Anda di halaman 1dari 9

TUGASAN SEJARAH STPM PENGGAL 1 2012 TAJUK:NEGARA BANGSA (RAJA MUTLAK DAN RAJA BERPERLEMBAGAAN RUJUKAN ENGLAND DAN

FRANCIS) DISEDIAKAN OLEH: HELARY ENTIPAN ANAK SULAU 2.2.NEGARA BANGSA 1.Menjelang zaman pertengahan,Eropah sudah melalui penubuhan negara bangsa 2.Kemerosatan sistem feudalisme telah menbolehkan raja-raja mengumpul lebih banyak kekayaan dan mengukuhkan kedudukan mereka. 3.Negara bangsa ialah negara yang bebas daripada konsep dunia empayar.

2.2.1 Raja Mutlak Dan Raja Berperlembagaan 1.Penubuhan monarki kebangsaan di Eropah pada abad ke-15 telah merintis jalan kepada kemunculan pemerintahan mutlak di Perancis dan England pada abab ke 1617. 2.Rakyat Eropah mempercayai sistem pemerintahan raja mutlak yang dilantik oleh Tuahan. 3.Perlembagaan pula dalam bahasa Latin bermaksud Constiutio. 4.Raja berperlembagaan ialah raja yang memerintah berdasarkan undang-undang.

RAJA MUTLAK DAN BERPERLEMBAGAAN DI ENGLAND Pada abad ke-15,England berada di bawah pemerintahan beraja mutlak.Sistem ini diasaskan oleh Raja Henry VII pada tahun 1485. PEMERINTAHAN RAJA-RAJA ENGLAND PADA ZAMAN DINASTI TUDOR NAMA PEMERINTAH Raja Henry VII Raja Henry VIII Mary I TEMPOH PEMERINTAHAN

1845-1509 1509-1547 1553-1559

Ratu Elizabeth I

1559-1603

Pada era pemerintahan Dinasti Tudor(1485-1603),England memiliki sebuah kerajaan yang stabil. Parlimen England dianggotai oleh golongan kaya dan paling berpengaruh. Raja-raja Tudor yang memerintah England berjaya mengawal keduadua dewan dengan baik. Pada awal ke-17,masyarakat England mengalami proses perubahan yang pesat. Pada abad ke-17 kebanyakkan ahli House of Commons datangnya dari kedua-dua golongan ini. Pada abad ke-17,wujud pergeseran antara mazhab Kristian di England.Penghanut mazhad Protestan tidak berpuas hati dengan gereja anglican di England. Di kawasan luar bandar muncul golongan bourjois yang semakin kukuh kedudukan ekonominya. Pada masa ini muncul golongan gentry di luar bandar. Walaupun golongan gentry dan bourjois tidak boleh menjadi anggota House of Lords,namun mereka cuba untuk meningkatkan status sosial mereka dengan kekayaan yang ada. Golongan yang tidak berpuas hati ialah golongan puritan.lama ke lamaan kedudukkan golongan ini semakin kukuh. Setelah kemangkatan raja Elizabert 1 pada 1603,sepupu baginda yang bernama Raja James ditakbalkan sebagai Raja di England. Pemerintahan Raja James 1(1603-1625) dan puteranya Raja Charles1(1625-1649)tidak memahami tradisi politik di England. Kecenderungan Raja James telah mendapat tentangan daripada golongan gentry dan bourjois. Golongan puritan tidak mengiktiraf raja bishop yang dilantik oleh Raja James.

Krisis antara Raja James dengan parlimen semakin meruncingkan lagi apabila Raja James mengenakan cukai tanpa mendapat persetujuan parlimen. Pada1611,Raja James bertindak membubarkan undang-undang. Pada tahun 1928.rasa tidak puas hati terhadap penggunaan kuasa mutlak telah disuarakan rasmi Apabila parlimen mengemukakan Petition of Right kepada Raja Charles. Selepas parlimen dibubarkan Raja Charles lebih bebas memerintah dan memperkenalkan pelbagai jenis cukai.Tindakan Raja Charles sebagai ancaman kepada gentry dan bourjois. Raja Charles juga banyak menimbulkan masalah dalam bidang ke agamaan.baginda melantik Bishop Besar William Laud sebagai ketua gereja kebangsaan. Oleh hal sedemikian dianggar 20ribu orang berhijrah ke Amerika pada 1630-1640. Raja Charles memaksa orang Scotland memasuki gereja Anglican. Ahli perlimen juga menuntut supaya undang-undang yang tidak mendapat persetujuan dihapuskan dan memecat pegawai yang dirasuah Raja Charles menubuhkan parlimen.Pilihan raja baru dijalankan namun anggota parliemn terdahulu juga dipilih.Mereka meluluskan penyataan Grand Remonstrance,iaitu penyataan yang mengandungi pelbagai sungutan rakyat dan parlimen terhadap pemerintahn raja Charles. Pada 1642,satu rusuhan berlaku di Ireland dan beberapa orang British bermazhab Protestan dibunuh oleh penghanut Kotalik. Ahli parlimen mahukan tentera diletakkan di bawah kuasa parlimen. Perperangan tidak dapat dielakkan.Tentera Oliver Cromwell berjaya menewaskan tentera Raja Charles pada tahun 1645. Biarpun parlimen memenangi perperangan namun isi politik tidak dapat diselesaikan.

Raja Charles menubuhkan parlimen.Pilihan raja baru dijalankan namun anggota parliemn terdahulu juga dipilih.Mereka meluluskan penyataan Grand Remonstrance,iaitu penyataan yang mengandungi pelbagai sungutan rakyat dan parlimen terhadap pemerintahn raja Charles. Pada 1642,satu rusuhan berlaku di Ireland dan beberapa orang British bermazhab Protestan dibunuh oleh penghanut Kotalik. Ahli parlimen mahukan tentera diletakkan di bawah kuasa parlimen. Perperangan tidak dapat dielakkan.Tentera Oliver Cromwell berjaya menewaskan tentera Raja Charles pada tahun 1645. Biarpun parlimen memenangi perperangan namun isi politik tidak dapat diselesaikan. Raja Charles menubuhkan parlimen.Pilihan raja baru dijalankan namun anggota parliemn terdahulu juga dipilih.Mereka meluluskan penyataan Grand Remonstrance,iaitu penyataan yang mengandungi pelbagai sungutan rakyat dan parlimen terhadap pemerintahn raja Charles. Pada 1642,satu rusuhan berlaku di Ireland dan beberapa orang British bermazhab Protestan dibunuh oleh penghanut Kotalik. Ahli parlimen mahukan tentera diletakkan di bawah kuasa parlimen. Perperangan tidak dapat dielakkan.Tentera Oliver Cromwell berjaya menewaskan tentera Raja Charles pada tahun 1645. Biarpun parlimen memenangi perperangan namun isi politik tidak dapat diselesaikan. Ahli parlimen mahu mengekalkan sistem pemerintahan beraja tetapi raja sebagai raja berperlembagaan.golongan tentera mahu menghapuskan sistem pemerintahan beraja dan menggantikan dan menubuhkan republik. Ahli parlimen menghapuskan gereja Anglican dan menggantikan dengan gereja Presbyterian sebagai gereja kebangsaan.Tentera pual mahu menubuhkan toleransi agama. Oleh hal demikian,pada 1648 Raja Charles melancarkan peperangan sekali lagi.Raja Charles dapat ditumpaskan.

Parlimen mengambil keputusan menjatuhkan hukuman bunuh terhadap Raja Charles.Parlimen juga mengistiharkan England sebagai negara republik dan Oliver Cromwell sebagai ketua negara baharu. Pada awalnya,baginda menghadapi masalah semasa pemerintahan.Masalahnya ialah meningkatnya perjuangan leveller dan diggers. Golongan levellers yang dipimpin oleh John Lilburne mahukan setiap rakyat England diberi hak mengundi.Mereka juga memperjuangkan supaya diwujudkan perlembagaan bertulis dan mengukuhkan kedaulatan parlimen sebagai sebuah institusi tertinggi dalam pemerintahan di England. Perjuangan ini lebih membela golongan bawahan. Oliver Cromwell menganggap perjuangan ini mengancam golongan pemerintah. Kesukaran mendapat kerjasama,Oliver Cromwell mengambil tindakan membubar palimen pada 1653 dan membentuk kerajaan baru yang dikenali sebagai Protectorate.Beliau memegang jawatan sebagai Lord Protectorate. Meskipun Oliver Cromwell memerintah mengikut perlembagaan namun pemerintahan yang diamalkan bercorak kediktatoran tentera.Banyak kejayaan yang dicapai. Pada1658,beginda telah meninggal dunia dan digantikan oleh anaknya Richard Cromwell.

PEMULIHAN SISTEM MONARKI DI ENGLAND Pemulihan sistem monarki di england dilakukan berasaskan kompromi dan persefahaman antara raja dengan parlimen.Raja Charles 2 ditabalkan sebagai Raja England. Pada peringkat awal,Raja Charles 2 cuba melaksanakan dasar yang tidak mencetuskan perasaan tidak puas hati parlimen. Raja Charles 2 seterusnya telah membuat perisytiharan diraja yang dikenali sebagai Declaration of Indulgence(1672)yang bertujuan memansuhkan undang2 yang menyekat penganut Katolik melakukan amalan tradisi mazhab mereka. Pihak perlimen bertindak bal;as dengan meluluskan Test Act (1673) yang melarang orang Katolik daripada memegang jawatan dalam perkhidmatan awam.

Sebuah parti politik muncul di England,iaitu Whig .penubuhan ini bertujuan untuk menentang pemulihan sistem pemerintahan raja bermutlak. Pada tahun 1685,raja Charles 2 meninggal dunia.Adinda Raja James menaiki takhta. Tentangan terhadap Raja James 2 menjadi semakin terbuka apabila baginda menjalankan dasar agama yang lebih cenderung kepada mazhab Katolik. Pada peringkat awal,ahli parlimen tidak berhasrat menjatuhkan Raja James 2 kerana waris taktha kerajaan akan jatuh kepada puterinya.Mary 2. Raja James 2 disingkirkan daripada takhtanya,Mary 2 dan suaminya William Of Orange dijemput dari belanda dan kedua2 ditabalkan sebagai raja england. Pada tahun 1699,Bill Of Right telah digubal bagi menegaskan keutamaan kuasa parlimen dan haknya untuk mengutip cukai. Kesimpulannya,kemenangan parlimen dalam revolusi inggeris 1688 merupakan kemenangan demokrasi kelas berharta. SUSUN LAPIS MASYARAKAT PERANCIS - Pemerintahan Perancis terletak di tangan Raja,Majlis Diraja dan intendent.Kuasa raja mengatasi semua undang-undang. -Majlis Raja dianggotai oleh kerabat diraja. -Sejak abad ke-17,Raja-raja Perancis telah menubuhkan sistem intendent wilayah bagi menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan pentadbiran dan pungutan cukai. -Golongan intendent sengaja ditambah oleh raja-raja yang memerintah bertujuan mengurangkan kuasa politik golongan bangsawan. Golongan Paderi bertugas di gereja-gereja Katolik dan institusi dalam pentadbiran agama. Pelantikan Bishop disahkan oleh Paus di Vatican dengan mengangkat sumpah untuk mempertahankan agama kristian.Golongan ini dipanggil paderi atasan.

Paderi bawahan dipanggil paderi parisy yang bekerja menjalankan tugas pentadbiran harian di luar bandar. Golongan bangsawan mewakili dua peratus sahaja daripada rakyat Perancis.Golongan ini mendapat banyak keistimewaan. Mengikut Herbert L.Peacock,terdapat 3 jenis golongan bangsawan di Perancis iaitu bangsawan atas,bangsawan rendah dan bangsawan bergelar. Golongan bourjois merupakan kelas menengah yang terdiri daripada profesional,peguam,doktor,pedagang,guru dan sebagainya. Kehidupan golongan ini agak mewah semasa pemerintahan Raja Louis XIV(1774-1792). Mereka memiliki harta kekayaan dalam bidang pertanian,menjadi pemilik bank dan pengusaha perbadanan kerajaan. Semasa pemerintahan Raja Louis XIV,kedudukan kewangan Perancis merosot disebabkan bantaun Perancis kepada Amerika Syarikat dalam Perang Kemerdekaan. Perancis meminjam wang daripada golongan gereja,bangsawan dan bourjois.Golongan bourjois berasa bimbang takut akan hutang mereka tidak dibayar. Di beberapa dearah di Perancis,terdapat golongan petani yang masih menjadi hamba yang boleh dijual atau dibeli apabila berlaku penjualan tanah yang mereka diami. Cukai merupakan beban yang paling berat ditanggung oleh golongan petani.Petani perlu membayar cukai keluarga. PARLIMEN PERANCIS Di parlimen,ahli parlimen dibahagi kepada tiga Estet iaitu Estet Pertama,Estet Kedua,Estet Ketiga. Mengikut peraturan lama,wakil ketiga-tiga dewan yang terpilih mengikut cara yang telah dilakukan pada tahun 1614.Mengikut peraturan lama ini,ahli perlimen diminta oleh kerajaan untuk mengemukakan senarai rungutan atau dikenali sebagai caheirs. Di dalam Estet Pertama,terdapat golongan paderi atasan dan paderi parisy yang rendah kedudukannya.

Peraturan mengundi di parlimen adalah mengikut Estet bukannya secara undi individu. Kesimpulannya,peranan ketiga-tiga Estet itu menyerupai parlimen yang membenarkan perbincangan berkaitan hal-hal dearah masingmasing.

PERUBAHAN RAJA BERKUASA MUTLAK KE RAJA BERPERLEMBAGAAN DI PERANCIS Raja Louis xvi telah memutuskan untuk mengadakan perjumpaan ,iaitu perhimpunan orang2 kenamaan pada tahun 1787. Mengatasi masalah kewangan perhimpunan itu adalah bertujuan untuk Perancis. Dihadiri oleh ketua2 kaum bangsawan,ketua2 gereja,dan hakim dengan harapan golongan ini bersetuju cukai dikenakan ke atas mereka. Golongan bangsawan bersetuju dengan syarat mereka diberi keutamaan untuk jawat jawatan yang tinggi dalam perlembagaan. Persidangan mengikut cara lama dan beri keistimewaan kepada estet pertama dan kedua . . Cara persidangan di parlimen juga mengikut cara lama,iaitu selepas membincangkan sesuatu usul,ahli2 dewan akan mengundi sama ada menyokong @membangkang. Hal ini tidak menyebelahi estet ketiga kerana jika estet pertama dan kedua tidak menyokong bermakna undi akan menjadi satu lawan dua.

Oleh itu,estet ketiga menuntut supaya ketiga2 estet disatukan dan pengiraan undi dikira melalui individu(kepala).namun tidak dipersetujui oleh Raja Loius xiv. estet ketiga mengingkari perintah Raja Louis xiv dengan mengajak estet pertama dan kedua berunding tetapi tidak mendapat sokongan yang sepenuhnnya.

Pada 12 Jun 1789,estet ketiga mengistiharkan diri mereka sebagai PERHIMPUNAN KEBANGSAAN(parlimen negara).

Oleh itu,golongan bangsawan dan ahli keluarga diraja tubuhkan pasukan tentera yang diketuai oleh Marshall De Broglie tetapi gagal,bahkan sebahagian dari tentera tersebut menyertai perhimpunan kebangsaan.

DISEDIAKAN OLEH PROF.HELARY ENTIPAN