Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan

com Mengenai penulis Saya merupakan bekas tenaga pengajar di sebuah institusi pendidikan vokasional. Perkara yang anda perlu tahu sebelum membaca ebook ini: • Dilarang untuk mengeluarkan mana-mana bahagian ebook ini dengan apa cara sekalipun. Ebook ini hanya satu panduan asas. Kini berkhidmat sebagai penulis sepenuh masa di Infokerjaya Resources. Mempunyai kelulusan dalam Sarjana Muda (Kepujian) Senilukis dan Senireka Grafik dan Media Digital. bukannya jaminan untuk anda berjaya dengan mudah di dalam peperiksaan dan temuduga Latihan Separa Perubatan. • Dibenarkan untuk mempromosikan ebook ini kepada sesiapa sahaja melalui laman web ini : http://www. . • Dilarang menjual ebook ini kepada mana-mana pihak.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Penafian Ebook ini ditulis berdasarkan pengalaman dan pengetahuan penulis yang telah berkecimpung dalam bidang pendidikan.latihanseparaperubatan. Ebook ini dikarang untuk berkongsi pengetahuan mengenai panduan menghadapi peperiksaan dan temuduga yang dihadapi oleh calon-calon Latihan Separa Perubatan. • Dilarang menjadikan ebook ini sebagai bonus produk anda.

C. C. B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 3 . D. D. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 3. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 5. Mencuba perkara baru setiap hari A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 2. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 4. C. Belajar dari kesilapan diri sendiri A. Bekerjasama dalam satu pasukan A. B. D. B. Membiarkan orang lain menjadi ketua A. B.latihanseparaperubatan. C. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Contoh Soalan dan Jawapan Seksyen A : Sahsiah Diri 1. Memberi hormat kepada orang berpangkat tinggi A.

Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 6. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 10. B. Mencapai impian dengan usaha sendiri A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 11. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. B. D. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 9. D.latihanseparaperubatan. C. D. Gemarkan persaingan dalam kehidupan A. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 8. Membaca akhbar harian A. D.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 4 . C. B. B. Menjalankan eksperimen yang belum tentu berjaya A. Melaksanakan kerja yang mencabar dan tidak terdaya dilakukan oleh orang lain A. C. C. Bekerjasama dengan syarikat baru dalam projek mega A. D. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 7. C.

C. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 14. D.latihanseparaperubatan. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. C. D. Berkongsi idea dalam diskusi A. B. Tidur dengan lama jika tiada tugasan A. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 15. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 13. Membantu masyarakat A. D.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 12. D. B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 5 . Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 17. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 16. D. C. Perlukan bantuan untuk menyelesaikan tugas A. C. Mencari alasan bagi kerja yang salah A. Menyelesaikan kerja lebih awal dari jadual A. B. B.

com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 6 . B.latihanseparaperubatan. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 20. B. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. Belajar dengan orang berilmu A. D. B. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 23. Berani mencuba idea baru walau pun gagal A. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 22. Mematuhi arahan majikan walau pun tidak suka padanya A. C. B. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 21. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 19. D. D. B. Berkerja sendiri lebih mudah A.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 18. Bekerja dalam sistem yang teratur A. Kerja yang sukar diselesaikan A. C. B. C. D.

C. C. B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 7 . Teringat pengalaman pahit dan manis A. Menjadi pegawai yang pantas bekerja A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 25. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 29. B. B. B. C. Menjadi pegawai perubatan terlatih A. B.latihanseparaperubatan. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 26. C.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 24. B. Melepaskan kerja yang bakal gagal kepada orang lain A. Berkhidmat dengan mengikut perubahan masa A. C. D. D. Menjalankan tugasan dengan pantas A. D. D. D. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 28. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 27.

Menjadi ahli komuniti dalam organisasi awam A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 33. Member layanan kepada kanak-kanak seperti anak sendiri A. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 35. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 32. C.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 8 . D. C. B. Meningkatkan kemahiran semasa bertugas A. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 31. D. D.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 30. Meminta nasihat daripada orang lain bila ada masalah A. Pekerjaan pegawai perubatan A. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 34. Sedia menghulurkan bantuan tanpa bayaran kepada mana-mana jabatan A. B. D.latihanseparaperubatan. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. B. B. C. C. D. B.

C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 40. Gemar bermasyarakat dalam aktiviti sosial A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 37. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 39. C. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 41.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 36. Mengadakan kerjasama dengan masyarakat A. Menggunakan pemikiran kreatif semasa menjalankan tugas A. Berilmu pengetahuan dan menguasai kemahiran menjalankan tugas A. B. D. D. B. C. Memberi nasihat kepada masyarakat supaya bertanggung jawab dengan sikap mereka A. C. C. C.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 9 . Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. B. D. D. B. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 38. D.latihanseparaperubatan. D. Jujur untuk berbincang tentang kesilapan rakan sejawat A.

Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 42. D.latihanseparaperubatan. D. Ketua jabatan akan dirujuk apabila berlaku masalah disiplin A. D.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 10 . B. B. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 47. C. C. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. C. D. Komunikasi bukan lisan digunapakai semasa berinteraksi dengan pekerja yang menghadapi masalah pendengaran A. Beramah mesra dengan rakan sejawat A. Bersikap seakan-akan autokratik A. B. C. C. D. C. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 46. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 44. Kerap memarahi pekerja yang tidak berdisiplin A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 43. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 45. B. Mendenda pekerja yang tidak fokus semasa menjalankan tugas A.

Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 50. B. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 49.latihanseparaperubatan. B. C. Peraturan kerja dipamerkan di tempat kerja A. B. C. C.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 11 . Mendapatkan sokongan dan penghargaan A.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 48. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. D. Menjalankan tugas dengan keyakinan A.

Ya B. Saya akan berusaha untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan pada bila-bila masa. Jika mengamalkan sikap merendah diri. Saya akan membalas dengan kritikan yang lebih tajam jika dikritik. Saya sentiasa mencari kesempatan untuk membina hubungan interpersonal yang akrab dengan rakan sejawat.latihanseparaperubatan. Ya B. Saya berharap supaya dapat mengajar pelajar yang pintar sahaja. Tidak 7. Berbincang teknik rawatan dan pembedahan dengan rakan sejawat hanya akan membazirkan masa. A. Tidak 2. A. Ya B. Ya B. Tidak www. Tidak 6.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Contoh Soalan dan Jawapan Seksyen B : Minat 1. Tidak 3. saya akan dipandang rendah. Ya B. Ya B. A. A. Ya B. Tidak 4.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 12 . A. A. Hospital tidak bertanggungjawab dengan kesalahan yang dilakukan oleh doktor. Tidak 5. A.

Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 8. Ya B. A. Tidak 9. Tidak 12. A. Ya B. Tidak 14. yang penting ialah kita perlu berusaha memperbaikinya. Tidak www. Ya B. A. Melakukan kesilapan bukan perkara yang memalukan. Saya sentiasa menepati masa sepanjang melaksanakan tugas. A. Tidak 10.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 13 . Biasanya saya memimpin dan banyak memberi arahan daripada mengikuti kata apabila bekerja dengan rakan sejawat. A. Tidak 13. Saya sentiasa mengambil inisiatif untuk berucap bagi memberi pendapat dalam mesyuarat. Saya tidak suka orang menghalang saya daripada melaksanakan rancangan yang telah saya aturkan. A. Tidak 11. Ya B. Ya B. Biarlah masa melupakan kesilapan yang telah terjadi.latihanseparaperubatan. Saya rajin bekerja dengan harapan majikan akan memuji prestasi kerja saya. A. Ya B. Ya B.

Tidak 16. Saya menimbang langkah-langkah kejayaan mencapai objektifnya sebelum membuat sebarang tindakan. A. Ya B. Tidak 19. Tidak 21.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 15. A. A. A. Saya akan berusaha mengundur diri jika prestasi saya ditegur. Tidak 18. A. Ya B. Tidak wajar menghabiskan tugas yang diberi lebih awal walaupun terdapat masa lapang. Tidak 20.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 14 . Ya B. Ya B. Tidak 17. Ya B. A. Saya akan memberi teguran tanpa mengira kedudukan orang meskipun saya tidak gembira. A. Kita harus membaca buku psikologi untuk belajar memimpin masyarakat. Saya bersikap positif menghadapi dugaan sungguhpun ada banyak risiko dan cabaran dalam tugas semasa berkhidmat.latihanseparaperubatan. Saya berminat dengan kerjaya dalam bidang separa perubatan kerana ia menjanjikan pendapatan yang lumayan. Ya B. Ya B. Tidak www.

A. Prestasi yang telah dinilai amat penting untuk dikaji semula. Ya B.latihanseparaperubatan. Saya berharap supaya dapat menjadi jururawat yang terlatih kerana saya minat dengan kerjaya jururawat. A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 15 . Tidak setuju 24. Ya B. Sungguhpun imej jururawat kian merosot saya tetap ingin menjadi jururawat. Tidak 28. Saya berasa amat yakin yang saya akan berjaya melaksanakan setiap tugas yang diagihkan. Saya akan bertukar kepada bidang kerjaya lain jika prestasi kerjaya saya menurun. A. Tidak 25. Tidak 23. Saya akan berusaha bersungguh-sungguh supaya saya mencapai prestasi yang baik. Ya B. A. Setuju B. Prestasi rakan sejawat yang lebih baik daripada saya membuatkan saya mula merasa curiga. Tidak www. A. A. Ya B. A. Ya B. Tidak 27. Tidak 26.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 22. Ya B.

Tidak www. A. A. Saya akan melipatgandakan usaha saya jika prestasi rakan sejawat mendahului prestasi saya. Ya B.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 29. Tidak 31.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 16 . Ya B. Tidak 34. Ya B. Ya B. Saya berasa amat gembira jika ada orang yang prestasinya lebih rendah daripada saya. jadi saya bercampur dengan ramai orang. Saya tidak mudah berpuas hati melakukan sesuatu perkara jika nasib saya ditakdirkan tidak begitu baik. Tidak 33. Tidak 30. Imej doktor tidak boleh dipertingkatkan jika doctor tidak mempraktikkan tugasnya dengan penuh dedikasi. Apabila rakan-rakan saya berbual-bual kosong sahaja. saya memilih untuk mengundur diri. A. Saya tidak gemar bersendirian. Ya B. Ya B. A.latihanseparaperubatan. Tidak 32. A. A. Saya tidak mahu orang lain memahami kehendak dan keperluan diri saya. Tidak 35. Ya B. A.

Ya B. A. Tidak 42. Tidak www. Tidak 38. Masa depan saya lebih cerah jika saya dipilih mengikuti Kursus Perubatan. Tidak 39. A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 17 . Ya B. Mereka yang memiliki sijil kedoktoran sahaja layak menjadi guru saya. A.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 36. Tidak boleh bergurau senda sedikit pun semasa merawat pesakit dalam wad. Ya B. A. Ibu bapa pelajar harus dihormati meskipun yang buta huruf. Saya melihat peperiksaan sebagai penilaian yang mencari kelemahan calon sahaja. Saya jarang menyempurnakan kerja pada saat-saat akhir. A. A. A. Tidak 40. Ya B. Perkara yang penting sentiasa saya lupakan. Tidak 37. Tidak 41. Ya B. Ya B.latihanseparaperubatan. Ya B.

Ya B. Ya B. saya masih berharap untuk mendengar nasihat dari orang lain. Memberi perkhidmatan tertentu kerana hanya mengharapkan balasan yang diinginkan. Apabila saya telah membuat keputusan. Tidak 47. Ya B. Tidak 49. Tidak 44. A. A. Tidak 45. A. Ya B. Tidak 46. Ya B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 18 . Saya berpendapat kita patut menentukan matlamat hidup sebelum mula bekerja. A. Ya B.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 43. Perkara yang ditegah harus dielakkan daripada berlaku.latihanseparaperubatan. saya akan tetap menolak idea yang berlawanan. Ya B. saya juga tidak akan membantunya jika diperlukan. Jika ada idea yang bertentangan. A. A. Tidak 48. Jika rakan sejawat saya enggan membantu menyiapkan sesuatu tugas. A. Setiap hari saya sering berdoa supaya dapat berkhidmat dengan penuh kegembiraan. Tidak www.

latihanseparaperubatan. Tidak www. Ya B.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 50. A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 19 . saya jarang memikirkan akibatnya. Selepas mengambil sesuatu tindakan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful