Anda di halaman 1dari 7

LAPORAN PELAZIMAN FIZIKAL (QJU 3014

)
MOHD ISYAMUDDIN BIN JUMA¶AT D2010139366 KUMPULAN C

EN. NUZSEP ALMIGO BIN MUHAMMAD ALWI ZAINUDDIN

.

CATATAN TEKAN TUBI INDIVIDU SAYA PADA AWALNYA ADALAH SEBANYAK 50 KALI ULANGAN TURUN DAN NAIK.JARAK LOMPATAN SAYA ADALAH 2.LATIHAN PUSH-UP INI AMAT BAIK BAGI MENILAI KEKUATAN OTOT ABDOMEN.CATATAN UJIAN PRA KECERGASAN SAYA UNTUK AKTIVITI BANGKIT TUBI JUGA MEMBANGGAKAN.TEKNIK HAYUNAN.TEKAN TUBI CATATAN BERKENAAN LATIHAN TEKAN TUBI SAYA ADALAH BAIK.SEMAKIN LAMA SEMAKIN CEPAT DETIK RIMA ITU.TIDAK PERLU BERLARI. BLEEP TEST INI DILAKUKAN DENGAN RIMA ATAU RENTAK YANG DIPASANG MENGGUNAKAN CD. JARAK ANTARA KON (STESEN) ADALAH 20 METER.12 SAAT.JARAK ANTARA DUA STESEN ITU ADALAH 20 METER. ULANGAN YANG BERJAYA SAYA LAKUKAN ADALAH SEBANYAK 41 KALI ULANGAN. SEWAKTU UJIAN PRA KECERGASAN DILAKSANAKAN.CATATAN SAYA ADALAH SET 8 ULANGAN 5.CATATAN SAYA MENUNJUKKAN 10.ANJAKAN YANG BETUL MAMPU MENGHASILKAN JARAK LOMPATAN YANG JAUH.24 METER. UJIAN BLEEP UJIAN INI DILAKSANAKAN BAGI MENGETAHUI DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR INDIVIDU.UJIAN INI DILAKSANAKAN BAGI MENILAI TAHAP KEPANTASAN DAN KETANGKASAN INDIVIDU. . LOMPAT JAUH BERDIRI LOMPAT JAOUH BERDIRI DILAKSANAKAN SECARA STATIK. BANGKIT TUBI AKTIVITI INI MELIBATKAN BAHAGIAN ABDOMINAL. AGILITY T-TEST UJIAN INI MELIBATKAN KETANGKASAN DAN KEPANTASAN.

.

SEWAKTU UJIAN PASCA KECERGASAN DILAKSANAKAN.24 METER. LATIHAN SETIAP MINGGU TELAH MENINGKATKAN DAYA KEKUATAN OTOT KAKI SAYA. SAYA MAMPU MENGHASILKAN JARAK LOMPATAN YANG JAUH.75 SAAT.KEKUATAN OTOT ABDOMINAL SUDAH BERTAMBAH.TETAPI SAYA HANYA MAMPU MGEKALKAN JARAK LOMPATAN SAYA IAITU 2. .HAL INI DISEBABKAN KECEDERAAN PADA BAHAGIAN BAHU SAYA YANG MASIH BELUM PULIH SEPENUHNYA. LOMPAT JAUH BERDIRI DENGAN MENGGUNKAN KEMAHIRAN TEKNIK HAYUNAN.PENINGKATAN INI ADALAH DISEBABKAN LATIHAN DAN DAYA TAHAN YANG DIBINA SEPANJANG 14 MINGGU.CATATAN TEKAN TUBI INDIVIDU SAYA ADALAH SEBANYAK 30 KALI ULANGAN TURUN DAN NAIK. UJIAN BLEEP CATATAN SAYA ADALAH SET 10.TEKAN TUBI CATATAN BERKENAAN LATIHAN TEKAN TUBI SAYA MENUNJUKKAN PENURUNAN. BANGKIT TUBI CATATAN UJIAN PASCA KECERGASAN SAYA UNTUK AKTIVITI BANGKIT TUBI AMAT MEMBANGGAKAN.CATATAN SAYA MENUNJUKKAN 8.ANJAKAN YANG BETUL. ULANGAN YANG BERJAYA SAYA LAKUKAN ADALAH SEBANYAK 50 KALI ULANGAN. AGILITY T-TEST TAHAP KEPANTASAN DAN KETANGKASAN SAYA MENINGKAT.

75 saat 2.12 saat 2. matrik Berat Tinggi BMI Tahap kesihatan Mohd Isyamuddin bin Jumaat D2010139366 73kg 169cm 24 Baik Ujian pra kecergasan Tarikh : 21 Julai 2010 Ujian pasca kecergasan Tarikh : 25 Oktober 2010 Tekan tubi Bangkit tubi Agility t-test Lompat jauh berdiri Ujian bleep 50 40 10.24 10 .24 8 ulangan 5 30 50 8.Nama No.

Tetapi disebabkan sedikit kecederaan di bahagian dada dan lengan saya. Latihan yang kerap dan berterusan dapat membantu mengekalkan tahap kecergasan. . Oleh yang demikian. Setelah 14 minggu berlatih pelbagai ujian kecergasan. Daya tahan otot dan kardiovaskular saya amat baik. Perbandingan sebelum dan selepas ujian kecergasan ini amat ketara dan saya boleh rasai sendiri perubahan tersebut. prestasi serta catatan masa saya adalah kurang memberangsangkan. Oleh itu . hasil yang saya dapati adalah sungguh memberangsangkan. rutin harian yang sihat adalah bermula daripada sarapan yang berkhasiat. Tahap kecergasan Saya amat berpuas hati dengan fitness saya. Masalah disiplin Ketepatan waktu adalah masalah yang harus saya selesaikan segera.sarapan adalah penting. Berlainan pula dengan saya yang setiap kali kelas pagi ataupun latihan kecergasan. Itu mungkin akan menjejaskan persembahan saya sewaktu latihan kerana tenaga yang diperlukan tubuh tidak mampu menampung kadar latihan yang dilaksanakan.Faktor-faktor yang mempengaruhi : Masalah kesihatan Tahap kecergasan saya adalah baik. Hal ini kerana. saya lupa untuk mengambil sarapan. Hal ini kerana jadual latihan perlu dilakukan dengan kadar dan waktu yang betul. Masalah ini berlaku akibat masalah pengurusan masa serta kesan dari masalah-masalah lain seperti kelewatan bas. saya kurang berpuas hati dengan catatan saya pada ujian pasca kecergasan terutama bagi ujian tekan tubi. Pemakanan Faktor pemakanan juga diambil kira. Hal ini berikutan kecederaan ini baru sahaja saya alami ketika mewakili UPSI dalam kejohanan ragbi baru-baru ini. Masalah seperti ini jika tidak ditangani dengan segera mampu menjahanamkan impian saya untuk menjadi atlet yang berdisiplin.