Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan

bukannya jaminan untuk anda berjaya dengan mudah di dalam peperiksaan dan temuduga Latihan Separa Perubatan. Ebook ini hanya satu panduan asas. .latihanseparaperubatan.com Mengenai penulis Saya merupakan bekas tenaga pengajar di sebuah institusi pendidikan vokasional. • Dibenarkan untuk mempromosikan ebook ini kepada sesiapa sahaja melalui laman web ini : http://www. Mempunyai kelulusan dalam Sarjana Muda (Kepujian) Senilukis dan Senireka Grafik dan Media Digital. Ebook ini dikarang untuk berkongsi pengetahuan mengenai panduan menghadapi peperiksaan dan temuduga yang dihadapi oleh calon-calon Latihan Separa Perubatan. Perkara yang anda perlu tahu sebelum membaca ebook ini: • Dilarang untuk mengeluarkan mana-mana bahagian ebook ini dengan apa cara sekalipun. • Dilarang menjadikan ebook ini sebagai bonus produk anda. • Dilarang menjual ebook ini kepada mana-mana pihak. Kini berkhidmat sebagai penulis sepenuh masa di Infokerjaya Resources.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Penafian Ebook ini ditulis berdasarkan pengalaman dan pengetahuan penulis yang telah berkecimpung dalam bidang pendidikan.

D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 3 . Belajar dari kesilapan diri sendiri A. D. D. C. Bekerjasama dalam satu pasukan A. C. B. B. D. B. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 5. C. Membiarkan orang lain menjadi ketua A. C. Memberi hormat kepada orang berpangkat tinggi A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 3. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 4. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 2. B. D. C.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Contoh Soalan dan Jawapan Seksyen A : Sahsiah Diri 1.latihanseparaperubatan. Mencuba perkara baru setiap hari A.

D.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 4 . B. C. B. Melaksanakan kerja yang mencabar dan tidak terdaya dilakukan oleh orang lain A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 10. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 9. C. B. D. Menjalankan eksperimen yang belum tentu berjaya A. Gemarkan persaingan dalam kehidupan A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 7. C. D. Membaca akhbar harian A. B. C. C. C.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 6. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. D. Bekerjasama dengan syarikat baru dalam projek mega A. B. B. D. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 11.latihanseparaperubatan. Mencapai impian dengan usaha sendiri A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 8.

C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 16.latihanseparaperubatan. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 14. Mencari alasan bagi kerja yang salah A. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 15. B. D. B. B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 5 . Berkongsi idea dalam diskusi A. C. C.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 12. D. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 17. D. C. Tidur dengan lama jika tiada tugasan A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 13. D. C. C. B. B. Menyelesaikan kerja lebih awal dari jadual A. Perlukan bantuan untuk menyelesaikan tugas A. Membantu masyarakat A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. D.

D. C. Berani mencuba idea baru walau pun gagal A. C. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www.latihanseparaperubatan. B. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 22. Berkerja sendiri lebih mudah A. D. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 20. B. B. Kerja yang sukar diselesaikan A.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 18. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 21. B. C. Mematuhi arahan majikan walau pun tidak suka padanya A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 23. B. Belajar dengan orang berilmu A. D. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 19.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 6 . D. C. Bekerja dalam sistem yang teratur A.

Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 24. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 26. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 28. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 29. Menjadi pegawai perubatan terlatih A. D. D. Menjalankan tugasan dengan pantas A.latihanseparaperubatan. D. C. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. B. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 27. B. Melepaskan kerja yang bakal gagal kepada orang lain A. C. D.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 7 . Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 25. B. Teringat pengalaman pahit dan manis A. C. Berkhidmat dengan mengikut perubahan masa A. C. B. Menjadi pegawai yang pantas bekerja A. D.

C. D. Meningkatkan kemahiran semasa bertugas A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 34. B. Sedia menghulurkan bantuan tanpa bayaran kepada mana-mana jabatan A. Pekerjaan pegawai perubatan A. C. Meminta nasihat daripada orang lain bila ada masalah A. B. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. D. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 35. D. B. C. Member layanan kepada kanak-kanak seperti anak sendiri A.latihanseparaperubatan.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 30. Menjadi ahli komuniti dalam organisasi awam A. C. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 32. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 31. B. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 33. B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 8 . C.

C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 40. B. B. D. Mengadakan kerjasama dengan masyarakat A. Menggunakan pemikiran kreatif semasa menjalankan tugas A. D. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www. Gemar bermasyarakat dalam aktiviti sosial A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 39. C. D. B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 9 . Memberi nasihat kepada masyarakat supaya bertanggung jawab dengan sikap mereka A. Jujur untuk berbincang tentang kesilapan rakan sejawat A. D. B. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 41. C.latihanseparaperubatan. Berilmu pengetahuan dan menguasai kemahiran menjalankan tugas A. D. B.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 36. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 37. D. C. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 38.

B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 44. D.latihanseparaperubatan. D. D. Beramah mesra dengan rakan sejawat A. C. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 46. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 42. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 43. Kerap memarahi pekerja yang tidak berdisiplin A. B. D. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 45. B. B. Mendenda pekerja yang tidak fokus semasa menjalankan tugas A. Ketua jabatan akan dirujuk apabila berlaku masalah disiplin A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 10 . C. C. Komunikasi bukan lisan digunapakai semasa berinteraksi dengan pekerja yang menghadapi masalah pendengaran A. C. B. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 47. C. C. D. D. Bersikap seakan-akan autokratik A.

C. C. D. C. Mendapatkan sokongan dan penghargaan A. B. D.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 48. B. D.latihanseparaperubatan. B. Menjalankan tugas dengan keyakinan A. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 49. Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju 50. Peraturan kerja dipamerkan di tempat kerja A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 11 . Amat setuju Setuju Tidak setuju Amat tidak setuju www.

com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 12 . Ya B. Jika mengamalkan sikap merendah diri. Tidak 2. Ya B. A. Tidak 7. A. Berbincang teknik rawatan dan pembedahan dengan rakan sejawat hanya akan membazirkan masa. saya akan dipandang rendah. Tidak 3. A. Hospital tidak bertanggungjawab dengan kesalahan yang dilakukan oleh doktor. Saya sentiasa mencari kesempatan untuk membina hubungan interpersonal yang akrab dengan rakan sejawat. Tidak 5. Tidak www.latihanseparaperubatan. Saya berharap supaya dapat mengajar pelajar yang pintar sahaja. Tidak 4. Ya B. A. Tidak 6. Ya B. Ya B. A. A. Ya B. Saya akan berusaha untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan pada bila-bila masa.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Contoh Soalan dan Jawapan Seksyen B : Minat 1. Ya B. A. Saya akan membalas dengan kritikan yang lebih tajam jika dikritik.

Tidak 14. Biasanya saya memimpin dan banyak memberi arahan daripada mengikuti kata apabila bekerja dengan rakan sejawat. Tidak 10. Saya tidak suka orang menghalang saya daripada melaksanakan rancangan yang telah saya aturkan. Ya B. Saya sentiasa menepati masa sepanjang melaksanakan tugas. A. A. Melakukan kesilapan bukan perkara yang memalukan. Ya B. A. Tidak 12. yang penting ialah kita perlu berusaha memperbaikinya.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 8. A.latihanseparaperubatan. A. Tidak 13. Ya B. Tidak 11. Ya B. Tidak 9. Ya B. Saya sentiasa mengambil inisiatif untuk berucap bagi memberi pendapat dalam mesyuarat. Tidak www. A. Ya B. Ya B. Biarlah masa melupakan kesilapan yang telah terjadi. A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 13 . Saya rajin bekerja dengan harapan majikan akan memuji prestasi kerja saya.

A. Tidak 18. A. Tidak www. A. Ya B. Tidak 21. Ya B. Tidak 17. Ya B. Saya bersikap positif menghadapi dugaan sungguhpun ada banyak risiko dan cabaran dalam tugas semasa berkhidmat. Ya B. A. Saya akan berusaha mengundur diri jika prestasi saya ditegur.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 15.latihanseparaperubatan. A. Tidak 19. Saya akan memberi teguran tanpa mengira kedudukan orang meskipun saya tidak gembira. A. Ya B. Tidak 16.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 14 . Kita harus membaca buku psikologi untuk belajar memimpin masyarakat. Saya berminat dengan kerjaya dalam bidang separa perubatan kerana ia menjanjikan pendapatan yang lumayan. Ya B. Saya menimbang langkah-langkah kejayaan mencapai objektifnya sebelum membuat sebarang tindakan. Tidak 20. A. Ya B. Tidak wajar menghabiskan tugas yang diberi lebih awal walaupun terdapat masa lapang.

Saya akan berusaha bersungguh-sungguh supaya saya mencapai prestasi yang baik. A. Ya B. Ya B. Saya berasa amat yakin yang saya akan berjaya melaksanakan setiap tugas yang diagihkan. A.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 22. Ya B. Tidak www. Tidak 26. Tidak 23. Saya berharap supaya dapat menjadi jururawat yang terlatih kerana saya minat dengan kerjaya jururawat. Ya B. A. A. Tidak 27. Saya akan bertukar kepada bidang kerjaya lain jika prestasi kerjaya saya menurun.latihanseparaperubatan. Ya B. A. Setuju B. Prestasi rakan sejawat yang lebih baik daripada saya membuatkan saya mula merasa curiga. Sungguhpun imej jururawat kian merosot saya tetap ingin menjadi jururawat. Tidak 25. Tidak 28. Tidak setuju 24. A. Ya B.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 15 . Prestasi yang telah dinilai amat penting untuk dikaji semula. A.

Ya B. jadi saya bercampur dengan ramai orang. Imej doktor tidak boleh dipertingkatkan jika doctor tidak mempraktikkan tugasnya dengan penuh dedikasi. Tidak 35. Tidak 31. Saya berasa amat gembira jika ada orang yang prestasinya lebih rendah daripada saya.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 29. A. Ya B. A. Ya B. A. Ya B. Tidak 34. Ya B. A. Saya tidak gemar bersendirian. Saya tidak mudah berpuas hati melakukan sesuatu perkara jika nasib saya ditakdirkan tidak begitu baik. Saya akan melipatgandakan usaha saya jika prestasi rakan sejawat mendahului prestasi saya. Tidak www. Apabila rakan-rakan saya berbual-bual kosong sahaja.latihanseparaperubatan. Tidak 32. A. saya memilih untuk mengundur diri. Saya tidak mahu orang lain memahami kehendak dan keperluan diri saya. A. Tidak 30.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 16 . Tidak 33. Ya B. A. Ya B.

Perkara yang penting sentiasa saya lupakan. Masa depan saya lebih cerah jika saya dipilih mengikuti Kursus Perubatan. Ya B. Saya melihat peperiksaan sebagai penilaian yang mencari kelemahan calon sahaja. Ya B. Tidak 40. Mereka yang memiliki sijil kedoktoran sahaja layak menjadi guru saya. Tidak 39. Ya B. Saya jarang menyempurnakan kerja pada saat-saat akhir. Ya B. A. A. Tidak 41. A. A. Ya B. Ya B. Tidak 37. Tidak boleh bergurau senda sedikit pun semasa merawat pesakit dalam wad. A. Tidak www. Ya B. A. Tidak 38.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 36. A.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 17 . Tidak 42.latihanseparaperubatan. Ibu bapa pelajar harus dihormati meskipun yang buta huruf.

Ya B. Ya B. Setiap hari saya sering berdoa supaya dapat berkhidmat dengan penuh kegembiraan. Apabila saya telah membuat keputusan.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 43. Memberi perkhidmatan tertentu kerana hanya mengharapkan balasan yang diinginkan. Jika ada idea yang bertentangan.latihanseparaperubatan. Jika rakan sejawat saya enggan membantu menyiapkan sesuatu tugas. Tidak 44. saya masih berharap untuk mendengar nasihat dari orang lain. A. A. saya juga tidak akan membantunya jika diperlukan. Ya B. A. A. Saya berpendapat kita patut menentukan matlamat hidup sebelum mula bekerja. Tidak 47. Tidak 46. Tidak 48. A. Tidak 49. Perkara yang ditegah harus dielakkan daripada berlaku. Ya B. Ya B. Tidak www. Ya B. Tidak 45. A. saya akan tetap menolak idea yang berlawanan.com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 18 . Ya B. A.

com | Hak cipta terpelihara © Ikhwan Fahmi | 2014 19 . Tidak www. Selepas mengambil sesuatu tindakan.latihanseparaperubatan. A. Ya B. saya jarang memikirkan akibatnya.Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 50.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful