Anda di halaman 1dari 23

UJIAN KERJA JALAN

FIELD DENSITY TEST (FDT)

PENDAHULUAN
Field Density Test adalah ujian penggantian pasir yang dibuat untuk mengukur nilai ketumpatan kering tanah yang dipadatkan. Dengan adanya kaedah ini, lubang digali untuk mengetahui nilai :
kandungan air dalam tanah berat tanah yang dikeluarkan isipadu lubang = berat pasir yang dimasukkan ke dalam lubang

Kaedah ini ada sesuai untuk tanih berbutir.

OBJEKTIF
Untuk menentukan ketumpatan kering in situ dalam kerja- kerja pemadatan di tapak.

PROSEDUR
1) 2) Meratakan permukaan tanah sehingga menyentuh keseluruhan dulang rata yang digunakan. Menggali sebuah lubang sedalam 150 mm dengan 100 mm di garis pusat di tanah terlebih dahulu. Timbang tanah yang telah digali. Pastikan tiada tanah yang ditinggalkan dalam lubang yang telah digali. Ambil sedikit tanah untuk mengetahui kandungan kelembapan yang ada pada tanah .(kaedah ketuhar atau cara kandungan lembapan cepat) Silinder penuang diletakkan di atas lubang yang telah digali. Buka penutup dan biarkan pasir memenuhi lubang serta kon. (Pastikan tiada getaran di sekeliling kawasan ujian dilakukan) Apabila tiada lagi pasir yang keluar dari silinder penuang, tutup tudung kon dan timbang jisim.

3)

4)

VIDEO

CALIFORNIA BEARING RATIO TEST

PENDAHULUAN
California Bearing Ratio adalah satu ujian penusukan untuk menilai kekuatan jalan subgrades dan basecourses. Ia telah dibangunkan oleh California Department of Transportation sebelum Perang Dunia Kedua.

OBJEKTIF
Untuk menentukan kaitan nisbah California dengan menjalankan ujian penusukan beban di makmal.

PROSEDUR
1) Alat ujian diletakkan di atas lapisan jalan bagi menguji kekuatan crusher run yang diletakkan. 2) beban dikenakan ke atas lapisan tersebut dengan menggunakan sebarang kenderaan yang ada, selalunya menggunakan lori. 3) Dial gauge akan mengukur tahap kedalaman tusukan yang berlaku mengikut beban yang dikenakan. 4) Data direkod dan dikaitkan dengan nilai nisbah California.

VIDEO

TRIAL LAY PREMIX

PENDAHULUAN
Trial lay premix adalah satu lapisan ujian yang dituang ke atas lapisan asas jalan. Dilakukan pada satu bahagian jalan bukan pada keseluruhan jalan.

OBJEKTIF
Untuk mengetahui kesesuaian jalan yang dibuat. Untuk membuat perbandingan antara lukisan dan realiti di tapak bina. Untuk menguji kekuatan jalan tersebut menggunakan beban.

PROSEDUR

CORING TEST

PENDAHULUAN
Coring adalah proses membuang satu sampel berbentuk silinder, atau teras, dari tanah, menggegar, atau permukaan berturap. Pekerja melakukan ujian ini menggunakan mesin-mesin penggerudian teras yang khas. Ujian coring dijalankan bagi mengetahui keadaan subpermukaan atau menguji kekuatan dan kestabilan tanah atau turapan.

OBJEKTIF
menguji kekuatan sebatang jalan. menguji kestabilan satu bangunan konkrit atau jambatan. Ahli-ahli geologi melakukan ujian coring untuk mempelajari lapis bumi.

PROSEDUR
Teras memotong. teras diambil menggunakan pisau pemotong yang tersendiri 75 mm, 100 mm atau 150 mm garis pusat. Lokasi dipilih untuk mengelak keluli supaya dapat meminimumkan kerosakan kepada struktur. Sampel yang dikeluarkan diukur saiz kedalaman panjangnya sama ada memenuhi spesifikasi.

VIDEO

KESIMPULAN
40-65mm CRUSHER RUN 225-300mm

PREMIX

BASE

PASIR 50mm

SUB-BASE
FL

TANAH

SUBGRADE
OGL

TERIMA KASIH