Anda di halaman 1dari 11

1.

Untuk berkomunikasi: - berinteraksi dengan rakan-rakan di seluruh negara; berbincang tentang sesuatu isu semasa; - berkongsi pengalaman dan petua; - berkongsi idea dan pendapat.

2.

Mengeratkan tali silaturahim: mempertemukan sahabat atau saudara yang telah lama berpisah; - bertanya khabar; - nasihat-menasihati.

3.

Mendapatkan pelbagai maklumat: informasi terkini; mengikuti perkembangan aktiviti pemimpin; iklan tentang pelbagai barangan pengguna; pemimpin dapat menyelami masalah rakyat dan mendekati golongan masyarakat.

4.

Permainan maya: - dapat mengisi masa lapang dengan bermain permainan yang ditawarkan; - aktiviti tidak sihat di luar rumah dapat dibendung; - boleh bermain dengan rakan maya.

1.

Terdedah kepada risiko kecurian maklumat pengguna: kecurian maklumat peribadi oleh mereka yang tidak bertanggungjawab; - menjual maklumat peribadi.

2.

Membuang masa dan melalaikan: - jika pelajar asyik terperap di depan komputer menghadap facebook dan sebagainya, mereka tiada masa untuk belajar; - dalam kelas tidak dapat menumpu perhatian kerana mengantuk; lalai dalam menuntut ilmu atau beribadah.

3.

Menjejaskan fungsi dan peranan bahasa sebagai agen penting dalam menyatupadukan rakyat: - ayat dan perkataan yang digunakan terlalu ringkas dan merosakkan kemurnian bahasa, menjadi sukar difahami dan disalahtafsirkan maksudnya;

keghairahan menggunakan kependekan dan akronim jika dibiarkan akan menular dalam penulisan tugasan atau kerja sekolah pelajar; kesannya, kualiti penulisan dan kecekapan mengeja akan berkurangan; - pembangunan dari segi pendidikan akan terjejas.

4.

Mengundang gejala kurang sihat: seks dan pergaulan bebas; masalah pembuangan bayi; memerangkap gadis dengan jerat cinta ekspres; mengundang peningkatan kes perceraian.

5.

Wujud penyebaran berita berunsur fitnah: - boleh menggugat kestabilan politik, ekonomi dan sosial negara; - pembangunan negara akan terjejas.