Anda di halaman 1dari 8

Mata Pelajaran Tujang Tajuk Sub tajuk / Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid

: : : : : : : :

Pendidikan Jasmani Kecergasan Kecergasan Fizikal Kordinasi 21 Mac 2011 RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN 8.10 pagi 8.40 pagi 3 Cergas L 15 P 25

Hasil Pembelajaran

Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: Psikomotor 1. menyambut objek seperti bola tenis yang dilantun ke lantai dengan kedua belah atau sebelah tangan dalam kawasan berukuran 4m X 4m, tidak kurang daripada 5 kali ulangan. 2. memukul bola ke arah hadapan, kanan dan kiri, melepasi jarak sekurang-kurangnya 6 meter secara statik dan tanpa halangan. 3. mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran ke dalam pelbagai variasi aktiviti yang melibatkan komponen kordinasi tangan dan mata semasa menyambut dan memukul bola. Kognitif 1. menyatakan 3 langkah keselamatan terhadap diri sendiri dan rakan semasa melibatkan diri di dalam aktiviti menyambut dan memukul bola.. 2. menyatakan 3 jenis aktiviti kehidupan harian dan 3 jenis sukan yang melibatkan komponen kordinasi tangan dan mata. Afektif 1. menunjukkan perasaan seronok melalui mimik muka dan tepukan tangan semasa bermain. 2. menyatakan rasa puashati apabila berjaya menyambut dan memukul bola semasa bermain .

Penerapan nilai Kemahiran berfikir Strategi utama

: : :

Bertanggungjawab terhadap tugasan yang diberikan oleh guru. Membuat ramalan / membanding beza Konstruktivisme

Bahan sumber pengajaran dan pembelajaran Bahan Sumber P & P Alat perakam CD Carta bergambar Skitel besar Skitel kecil Tali Bola tenis Bilangan 1 5 20 20 10 5 Bahan Sumber P & P Glof kertas Pundi kacang Bola getah Bakul besar Temborin Kad tugasan Bilangan 2 80 2 2 1 8

Bahagian/ Masa Permulaan ( 5 minit )

Aktiviti 1. Kehadiran 2. Kesihatan 3. Pakaian Memanaskan badan dan regangan Pergerakan berirama Haiwan ternakan Pak Abu

Ciri Strategi

Fokus Pembelajaran & Organisasi Kelas

BSPP/ Catatan

Melibatkan (Engage)

 

Murid berdiri di dalam kawasan yang ditetapkan. Guru menunjuk cara jenis-jenis pergerakan haiwan. Apabila muzik dibunyikan, murid-murid melakukan pergerakan berdasarkan gambar haiwan yang dipamerkan oleh guru.

BSPP: 1. Alat perakam CD 2. Carta bergambar Catatan: Menerusi aktiviti ini murid-murid akan memberi tumpuan dan menjana rasa ingin tahu tentang jenis-jenis haiwan (carta bergambar) yang dipamerkan oleh guru.

X X X X X X

X X X X X X

X X X X X X G

X X X X X X

X X X

Bahagian/ Masa
Perkembangan ( 7 minit )

Aktiviti
Itik dan Ayam Menyambut bola yang dilantun

Ciri Strategi Meneroka (Explore)

Fokus Pembelajaran & Organisasi Kelas


 Murid dibahagikan kepada 5 kumpulan (8 orang setiap kumpulan) Setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang murid iaitu ayam dan 4 orang murid iaitu itik. Ayam dan Itik akan berusaha untuk menyambut bola yang dilantun samada oleh Ayam atau Itik. Bola boleh disambut samada dengan kedua belah tangan atau sebelah tangan. Bola yang dilantun mesti melepasi halangan di tengah gelanggang. Ayam dan Itik harus bergerak pelbagai arah untuk menyambut bola yang dilantun.
4m

BSPP/ Catatan
BSPP 1. Skitel besar 2. Skitel kecil 3. Tali 4. Bola tenis Catatan: Menerusi aktiviti ini murid-murid akan membuat ujikaji dan mencari jalan penyelesaian semasa menyambut bola yang dilantun.

4m

4m

4m

Bahagian/ Masa
Kemuncak ( 8 minit )

Aktiviti
Hit and Run Memukul bola ke pelbagai arah

Ciri Strategi Menambahkan (Elaborate)

Fokus Pembelajaran & Organisasi Kelas


 Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan (Ayam dan Itik / Lembu dan Kambing) Permainan bermula apabila seorang murid dari kumpulan Ayam / Lembu memukul bola getah dengan sebelah tangan (menggunakan alat ganti Glof kertas). Ahli kumpulan Ayam / Lembu bertindak pantas dengan memungut pundi-pundi kacang yang bertaburan di atas lantai. Pundi kacang yang dipungut di masukkan ke dalam bakul yang disediakan.

BSPP/ Catatan
BSPP 1. Skitel besar 2. Pundi kacang 3. Bola getah 4. Glof kertas 5. Bakul besar Catatan: Menerusi aktiviti ini murid-murid dapat menghubungkaitkan komponen kordinasi dengan situasi permainan sebenar.

 Pada masa yang sama, ahli kumpulan Itik / Kambing akan berusaha untuk menyepak bola getah sehingga melepasi pintu gol (2 skitel). Apabila bola getah berjaya melepasi pintu gol, kumpulan Ayam / Lembu mesti berhenti memungut pundi kacang. Kumpulan Itik / Kambing mengambil giliran memukul bola getah. Kumpulan yang memperolehi pundi kacang terbanyak adalah pemenang. Penutup ( 10 minit ) Snap and Stamp Menyejukkan badan Menerangkan (Explain) Murid-murid memetik jari dan menghentakkan kaki secara bergilirgilir mengikut tempo. 1 petik jari 2 kali 2 hentak kaki kanan dan kiri 3 petik jari 4 kali 4 hentak kaki 4 kali (kanan kiri, kanan kiri) 1, 2, 3, 4 / 1, 4, 3, 2 / 2, 1, 4, 3 BSPP 1. Temborin Catatan: Menerusi aktiviti ini pelajar dapat menerangkan maksud susunan nombor melalui pergerakan badan.

 Teka-teki

Menilai (Evaluate)

 Murid-murid dibahagikan kepada 8 kumpulan . Murid berbincang dan menyelesaikan masalah (teka-teki) berkaitan dengan sukan yang melibatkan kordinasi mata dan tangan.

BSPP 1. Kad tugasan Catatan: Menerusi aktiviti ini murid-murid dapat menjana minda dan menunjukkan pemahaman tentang konsep kordinasi.

CONTOH 6 RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KECERGASAN FIZIKAL (KORDINASI) TAHUN TIGA

Anda mungkin juga menyukai