Anda di halaman 1dari 8

Kesan Penjajahan Portugis dan Belanda

Portugis

Belanda

Sosial - Kewujudan masyarakat serani akibat perkahwinan orang Portugis dengan penduduk tempatan.

- Pengenalan tulisan rumi kepada masyarakat Melayu. - Kewujudan perkataan yang berasal dari bahasa Portugis : almari, pasu, jendela, garfu dan tuala.

Politik Kejatuhan Kesultanan Melayu Melaka yang membawa kemunculan kerajaan Melayu-Riau. - Acheh dan Brunei sebagai pusat penyebaran Islam dan wujudnya kerajaan Johor dan Perak. - Kota AFamosa dibina oleh Portugis sebagai kubu pertahanan.

Ekonomi Kapal pedagang diwajibkan membayar cukai 6-10% - Pedagang perlu mendapat pas kebenaran untuk berdagang. - Diskriminasi terhadap pedagang Islam. - Monopoli barang dagangan utama. - Membeli dengan harga rendah, dijual dengan harga tinggi.

Sosial - Singapura menjadi pelabuhan bebas antarabangsa dan pelabuhan entreport yang penting di Gugusan Kepulauan Melayu.

Politik Menghancurkan kuasa Portugis di Melaka dengan matlamat untuk menarik pedagang ke Betawi. - Pembahagian Kepulauan Melayu kepada dua lingkungan pengaruh iaitu pengaruh Inggeris dan Belanda. - Empayar Johor berakhir apabila Singapura dan Tanah Besar Johor jatuh ke tangan British. - Kepulauan Melayu dipecahkan mengikut kehendak penjajah.

Ekonomi Menubuhkan Syarikat Hindia Timur Belanda pada tahun 1602. Bertujuan untuk menguasai perdagangan rempah di Kepulauan Melayu. - Memonopoli bijih timah di negeri-negeri Melayu.