saya bercampur dengan ramai orang. Ya B. Tidak 31. Tidak 35. A. Ya B. Saya tidak mahu orang lain memahami kehendak dan keperluan diri saya. A. Tidak 30. A. Tidak www. Ya B. Tidak 34. Imej doktor tidak boleh dipertingkatkan jika doctor tidak mempraktikkan tugasnya dengan penuh dedikasi.latihanseparaperubatan. Apabila rakan-rakan saya berbual-bual kosong sahaja. Saya tidak mudah berpuas hati melakukan sesuatu perkara jika nasib saya ditakdirkan tidak begitu baik. saya memilih untuk mengundur diri.

Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 36. Tidak 41. Ya B. A. A. Masa depan saya lebih cerah jika saya dipilih mengikuti Kursus Perubatan. Ya B. Perkara yang penting sentiasa saya lupakan. Tidak 40. Saya jarang menyempurnakan kerja pada saat-saat akhir. A. Ya B. A. Tidak 37. Ya B. Tidak 39. Ya B. A. Tidak www. A. Ya B. Mereka yang memiliki sijil kedoktoran sahaja layak menjadi guru saya. Tidak boleh bergurau senda sedikit pun semasa merawat pesakit dalam wad. Tidak 38. Saya melihat peperiksaan sebagai penilaian yang mencari kelemahan calon sahaja. A. Ibu bapa pelajar harus dihormati meskipun yang buta huruf.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 17 .latihanseparaperubatan. Ya B. Tidak 42.

A. Jika ada idea yang bertentangan. Saya berpendapat kita patut menentukan matlamat hidup sebelum mula bekerja. Tidak 49. A. Ya B. Tidak www. Ya B. A. Tidak 45.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 43. Setiap hari saya sering berdoa supaya dapat berkhidmat dengan penuh kegembiraan. Ya B. A. Jika rakan sejawat saya enggan membantu menyiapkan sesuatu tugas. saya masih berharap untuk mendengar nasihat dari orang lain. Tidak 48. Ya B. saya akan tetap menolak idea yang berlawanan.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 18 . Tidak 46. Memberi perkhidmatan tertentu kerana hanya mengharapkan balasan yang diinginkan. Apabila saya telah membuat keputusan. Ya B. Ya B. Perkara yang ditegah harus dielakkan daripada berlaku. Tidak 47. saya juga tidak akan membantunya jika diperlukan.latihanseparaperubatan. A. Tidak 44. Ya B. A. A.

saya jarang memikirkan akibatnya. Ya B. Tidak www.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 50.latihanseparaperubatan.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 19 . A. Selepas mengambil sesuatu tindakan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful