Anda di halaman 1dari 2

Rancangan Pengajaran Harian Matematik

Tarikh Masa Kelas Bilangan murid Mata Pelajaran Topik Subtopik Hasil Pembelajaran

: 05 Mac 2012 : 9.00 10.00 pagi. : 1 Mawar. : 24 orang. : Matematik. : Pecahan. : Mengenalpasti konsep satu perdua dan satu perempat. : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid akan dapat:
a) Menunjukkan setengah, separuh dan suku. b) Menyebut perkataan setengah, separuh dan suku.

c) Melorek bahagian satu perdua dan satu perempat. d) Mengenalpasti konsep satu perdua dan satu perempat Pengetahuan sedia ada Nilai murni Kemahiran berfikir Bahan Bantu Mengajar : Sudah mengenal nombor bulat dalam lingkungan 100. : Bekerjasama, tekun dan berani. : Penyelesaian masalah. : Model kek, epal, kad gambar, powerpoint, Kotak Ajaib, kad jawapan, lembaran kerja.

Langkah / Masa Set Induksi (3 minit)

Isi Pelajaran - Doa penerang hati - Konsep pecahan

Aktiviti - Murid membaca doa bersama-sama guru - Guru masuk ke kelas sambil membawa kek. - Murid-murid melihat gambar kek yang ditayangkan. - Guru bersoal jawab dengan murid. a) Apakah kek kegemaran kamu? b) Kek itu kamu beli atau buat sendiri? c) Bila kamu selalu makan kek? d) Berapa banyakkah bahagian kek yang kamu selalu makan? Nilai : BBM:

Catatan

- Model kek

- Tekun - Menghayati - Kerjasama

Langkah 1 (15 minit)

- Konsep separuh atau setengah. - Menyebut perkataan separuh atau setengah. - Mengenalpasti gambar separuh atau setengah

- Guru menayangkan powerpoint. - Murid-murid mendengar guru bercerita.


Nani ada seorang kawan. Nama kawan Nani ialah Lina.

BBM: - Model kek

Hari ini merupakan hari jadi Lina. Oleh itu, Nani ingin memberikan kejutan kepada Lina. Dia telah membuat sebiji kek untuk Lina. Pada petang harinya, Nani ke rumah Lina sambil membawa kek yang dibuatnya. Lina sangat seronok dengan kejutan itu. Mereka ingin membahagikan kek tersebut secara sama banyak antara mereka berdua.

- Powerpoint - Kad gambar - Epal Nilai:

- Guru meminta murid menyelesaikan masalah tersebut. a) Boleh kamu tolong Lina dan Nani untuk membahagikan kek tersebut kepada dua bahagian? DISEDIAKAN OLEH : RAMIZAH BINTI OTHMAN b) Berapa banyakkah bahagian yang Lina dapat? 2010201340060 c) Berapa banyakkah bahagian yang Nani dapat?

- Menghayati - Tekun - Kreatif

1 4