Anda di halaman 1dari 35

Teknik perancangan & kerja Prapembinaan jalan raya

Penyediaan tapak & penentapan laluan

Surveying work & setting out


Reconnaissance survey
Mendapatkan maklumat2 dan butir2 penting untuk dipadankan di atas peta Menetukan cara yang sesuai utk menyambungkan titik2 tersebut dgn jalan2 yg melintasi jalan baru itu.

Preliminary survey (ukur permulaan)


Dilakukan selepas ukur tinjauan di mana maklumat2 yg diperolehi dari ukur tinjauan memerlukan penelitian secara terperinci tentang topografi bagi penentuan garis tengah dalam pelan dan pandangan sisi.

Ukur lokasi (location survey)


Menempatkan tanda garis tengah jalan di tapak sebagai persediaan kpd pembinaan & perancangan pembinaan yg terperinci.

Ukur trafik (trafic survey)


Memperolehi maklumat2 mengenai :
Ciri2 perjalanan Kemudahan pengangkutan Penggunaan tanah Aktiviti ekonomi

Pembersihan tapak & pemotongan tanah atas


Pembersihan tapak
Membuang rumput-rumpai,belukar kecil & pokok2 tanaman Menebang pokok & menungal tunggul kayu Membuang akar kayu sehingga 1m di bawahsubgred

Pemotongan & penambakan


Pemotongan = perlu dilakukan jika aras jalan adalah lebih rendah drpd tanah asal. Penambakan = perlu dijalankan jika aras jalan adalah lebih tinnggi dari aras tanah asal.

Tujuan penyiasatan tanah


Langkah pertama yg perlu dilakukan dlm proses rekabentuk sesuatu jalan raya baru 4 tujuan penyiasatan
Membantu penentuan kedudukan jalan raya supaya keadaan geologi tanah yg buruk dapat dielakkan. Membantu proses ,mereka bentuk kerja tanah , tebal turapan, sistem penyaliran, dan bentuk asas (tapak) jambatan. Menilai kesesuaian tanah supaya kerja rekabentul yg ekonomikal. Memberi maklumat utk pembinaan seperti tambakan, potongan dan pemadatan tanah.

Tujuan penyaisatan tapak


Untuk mendapatkan maklumat berkaitan dgn keadaan tanah di pelbagai lokasi dan dalaman. Utk tentukan struktur, ketebalan dan kekuatan setiap strata tanah, termasuklah tentang jenis2 tanah. Utk dapatkan jenis serta dalamnya batu asas di sesuatu tempat dan seterusnya dari segi lokasi, susunan, ketabalan dan kekerasannya serta keterangan mengenai batu itu sendiri di setiap strata. Utk dapatkann paras air dalam tanah serta tekanan air di suatu kawasan. Utk mendapatkan sifat2 tanah dari pengujian2 yg dilakukan.

Kepentingan penyiasatan tanah


Maklumat yg diperlukan :
Peta geologi Rekod2 perlombongan Sesalur kemudahan Laporan kaji cuaca Paras air tanah Pelan kawasan yg lama Gambar udara

Kerja2 penyiasatan tapak


Kerja permulaan
Kerja tinjuan yg melibatkan semasa membuat kerja perangkaan Mengkaji semula struktur jalan yg sedia ada Membincang dengan pihak yg tertentu Mengkaji maklumat lain yg berkaitan dgn pembinaan jalan raya seperti maklumat peta topografi dan peta geologi.

Kerja2 penyiasatan tapak


Pemeriksaan tapak
Membuat lawatan ke tapak pembinaan Merekod sebarang fakta seperti, kedudukan struktur, tanah permukaan gegeluk, pengorekan, cerun atau tebing sungai. Periksa air di permukaan dan sub-permukaan Mengambil topograf dan tumbuh2an Memberi maklumat yg tepat & terperinci kpd pasukan gerudi sprt tempat mengerudi, peralatan yg perlu di baw, bentuk kesukaran yg mungkin di hadapi dan cara pergi dan balik ke tempat yg ditinjau.

Kerja2 penyiasatan tapak


Penentuan profil tanah & pengambilan sample tanah
Pengelasan tanah terbahagi kpd 5 jenis asas, iaitu kelikir, pasir, kelodak, tanah liat, dan bahan organik. Terdapat 2 sistem penentuan atau pengelasan profil tanah sering digunakan dalam kerja reka bentuk dan pembinaan jalan iaitu, sistem sepadu dan sistem AASHTO

Kerja2 penyiasatan tapak


Kajian terperinci penyiasatan tapak
Ia dilakukan utk menentu struktur geologi dan ciri2 tapak jalan raya, dan juga menentukan jenis dan taburan bahan yg ada di tapak. Melibatkan ujian tanah di situ dan ujian sampel di makmal dan juga di tapak.

Soil stabilization

Kerja pemancangan tanda


Merupakan kerja di mana titik2 dipindahkan dari pelan ke atas tapak binaan. Bagi pembinaan jalan raya ia digunakan utk melaraskan ketingggian permukaan jalan. Kerja2 memancang tanda terbahagi :
Kawalan ufuk Kawalan pungak Kawalan kerja

Teknik pembersihan tanah


Menyungkal
Kerja pembersihan tapak dilakukan sebaik kerja ukur lokasi dijalankan dan sebelum kerja2 pemotongan dan penambakan. Penyediaan kerja mengukur dan mendirikan pancang2 di beberapa tempat seperti batu aras sementara dan pancang garis tengah. Medirikan kemudahan2 sementara seperti pejabat tapak, kuarters kongsi, jalan keluar masuk, pelencongan jalan dan anak sungai yg ada, peralatan keselamatan dan jentolak utk menolak tanah. Namun begitu terdapat masalah yg berbeza beza yang mungkin dihadapi dari satu keadaan kepada keadaan yg lain. Keadaan ini boleh dibahagikan kepada dua iaitu dikawasan bandar dan luar bandar

Pembersihan tapak
Luar bandar Peringkat permulaan melibatkan kerja2 membuang tumbuh2an drpd bumi asal & bahan tambakan ia selalunya dilakukan dgn menggunakan jentolak atau pencakar. Ini bagi mengelakkan tumbuhan yg mereput meninggalkan rongga2 yg bo mengakibatkan mendapan. Pokok besar dipotong mengikut ukuran panjang lori. Akar2 kayu dibuang sehingga 1meter di bawah subgred. Akar2 belukar dan rumput bo ditebas dgn cepat menggunakkan jentolak. Wlaubagaimanapun adalah akar2 perlu dipotong terlebih dahulu sebelum kerja2 menyungkal tunggul dilakukan. Pencakar (rake dozer) adalah sgt sesuai utk kerja2 menyungkal di mana tanah atas tidak perlu dibuang. Pokok2 yg telah ditebas dibuang diluar kawasan R.O.W ( had sempadan jalan) Dikawasan bandar Sebelum kerja pembinaan dapat dimulakan, pemindahan dan penempatan semnetara masyarakat setempat dan tempat perniaagaan yg tlibat perlu dilakukan. Buti2 perlu disedaiakan dgn selengkapnya sebelum sebarang kerja penempatan dijalankan. Kemudahan dipermukaan tanah yg terlibat termasuklah talian elektrik dan telefon yg melintasi kawasan pembinaan jalan raya tersebut. Kemudahan bawah tanah pula termasuklah paip air, saluran najis, saliran ribut, dan sebagainya. Segala kerja pembersihan tapak dikawasan bandar memerlukan kos yg tinggi dan masa yang banyak.

Potongan dan timbusan (cut & fill)


Pemotongan tapak akan dilakukan apabila aras yg lebih tinggi daripada aras bentukan. Tapak yg tlh dipotong, biasanya telah sedia padat dan hanya perlu dicerunkan atau diratakan mengikut aras bentukan yg dihendaki dalam pelan. Jentera berat seperti jentolak dan jengkaut adalah biasa digunakan. Jentolak dilengkapi dgn bilah di bahagian depannya. Apabila jentolak bergerak ke hadapan ia akan menolak tanah dgn merendahkan bilahnya ke aras tanah yg hendak dipotong. Setelah selesai dipotong, tanah baki dalam timba bilah akan dilonggokan ke tempat tertentu. Apabila terdpt permukaan tanah yg keras, bilah dibelkang jentolak akan digunakn Jentolak mempunyai tekanan ke atas tanah yg lembut Di samping itu, ia mempunyai ketahanan cengkaman yg kuat utk menghadapi kecerunan dan kedudukan yg tinngi.

Potngan dan timbusan (cut and fill)


Oenimbusan tapak adalah utk aras tapak yg lebih rendah drpd aras pembentukan Utk kerja timbus, terdpt kerja tambahan diperlukan, iaitu kawasan ditimbus perlu dipadatkan terlebih dahulu sebelum dicerunkan atau diratakan dengan jentera berat. Kerja penimbusan biasanya menggunakan jentera berat seperti jentolak, pencerun dan pemadat.

Potongan dan timbusan (cut and Fill)

Pengalian bahan yg tak sesuai


Terdapat 3 tujuan kerja penggalian @ pemotongan dilakukan :
Penambakan tanah (tanah baki) Buang rumput, akar pokok dan belukar (sedalam 30cm tebal). Panjang akar pokok sebanyak 100cm dalam aras subgred perlu dibuang.

tanah
Tanah tempatan
Tanah baki yg dikorek semasa kerja pembuangan tanah aras bentukan. Jimatkan kos, masa dan bahan. Tidak ekonomi, jika kedudukan longgokkan terlalu jauh dari tapak cadangan.

Tanah import
Tanah dibawa masuk ke tapak binaan disebabkan kekurangan tanah ataupun tanah tapak tidak sesuai. Sebgai alternatif utk baiki struktur tanah yg lemah. Ekonomi digunakn, jika bilangan yg banyak digunakan.

Pengalian batuan (rock excavation)


Kerja2 mengali di kawasan berbatu tidak boleh dikorek dengan jentera penggorek. Oleh itu, kerja2 mengali dilakukan dengan letupan. Bahan2 letupan yang digunakan ialah dinamit dan nitrat ammonia. Setiap bahan letupan mempunyai kekuatan letupan, halaju dan mutu tanah air. Kerja mengerudi dilakukan utk menempatkan kedudukan bahan letupan ke dalam batu. 3 cara letupan dilakukan iaitu letupan memotong bertingkat, letupan kecil-kecilan dan letupan sebelum pecah.

Kepentingan cerun sisi


Untuk menstabilkan tanah yg dipotong. Menyediakan sudut potongan dan tambakan yg bersesuaian. Mengelakkan berlakunya tanah runtuh. Menggelakkan berlakunya hakisan, enapan dan takungan air tanah.

Teknik kendali cerun sisi


Kerja tambakan dilakukan dengan mengguna bahan yang sekata atau bahan berbagai jenis lapisan. Ketinggian dan sudut sendeng perlu ditentukan mengikut jenis lapisan tanah.

Jentera-jentera pemadatan (machinery)


Penggelek pneumatik Biasanya mempunyai dua hingga lapan roda di hadapan dan empat hingga lapan roda dibelakangnya. Ia dipasang sebegitu, supaya roda belakang melalui ruang antara roda hadapan. Jentera ini digunakan secara meluas untuk melarik tanah. Ia memadatkan serta memapatkan permukaan dengan lebih baik kerana ia mempunyai kesan uli yang baik.

mechinery
Penggelek beroda keluli Dibahagikan kepada 3 jenis iaitu :
Tiga roda (5-14 TAN) Tamdem (dua gandar) (314 TAN) Tiga gandar (10-20 TAN)

Biasanya digunakan dalam pemadatan tanah ialah dari jenis tiga roda dan tandem dua gandar.

mechinery
Penggelek pengetar Mengandungi satu atau dua roda keluli bergaris pusat di antara 3 hingga 5 kaki dan lebarnya 4 hingga 6 kaki. Terdiri daripada jenis tarik atau kuasa sendiri. Kesan pemadatan diperoleh melalui getaran dinamik terhadap bahan yang dipadatkan.

mechinery
Penghentak getar dan plet pemadat Kebanyakkan dari jenis pemegang tangan (hand held) Digunakan dii tempat2 sempit, seperti untuk memadatkan parit, tebing curam dan untuk membaiki lubang di jalan raya.

Ujian penentuan pemadatan


Jenis ujian :
Menentukan kandungan lembapan optimum dimakmal.ujian yang azim adalah proctor test @ modified proctor test.

Proctor menguji (ASTM D1557-91)


Menetukan ketumpatan maksimum tanah untuk satu tapak yang khusus.

Test compaction
Proctor test
Satu sample tanah yang kecil diambil dari tapak binaan. Satu berat yang baik dijatuhkan beberapa kali di tanah. Sample ditimbang dan dikeringkan dalam ketuhar selama 24 jam untuk menilai kandungan airnya.

Test compaction
Modified test
Ujian ini hampir sama dengan proctor test kecuali sebuah tukul digunakan untuk bahan padat untuk kesan yang lebih besar. Car menguji ini biasanya lebih digemari dalam menguji bahan-bahan untuk kekuatan ricih lebih tinggi.

Another test compaction


Menutup dengan pasir ujian kon (ASTM D1556-90)

Another test compaction


Ketumpatan nukleus (ASTM D2292-91)

Meratakan dan memadatkan tanah


Meratakan
Proses sebelum kerja pengemasan Pembentukan permukaan kasar subgred itu kepada bentuk dan aras akhir yang telah ditetapkan dalam pelan rekabentuk. Proses ini dilakukan dengan bantuan jentera pengikis.

Memadatkan tanah
2 cara untuk padatkan tanah iaitu cara pemadatan bermaksud peningkatan berat unit seuatu bahan secara buatan iaitu bahan itu dikenakan tindakan mekanikal seperti penggelekkan. Pemadatan dicapai dengan cara membuang udara dari jisim tanah yang akan menurunkan nisbah rongga. Pemampatan @ pengukuhan pula merupakan pertambahan berat yang dicapai dengan cara pembuangan air secara perlahan-lahan dari liang di dalam tanah. Walaupun tanah sesuatu tanah itu telah terpadat, pengukkuhan masih boleh berlaku sekiranya keseimbangan tanah itu diganggu. Kerja memadatkan tanah dilakukan dengan menggunakan penggelek yang mepunyai kekuatan mampatan yang sesuai. Ini bertujuan untuk memastikan mana2 bahan longgar yang masih ada di atas permukaan dapat dimampatkan ke dalam tanah.

tamat