Anda di halaman 1dari 32

*

Disediakan oleh : lau yun hee Bridget cheng Eugenia lee Yek rong ing

*Didefinisikan

sebagai kajian mengenai pelukis-pelukis atau pandai tukang mengenai hasil-hasil seni mereka, faktor yang mempengaruhi mereka, cara mereka bekerja, bagaimana mereka memilih tema dan subject matter serta gaya dan cara mereka mengikut kreativiti masing-masing untuk mengolah suatu gambar menjadi seperti penceritaan.

-Semua ini berhubung dengan aspek pemahaman mereka dari aspek-aspek kognitif. Ianya juga sebagai satu penghargaan terhadap penilaian dan perasaan terhadap sesuatu hasil seni itu. Ia boleh dikatakan sebagai pembentukan sikap, minat dan kebolehan membuat pilihan dan ini berkait rapat dengan aspek-aspek afektif.

-Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses


pembelajaran. Kegiatan.ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan, puisi, lakonan, nyanyian dan cerita.

a) Memahami dan bertindak terhadap aspek seni b) Mengetahui pentingnya nilai seni dalam kehidupan c) Menghasilkan karya (produk seni) d) Memahami seni dan hubungannya

e) Membuat dan menggunakan pertimbangan estetik dan kualiti karya seni

*Merupakan

karya-karya seni rupa yang memiliki ukuran, panjang, lebar dan tinggi, sehingga mempunyai struktur isi padu dan jisim. tiga dimensi biasanya lebih menarik, kerana pada karya tiga dimensi bendanya lebih nyata dan bahan juga bermacammacam. : seni patung , arca, seni arkitektur, tugu, monument, seni perabot.

*Karya

*Contoh

*Hasil

3D menegaskan perkembangan persepsi pelajar terhadap aspek seni dari segi bentuk, ruang struktur, imbangan dan kestabilan supaya mereka dapat memahami dengan lebih jelas apabila mereka membentuk dan membina sesuatu model. itu, hasil 3D juga mendedahkan pelajar dengan penggunaan pelbagai bahan, alat dan teknik penghasilan. Ini memberi peluang kepada murid berinteraksi secara kreatif dengan alat dan bahan semasa menjalankan proses penghasilan seni

*Selain

*Penggunaan alat dan bahan yang sesuai

diperlukan dalam proses penghasilan karya adalah seperti tanah liat, plastersin, kertas tumbuk, serbuk papan, kertas yang sesuai untuk origami, gunting, gam, kayu, sabun dan sebagainya.

*Merupakan kesan yang dihasil dalam penggunaan


alat dan bahan.

*Sebagai

contoh, jalinan dan corak yang dihasilkan pada permukaan arca ukiran kayu dengan menggunakan pisau pengukir, paku dan pahat melalui ilham dari alam sekitar. ini, dapatlah memwujudkan permukaan atau suasana yang menarik dan berfungsi sebagai daya penarik, pemutusan karya, mengelakkan kebosanan dan menjadikan gubahan lebih dramatik.

*Dengan

*Bahanbahan yang dicantum bolehlah mewujudkan corak


dan susunan yang berbeza-beza.

*Ini

dapat menerapkan prinsip kesatuan dalam arca tersebut.

keseimbangan

dan

*Olahan

corak yang sistematik, kemas, teratur dapat menghasilkan motif yang menarik dan boleh mewujudkan kesatuan.

*
*Patung
tersebut menampilkan dua figura lelaki dan wanita yang tengah menari. Sang pria mengenakan peci berada di posisi atas. Sedangkan patung wanita posisi di bawah dengan tubuh yang melentik. Melintiknya badan patung ini, membuat posisi bokongnya menjadi bahenol. Bokong patung yang terlihat montok itu, mengarah ke Kantor Gubernur Riau. Urusan bokong bahenol membuat patung dinilai erotis. Belahan bokong patung yang terlihat dengan jelas bagi masyarakat yang melintas di sana, menimbulkan protes dari berbagai pihak.

*Nama patung itu juga menjadi perdebatan. Semula

dinamai tugu zapin, sebuah tarian khas Melayu Riau. Tapi rupanya, tugu zapin yang disebut ini pun menuai kritikan. Alasannya, tarian zapin tidaklah sama dengan bentuk patung yang menari itu. Lalu diganti tugu Titik Nol. Tapi dikritik juga karena posisinya tidak di titik nol Pekan baru. Lantas nama tugu berubah menjadi Tarian Rakyat.

* Tajuk rekaan : Rehal * Tema: budaya ilmu * Bahan: kayu dan bahan buangan

* Rahel

merupakan tempat bagi meletakkan kitab AL-Quran bagi orang Islam * Bentuk gading menjelaskan kemuncak kepada ilmu yang dituntu di dunia * Dunia digambarkan dalam bentuk bulatan * Kayu yang memnghubungkan 2 permukaan buku terbuka malambangkan jambatan kepada 2 alam iaitu dunia dan akhirat * Arca yang dibuat nampaknya ringkas dan mudah tetapi mesej yang ingin disampaikan amat mudah difahami oleh sesiapa sahaja.

*Diperbuat

daripada bahan seperti kayu dan buangan plastik (cenderamata) kedua-dua bahan menghasilkan sebuah buku yang terbuka menjelaskan setiap manusia memerlukan ilmu dalam menharungi dunia perlu rajin mengkaji semua ilmu yang ada

*Gabungan

*Pengkarya

* Penggunaan * Penegasan * Warna

prinsip ruangan bagi menghasilkan seni bina sebuah buku. arca yang dibina adalah terletak pada bentuk buku bagi menggambarkan budaya ilmu agar menepati tema atau konsep rekaan hijau menggambar ilmu adalah umpama tumbuhan yang sentiasa hidup sekiranya disiram dengan kerajinan dan dibaja dengan usaha.

Anda mungkin juga menyukai