Anda di halaman 1dari 5

TEMBOK PENAHAN

Tembok Penahan Gravity Tembok Penahan Julur JENIS-JENIS TEMBOK PENAHAN Tembok Penahan Penegang Tembok Penahan Sagang Tembok Penahan Krib

1)

TEMBOK PENAHAN GRAVITY

NOTA : Bergantung sepenuhnya pada beratnya sendiri untuk menyokong tanah supaya dalam keadaan stabil. Dibina daripada bahan konkrit, bata dan batu; dengan nisbah campuran 1:3:6 Hanya terhad pada ketinggian 1.80 meter.

2)

TEMBOK PENAHAN JULUR

NOTA : Dikenali sebagai dinding T kerana bentuknya seperti T yang terbalik. Ketinggiannya antara 1.2 m 6.0 m. Menggunakan konkrit bertetulang untuk menentang tegangan yang berat dan juga mengurangkan saiz struktur.

3)

TEMBOK PENAHAN PENEGANG

NOTA : Apabila tembok penahan yang tinggi diperlukan, contohnya 6 m; seperti empangan yang besar, tembok tegak hendaklah disokong dengan topang. Kaedah binaan ini dinamakan penegang. Tembok penahan penegang sesuai untuk tembok yang tingginya melebihi 6 m.

4)

TEMBOK PENAHAN SAGANG

NOTA : Serupa dengan tembok penahan penegang, tetapi topangnya dibina di sebelah luar. Kaedah pembinaan ini boleh dilakukan supaya tembok sagang dan juga kegunaan ruang berlebihan tidak menjadi halangan.

5)

TEMBOK PENAHAN KRIB

NOTA : Sejenis pembinaan bagi menahan tanah di tepi bukit. Tembok ini boleh dibina dengan bahan kayu, besi, dan konkrit tuang dulu, disusunkan seperti dalam rajah di atas. Bahagian dalamnya diisi dengan tanah peroi atau batu kelikir yang mudah mengalirkan air hujan. Pembinaan tembok jenis ini sesuai untuk menahan tanah yang static dan tingginya tidak melebihi 6.3 m.

Rajah-rajah menunjukkan kaedah-kaedah binaan bagi menahan cerun atau menstabilkan cerun.

PENSTABILAN CERUN

STRUKTUR PENAHAN