Anda di halaman 1dari 6

Gimnastik Irama Gimnastik Irama adalah aktiviti pergerakan beritma yang boleh meningkatkan kercergasan.

Melakukan pergerakan dengan iringan ritma sangat menyeronokkan. Muzik dapat membantu aktivit gerak edar dengan lancar dan berkesan. Aktiviti-aktiviti seperti berpusing setempat, bergerak edar, dan rangkaian pergerakan akan lebih menarik jika menggunakan alatan tertentu. Gimnas boleh melakukan pergerakan Gimnastik Irama di atas lantai atau di padang segerak dengan ritma. Pergerakan Gimnastik Irama adalah pergerakan berkoordinasi dan bersifat estetik. Pergerakan boleh dilakukan secara individu, berpasangan, atau berkumpulan dengan alatan atau tanpa alatan secara licin dan berterusan. Alatan yang sering digunakan seperti apparatus reben, tali, belantan, bola, dan gelung. Ia diadili oleh panel juri dengan dibahagikan kepada lompatan, imbangan, paksi, kebolehlenturan, mengawal apparatus, dan kesan artistik. Badan pentadbiran sukan, [Fdration Lagu Buruh Antarabangsa de Gymnastique|BUAH ARA (Persekutuan Lagu Buruh Antarabangsa Gimnastik)]], berubah Kod penilaian dalam tahun 2001, 2003 dan 2005 untuk menegaskan teknikal unsur-unsur dan mengurangkan subjektiviti penghakiman. Sebelum 2001, penghakiman ada di satu skala 10 seperti itu Gimnastik Artistik. Ia adalah bertukar kepada satu 30 markah meningkatkan pada 2003 dan dalam tahun 2005 adalah bertukar kepada 20 markah. Ada tiga nilai-nilai dikira menjadi menjadi markah-markah pusingan akhir - teknikal, artistik dan hukuman. Pertandingan-pertandingan antarabangsa adalah pemisahan di antara muda, gadis-gadis di bawah 16; dan senior-senior, untuk gadis-gadis 16 dan lebih. Gimnas lazimnya memulakan latihan di satu usia terlalu muda dan itu di puncak mereka adalah dengan lazimnya di masa remaja yang lewat mereka atau awal likur. Acara-acara terbesar dalam sukan adalah Sukan Olimpik, Kejohanan Dunia, dan besar Prix Pertandingan-pertandingan. Gimnastik berirama adalah sebahagian besar satu sukan untuk perempuan dan gadis-gadis, tetapi satu peningkatan bilangan manusia menyertai. Versi Jepun gimnastik berirama lelaki termasuk merebahkan dan adalah dipersembahkan pada satu mata di lantai. Markah-markah adalah dianugerahkan berpangkalan satu 10 markah meningkatkan bahawa langkah-langkah tahap kesukaran merebahkan dan alat mengendali. Individu-individu bersaing dalam empat jenis alat: tali, bola, riben, gelung, dan belantan. Kumpulan-kumpulan tidak menggunakan apa-apa perkakas. Jepun dihoskan untuk kejohanan dunia pertama pada 2003, menarik pasukan-pasukan daripada Kanada, Korea Selatan, Malaysia, dan Amerika

Syarikat. Sejarah Gimnastik berirama bermula daripada abad Ke-19 di Swedish sistem membebaskan latihan dimajukan oleh Peter Henry Ling, yang dipromosikan "gimnastik estetik," di pelajar-pelajar yang dinyatakan perasaan mereka dan emosi-emosi melalui gerakan menyeluruh. Idea ini adalah diperluas oleh Catherine E. Beecher, yang mengasaskan Institut Wanita Barat di Ohio, USA, di 1837. Di gimnastik Beecher program, dipanggil seri tanpa menari, wanita muda bersenam untuk muzik, beralih daripada mudah kalistenik untuk aktiviti-aktiviti lebih aktif. Semasa 1880-an, Emil Dalcroze bagi Switzerland maju euritmik, dalam bentuk latihan fizikal untuk pemuziks dan penaris. George Demeny bagi Perancis tercipta latihan-latihan muzik bahawa telah direkabentuk untuk menggalakkan pergerakan limpah kurnia, kebolehlenturan, berotot kekar, dan postur yang baik. Semua gaya-gaya ini adalah digabungkan sekitar 1900 ke dalam Swedish sekolah yang gimnastik berirama, yang akan kemudian menambah unsur-unsur tarian daripada Finland. Sekitar waktu ini, Ernest Idla bagi Estonia ditubuhkan satu darjah kesukaran untuk tiap-tiap gerakan.

Gimnastik berirama sebagai satu sukan bermula di 1940-an di bekas Kesatuan Soviet. Ia adalah di sana yang buat pertama kalinya, semangat sukan adalah digabungkan dengan seni membelai rasa balet klasik. (Untuk Isadora Duncan, kita percaya pemberontakan terkenal bertentangan dengan dogma balet klasik dan anjakan terhadap penciptaan satu disiplin yang baru yang akan adunan seni dan sukan.) Persekutuan Lagu Buruh Antarabangsa Gimnastik dikenali disiplin ini di 1961, yang pertama selaku gimnastik moden, kemudian sebagai berirama suka bermain-main gimnastik, dan akhirnya sebagai gimnastik berirama. Kejohanan Dunia pertama untuk ahli-ahli gimnastik individu berlangsung dalam 1963 di Budapest, Hungary. Kumpulan telah diperkenalkan pada tahap yang sama dalam 1967 di Copenhagen, Denmark. gimnastik berirama adalah ditambahkan kepada 1984 Musim Panas Sukan Olimpik di Los Angeles, dengan seorang Individu Semua Sekitar persaingan. Bagaimanapun, banyak persekutuan daripada negara-negara eropah timur telah dipaksa untuk memboikot. Rakyat Kanada Lori Fung adalah gimnas berirama yang pertama untuk mendapatkan satu pingat emas Olimpik. Disiplin Schottische * Berdiri tegak, rapatkan kaki. Tangan di sisi dan pandang hadapan. * Berjalan tiga langkah (kanan, kiri, kanan). Ayun tangan dan hujung kaki dilunjurkan.

* Ketingting dengan kaki kanan yang lurus. Kaki kiri dibengkokkan ke hadapan. Mendarat dengan kaki kanan. * Turunkan kaki kiri dan bergerak tegak. Lompat Kucing * Berdiri tegak. Rapatkan kaki dan pandang hadapan. * Melangkah dengan kaki kanan. * Bengkokkan kaki kanan dan kaki melonjak dengan kaki yang sama. Ayun kaki kiri ke hadapan. Bila kaki kiri mula jatuh, ayun kaki kanan ke hadapan. * Mendarat di atas kaki kiri. * Lunjurkan kaki kanan. Chaine * Berdiri tegak. Kaki rapat. * Langkah ke kiri. Depakan tangan. * Rapatkan kaki. Naikkan tumit. Lakukan pusingan 360 darjah di atas bebola kaki. * Turunkan tumit. Berdiri tegak. Piroette * Berdiri tegak. Tangan di sisi. Pandang ke kiri. * Pindahkan berat badan ke kaki kiri. Bengkokkan lutut kaki liri. Badan tegak, kaki kanan lurus. Naikkan tangan. * Berdiri di atas bebola kaki kiri, ayun kaki kanan ke kiri untuk memulakan pusingan. * Semasa membuat pusingan, bengkok dan naikkan kaki kanan. Hujung kaki kanan menyentuh lutut kaki kiri. Luruskan kaki kiri. * Sebelum pusingan tamat, turunkan kaki kanan dan pusingan diakhiri di atas bebola kedua-dua belah kaki. Bergerak dengan bola a. Melantun bola * Berdiri tegak. Pegang bola dengan kedua-dua belah tangan lurus ke hadapan. * Bengkokkan lutut. Lantun bola dengan kedua-dua belah tangan. * Kawal bola dengan tangan. Berdiri di atas bebola kaki. Lantun bola semula. * Sambut bola dengan kedua-dua belah tangan. Berdiri tegak. b. Mengayun bola * Luruskan kedua-dua belah tangan. Imbang bola di atas tangan kanan.

* * * *

Ayun Ayun Ayun Ayun

tangan tangan tangan tangan

kanan ke belakang. kanan ke hadapan dan pindahkan bola ke tangan kiri. kiri ke belakang. kiri ke hadapan dan berhenti.

c. Melambung dan menyambut bola * Imbang bola di atas sebelah tangan. * Bengkokkan kaki dan ayunkan tangan ke belakang. * Ayun tangan ke hadapan, lambung bola ke atas dari hujung jari tangan. Berdiri di atas bebola kaki. * Sambut bola dengan tangan yang sama. Ikut lajak bola, bengkokkan kaki. Gerak edar dengan alatan * Skip dengan tali. * Berjengket. Pusingan setempat dengan alatan * * * * Berjengket. Kawal bola dengan hujung jari. Lakukan satu pusingan. Kawal imbangan badan.

Rangkaian dengan alatan * * * * * * * * Luruskan sebelah tangan ke atas dan sebelah tangan lagi ke sisi. Berjengket. Bengkokkan sebelah kaki. Pusing gelung dengan tangan. Baring dan luruskan sebelah kaki ke atas. Bengkokkan sebelah kaki lagi. Luruskan kedua-dua belah tangan di sisi badan. Pusing gelung dengan pergelangan kaki.

Gerak Edar Gimnastik Irama a. Langkah Polka * Berdiri tegak, kaki rapat. * Langkah ke hadapan dengan kaki kanan. * Lonjak dengan kaki kanan dan seret kaki kiri ke kaki kanan serentak. b. Langkah Waltz

* Berdiri tegak, kaki rapat. * Langkah ke hadapan dengan kaki kiri yang dibengkokkan, luruskan kaki kanan ke belakang. * Langkah ke hadapan dengan kaki kanan, diikuti kaki kiri. * Rapatkan kaki kanan ke kaki kiri. c. Langkah Grapevine * Berdiri di atas kaki kanan dan hulurkan kaki kiri ke hadapan. * Lonjak dengan kaki kiri dan silangkan kaki kanan ke hadapan kaki kiri. * Hulurkan kaki kiri ke sisi dan melangkah dengan kaki kanan. Pusingan Badan Tanpa Alatan a. Pusingan setempat dengan kedua-dua belah kaki * * * * Silang kaki kanan di hadapan kaki kiri. Pusing badan ke kiri atas bebola kaki. Rapatkan kaki kanan ke kaki kiri. Ulang lakuan di atas.

b. Pusingan di atas punggung dengan sokongan tangan * Duduk berlunjur tangan di sisi. * Lakukan imbangan V. * Pusing badan dengan bantuan tangan. Pusingan Badan Dengan Alatan a. Pusingan badan dengan bola * Lantun dan sambut. * Kawal bola sambil berpusing. b. Pusingan badan dengan reben * Ayunan dari bahu, siku, dan pergelangan tangan. * Pegang kayu selari dengan tangan. * Ayunan ikut arah pergerakan. c. Pusingan badan dengan tali * Rapatkan kaki dan berjengket. * Pusing badan dengan tali pelbagai aras. Rangkaian Pergerakan Gimnastik Irama

a. Ayun bola dan pusing badan * Ayun bola ke hadapan dan pusing badan. * Ayun bola ke belakang dan pusing badan. * Ayun bola ke sisi dan pusing badan. b. Lompat atas bola yang melantun * Lantun bola. * Lompat kangkang atas bola yang melantun. c. Lantun bola dan pusing * Lantun bola dan tegak. * Pusing badan dan luruskan tangan ke atas. * Sambut semula bola.

http://atelynn-simplebutsmart.blogspot.com/2009/08/kenali-sukan-gimnastik.html