Anda di halaman 1dari 2

Modul Latih Tubi Tingkatan 3

ADAB MENERIMA DAN MELAYAN TETAMU


(i) Maksud tetamu :

Sesiapa sahaja yang datang berkunjung ke rumah kita sama ada ahli keluarga, jiran tetangga, dan sebagainya yang bertujuan baik sama ada dijemput atau tidak.
(ii) (iii ) Hukum melayan tetamu adalah wajib. Empat adab melayan tetamu yang ditetapkan oleh Islam: (i) (ii) (iii) (iv) (iv) Melayan dengan baik dan mesra. Menerima kedatangan tetamu dengan ikhlas dan berlapang dada. Menyediakan makanan dan minuman sekadar yang mampu. Menunjukkan muka yang manis dan ceria.

Batas-batas pergaulan yang mesti dijaga ketika bersama tetamu: i. ii. iii. iv. Memelihara dan menjaga suasana rumah . Memakai pakaian yang sopan dan menutup aurat. Menghindari perkara-perkara yang menjatuhkan maruah tetamu. Meminta izin sekiranya terpaksa meninggalkan tetamu.

(v)

Dua kelebihan melayan tetamu: i. ii. iii. iv. v. vi. Mendapat pahala dan ganjaran yang baik di akhirat. Disayangi Allah SWT dan masyarakat. Dimurahkan rezeki. Diberkati dan diredhai Allah SWT Dapat mengeratkan hubungan silaturrahim Menjadi contoh kepada orang bukan Islam.

(vi)

Empat kesan buruk jika tidak beradab dengan tetamu: i. ii. iii. iv. v. Tidak akan dihormati dan dipandang mulia oleh orang ramai. Sukar mendapat kawan. Hubungan silaturrahim akan terputus. Hidup tidak diberkati. Menimbulkan perpecahan dan pergaduhan dalam masyarakat.

(vii )

Empat adab yang patut diikuti sebagai tetamu : i. ii. iii. iv. v. Berkunjung pada waktu dan masa yang sesuai. Member salam sebelum masuk ke dalam rumah. Memakai pakaian yang menutup aurat. Menjamah makanan yang dihidangkan. Mengucap terima kasih dan member salam sebelum pulang.

Modul Latih Tubi Tingkatan 3