Anda di halaman 1dari 41

Ini Sejarah Kita (ISK)

Modul 2: Training Workshop

Timeline Tarbiyyah Sepanjang Tahun

Sept

Dec

Apr Pembinaan

Jun

Sept

Summer
Pengenalan Pengenalan & Pembinaan Pembinaan! & Bekerja! Pembinaan Xtra! & Bekerja Xtra!

ISK?

Kenapa ISK sebagai Pengenalan/Permulaan?


Bagaimanakah permulaan menurut Sheikh Mustafa Masyhur:

Kebanyakan muslim pada hari ini sibuk dengan urusan dunia dan lalai daripada beribadat kepada Allah s.w.t dan mentaati perintah-Nya. Mereka seperti sekumpulan manusia yang sedang nyenyak tidur. Di sebelah mereka terdapat api yang marak menyala dan akan membakar mereka sekiranya mereka masih lagi tidur.

Di kalangan manusia yang sedang nyenyak tidur, terdapat mereka yang tidak tidur dan menyedari apa yang berlaku di sekeliling, tetapi tidak mampu memadamkan api yang sedang membakar. Ketika itu kewajipan mereka ialah segera membangunkan manusia yang nyenyak tidur supaya setiap mereka menyedari keadaan masing-masing dan menjauhkan diri daripada api. Sebarang usaha untuk memperingatkan mereka yang tidur dari bahaya api akan menjadi sia-sia, jika dilakukan sebelum mereka terjaga dari tidur. Mereka tidak akan mendengar dan mentaati peringatan itu kerana mereka sedang nyenyak tidur. Jadi mereka mestilah dibangunkan terlebih dahulu barulah diberikan peringatan.

Dalam banyak kes, ketika usaha membangunkan orang yang sedang nyenyak tidur dilakukan, mereka tidak mahu bangun kerana sedang enak tidur dan tidak mahu diganggu. Ini kerana dia masih tidur dan belum lagi sedar. Jika dia benar-benar sedar dari tidurnya dan melihat api yang sedang membakar, nescaya dia bersegera menyelamatkan diri. Kata-katanya bahawa dia telah sedar tidak boleh dipercayai sepenuhnya kecuali apabila diikuti dengan tindakan menjauhkan diri dari api itu.
Buku Dakwah Fardiyyah MM

ISK telah membuktikan..!

ISK

TRADISI dan IKUTAN ? Lebih Baik? Pengubahsuaian? Dahulu ?

Elemen-elemen ISK:

Bahan

Pendengar

Penyampai

Peralatan

Tempat

Yang Mana Dahulu? Turutan:


2. Bahan 3. Pendengar

1. Penyampai

5. Peralatan

4. Tempat

Pendengar
Mana nak cari ??

Di Mana Siapa ??
dan

Kolper IPTA Sekolah

Pemuda !!
IPTS Matrix UK

Kolper IPTA

Pendengar Tema Style


Matrix

Sekolah

IPTS

UK

Pembacaan buku, risalah, artikel


1. Antara Semalam & Hari Ini Himpunan Risalah HAB 2. The History of Islam (3 Vol) Akbar Shah Najeebabadi

3. Raheeq al-Makhtum Shafiur Rahman Mubarakpuri 4. Palestine Beginner s Guide Ismail Adam Patel

Kefahaman kita...
1. Usrah di UK dan Malaysia (summer) 2. Daurah UK, KIBAR, Summer 3. Mukhayyam Summer Camp, Spring Camp 4. Jaulah Andalus, Constantinople, Belfast, Snowdon 5. Gerak Kerja DF rakan sebaya, Kolper

Pengalaman kita...
There s always a first time for everyone and everything Program, jaulah, daurah, mukhayyam, summer, DF Penyampaian-penyampaian lain tazkirah, kultum, kulim, bendumin

Bahagian I: Muqaddimah Bahagian II: Sejarah Bahagian III: Ini Peranan Kita

Menentukan tempoh pembentangan Setkan mood dan tema pembentangan

Bahagian I: Muqaddimah
Hadith Logam .(( ))

Manusia seperti logam, terpilihnya mereka semasa jahiliyyah terpilih juga mereka semasa Islam, sekiranya mereka faham

Faham apa? Kebaikan bagi mereka yang faham .(( )) Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Dia (Allah) memberikannya kefahaman dalam Ad-Din

Cemana nak faham? Guna apa?

(7:179)
Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orangorang yang lalai.

Tapi..kenapa hati? . (( .
Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.

...))

So, nak kena faham apa dulu?

Tujuan Hidup 1: Beribadah ( ) ( ) ( )

Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu. Aku tidak sekali-kali menghendaki sebarang rezeki pemberian dari mereka, dan Aku tidak menghendaki supaya mereka memberi makan kepadaKu. Sesungguhnya Allah Dialah sahaja Yang memberi rezeki (kepada sekalian makhlukNya, dan Dia lah sahaja) Yang mempunyai kekuasaan Yang tidak terhingga, lagi Yang Maha kuat kukuh kekuasaanNya. (51:56)

Lagi? Takkan tu je?

Tujuan Hidup 2: Khalifah ...


Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi" (2:30)

Kandang: Ibadah Lasso: Khalifah

Beratnya!! Cemana nak laksanakan? Belajarlah daripada Sejarah


Oleh itu, bukankah ada baiknya mereka mengembara di muka bumi supaya dengan melihat kesan-kesan yang tersebut mereka menjadi orang-orang yang ada hati yang dengannya mereka dapat memahami atau ada telinga yang dengannya mereka dapat mendengar? (Tetapi kalaulah mereka mengembara pun tidak juga berguna) kerana keadaan yang sebenarnya bukanlah mata kepala yang buta, tetapi yang buta itu ialah mata hati yang ada di dalam dada. (Al-Hajj: 46)

Sungguh telah berlalu sebelum kamu sunnah-sunnah Allah, kerana itu berjalanlah kamu ke senegap penjuru bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang yang mendustakan rasul-rasul. (3:137)

Bahagian II: Sejarah

Adobe Acrobat Document

Bahagian III: Ini Peranan Kita


Kita di mana sekarang??
Mari sama-sama mengisi:
Era Dakwah Daulah Tamadun Jahiliyyah Makkah Madinah Khulafa Umawiy Abbasiy Uthmaniy Kini

? ? ?

Oleh itu, fokus kita adalah? pembinaan

Tapi sekarang nih kita kan STUDENT?

Study VS Dakwah?? - dilema

Telur Kuning: Matlamat. Telur Putih: Alat dan cara mencapai matlamat.

Yang mana Study? Yang mana Dakwah?

ISK
an-Nas Falaq Ikhlas Keinginan untuk berubah Cabaran teknikal untuk berubah- terlepas flight, hujan etc Keikhlasan yang diperlukan Halangan yang tidak surut reda Pertolongan Allah sentiasa dekat Jahiliyyah vs Islam

Ghulam Dakwah
Masad Nasr Kafirun

SH
Kauthar Maun Quraish Masa depan yang gemilang utk Islam Kepentingan tarbiyyah Ibadah sebagai tanda kesyukuran Beriman kepada Qadar Allah Pembentukan akhlak Iman vs Masa Kehidupan Kubur Kehidupan Kiamat Jihad

SJ
Fiil Humazah Asr

Usul 20
Takathur Qariah Aadiyat

Sejarah Usrah

Bagaimana nak followup? Skil-skil yang diperlukan? Sejauh mana DF kita?

Sebelum ISK?
Bila ISK? Alamak! Petang nih ??

Banyaknya nak kena hafal..!! Err...speaker takde? Marker takde?


Aku kena bagi ISK 7 jam sorang-sorang? Mana orang lain??

Semasa ISK?
Alamak...semua dah pejam mata..! Aduss...tak cukup masa la! Boleh extend lagi 3 jam?
Bukan ke tarikh sebenar tu 1658? Bukan ke bilangan diorang 765 orang?

Kenapa kisah %&^%&^ cerita pendek je? Bukan penting ke??

Selepas ISK?
Feedback diterima: Makanan sedap, microphone mantap, whiteboard cantik, tempat selesa (?)

Cemana nak followup? Nak bagi bahan apa nih dalam next usrah?
Tolong saya..Tolong !! Saya nak berubah! Tolong saya..tunjuk saya jalan!! -sambil tangan dan badan menggeletar

1. Penampilan penyampai yang kemas 2. Biasakan/selesakan diri dengan tempat dan pendengar 3. Gunakan intonasi suara 4. Sense of humour? 5. Gunakan audio dan video 6. Jangan mudah affected dengan sorang/dua audient sahaja 7. Yakin jangan terlalu merendah diri

8. Study communication skill guide 9. Study Body Language 10.Tahu bila masa sesuai untuk break & biskut 11.Tahu menggunakan/memanfaatkan emosi pendengar 12.Usaha, Doa dan Tawakal!

Selamat Beramal!

tariq ziyad Manchester 2010