Anda di halaman 1dari 9

BAHAGIAN A

Jawab semua soalan.


Baca dan bulatkan jawapan yang betul.

Contoh:

Saya memcuci rambut dengan ………………………….

A. sabun mandi
B. Syampu
C. ubat

1. Mei Lin berbangsa Cina, kamu patut menghantar


…………………. kepadanya.

A. kad Selamat Hari Raya


B. Kad Selamat Hari Deepavali
C. kad Selamat Tahun Baru Cina

2. Raju pergi ke kuil untuk bersembahyang. Apakah


agama yang dianuti oleh Raju?

A. Islam
B. Buddha
C. Hindu

3. Ali tidak makan secara berlebihan, walaupun makanan


itu sedap.

A. Dia tidak kuat makan.


B. Dia tidak suka makanan itu.
C. Dia mengutamakan kesihatan.
4. Suzie terjumpa sebuah dompet di kantin sekolah. Dia..

1
A. mengambil dan membelanjakan wangnya.
B. mengambil dan serahkannya kepada guru.
C. mengambil dan simpan dalam begnya.

5. Saya membasuh baju dengan ………………………

A. sabun
B. ubat gigi
C. syampu

6. Kemudahan awam seperti tandas, telefon awam, dan


paip bomba mestilah diawasi dengan ………………………

A. baik
B. merosakkan
C. tidak ambil tahu

7. Salmah selalu ……………………….. ajar adiknya yang


belum pandai membaca.

A. tidak
B. membiar
C. menunjuk

8. Apabila bercakap dengan ibu bapa kita mestilah…………

A. tidak bercakap.
B. meninggikan suara.
C. merendahkan suara.

9. Jika kamu bersalah, kamu akan ……………………………

A. meminta maaf.
B. mengulangi kesalahan itu.

2
C. Membiarkan sahaja kesalahan yang dilakukan.

10. Kita patut ……………………….. semasa lagu Negaraku


dinyanyikan.

A. berlari
B. berdiri tegak
C. berbual bersama kawan

Bahagian B
Arahan: Jawab semua soalan.

A. Susun cerita berdasarkan gambar di bawah

1. Semut menggigit kaki pemburu.

2. Burung mengugurkan daun.

3
3. a Pemburu hendak menembak burung.

4. Semut terjatuh ke dalam sungai.

5. Pemburu menjerit. Burung terkejut lalu


terbang.

6. Semut terselamat.

( 10 markah)

B. Tulis semula cerita di atas mengikut susunan yang betul.

Pemburu hendak menembak burung. ________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________
C. Nyatakan sama ada tindakan yang berikut ‘BETUL’ atau
‘SALAH’

1. Lim suka mengejek Ali yang miskin. SALA


H

2. Azman meminjamkan pembaris kepada chong.

4
3. Singh dan Raju bermain bola sepak di padang.

4. Hazizi mengajak Aiman ponteng sekolah.

5. Vickey membantu Lisa menyelesaikan kerja


sekolah.

6. Sandy suka berhutang dengan kawannya.

7. Kumar dan Koh pergi ke perpustakaan bersama.

8. David mengajak Chua pergi ke pusat hiburan.

9. Anita selalu membantu ibunya menjaga adik.

10.David suka melawan kata ayahnya.

11. Rashid membantu ibunya mengemas rumah.

( 20 markah)
D. Isi tempat- tempat kosong di bawah ini dengan perkataan
yang sesuai.

mengelap menyusun
membersihka menyapu menanam
n

1. Zubir membantu abangnya


mengelap cermin tingkap.

5
2. Kumar ………………. semula
buku-bukunya di dalam almari
selepas menggunakannya.

3. Hafiz sedang …………………


kolam ikan di belakang
rumahnya.

4. Nurin ……………………. bunga


di halaman rumah.

5. Kakak sedang ………………….sampah


di ruang tamu.

(10 markah)

E. Isikan tempat kosong dengan kata yang sesuai.

biru merah kuning Negaraku

empat putih kota


menyanyikan

1. Bendera Malaysia mempunyai empat warna.

2. Warna – warna pada bendera Malaysia ialah


……………..,

6
……………………, ………………………. dan
…………………

3. Lagu Kebangsaan Malaysia ialah


…………………………….

4. Kita mesti berdiri apabila …………………….lagu


Negaraku.

5. Kuala Lumpur ialah ibu …………..………………. Malaysia.

( 14 markah )

F. Padankan pernyataan di bawah dengan gambar yang


sesuai.

7
1. Guru besar a.
sedang berucap di
perhimpunan.

2. Kita mestilah b.
berdiri tegak ketika
menyanyikan lagu
Negaraku.

3. Kita mestilah c.
memakai lencana
sekolah.

4. Setiap pagi d
pengawas sekolah
akan menaikkan
bendera sekolah.

5. Kita mestilah e.
menghormati
pengawas sekolah
dan mematuhi
arahan mereka.
( 8 markah)

SKEMA JAWAPAN
PENDIDIKAN MORAL TAHUN 2

Bahagian A

8
1. C 6. A
2. C 7. C
3. C 8. C
4. B 9. A
5. A 10. B

Bahagian B

A. 1 – b C.1. SALAH 7. BETUL


2–e 2. BETUL 8. SALAH
3–a 3. BETUL 9. BETUL
4–d 4. SALAH 10. SALAH
5–c 5. BETUL 11. BETUL
6–f 6. SALAH

D. E.
1. mengelap 1. empat
2. menyusun 2. merah, biru, kuning, putih
3. membersih 3. Negaraku
4. menanam 4. menyanyikan
5. menyapu 5. kota

F.
1. .a
2. .b
3. .c
4. .d
5. .e