PELAN TINDAKAN PROGRAM LINUS LITERASI SK MENUANG LIMBANG TAHUN SATU 2011

BIL 1. KELAS BACAAN DAN TULISAN INTENSIF 1.Membimbing murid LINUS dan LINUS TEGAR membaca untuk mencapai sifar LINUS pada Saringan 1 dan 2. Tarikh Pelaksanaan: GURU: En Pelebius Kulop (murid LINUS) Tempat : Kelas 1 S Murid LINUS dan LINUS Tegar berkurangan dan murid arus Perdana bertambah. Semua murid tahun satu yang dikenal pasti aras yang rendah terlibat dalam aktiviti kelas bacaan dan tulisan secara intensif sebelum saringan 1. NAMA AKTIVITI PELAN OPERASI/TARIKH PELAKSANAAN PELAKSANA INDIKATOR/KEJAYAAN CATATAN

Tn Hj Lamit Ismail (murid LINUS Tegar) Januari hingga Oktober 2011. Kelas : Bilik Pemulihan Hari :Selasa Masa:12.40- 1.00 petang Hari :Khamis Masa:12.10 -12.40 tengah hari.

2. TEMAN 1.Membantu membimbing Beberapa orang Murid LINUS dan LINUS

murid tahun tiga yang boleh membaca dan menulis dengan lancar. Tarikh Pelaksanaan: Masa:02.00 ² 03. Tempat: Dewan Makan di bawah pengawasan PPM. Murid arus Perdana bertambah.MEMBACA DAN MENULIS murid LINUS dan LINUS TEGAR menguasai kemahiran membaca dan menulis . Hari :Isnin dan Selasa (Literasi) 3. SAYA BOLEH MEMBACA 1.00 petang Januari hingga Oktober 2011.Membantu membimbing murid LINUS dan LINUS Tegar Ibu bapa murid LINUS dan LINUS Tegar.20 pagi Tempat : 1 Saujana Tegar berkurangan. Murid LINUS dan LINUS Tegar berkurangan. .00 ² 07. Masa:07.

GURU MUDA 1. Murid arus Perdana bertambah Januari hingga Oktober 2011. 5. BERAT SAMA 1. Guru Pemulihan Khas. .Meningkatkan kesedaran ibu bapa pentingnya usaha membantu anak-anak yang lemah dalam pelajaran. 2. 4.Murid dibahagi kepada DIPIKUL kepada LINUS dan LINUS RINGAN SAMA Tegar dan Arus Perdana. Masa: Hujung Minggu Murid arus Perdana bertambah Januari hingga Oktober 2011. Murid LINUS dan LINUS Guru LINUS dan Guru Tegar berkurangan.Membantu membimbing murid LINUS dan LINUS Tegar untuk menguasai kemahiran membaca dan menulis. Murid yang tinggal sekampung Murid LINUS dan LINUS Tegar berkurangan. Perdana.untuk menguasai kemahiran membaca dan menulis.

2.Membantu murid tahun 2 yang tidak lepas saringan 3 tahun 2010. 3.Jadual BM dan MT dua kelas tahun satu disamakan. Januari hingga Oktober 2011. Guru Shahkrizan Munir. BIMBINGAN BACAAN BERTERUSAN 1. Guru Pn Rosanah Kahar Hari: Isnin dan Rabu Masa : 12.10 hingga 12.Kumpulan LINUS diajar oleh guru LINUS Tegar diajar oleh Guru Pemulihan Khas dan arus Perdana diambil alih oleh guru tahun satu. Murid arus Perdana bertambah 6. Guru Literasi tahun 2S Memperkukuhkan kelancaraan bacaan murid tahun 2 Saujana.40 Murid Tahun 2 akan melepasi Saringan 4 .DIJINJING 2.Membantu murid tahun dua saujana secara berterusan sebagai pengukuhan dan pengayaan.

3. Febuari 2. Jun 3. Pelaksanaan : Guru Literasi Tahun Satu dan Tahun Dua Guru Pemulihan Guru PRA Sebagai pemudahcara dalam pengajaran dan pembelajaran Memotivasikan dan menarik minat murid belajar Guru mata pelajaran Bahasa Melayu Tahun Satu.Semua murid tahun satu akan mengikuti ujian diagnostik sebelum saringan 1. Dilaksanakan : 1. . BANGKEL BAHAN SUMBER MENGAJAR LITERASI 1. 2.7.Guru Literasi akan berkumpul di BilikPemulihan berbincang dan melaksanakan bangkel. Ogos 8. Dua orang murid tahun 2menduduki ujian diagnostik sebelum saringan 4.2 dan 3.Bahan Bangkel akan disediakan oleh pihak sekolah dan sumbangan PIBG. 2.Semua murid tahun satu akan menduduki Ujian Diagnostik sebelum saringan satu. UJIAN DIAGNOSTIK 1. Mengenal pasti aras kebolehan murid mengikut konstruk agar bimbingan dapat dibuat mengikut penguasaan konstruk.

Januari dan Jun .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful