PELAN TINDAKAN PROGRAM LINUS LITERASI SK MENUANG LIMBANG TAHUN SATU 2011

BIL 1. KELAS BACAAN DAN TULISAN INTENSIF 1.Membimbing murid LINUS dan LINUS TEGAR membaca untuk mencapai sifar LINUS pada Saringan 1 dan 2. Tarikh Pelaksanaan: GURU: En Pelebius Kulop (murid LINUS) Tempat : Kelas 1 S Murid LINUS dan LINUS Tegar berkurangan dan murid arus Perdana bertambah. Semua murid tahun satu yang dikenal pasti aras yang rendah terlibat dalam aktiviti kelas bacaan dan tulisan secara intensif sebelum saringan 1. NAMA AKTIVITI PELAN OPERASI/TARIKH PELAKSANAAN PELAKSANA INDIKATOR/KEJAYAAN CATATAN

Tn Hj Lamit Ismail (murid LINUS Tegar) Januari hingga Oktober 2011. Kelas : Bilik Pemulihan Hari :Selasa Masa:12.40- 1.00 petang Hari :Khamis Masa:12.10 -12.40 tengah hari.

2. TEMAN 1.Membantu membimbing Beberapa orang Murid LINUS dan LINUS

Masa:07.00 petang Januari hingga Oktober 2011.Membantu membimbing murid LINUS dan LINUS Tegar Ibu bapa murid LINUS dan LINUS Tegar. Murid arus Perdana bertambah.00 ² 07. Tarikh Pelaksanaan: Masa:02.00 ² 03. Murid LINUS dan LINUS Tegar berkurangan. SAYA BOLEH MEMBACA 1.20 pagi Tempat : 1 Saujana Tegar berkurangan. . Tempat: Dewan Makan di bawah pengawasan PPM.MEMBACA DAN MENULIS murid LINUS dan LINUS TEGAR menguasai kemahiran membaca dan menulis . Hari :Isnin dan Selasa (Literasi) 3. murid tahun tiga yang boleh membaca dan menulis dengan lancar.

Murid yang tinggal sekampung Murid LINUS dan LINUS Tegar berkurangan. GURU MUDA 1. . Perdana.Murid dibahagi kepada DIPIKUL kepada LINUS dan LINUS RINGAN SAMA Tegar dan Arus Perdana. Guru Pemulihan Khas.untuk menguasai kemahiran membaca dan menulis. 2. Murid LINUS dan LINUS Guru LINUS dan Guru Tegar berkurangan. 5. 4. Murid arus Perdana bertambah Januari hingga Oktober 2011.Meningkatkan kesedaran ibu bapa pentingnya usaha membantu anak-anak yang lemah dalam pelajaran. BERAT SAMA 1. Masa: Hujung Minggu Murid arus Perdana bertambah Januari hingga Oktober 2011.Membantu membimbing murid LINUS dan LINUS Tegar untuk menguasai kemahiran membaca dan menulis.

3.10 hingga 12. BIMBINGAN BACAAN BERTERUSAN 1.Jadual BM dan MT dua kelas tahun satu disamakan.DIJINJING 2.Membantu murid tahun dua saujana secara berterusan sebagai pengukuhan dan pengayaan. Murid arus Perdana bertambah 6. Guru Shahkrizan Munir. Januari hingga Oktober 2011. Guru Literasi tahun 2S Memperkukuhkan kelancaraan bacaan murid tahun 2 Saujana.40 Murid Tahun 2 akan melepasi Saringan 4 . Guru Pn Rosanah Kahar Hari: Isnin dan Rabu Masa : 12.Membantu murid tahun 2 yang tidak lepas saringan 3 tahun 2010. 2.Kumpulan LINUS diajar oleh guru LINUS Tegar diajar oleh Guru Pemulihan Khas dan arus Perdana diambil alih oleh guru tahun satu.

2 dan 3. Pelaksanaan : Guru Literasi Tahun Satu dan Tahun Dua Guru Pemulihan Guru PRA Sebagai pemudahcara dalam pengajaran dan pembelajaran Memotivasikan dan menarik minat murid belajar Guru mata pelajaran Bahasa Melayu Tahun Satu. Ogos 8. 3. UJIAN DIAGNOSTIK 1.Guru Literasi akan berkumpul di BilikPemulihan berbincang dan melaksanakan bangkel. Mengenal pasti aras kebolehan murid mengikut konstruk agar bimbingan dapat dibuat mengikut penguasaan konstruk. Dua orang murid tahun 2menduduki ujian diagnostik sebelum saringan 4. Dilaksanakan : 1. 2. 2.Semua murid tahun satu akan mengikuti ujian diagnostik sebelum saringan 1.7. Febuari 2.Bahan Bangkel akan disediakan oleh pihak sekolah dan sumbangan PIBG. . Jun 3. BANGKEL BAHAN SUMBER MENGAJAR LITERASI 1.Semua murid tahun satu akan menduduki Ujian Diagnostik sebelum saringan satu.

Januari dan Jun .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful