P. 1
Perbandingan Hadis Riwayah & Hadis Dirayah

Perbandingan Hadis Riwayah & Hadis Dirayah

|Views: 205|Likes:
Dipublikasikan oleh Husna Afandi

More info:

Published by: Husna Afandi on Oct 14, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/25/2012

pdf

text

original

PERBANDINGAN ANTARA HADIS

RIWAYAH
DAN HADIS DIRAYAH

•Nurul
•Nurul

Syazwani Binti Nor Azmal
Husna Binti Mohamad Afandi Binti Mohd Ruslan

•Nurhanisah

Ilmu yang membincangkan kebenaran riwayat. syaratsyarat.DEFINISI RIWAYAH  DIRAYAH  Ilmu yang menyatakan berkaitan dengan penyambungan atau pemindahan sesuatu yang berhubung dengan Baginda Rasulullah saw sama ada ucapan. jenis-jenis. kedudukan perawi. perbuatan. . pengakuan atau sifat peribadi. kategori perawi dan perkara yang berkaitan dengannya.

PENGASAS Pengajian Hadith Riwayah (Dikembangkan Oleh Fuqaha) Pengajian Hadith Dirayah (Dikembangkan Oleh Muhaddithun) .

pengakuan  Pengajian Sanad (Rangkaian perawi sesebuah hadis) dan sifat-sifat Baginda . perbuatan.SKOP PERBAHASAN RIWAYAH  DIRAYAH  Mengenai diri dan peribadi Rasulullah saw Pengajian Matan (Lafaz Hadis) sudut keistimewaannya dalam perkataan.

124H).360H) Melakukan usaha ini dengan arahan khalifah Umar bin Abdul Aziz .  Muhammad al-Hasan bin ‘Abdur Ramahurmuzi (m.PENGASAS RIWAYAH  DIRAYAH  Imam Muhammad bin Syihab al-Zuhri Perintis secara rasmi ialah al-Qadi Abu (m.

MATLAMAT PENGAJIAN RIWAYAH   DIRAYAH  Menjamin ketepatan setiap hadis Memelihara hadis daripada penyelewengan dari sudut Mendedahkan peranan hadis dalam usaha membina ummah pemindahan yang berkait dengan Rasulullah   Penilaian yang dilakukan terhadap sesebuah hadis boleh dipertanggungjawabkan dan kukuh melalui metodologi periwayatan hadis Menyempurnakan tuntutan mencontohi Baginda dalam semua aspek .

HUKUM MEMPELAJARI ILMU HADIS RIWAYAH DAN DIRAYAH Fardhu ain terhadap individu yang mampu  Fardhu kifayah terhadap umat Islam  .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->