P. 1
Teori Pembentukan Terumbu Karang

Teori Pembentukan Terumbu Karang

|Views: 1,004|Likes:
Dipublikasikan oleh beytriztha dyka

More info:

Published by: beytriztha dyka on Aug 09, 2010
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/18/2013

pdf

text

original

Sila perhatikan gambar rajah yang bakal dipaparkan ..

Terumbu Kerang .

TERUMBU PINGGIR TERUMBU PENGHALANG/SAWAR ATOL .

Janakuasa oleh ombak Sumber pendapatan Pelabuhan Cari gali petroleum .

. Iaitu«??? y Tidakkah pelajar tertanya-tanya bagaimana ketiga-tiga jenis terumbu kerang ini terbentuk ??? y Dan apakah pula kepentingan dan potensi yang ada pada laut dan lautan kepada kita sebagai manusia??? y Ayuh kita ketahuinya««««« .y Pelajar telah mengetahui tentang kewujudan 3 jenis terumbu kerang«.

y Teori Darwin (Teori Antaman Bumi) y Teori Daily (Teori Kawalan Glasier) y 7 kepentingan lautan .

Menurut Darwin. terumbu pinggir. sawar dan atol terbentuk melalui satu proses yang berterusan. Apabila terumbu kerang membesar dan menenggelamkan pulau maka ia disebut atol . Terumbu kerang menjadi besar menjadi terumbu penghalang. Terumbu Pinggir Terumbu Penghalang/Sawar Atol Terumbu kerang yang tumbuh di pinggir pulau membentuk terumbu pinggir.

Proses pembentukan berkaitan dengan teori ? Teori ini mengatakan bahawa pembentukan 3 jenis terumbu karang adalah proses yang ? Pada mulanya ? Terumbu bertumbuh menjadi besar lalu terbentuk ? Terumbu terus membesar dan ? .

3 3) Atol Sebelum zaman ais terumbu pinggir memang terdapat di sekeliling pulau (Gambar Rajah 1).1) Terumbu Pinggir 2) Terumbu Sawar Gambar rajah 1. Kesannya terumbu kerang terhakis oleh tindakan ombak apabila ombak surut (Gambar Rajah 2). Namun.(Gambar Rajah 3). suhu laut yang panas menggalakkan pertumbuhan terumbu kerang dan terumbu kerang tumbuh ikut aras air laut yang bertambah selepas zaman ais. . zaman ais suhu sejuk menghalang pertumbuhan terumbu kerang. Selepas zaman ais. 2.

Proses pembentukan berkaitan dengan teori ? Apa yang berlaku dengan Terumbu Karang« Sebelum zaman ais ? Semasa saman ais ? Dan selepas zaman ais ? .

kepah. Emeriah Arab Bersatu. udang .tiram.Kepentingan/potensi Sumber makanan Huraian Ikan. dan Sarawak. ketam protein manusia. . Sabah.000 orang tinggal di tepi pantai terlibat dengan aktiviti perikanan. Arab Saudi dan Kuwait. Pentas Sahul(utara Australia). ketam. Di negara kita kira-kira 100. Laut Jepun(Jepun) merupakan tumpuan penangkapan ikan. Proses Penyahgaraman (air laut ditawarkan dan sesuai untuk diminum). ialah sumber Punca Pendapatan Pentas Sunda (Asia Tenggara). Sumber air Sumber mineral Kegiatan perlombongan petroleum dan gas asli dijalankan di Pantai Terangganu.

Pelabuhan Pulau Pinang dan Pelabuhan Labuan. jentera berat. Pulau Sipadan contoh kawasan pelancongan. Boleh jalankan sukan air cth menyelam.Kepentingan/potensi Jalan pengangkutan huraian Pelabuhan Klang. Perhentian. . Contoh balak. Kawasan reakreasi Pulau kapas. Sukan perahu layar berpusat di Port Dickson. Banyak barang dieksport dan diimport melalui pelabuhan yang dihubungkan melalui laut. Langkawi.

Sumber Tenaga Alternatif Sungai La Rance Perancis (1966) ± Sebuah Jentera dibina di muara Sungai ini untuk janakuasa elektrik daripada kuasa pasang surut. Bayu Laut ±> bertiup siang±> ke darat.Kepentingan/potensi Penyerdahanaan Suhu Huraian Arus Panas Kuro Shio ± tingkatkan suhu musim sejuk di kawasan pantai timur Pulau Honshu di Jepun. Norway (1985) ± Menjana tenaga daripada Ombak. Bayu Darat ±> bertiup malam ±> ke laut. Menyembangi suhu di kawasan tepi pantai. elektrik .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->