Anda di halaman 1dari 2

TAJUK: GEMBIRA BELAJAR JAWI KELAS MASA TUNJANG UTAMA STANDARD PEMBELAJARAN : : : : Pra Sekolah Gemilang 30 Minit Kerohanian

sikap dan Nilai- Pendidikan Islam ( P1 5.2.4) Menyebut huruf-huruf Jawi yang bersambung dengan huruf vokal. Mengenal huruf Jawi. Fizikal dan Estetika, Bahasa Malaysia.

TUNJANG LAIN : YANG DISEPADUKAN OBJEKTIF :

Murid dapat mengeja dan menyebut bunyi huruf jawi yang bersambung dengan huruf vokal.

fi

fu

fa

pi

pu

pa

qu KONSEP UTAMA/ KEMAHIRAN ALATAN DAN BAHAN :

qi

qa

Mengeja dan menyebut suku kata terbuka.

Kad suku kata,komputer riba, penyepit kertas, papan tulis dan pen penanda (marker pen).

LANGKAH PENGAJARAN

1. Murid dibimbing membaca doa belajar. 2. Guru menayangkan lagu mari menyebut alif ba ta dan alif ba ta. 3. Guru menunjukkan huruf hijaiyah dan huruf vokal dan membunyikan sebutannya dengan diikuti oleh murid.

Huruf vokal

: alif, wau, ya

Huruf hijaiyah : fa, pa, qaf

Suku kata

: fa, fi, fu

: pa, pi, pu

: qa, qi, qu

4. Guru menunjukkan kad suku kata jawi. 5. Guru menyebut suku kata jawi dan diikuti oleh murid. 6. Murid menyebut suku kata secara berirama berulang kali. 7. Guru meminta murid menyebut suku kata dan perkataan yang ditunjukkan oleh guru.

wa ngi

sa tu

ta li

8. 2 orang murid dipilih untuk mengecam dan menunjukkan suku kata yang disebut oleh guru. 9. Guru meminta semua murid bertepuk tangan kepada murid yang berjaya mengecam suku kata yang disebut oleh guru. 10. Guru meminta semua murid menyebut suku kata yang dipamerkan oleh guru. 11. Semua murid diminta menonton lagu Alif Ba Ta sambil mengikut liriknya.