PELAN TINDAKAN PROGRAM LINUS LITERASI SK MENUANG LIMBANG TAHUN SATU 2011

BIL 1. KELAS BACAAN DAN TULISAN INTENSIF 1.Membimbing murid LINUS dan LINUS TEGAR membaca untuk mencapai sifar LINUS pada Saringan 1 dan 2. Tarikh Pelaksanaan: GURU: En Pelebius Kulop (murid LINUS) Tempat : Kelas 1 S Murid LINUS dan LINUS Tegar berkurangan dan murid arus Perdana bertambah. Semua murid tahun satu yang dikenal pasti aras yang rendah terlibat dalam aktiviti kelas bacaan dan tulisan secara intensif sebelum saringan 1. NAMA AKTIVITI PELAN OPERASI/TARIKH PELAKSANAAN PELAKSANA INDIKATOR/KEJAYAAN CATATAN

Tn Hj Lamit Ismail (murid LINUS Tegar) Januari hingga Oktober 2011. Kelas : Bilik Pemulihan Hari :Selasa Masa:12.40- 1.00 petang Hari :Khamis Masa:12.10 -12.40 tengah hari.

2. TEMAN 1.Membantu membimbing Beberapa orang Murid LINUS dan LINUS

SAYA BOLEH MEMBACA 1. Murid arus Perdana bertambah.00 ² 03. Tempat: Dewan Makan di bawah pengawasan PPM.20 pagi Tempat : 1 Saujana Tegar berkurangan. Tarikh Pelaksanaan: Masa:02. Masa:07.00 petang Januari hingga Oktober 2011. Hari :Isnin dan Selasa (Literasi) 3.MEMBACA DAN MENULIS murid LINUS dan LINUS TEGAR menguasai kemahiran membaca dan menulis . murid tahun tiga yang boleh membaca dan menulis dengan lancar. .Membantu membimbing murid LINUS dan LINUS Tegar Ibu bapa murid LINUS dan LINUS Tegar. Murid LINUS dan LINUS Tegar berkurangan.00 ² 07.

Murid LINUS dan LINUS Guru LINUS dan Guru Tegar berkurangan. Guru Pemulihan Khas. Murid arus Perdana bertambah Januari hingga Oktober 2011. . GURU MUDA 1.Murid dibahagi kepada DIPIKUL kepada LINUS dan LINUS RINGAN SAMA Tegar dan Arus Perdana. Murid yang tinggal sekampung Murid LINUS dan LINUS Tegar berkurangan.untuk menguasai kemahiran membaca dan menulis. BERAT SAMA 1. 2. 4. 5. Masa: Hujung Minggu Murid arus Perdana bertambah Januari hingga Oktober 2011.Meningkatkan kesedaran ibu bapa pentingnya usaha membantu anak-anak yang lemah dalam pelajaran.Membantu membimbing murid LINUS dan LINUS Tegar untuk menguasai kemahiran membaca dan menulis. Perdana.

Membantu murid tahun 2 yang tidak lepas saringan 3 tahun 2010.40 Murid Tahun 2 akan melepasi Saringan 4 . BIMBINGAN BACAAN BERTERUSAN 1.DIJINJING 2. 3. Guru Literasi tahun 2S Memperkukuhkan kelancaraan bacaan murid tahun 2 Saujana. Murid arus Perdana bertambah 6.Jadual BM dan MT dua kelas tahun satu disamakan.Kumpulan LINUS diajar oleh guru LINUS Tegar diajar oleh Guru Pemulihan Khas dan arus Perdana diambil alih oleh guru tahun satu. Guru Pn Rosanah Kahar Hari: Isnin dan Rabu Masa : 12.Membantu murid tahun dua saujana secara berterusan sebagai pengukuhan dan pengayaan. Guru Shahkrizan Munir. 2. Januari hingga Oktober 2011.10 hingga 12.

Pelaksanaan : Guru Literasi Tahun Satu dan Tahun Dua Guru Pemulihan Guru PRA Sebagai pemudahcara dalam pengajaran dan pembelajaran Memotivasikan dan menarik minat murid belajar Guru mata pelajaran Bahasa Melayu Tahun Satu.7.Bahan Bangkel akan disediakan oleh pihak sekolah dan sumbangan PIBG. 2. Ogos 8. Dua orang murid tahun 2menduduki ujian diagnostik sebelum saringan 4. Jun 3. Dilaksanakan : 1. BANGKEL BAHAN SUMBER MENGAJAR LITERASI 1. UJIAN DIAGNOSTIK 1. Febuari 2.Semua murid tahun satu akan mengikuti ujian diagnostik sebelum saringan 1.2 dan 3. . Mengenal pasti aras kebolehan murid mengikut konstruk agar bimbingan dapat dibuat mengikut penguasaan konstruk. 2. 3.Semua murid tahun satu akan menduduki Ujian Diagnostik sebelum saringan satu.Guru Literasi akan berkumpul di BilikPemulihan berbincang dan melaksanakan bangkel.

Januari dan Jun .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful