Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan

Kini berkhidmat sebagai penulis sepenuh masa di Infokerjaya Resources. Perkara yang anda perlu tahu sebelum membaca ebook ini: • Dilarang untuk mengeluarkan mana-mana bahagian ebook ini dengan apa cara sekalipun. • Dibenarkan untuk mempromosikan ebook ini kepada sesiapa sahaja melalui laman web ini : http://www. • Dilarang menjadikan ebook ini sebagai bonus produk anda. Ebook ini dikarang untuk berkongsi pengetahuan mengenai panduan menghadapi peperiksaan dan temuduga yang dihadapi oleh calon-calon Latihan Separa Perubatan.latihanseparaperubatan. Ebook ini hanya satu panduan asas.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Penafian Ebook ini ditulis berdasarkan pengalaman dan pengetahuan penulis yang telah berkecimpung dalam bidang pendidikan. Mempunyai kelulusan dalam Sarjana Muda (Kepujian) Senilukis dan Senireka Grafik dan Media Digital. bukannya jaminan untuk anda berjaya dengan mudah di dalam peperiksaan dan temuduga Latihan Separa Perubatan. . • Dilarang menjual ebook ini kepada mana-mana pihak.com Mengenai penulis Saya merupakan bekas tenaga pengajar di sebuah institusi pendidikan vokasional.

B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 2. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 4.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 3 . B. C. B.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Contoh Soalan dan Jawapan Seksyen A : Sahsiah Diri 1. Memberi hormat kepada orang berpangkat tinggi A. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. Mencuba perkara baru setiap hari A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 5. Membiarkan orang lain menjadi ketua A. D.latihanseparaperubatan. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 3. C. B. D. Belajar dari kesilapan diri sendiri A. B. D. D. C. Bekerjasama dalam satu pasukan A. C.

com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 4 . D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 8. Bekerjasama dengan syarikat baru dalam projek mega A. D. B. Melaksanakan kerja yang mencabar dan tidak terdaya dilakukan oleh orang lain A. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 9. C. D. C. Mencapai impian dengan usaha sendiri A. C. Menjalankan eksperimen yang belum tentu berjaya A. B. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 10.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 6. D.latihanseparaperubatan. C. B. D. D. C. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. C. Membaca akhbar harian A. Gemarkan persaingan dalam kehidupan A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 11. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 7.

D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. Berkongsi idea dalam diskusi A. B.latihanseparaperubatan. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 14. D. D. C. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 17. C. Tidur dengan lama jika tiada tugasan A. Membantu masyarakat A. Menyelesaikan kerja lebih awal dari jadual A. Mencari alasan bagi kerja yang salah A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 15. B. C. D. B. B. Perlukan bantuan untuk menyelesaikan tugas A. D. C.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 5 . C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 13. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 16. D.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 12. B.

D. B. Berani mencuba idea baru walau pun gagal A. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 20. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 23.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 18. C. Berkerja sendiri lebih mudah A. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. C. D. B. Belajar dengan orang berilmu A. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 22. D.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 6 . Bekerja dalam sistem yang teratur A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 21.latihanseparaperubatan. Kerja yang sukar diselesaikan A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 19. C. B. B. C. B. D. D. B. Mematuhi arahan majikan walau pun tidak suka padanya A.

D. D. B. C. C. B. D. Teringat pengalaman pahit dan manis A. C. Menjalankan tugasan dengan pantas A. D. Berkhidmat dengan mengikut perubahan masa A. D. B. Melepaskan kerja yang bakal gagal kepada orang lain A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 25. Menjadi pegawai perubatan terlatih A. C. Menjadi pegawai yang pantas bekerja A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 7 .latihanseparaperubatan.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 24. C. B. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 27. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 26. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 29. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 28. B. C.

Member layanan kepada kanak-kanak seperti anak sendiri A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. C. C.latihanseparaperubatan. B. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 32. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 31. D. D. Pekerjaan pegawai perubatan A. B. B. C. B. Menjadi ahli komuniti dalam organisasi awam A. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 33. C. Meningkatkan kemahiran semasa bertugas A. D. B. Sedia menghulurkan bantuan tanpa bayaran kepada mana-mana jabatan A. Meminta nasihat daripada orang lain bila ada masalah A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 8 . Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 34. B.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 30. D. D. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 35.

B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 39. Berilmu pengetahuan dan menguasai kemahiran menjalankan tugas A. Mengadakan kerjasama dengan masyarakat A. D. B. C. D. Gemar bermasyarakat dalam aktiviti sosial A. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 38. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 40. C.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 36. B. B. D. B. D. B. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www.latihanseparaperubatan. Memberi nasihat kepada masyarakat supaya bertanggung jawab dengan sikap mereka A. C. C.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 9 . Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 41. D. C. Jujur untuk berbincang tentang kesilapan rakan sejawat A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 37. Menggunakan pemikiran kreatif semasa menjalankan tugas A.

B. D. Mendenda pekerja yang tidak fokus semasa menjalankan tugas A. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 46. C.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 10 . Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 44. Komunikasi bukan lisan digunapakai semasa berinteraksi dengan pekerja yang menghadapi masalah pendengaran A. Beramah mesra dengan rakan sejawat A. B. Bersikap seakan-akan autokratik A. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 45. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 47. B.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 42. Ketua jabatan akan dirujuk apabila berlaku masalah disiplin A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 43. D.latihanseparaperubatan. C. D. C. C. C. D. B. D. Kerap memarahi pekerja yang tidak berdisiplin A. D.

C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. D. C. B.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 48.latihanseparaperubatan. C. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 49. Mendapatkan sokongan dan penghargaan A. Menjalankan tugas dengan keyakinan A. B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 11 . D. Peraturan kerja dipamerkan di tempat kerja A. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 50.

com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 12 . Tidak 3. Tidak 2. Jika mengamalkan sikap merendah diri. Saya sentiasa mencari kesempatan untuk membina hubungan interpersonal yang akrab dengan rakan sejawat. Berbincang teknik rawatan dan pembedahan dengan rakan sejawat hanya akan membazirkan masa.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Contoh Soalan dan Jawapan Seksyen B : Minat 1. Ya B. Saya akan berusaha untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan pada bila-bila masa. Ya B. Ya B. A. A. Saya akan membalas dengan kritikan yang lebih tajam jika dikritik. Ya B. Hospital tidak bertanggungjawab dengan kesalahan yang dilakukan oleh doktor. Tidak www. Ya B. Saya berharap supaya dapat mengajar pelajar yang pintar sahaja.latihanseparaperubatan. A. Ya B. Tidak 6. Tidak 5. Tidak 7. A. A. Tidak 4. Ya B. saya akan dipandang rendah. A. A.

yang penting ialah kita perlu berusaha memperbaikinya.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 8. Tidak 13. A. Saya sentiasa mengambil inisiatif untuk berucap bagi memberi pendapat dalam mesyuarat. Tidak 12. Melakukan kesilapan bukan perkara yang memalukan. Tidak 14. A. Ya B. A. Saya sentiasa menepati masa sepanjang melaksanakan tugas. Ya B. Tidak 10. A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 13 . Tidak 11. Biarlah masa melupakan kesilapan yang telah terjadi. Tidak 9. Tidak www. Ya B. Saya rajin bekerja dengan harapan majikan akan memuji prestasi kerja saya.latihanseparaperubatan. Ya B. Saya tidak suka orang menghalang saya daripada melaksanakan rancangan yang telah saya aturkan. Ya B. A. Ya B. Biasanya saya memimpin dan banyak memberi arahan daripada mengikuti kata apabila bekerja dengan rakan sejawat. A. Ya B. A.

Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 15. A. Kita harus membaca buku psikologi untuk belajar memimpin masyarakat. Ya B.latihanseparaperubatan. Ya B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 14 . Tidak 17. A. Tidak 21. Saya bersikap positif menghadapi dugaan sungguhpun ada banyak risiko dan cabaran dalam tugas semasa berkhidmat. Tidak wajar menghabiskan tugas yang diberi lebih awal walaupun terdapat masa lapang. Tidak 19. Ya B. Saya menimbang langkah-langkah kejayaan mencapai objektifnya sebelum membuat sebarang tindakan. Tidak www. Ya B. Tidak 18. Ya B. A. Tidak 20. A. A. Saya berminat dengan kerjaya dalam bidang separa perubatan kerana ia menjanjikan pendapatan yang lumayan. Tidak 16. A. Ya B. A. Ya B. Saya akan memberi teguran tanpa mengira kedudukan orang meskipun saya tidak gembira. Saya akan berusaha mengundur diri jika prestasi saya ditegur.

Ya B. Tidak 25. Setuju B. Prestasi yang telah dinilai amat penting untuk dikaji semula. Tidak setuju 24. Tidak 26.latihanseparaperubatan. Ya B. Tidak 27. Prestasi rakan sejawat yang lebih baik daripada saya membuatkan saya mula merasa curiga. Saya akan berusaha bersungguh-sungguh supaya saya mencapai prestasi yang baik. A. Tidak 28. Ya B. Ya B. A. A. Tidak www. Tidak 23. Saya berharap supaya dapat menjadi jururawat yang terlatih kerana saya minat dengan kerjaya jururawat. A. Saya berasa amat yakin yang saya akan berjaya melaksanakan setiap tugas yang diagihkan.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 15 . Ya B. Sungguhpun imej jururawat kian merosot saya tetap ingin menjadi jururawat.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 22. A. Saya akan bertukar kepada bidang kerjaya lain jika prestasi kerjaya saya menurun. Ya B. A. A.

Ya B. Tidak www. jadi saya bercampur dengan ramai orang. A. A. A. Ya B. Saya berasa amat gembira jika ada orang yang prestasinya lebih rendah daripada saya. Saya tidak mudah berpuas hati melakukan sesuatu perkara jika nasib saya ditakdirkan tidak begitu baik. Tidak 33. Ya B. Ya B. Imej doktor tidak boleh dipertingkatkan jika doctor tidak mempraktikkan tugasnya dengan penuh dedikasi. Ya B. Tidak 32. Tidak 35.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 16 . Tidak 31. A.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 29. saya memilih untuk mengundur diri. Tidak 30. A. A. Ya B. Tidak 34. Saya tidak gemar bersendirian.latihanseparaperubatan. Saya tidak mahu orang lain memahami kehendak dan keperluan diri saya. Saya akan melipatgandakan usaha saya jika prestasi rakan sejawat mendahului prestasi saya. Apabila rakan-rakan saya berbual-bual kosong sahaja. A. Ya B.

Ya B. Ya B. Tidak 42. A. Masa depan saya lebih cerah jika saya dipilih mengikuti Kursus Perubatan. A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 17 . Tidak boleh bergurau senda sedikit pun semasa merawat pesakit dalam wad.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 36. A. Ya B. Saya jarang menyempurnakan kerja pada saat-saat akhir. A. Mereka yang memiliki sijil kedoktoran sahaja layak menjadi guru saya. Ya B. A.latihanseparaperubatan. Saya melihat peperiksaan sebagai penilaian yang mencari kelemahan calon sahaja. A. A. Tidak 38. Tidak 39. Tidak 37. Tidak 40. Ya B. Ibu bapa pelajar harus dihormati meskipun yang buta huruf. Tidak 41. Perkara yang penting sentiasa saya lupakan. Ya B. Tidak www. Ya B.

Tidak 47. A. saya masih berharap untuk mendengar nasihat dari orang lain. Jika rakan sejawat saya enggan membantu menyiapkan sesuatu tugas. Apabila saya telah membuat keputusan. Perkara yang ditegah harus dielakkan daripada berlaku. Tidak 48. Memberi perkhidmatan tertentu kerana hanya mengharapkan balasan yang diinginkan. A. Ya B. Tidak 49. Tidak 46.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 43. Ya B. saya juga tidak akan membantunya jika diperlukan. Tidak www. Tidak 45. A.latihanseparaperubatan. Ya B. Setiap hari saya sering berdoa supaya dapat berkhidmat dengan penuh kegembiraan. A. Jika ada idea yang bertentangan. Ya B. Ya B. A. A. Saya berpendapat kita patut menentukan matlamat hidup sebelum mula bekerja. Ya B. A. Ya B. Tidak 44. saya akan tetap menolak idea yang berlawanan.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 18 .

com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 19 . saya jarang memikirkan akibatnya.latihanseparaperubatan. Ya B. A. Selepas mengambil sesuatu tindakan.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 50. Tidak www.