Anda di halaman 1dari 17

Muhamad Basha Abas Bin Basrah GB110217

Wan Afirah Binti Abd Hamid GB110216

Nur Azhani Binti Adnan GB110250

Normuhaizah Binti Mohd Zain GB110076

Sinopsis
dalam cerita ini

Cerita ini mengisahkan 3 orang sahabat iaitu Farhan Qureshi, Raju Rastogi, dan Rancchoddas Rancho Shyamaldas Chanchad yang sama-sama belajar jurusan kejuruteraan di Imperial College of Engineering (ICE).

Raju Rastogi Farhan Qureshi Rancho

arhan meminati bidang fotografi tetapi

dipaksa oleh ayahnya untuk menjadi engineer. Dia dilahirkan pada 5.15 a.m dan pada 5.16 a.m ayah dia sudah berharap agar dia menjadi ENGINEER!

R R

aju pula sememangnya meminati bidang engineering tetapi di dalam benak fikirannya sangat takut jika gagal di dalam peperiksaan, takut tak dapat kerja. Itulah yang menghantui dirinya.

Raju Rastogi Farhan Qureshi Rancho

ancho pula seorang yang cool & steady (biasalah hero). Beliau belajar bagi pihak orang lain untuk mendapatkan segulung ijazah di dalam engineering. Dialah yang banyak mengetengahkan ideologi baru supaya kita belajar bukan semata-mata berjaya di dalam peperiksaan dan mendapatkan segulung ijazah.

Di dalam kisah ini, pemikiran atau tanggapan bahawa ijazah adalah segala-galanya ini telah dibawa dalam diri anak-anak mereka.

Mereka berpendapat tanpa ijazah, sukar bagi mereka untuk berkahwin dengan perempuan cantik, tidak boleh memiliki rumah besar, tidak boleh memiliki kereta besar dan pelbagai simbol kejayaan yang lain. (Itu bukan kejayaan yang sebenarnya pun!)

Pendek kata, orang yang tidak mempunyai ijazah adalah orang yang gagal dan gelap masa depannya. Ideologi itu sebenarnya telah menakutkan jiwa anak mereka. Walau pada luarannya anak mereka nampak brutal, tetapi di dalam sangat takut hendak menghadapi dunia mendatang. Dalam benak fikiran anak mereka, mesti jadi doktor, engineer atau pekerjaan yang sedarjat dengannya. Kalau tidak, gelap masa depan. Itu telah di programkan di dalam minda majoriti anak muda kita sekarang.

Perkaitan Falsafah
dalam cerita ini

Satu fahaman bahawa murid bina sendiri secara aktif pengetahuan atau konsep berdasarkan kepada pengetahuan atau pengalaman yang sedia ada dan tidak menerima pengetahuan secara pasif dari alam sekeliling. Pelajar belajar dan bina sendiri pemahaman yang bermakna tentang alam sekeliling mereka.

Pembelajaran berpusatkan murid. Fokus kepada pembelajaran bukan pengajaran. Guru sebagai fasilitator. Pembelajaran sebagai satu proses yang sama penting dengan pembelajaran. Menyokong pembelajaran secara koperatif. Menggalakkan dan menerima daya usaha pelajar. Memberi peluang kepada pelajar untuk membina dan memahaminya melalui penglibatan pelajar dengan situasi dunia sebenar.

Jiwa atau kerohanian manusia adalah penting sekali dalam kehidupan dan alam jagat ini. Ia merupakan satu sistem yang memberikan penekanan terhadap peri mustahaknya fikiran, jiwa dan kerohanian.

Materialisme atau naturalisme Memandang alam kebendaan sebagai realiti

Pengalaman dan penyelesaian masalah. Pengalaman manusia menggambarkan realiti. Realiti adalah interaksi antara manusia dengan alam sekeliling Implikasi kepada pendidikan, falsafah Pragmatisme mencadangkan suatu sistem pendidikan iaitu berusaha membentuk suatu kaedah menyelesaikan masalah. Sebagai contoh: Apabila murid diajar cara menyelesaikan masalah maka mereka boleh menyelesaikan masalah hidup di atas dunia.

Asas falsafah ini ialah manusia bertanggungjawab terhadap dirinya sendiri untuk menetapkan matlamat dan membuat keputusan yang bebas daripada norma-norma kumpulan.

Menggalakkan murid menerangkan idea mereka serta menghargai pandangan mereka. Menstrukturkan pelajaran untuk mencabar persepsi murid. Membantu murid menyedari kerelevanan kurikulum kepada kehidupan mereka.

Mentaksir pembelajaran melalui aktiviti harian di kelas bukan hanya dalam bentuk ujian bertulis. Menggalakkan murid membuat tugasan yang berbentuk penyelesaian, menganalisis, meramal, meneroka dan membuat hipotesis