Anda di halaman 1dari 3

CIRI-CIRI ORANG MUKMIN

Firman Allah S.W.T : . . . . . . . . . . .

(Sumber : Surah Al-Anam: Ayat 161-165) Maksudnya : Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman, iaitu mereka yang khusyuk dalam solatnya dan orang yang menjauhi daripada perkara-perkara yang sia-sia dan orang yang mengeluarkan zakat. Orang yang menjaga kemaluannya kecuali kepada isteri atau hamba-hamba mereka, maka itu tidak tercela. Sesiapa mengingini selain daripada itu, maka mereka adalah orang yang melampaui batas. Mereka yang menjaga amanah dan janji dan tetap memelihara solatnya, mereka itulah yang akan mewarisinya, iaitu mewarisi syurga firdaus selama-lamanya. Huraian ayat : Ayat di atas menggariskan ciri-ciri mukmin yang berjaya sebagai panduan kepada umat Islam mengatur kehidupan mereka. Kejayaan umat Islam hendaklah berasaskan sejauh mana dia berjaya melaksanakan tanggungjawab yang diwajibkan berhubung dengan Allah dan sesama manusia. Hubungan dengan Allah seperti sentiasa memelihara waktu solat.Hubungan sesama manusia seperti menunaikan amanah dan janji. Ciri-ciri mukmin yang berjaya :

-perkara yang keji dan sia-sia.

-waktu solat.

Panduan khusyuk solat :

boleh melalaikan dan tidak memberi tumpuan dalam solatnya.

Mengeluarkan zakat :

Zakat difardhukan kepada orang mukmin untuk membantu golongan fakir miskan yang memerlukannya. Begitu juga di Malaysia hasil pungutan zakat digunakan untuk pelbagai tujuan, anataranya memberi biasiswa kepada pelajar. Cara menjaga kehormatan diri :

gaulan bebas dan zina.

-perkara keji seperti rahsuah, penyelewengan dan penipuan. Memelihara amanah dan menepati janji : amanah dan menepati janji terhadap Allah dan manusia. Mereka yang menghianati janjinya termasuk dalam golongan menunafik sebagaimana sabda Rasulullah yang bermaksud : Tanda-tanda orang yang munafik tiga perkara, apabila dia bercakap dia berdusta, apabila berjanji dia mungkiri dan apabila diberi amanah dia khianat. Menjaga waktu solat :

hendaklah ditunaikan dengan menyempurnakan rukun Qalbi, Qauli, dan Fikli.

Pengajaran Ayat : h solat dengan khusyuk kerana ia merupakan tiang agama.

kan peribadi muslim.

dunia dan akhirat. (sumber : agama/ciriciri-mukmin-sejati_post173.html)