Anda di halaman 1dari 8

Ahli Kumpulan: Ann Lee Chong Ling Lim Jia Hui Lim Ken Tat

. pertuturan.Lewat perkembangan ialah apabila perubahan-perubahan ini tidak berlaku pada masa-masa yang telah diterima sebagai norma dan akan memberikan kesan kepada perkembangan bahasa. kemahiran sosial dan psikomotor kanak-kanak tersebut.

kognitif. . emosi dan sosial berbanding dengan norma yang sedia ada bagi satusatu tahap umur. Kelewatan signifikan seorang murid dari segi perkembangan fizikal. behavioral.

.  Mengajar cara pengurusan diri harian.  Memberi peluang kepada mereka berucap di depan kelas.  Menambah aktiviti melibatkan pergerakan otot kecil dan besar.  Menambah aktiviti perbincangan dalam kumpulan.Apa yang guru harus buat (murid tersebut)  Menggunakan ABM yang pelbagai & menarik.

 Sediakan aktiviti/lembaran kerja yang berbeza dan sesuai.Apa yang guru boleh buat (kepada rakan sekelas)  Jelaskan situasi ini kepada murid lain.  Sistem mentor/”buddy sistem”. .  Tidak membenarkan mereka ketawakan murid tersebut.

Apa yang guru sendiri boleh buat  Mempelajari penyakit ini.  Mencari jalan penyelesaian/cara membantu. .  Memberi kelas tambahan.  Ambil berat terhadap murid tersebut.  Bekerjasama dengan guru lain dan ibu bapa murid tersebut.

TERIMA KASIH .

8. 10. 11. 9.1. 4. 2. 6. 5. Menyediakan ABM yang banyak dan menarik Menyediakan aktiviti yang banyak Menempatkan pelajar tersebut duduk dekat dgn guru Sistem buddy Memperbanyakan aktiviti kumpulan Pemeringkatan isi Latihan diberi ikut kebolehan Rutin kelas diajarkan Peneguhan diberi Pelbagaikan kaedah pengajaran Strategi-pemusatan pelajar . 3. 7.