Anda di halaman 1dari 3

MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) PROGRAM KEPIMPINAN 2011 SK KG BAHAGIA LDK 1 Bidang Tajuk Objektif : : : Pembangunan Diri

Murid Aku Pemimpin Pada akhir sesi murid dapat : 1. Murid memahami asas kemahiran kominikasi dengan baik. 2. Murid menyedari potensi dan kebolehan dalam berkomunikasi dengan lebih baik. Masa Bahan Langkahlangkah : : : 60 minit Kertas A4 Set Induksi : - Sehelai kertas A4 akan diberikan dan setiap ahli dalam kumpulan hendaklah memegang kertas tersebut. Ahli ditugaskan supaya berusaha mendapatkan kertas tersebut tanpa mengoyakkan atau terkoyak. - Ahli diberikan masa 3 minit untuk melakukan aktiviti tersebut. (komunikasi diantara ahli penting untuk memastikan tugasan berjaya dilakukan. Komunikasi yang baik perlu ada dalam setiap pemimpin) 1. Murid dibahagikan mengikut kumpulan mengikut pelbagai kebolehan. Setiap kumpulan dianggotai oleh pengawas sekolah pengawas pusat sumber, ketua kelas dan penolong ketua kelas 2. Fasilitator menerangkan mengenai kemahiran asas komunikasi dan kepimpinan. 3. Setiap kumpulan pemimpin diarah membincangkan satu isu semasa. Pengawas Sekolah Kes ponteng sekolah / dating lambat. Ketua Kelas Murid bising di dalam kelas. Pen Ketua Kelas Murid sering keluar kelas. Pengawas Pusat Sumber Murid yang tidak pulangkan buku. 5. Setelah selesai, wakil kumpulan pemimpin membentangkan hasil perbincangan dengan menggunakan kemahiran asas komunikasi. 6. Rakan lain dikehendaki mengemukakan soalan. 7. Fasilitator membuat rumusan .

: Penilaian : Rumusan Falsafah : 1. Setiap individu boleh berkomunikasi dan telah memiliki asas komunikasi. 2. Kemahiran berkomunikasi boleh ditingkatkan melalui proses latihan. 3. Komunikasi yang berkesan memberi impak dalam kehidupan seharian terutamanya kepada seorang pemimpin. Setiap individu memiliki asas komunikasi dan boleh ditingkatkan melalui proses latihan. Membentangkan hasil perbincangan dengan menggunakan asas komunikasi.

LDK 2

Tajuk Objektif

: :

Timang-timang Anak Pada akhir sesi murid dapat : 1. Mewujudkan kerjasama dikalangan ahli. 2. Menyedarkan ahli bahawa sesuatu kerja yang dibuat disempurnakan dengan lebih baik. 3. Perancangan masa dan langkah tindakan sangat penting untuk menentukan kejayaan. 30 minit Tali Rafia, 6 biji belon bagi setiap kumpulan. 1. Setiap kumpulan diberikan tali raffia dan 6 biji belon. 2. Setiap kumpulan diberikan masa 5 minit untuk menjalankan aktiiti ini. 3. Minta 2 ahli memegang 2 utas tali raffia dan menarik hujungnya sehingga tegang dengan tangan kiri dan kanan. 4. minta 4 orang ahli lain memegang tali raffia dan menarik hujungnya sehingga tegang dengan sebelah tangan. 5. Ahli lain dikehendaki meletakkan belon dihujung antara 2 tali yang ditegangkan. Pastikan belon itu tidak terjatuh. 6. Lakukan aktiviti ini sehingga semua belon dapat diluncurkan tanpa jatuh dalam masa yang ditentukan. Fasilitator memimpin perbincangan setelah aktiviti dilakukan : a) Bagaimana reaksi mereka? b) Berapa biji belon yang berjaya diluncurkan. c) Jika gagal, mengapa? d) Apakah unsur pembelajaran yang didapati daripada aktiviti ini.

Masa Bahan Langkahlangkah

: : :

: Penilaian

: Rumusan Tugas yang dijalankan oleh 2 orang adalah lebih mudah kerana hanya dua orang sahaja yang mengawal pergerakan dan merancang langkah tindakan. Sekiranya dijalankan oleh ramai orang, tugas tersebut lebih sukar dilakukan kerana masing-masing mempunyai idea sendiri. Ini lebih menyukarkan dengan penglibatan ahli lain. Peranan pemimpin penting untuk memastikan tugasan ini berjaya dijalankan. Ketekunan, kerjasama dan perancangan sangat penting untuk menjayakan sebarang tugas yang diberi oleh guru.