Anda di halaman 1dari 22

Abad ke-16, Belanda bergantung kepada perdagangan dgn negara Eropah yang lain kerana Belanda tidak berupaya

menghasilakn barang2 keperluan penduduknya. Barang yang diimport (gandum, rai, arang batu, barang keperluan perindustrian, etc) Perkembangan ini menyebabkan terjalinnya hubungan Belanda dengan negara eropah yang lain (England,

Hubungan Perdagangan BelandaEngland Banyak kapal dagang berulang alik dari pelabuhan Belanda ke England. Komoditi utama tekstil. Bekalan mentah bagi industri kain di Belanda diimport dari England. Kain-kain seterusnya diproses dan dicelup dengan pewarna sebelum

Hubungan perdagangan BelandaJerman Dijalankan menerusi laluan Sg. Rhine. Barang yang dibekalkan oleh Jerman: Bijirin, kayu balak dan wain. Tekstil yang dihasilkan di Normandy, Anjou dan Britanny bergantung

Hubungan Perdagangan BelandaPerancis Belanda mengendalikan sebahagian besar daripada Perdagangan luar Perancis. Belanda menyediakan pengangkutan laut antara pelabuhan-pelabuhan di Perancis.

Hubungan Perdagangan BelandaSepanyol. Berkembang pesat pada abad ke-17. Barangan komoditi- bijirin, kayu balak, ikan, buah-buahan dan wain. Perjanjian Marin (1650) memberi keistimewaan kepada kapal-kapal dagang Belanda menghantar barangbarang dagangan ke Sepanyol, Portugal dan Amerika.

Hubungan Perdagangan Belanda-Norway Belanda mengimport kayu balak dari Norway. Bekalan kayu balak dihantar kepada pedagang-pedagang di Amsterdam dan Zaandam menerusi pelabuhan Enkhuizen, Hoorn dan Harlingen. Norway membeli gandum pada Belanda.

Hubungan Perdagangan Belanda-Rantau Baltik. Hubungan perdagangan dengan negara2 yang terletak di Rantau Baltik menguntungkan Belanda. 55% kapal2 dagang Belanda berlabuh di pelabuhan Sweden dan Rusia pada awal abad ke-17. Pedagang2 Belanda mengimport bijirin yang dihasilkan di negara2 Baltik. Bijirin2 tersebut dijual di Selatan dan barat Eropah.

Hubungan Perdagangan Belanda-Eropah Utara dan Eropah Barat. Belanda memonopoli pengangkutan barang dagangan di bahagian utara dan barat eropah. Perkembangan ini menyebabkan ketegangan dan tercetus perang (1652 &1665) Konflik ini menyebabkan kedudukan ekonomi dan sistem perdagangan Belanda terjejas.

Hubungan Perdagangan BelandaMediterranian. Perdagangan Belanda di rantau Mediterranian tertumpu kepada pelabuhan2 yang terletak di Itali. (Naples, Sicily, Venice) Belanda menjalinkan hubungan dengan pelabuhan2 yang terletak dalam Empayar Turki Uthmaniyah. Hubungan perdangan terjalin antara Cornelis Haga dengan Kerajaan Turki Uthmaniyah. Perjanjian tersebut memberi kebebasan kepada Belanda untung berdagang di situ. Di samping itu pejabat konsulat

Belanda turut terlibat dalam perdagangan rempah dengan timur . Saudagar saudagar belanda memperoleh barang barang dagangan dari timur menerusi pedagang pedagang portugal . Menjual barang barang tersebut di pelabuhan eropah utara . Pedagang pedagang belanda mejadi orang tengah dan mengaut keuntungan yang besar . Belanda mula merosot disebabkan oleh politik yang berada di bawah

pemerintahan Raja Phillip ll dari sepanyol .

Pada 1576 , Sepanyol bertindak menyerang dan menguasai pelabuhan Antwep di Belanda . Ramai pedagang Belanda beralih ke pelabuhan Amsterdam Raja Phillip ll menutup pelabuhan Antwep sebab berlakunya pemberontakan di wilayah selatan Belanda. Saudagar Belanda terpaksa datang ke timur Memecahkan monopoli perdagangan rempah yang dikuasai oleh Portugal dan Sepanyol Keuntungan yg diperoleh daripada perdagangan digunakan untuk membiayai peperangan menentang sepanyol . Pelayaran pertama orang Belanda ke Timur diketuai oleh de Houtman pada tahun 1595 .

Kejayaan de Houtman mendorong penubuhan syarikat syarikat


Pedagang - pedagang Belanda membuat perjanjian dengan pemerintah tempatan untuk mendapatkan monopoli perdagangan rempah . belanda menjalinkan hubungan baik dengan pemerintah tempatan untuk menentang portugal . Belanda berjaya kalahkan Portugal . Pada tahun 1602 , Syarikat Hindia Timur Belanda ditubuhkan untuk mengawal monopoli perdagangan rempah di timur . Pada tahun 1621 , Belanda menubuhkan Syarikat Hindia Timur Barat Belanda untuk berdagang dengan pulau pulau Atlantik .

perdagangan .

Kekurangan Sumber Alam Kemunculan industri Pembuatan Kedudukan Strategik di Laluan Maritim Kemudahan Perbankan Insurans Maritim Mata Wang Sistem Ukuran dan Timbangan Kemunculan Syarikat Dagang

Belanda tidak mengeluarkan barang keperluan yg mencukupi utk penduduknya KECUALI produk hasil tenusu. Oleh itu, negara terpaksa mengimport barang luar utk penduduknya. Akhirnya aktiviti perdagangan antara Belanda dan negara-negara lain.

Atas punca kekurangan sumber alam munculnya industri yg menghasilkn produk daripada bahan diimport. Industri tertumpu penghasilan tekstil dan kertas. Barang sepert itu akan diimport semula ke negara-negara lain.

Kedudukan di tengah-tengah laluan perdagangan Kedudukan yg strategik Belanda menjadi sebagai pusat pengedaran barang dagangan. Tambahan pula, Belanda memiliki industri pembinaan kapal.

Wisselbank telah ditubuhkan bagi tujuan pertukaran mata wang di Amsterdam. Menyelaraskan peminjaman wang membantu dari segi kewangan dan mengenakan faedah yg rendah. Memberi peluang pada peniaga dan pedagang di Belanda.

Insurans ini diperkenalkan bagi menanggung risiko yg dihadapi pedagang semasa urusan penghantaran barang melalui jalan laut. Premium bagi insuran ini termasuk dlm harga belian barang dan berbeza dari semasa ke semasa.

Pelbagai mata wang yg digunakan di Belanda Seperti Pound Flemish, Ducatoon, Dollar Rix, Crusados dan Carolus . Ada juga mata wang dari Jerman dan Sepanyol digunakan secara meluas di Belanda. Kesimpulan nya mata wang tidak terdapat keseragaman.

Sistem timbangan dan ukuran yg diamalkan di Belanda juga tidak seragam. Pada abad ke-17 , setiap bandar di Belanda mempunyai sistem ukuran masing-masing.

Perkembangan perdagangan maritim menyebabkan muncul syarikat-syarikat dagang. Pada tahun 1594, sekumpulan pedagang dari Amsterdam telah menubuhkan persatuan yg dikenali sebagai Society of Distant Lands. Persatuan ini ditubuhkan utk biayai kos pembinaan kapal-kapal dagang.

Anda mungkin juga menyukai