Anda di halaman 1dari 4

TEKNIK CATAN Teknik Basah Atas Kering Ciri-ciri Teknik ini melibatkan sapuan warna basah ke atas permukaan

n kertas yang kering untuk menghasilkan kesan legap.Teknik ini banyak digunakan kerana sesuai dengan beberapa jenis media dan agak senang dikawal sapuan warnanya.Teknik ini juga boleh menggunakan warna yang basah dan disapukan ke atas lapisan warna yang telah kering bagi mendapatkan kesan lut sinar. Campuran Warna Campuran warna yang hendak digunakan haruslah tidak pekat dan tidak terlalu cair.Kertas hendaklah kering.Sapuan berus yang spontan adalah digalakkan. Cara Warna disapu ke atas kertas lukisan yang kering.Mulakan dengan lapisan yan nipis dan ditindih berperingkat-peringkat dengan ton yang semakin gelap.Untuk mendapatkan kesan transparensi, basahkan berus dan celup ke dalam warna yang cair, sapu di atas kertas lukisan. Biarkannya kering dan ulangi aktiviti yang sama. Teknik Basah Atas Basah Ciri-ciri Teknik ini melibatkan sapuan warna cair ke atas permukaan kertas yang basah.Ia menghasilkan kesan lut sinar. Teknik ini merupakan teknik yang dramatik bagi media cat air dan yang paling sukar untuk dikawal sapuannya. Pelukis harus membiarkan warna terdahulu yang masih lembap.Sapuan warna berikutnya adalah lebih tinggi kandungan air dan pewarnanya. Jika tidak, warna akan bercampur dan hasilnya nampak kotor. Campuran warna

Campuran warna hendaklah tidak terlalu pekat atau terlalu cair. Sebaik-baiknya ia harus mempunyai nilai warna yang cukup terang. Ini kerana warna cat air akan nampak kurang cerah apabila kering. Gunakan sapuan berus yang spontan.

Cara Kertas dibasahkan dengan satu lapisan air atau warna yang cair.Warna disapukan apabila permukaan masih basah. Jika menggunakan lakaran pensel, elakkan daripada memadam garisan kerana ini akan menimbulkan kesan berbulu. Seterusnya ia akan meninggalkan kesan kering berlegap.

Teknik Berus Kering Ciri-ciri Teknik yang melibatkan sapuan warna terus dari tiub ke atas permukaan kertas.Teknik ini boleh juga melibatkan sapuan warna yang pekat ke atas lapisan warna yang telah kering untuk menghasilkan kesan jalinan.Ia akan memberi kesan kering berlegap. Campuran warna Gunakan warna terus dari tiub atau bancuhkan warna yang dikehendaki itu dahulu dengan pekat.Kertas hendaklah kering.Sebaik-baiknya, asingkan warna yang telah dibancuh. Cara Gunakan berus yang kering untuk mengambil warna yang telah dibancuh.Warna disapukan dengan rata pada bahagian tertentu di atas permukaan kertas yang kering.Sapukan pada bahagian tersebut satu demi satu supaya warna pada setiap bahagian tidak bercampur.Gunakan berus yang halus bagi menandakan jalinan yang

halus.Jika ingin menimbulkan kesan tindihan, biarkan warna kering dahulu.Kemudian, sapukan warna yang pekat ke atas lapisan warna yang telah kering.

Teknik Kecatan Ciri-ciri Teknik ini melibatkan sapuan warna terus dari tiub.Kertas sentiasa basah sehingga catan selesai dibuat.Catan jenis ini memberi kesan jalinan dan kekasaran.Melalui teknik ini, catan kelihatan bebas, semula jadi dan spontan.

Campuran warna Warna yang pekat dari tiub digunakan.Sapuan warna terus dari tiub atas kertas.Jika hendak menggunakan air, hanya gunakan sedikit sahaja. Cara Ambil warna terus dari tiub dan sapukan pada permukaan kertas lukisan.Campuran warna yang kedua ditindihkan di atas warna yang pertama tanpa menunggu warna itu kering.Kertas sentiasa basah sehingga catan selesai dibuat.